Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
Si eu mi-am pus problema acestor minuni: moaste si izvorare de mir, insa dupa ce am citit chiar pe acest site ca practica pastrarii moastelor a fost combatuta de Sf. Antonie cel Mare ca si cum ar fi fost o practica pagana, am inceput sa fiu mai reticenta in ceea ce priveste aceste minuni, originea si scopul lor.
|
Nu știu ce ai citit tu și unde însă minunile de moaște neputrezite, chiar întregi, cum este cazul Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, și chiar izvorâtoare de mir cum este cazul unor sfinte moaște din pușcăriile comuniste de la Aiud sunt mult prea evidente ca să mai fie contestate. Mai mult în unele cazuri avem situații clare de canonizare iar lucrurile nu mai pot fi puse la îndoială. Astfel de minuni dumnezeiești nu se întâlnesc la nici o sectă protestantă și asta arată că acolo nu este adevărata Biserică a lui Christos. Și nici nu are cum să fie pentru că Biserica a apărut acum 2000 de ani, protestanții acum 500 de ani.
Citat:
Cert ramane faptul ca ele nu existau la cei din vremea lui Ioan Botezatorul ori aceia puneau mana pe Imparatie prin straduinta.
|
Evident că nu existau, în primul rând pentru că nu exista încă Învierea Domnului, iar pe de altă parte pentru că încă nu exista viața ascetică și mistică specifică Bisericii Ortodoxe. Iar în Biserica Ortodoxă despre asta este vorba, chiar dacă unii mai deturnează lucrurile, anume de a pune mâna pe împărăție cu străduință prin harul lui Dumnezeu.
Citat:
Legat de restul postarii, ceea ce am observat frecvent in discursurile ortodoxe este multa necredinta in cuvantul biblic sub pretextul gresitei interpretari.
|
Aici te înșeli, nu este vorba despre necredință în discursul Bibliei, ci de necredință în interpretările protestante care sunt rupte de duhul Sfintei Tradiții, încercând să își afirme propriile lor tradiții. Iar în cazul protestanților și al celor neo- avem cazuri clare de erezii datorate interpretărilor lor făcute de mintea lor și pentru că, chipurile, așa le-ar fi spus lor Duhul Sfânt. Este vorba aici despre niște suprasolicitări ale cuvântului biblic și de o supraestimare a raporturilor lor cu Dumnezeu prin Duhul Sfânt. dar ei, săracii, nici măcar nu prea știu prea multe despre Duhul dar își permit, suprasolicitând realitatea obiectivă, suprasolicitând cu așa zisa lor credință, să facă tot felul de afirmații și să atribuie orice întâmplare sau mai știu eu ce unei intervenții favorizante chipurile a Duhului pentru ei. Asistăm în mod evident la cazuri clare de
fanatism și fundamentalism protestant, depărtat aproape complet de Duhul Bisericii lui Christos.
Citat:
Practic arata o necredinta in insasi promisiunile Biblice ca Duhul Sfant se da la cei ce cer pentru ca, daca noi dam o paine si nu o piatra copiilor nostri, Dumnezeu Tatal cu atat mai mult da cele bune celor ce cer. Protestantii cer cu credinta ca vor primi, asa cum scrie in Biblie, in timp ce ortodocsii au fost invatati sa inlocuiasca mereu aceasta credinta ca vor primi cu o credinta care pe de o parte le spune ca nu ar fi vrednici sa primeasca iar pe de alta parte le spune ca se primeste doar daca asta si aialalta. Deci eu vad o credinta foarte slaba in Cuvantul Domnului si una foarte puternica in cuvantul oamenilor care au invatat cum sa nu creada omul in Cuvantul Domnului. Sub pretextul relei interpretari, ca si cum ar fi ceva de interpretat la faptul ca ceri Duh Sfant cu perseverenta si Tatal ti-l da asa cum si orice om mai putin bun decat Dumnezeu da copiilor sai painea si nu piatra, deci sub pretextul relei interpretari, s-a anulat credinta omului in Cuvantul lui Dumnezeu.
|
Asta este părerea sectarilor neoprotestanți și nu pun prea mult preț pe ea pentru că nu sunt ei în măsură să se pronunțe asupra Sfintei Tradiții a Bisericii. Ei întâi trebuie să vină și să învețe despre ce este vorba și abia apoi vor mai avea vreo legitimitate ca să comenteze ceva. Sunt lipsiți de legitimitate în această temă cu toată interpretarea lor de două surcele a Bibliei. Prin toată agitația lor extrem de superficială și de fals credincioasă nu fac decât săp slujească împărăției veacului acestuia, din care nici nu au ieșit și nici nu vor ieși atâta timp cât vor rămâne în afara Bisericii. Toată agitația lor nu poate fi privită decât ca pregătirea terenului pentru ca Biserica lui Christos să își îndeplinească misiunea. Agitația lor superficială și credința lor de suprafață și prefabricată nu are cum să reziste în fața puterilor întunericului veacului acestuia. Numai prin Biserică vor ajunge și ei să înțeleagă cu adevărat Evanghelia mântuirii. De aceea le solicităm și pe această cale să se întoarcă la Biserica lui Christos pentru a cunoaște adevărul în mod autentic, nu doar la nivelul superficialității protestante și neoprotestante.
Citat:
Si am fost convinsa multa vreme de faptul ca Adevarul intreg se gaseste numai in Ortodoxie pentru ca nici o alta nu-i asa bogata in atatea invataturi si minuni, acum insa, dupa ce am studiat dincolo de aparente si tabuuri, sunt convinsa ca ceea ce luam drept adevar si bogatie nu este altceva decat filozofie si inteligenta greceasca si egipteana izvorata din radacinile lor culturale pagane extrem de bogate.
|
Cu astfel de declarații te-ai cam descalificat în materie de Ortodoxie și ne arăți încă o dată consecințele fenomenului spălării pe cap și al îndoctrinării protestante, fenomene ale cărei victimă ești în mod evident. Tu care nici măcar nu știi aproape nimic despre Ortodoxie, și mai mult nu doar că nu ai știință, dar nici nu înțelegi despre ce este vorba, ai ajuns să îți permiți, într-un duh evident revoltat protestant, să cataloghezi Tradiția Bisericii Ortodoxe drept filozofie grecească și egipteană și te-ai descalificat. Nu tăgăduiește nimeni că există influențe ale altor culturi însă ceea ce Părinții Bisericii au încercat, și au și reușit în bună măsură, a fost să încreștineze aspectele bune găsite în cultura și civilizația unor popoare cum erau grecii. Mai mult pentru creștinism acele lucruri erau și sunt necesare pentru că Biserica trebuie să fie în pas cu dezvoltările culturii, ale filozofiei, ale gândirii umane în general, multe dintre conceptele științelor și filozofiilor păgâne fiind integrate și încreștinate. Acest fenomen a însemnat foarte mult pentru Biserica Creștină pentru că Biserica a avut apoi capacitățile umane, filozofice, culturale de a construi o filozofie, o cultură, o civilizație creștină, întemeiată în mod fundamental pe Christos dar extrăgând și aspectele benefice, sau părțile de adevăr, din culturile altora. Acest fenomen este vizibil chiar din Noul Testament unde se observă în mod clar influențe culturale în cazul Sfântului Pavel, spre exemplu din Religiile de Mistere, dar nu numai.
Citat:
Mesajul Domnului este mult mai simplu, de aceea prevenise ca nu toti vor fi capabili sa-l inteleaga ci vor reusi doar cei simpli si neinvatati. Perfect adevarat iar Ortodoxia este din pacate dovada de cum se poate ajunge la necredinta in Cuvantul Domnului din cauza aglomerarii invataturii umane. Si cu cat s-a aglomerat mai multa, cu atat a sufocat mai mult biserica si a sfasaiat-o in bucatele pentru ca i-a dat tot mai multe invataturi pe care oamenii sa se poata dezbina, ajungandu-se la anomalia de azi ca trebuie citite zeci si sute de carti in Ortodoxie pentru a ti se spune apoi ca oricum nu le-ai inteles bine si nu ai priceput Ortodoxia. Si uite cum silirea punerii mainii pe Imparatie a trecut de mult pe un loc secundar...
|
Aici te înșeli din nou, pentru că mesajul Domnului este de cea mai mare complexitate și doar tratat cu superficialitate se poate spune că este un mesaj simplu și pentru cei neînvățați. Are și el simplitatea lucrurile lui, dar în esență este de cea mai mare complexitate așa cum este de fapt întreaga revelație dumnezeiască. Din nou constat că ești victima efectiv a unui proces de îndoctrinare și spălare pe creier de tip protestant și că vorbești despre Ortodoxie fără să ai habar în realitate despre ce este vorba.
Citat:
Se va face o singura credinta, un singur Botez si un singur Domn asa cum a dorit Domnul, iar asta va duce la dezbracarea credintelor de tot ceea ce nu era de fapt de la Dumnezeu, dezbracarea deci de idolatria umana. Caci este cea mai subtila idolatrie, punerea invataturii umane deasupra celei Dumnezeiesti cu pretextul ca aceasta din urma nu poate fi inteleasa, negandu-se astfel insasi promisiunile lui Dumnezeu.
|
Elemente de îndoctrinare tipic protestante.
Citat:
Si iar am vorbit cam mult in detrimentul practicii. Cum stiu ca aceste discutii se pot intinde la infinit si cum stiu ca nu este in practica ortodoxa ca userii sa se roage ca discutia sa se fie spre slava lui Dumnezeu si spre vadirea Adevarului Sau si spre afirmarea Vointei Sale, prefer sa ma opresc aici pentru ca altfel totul devine desertaciune omeneasca.
|
Faptul că nu se fac astfel de afirmații în public nu înseamnă că nu se fac deloc, doar că nu este necesară o astfel de
teatralitate și fățărnicie specifică protestanților care trăiesc în lumea lor de închpuiri și de basme despre ei înșiși. De fapt prin ceea ce fac, protestanții sunt slujitorii cei mai fideli ai deșertăciunii omenești, ai fățărniciei, ai slavei exterioare a împărăției lumii acesteia, așa cum se întâmplă și în cazul altora plini de lipsă de discernământ spiritual autentic și de autobinecuvântare și falsificare a revelației divine sub chipul mincinos al păstrării ei celei mai fidele.