Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 19.08.2012, 12:41:56
Decebal Decebal is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.651
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Si eu mi-am pus problema acestor minuni: moaste si izvorare de mir, insa dupa ce am citit chiar pe acest site ca practica pastrarii moastelor a fost combatuta de Sf. Antonie cel Mare ca si cum ar fi fost o practica pagana, am inceput sa fiu mai reticenta in ceea ce priveste aceste minuni, originea si scopul lor.
Nu știu ce ai citit tu și unde însă minunile de moaște neputrezite, chiar întregi, cum este cazul Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, și chiar izvorâtoare de mir cum este cazul unor sfinte moaște din pușcăriile comuniste de la Aiud sunt mult prea evidente ca să mai fie contestate. Mai mult în unele cazuri avem situații clare de canonizare iar lucrurile nu mai pot fi puse la îndoială. Astfel de minuni dumnezeiești nu se întâlnesc la nici o sectă protestantă și asta arată că acolo nu este adevărata Biserică a lui Christos. Și nici nu are cum să fie pentru că Biserica a apărut acum 2000 de ani, protestanții acum 500 de ani.

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Cert ramane faptul ca ele nu existau la cei din vremea lui Ioan Botezatorul ori aceia puneau mana pe Imparatie prin straduinta.
Evident că nu existau, în primul rând pentru că nu exista încă Învierea Domnului, iar pe de altă parte pentru că încă nu exista viața ascetică și mistică specifică Bisericii Ortodoxe. Iar în Biserica Ortodoxă despre asta este vorba, chiar dacă unii mai deturnează lucrurile, anume de a pune mâna pe împărăție cu străduință prin harul lui Dumnezeu.

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Legat de restul postarii, ceea ce am observat frecvent in discursurile ortodoxe este multa necredinta in cuvantul biblic sub pretextul gresitei interpretari.
Aici te înșeli, nu este vorba despre necredință în discursul Bibliei, ci de necredință în interpretările protestante care sunt rupte de duhul Sfintei Tradiții, încercând să își afirme propriile lor tradiții. Iar în cazul protestanților și al celor neo- avem cazuri clare de erezii datorate interpretărilor lor făcute de mintea lor și pentru că, chipurile, așa le-ar fi spus lor Duhul Sfânt. Este vorba aici despre niște suprasolicitări ale cuvântului biblic și de o supraestimare a raporturilor lor cu Dumnezeu prin Duhul Sfânt. dar ei, săracii, nici măcar nu prea știu prea multe despre Duhul dar își permit, suprasolicitând realitatea obiectivă, suprasolicitând cu așa zisa lor credință, să facă tot felul de afirmații și să atribuie orice întâmplare sau mai știu eu ce unei intervenții favorizante chipurile a Duhului pentru ei. Asistăm în mod evident la cazuri clare de fanatism și fundamentalism protestant, depărtat aproape complet de Duhul Bisericii lui Christos.

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Practic arata o necredinta in insasi promisiunile Biblice ca Duhul Sfant se da la cei ce cer pentru ca, daca noi dam o paine si nu o piatra copiilor nostri, Dumnezeu Tatal cu atat mai mult da cele bune celor ce cer. Protestantii cer cu credinta ca vor primi, asa cum scrie in Biblie, in timp ce ortodocsii au fost invatati sa inlocuiasca mereu aceasta credinta ca vor primi cu o credinta care pe de o parte le spune ca nu ar fi vrednici sa primeasca iar pe de alta parte le spune ca se primeste doar daca asta si aialalta. Deci eu vad o credinta foarte slaba in Cuvantul Domnului si una foarte puternica in cuvantul oamenilor care au invatat cum sa nu creada omul in Cuvantul Domnului. Sub pretextul relei interpretari, ca si cum ar fi ceva de interpretat la faptul ca ceri Duh Sfant cu perseverenta si Tatal ti-l da asa cum si orice om mai putin bun decat Dumnezeu da copiilor sai painea si nu piatra, deci sub pretextul relei interpretari, s-a anulat credinta omului in Cuvantul lui Dumnezeu.
Asta este părerea sectarilor neoprotestanți și nu pun prea mult preț pe ea pentru că nu sunt ei în măsură să se pronunțe asupra Sfintei Tradiții a Bisericii. Ei întâi trebuie să vină și să învețe despre ce este vorba și abia apoi vor mai avea vreo legitimitate ca să comenteze ceva. Sunt lipsiți de legitimitate în această temă cu toată interpretarea lor de două surcele a Bibliei. Prin toată agitația lor extrem de superficială și de fals credincioasă nu fac decât săp slujească împărăției veacului acestuia, din care nici nu au ieșit și nici nu vor ieși atâta timp cât vor rămâne în afara Bisericii. Toată agitația lor nu poate fi privită decât ca pregătirea terenului pentru ca Biserica lui Christos să își îndeplinească misiunea. Agitația lor superficială și credința lor de suprafață și prefabricată nu are cum să reziste în fața puterilor întunericului veacului acestuia. Numai prin Biserică vor ajunge și ei să înțeleagă cu adevărat Evanghelia mântuirii. De aceea le solicităm și pe această cale să se întoarcă la Biserica lui Christos pentru a cunoaște adevărul în mod autentic, nu doar la nivelul superficialității protestante și neoprotestante.

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Si am fost convinsa multa vreme de faptul ca Adevarul intreg se gaseste numai in Ortodoxie pentru ca nici o alta nu-i asa bogata in atatea invataturi si minuni, acum insa, dupa ce am studiat dincolo de aparente si tabuuri, sunt convinsa ca ceea ce luam drept adevar si bogatie nu este altceva decat filozofie si inteligenta greceasca si egipteana izvorata din radacinile lor culturale pagane extrem de bogate.
Cu astfel de declarații te-ai cam descalificat în materie de Ortodoxie și ne arăți încă o dată consecințele fenomenului spălării pe cap și al îndoctrinării protestante, fenomene ale cărei victimă ești în mod evident. Tu care nici măcar nu știi aproape nimic despre Ortodoxie, și mai mult nu doar că nu ai știință, dar nici nu înțelegi despre ce este vorba, ai ajuns să îți permiți, într-un duh evident revoltat protestant, să cataloghezi Tradiția Bisericii Ortodoxe drept filozofie grecească și egipteană și te-ai descalificat. Nu tăgăduiește nimeni că există influențe ale altor culturi însă ceea ce Părinții Bisericii au încercat, și au și reușit în bună măsură, a fost să încreștineze aspectele bune găsite în cultura și civilizația unor popoare cum erau grecii. Mai mult pentru creștinism acele lucruri erau și sunt necesare pentru că Biserica trebuie să fie în pas cu dezvoltările culturii, ale filozofiei, ale gândirii umane în general, multe dintre conceptele științelor și filozofiilor păgâne fiind integrate și încreștinate. Acest fenomen a însemnat foarte mult pentru Biserica Creștină pentru că Biserica a avut apoi capacitățile umane, filozofice, culturale de a construi o filozofie, o cultură, o civilizație creștină, întemeiată în mod fundamental pe Christos dar extrăgând și aspectele benefice, sau părțile de adevăr, din culturile altora. Acest fenomen este vizibil chiar din Noul Testament unde se observă în mod clar influențe culturale în cazul Sfântului Pavel, spre exemplu din Religiile de Mistere, dar nu numai.

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Mesajul Domnului este mult mai simplu, de aceea prevenise ca nu toti vor fi capabili sa-l inteleaga ci vor reusi doar cei simpli si neinvatati. Perfect adevarat iar Ortodoxia este din pacate dovada de cum se poate ajunge la necredinta in Cuvantul Domnului din cauza aglomerarii invataturii umane. Si cu cat s-a aglomerat mai multa, cu atat a sufocat mai mult biserica si a sfasaiat-o in bucatele pentru ca i-a dat tot mai multe invataturi pe care oamenii sa se poata dezbina, ajungandu-se la anomalia de azi ca trebuie citite zeci si sute de carti in Ortodoxie pentru a ti se spune apoi ca oricum nu le-ai inteles bine si nu ai priceput Ortodoxia. Si uite cum silirea punerii mainii pe Imparatie a trecut de mult pe un loc secundar...
Aici te înșeli din nou, pentru că mesajul Domnului este de cea mai mare complexitate și doar tratat cu superficialitate se poate spune că este un mesaj simplu și pentru cei neînvățați. Are și el simplitatea lucrurile lui, dar în esență este de cea mai mare complexitate așa cum este de fapt întreaga revelație dumnezeiască. Din nou constat că ești victima efectiv a unui proces de îndoctrinare și spălare pe creier de tip protestant și că vorbești despre Ortodoxie fără să ai habar în realitate despre ce este vorba.

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Se va face o singura credinta, un singur Botez si un singur Domn asa cum a dorit Domnul, iar asta va duce la dezbracarea credintelor de tot ceea ce nu era de fapt de la Dumnezeu, dezbracarea deci de idolatria umana. Caci este cea mai subtila idolatrie, punerea invataturii umane deasupra celei Dumnezeiesti cu pretextul ca aceasta din urma nu poate fi inteleasa, negandu-se astfel insasi promisiunile lui Dumnezeu.
Elemente de îndoctrinare tipic protestante.

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Si iar am vorbit cam mult in detrimentul practicii. Cum stiu ca aceste discutii se pot intinde la infinit si cum stiu ca nu este in practica ortodoxa ca userii sa se roage ca discutia sa se fie spre slava lui Dumnezeu si spre vadirea Adevarului Sau si spre afirmarea Vointei Sale, prefer sa ma opresc aici pentru ca altfel totul devine desertaciune omeneasca.
Faptul că nu se fac astfel de afirmații în public nu înseamnă că nu se fac deloc, doar că nu este necesară o astfel de teatralitate și fățărnicie specifică protestanților care trăiesc în lumea lor de închpuiri și de basme despre ei înșiși. De fapt prin ceea ce fac, protestanții sunt slujitorii cei mai fideli ai deșertăciunii omenești, ai fățărniciei, ai slavei exterioare a împărăției lumii acesteia, așa cum se întâmplă și în cazul altora plini de lipsă de discernământ spiritual autentic și de autobinecuvântare și falsificare a revelației divine sub chipul mincinos al păstrării ei celei mai fidele.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 19.08.2012, 15:28:13
ioan cezar
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Nu știu ce ai citit tu și unde însă minunile de moaște neputrezite, chiar întregi, cum este cazul Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, și chiar izvorâtoare de mir cum este cazul unor sfinte moaște din pușcăriile comuniste de la Aiud sunt mult prea evidente ca să mai fie contestate. Mai mult în unele cazuri avem situații clare de canonizare iar lucrurile nu mai pot fi puse la îndoială. Astfel de minuni dumnezeiești nu se întâlnesc la nici o sectă protestantă și asta arată că acolo nu este adevărata Biserică a lui Christos. Și nici nu are cum să fie pentru că Biserica a apărut acum 2000 de ani, protestanții acum 500 de ani.


Evident că nu existau, în primul rând pentru că nu exista încă Învierea Domnului, iar pe de altă parte pentru că încă nu exista viața ascetică și mistică specifică Bisericii Ortodoxe. Iar în Biserica Ortodoxă despre asta este vorba, chiar dacă unii mai deturnează lucrurile, anume de a pune mâna pe împărăție cu străduință prin harul lui Dumnezeu.


Aici te înșeli, nu este vorba despre necredință în discursul Bibliei, ci de necredință în interpretările protestante care sunt rupte de duhul Sfintei Tradiții, încercând să își afirme propriile lor tradiții. Iar în cazul protestanților și al celor neo- avem cazuri clare de erezii datorate interpretărilor lor făcute de mintea lor și pentru că, chipurile, așa le-ar fi spus lor Duhul Sfânt. Este vorba aici despre niște suprasolicitări ale cuvântului biblic și de o supraestimare a raporturilor lor cu Dumnezeu prin Duhul Sfânt. dar ei, săracii, nici măcar nu prea știu prea multe despre Duhul dar își permit, suprasolicitând realitatea obiectivă, suprasolicitând cu așa zisa lor credință, să facă tot felul de afirmații și să atribuie orice întâmplare sau mai știu eu ce unei intervenții favorizante chipurile a Duhului pentru ei. Asistăm în mod evident la cazuri clare de fanatism și fundamentalism protestant, depărtat aproape complet de Duhul Bisericii lui Christos.


Asta este părerea sectarilor neoprotestanți și nu pun prea mult preț pe ea pentru că nu sunt ei în măsură să se pronunțe asupra Sfintei Tradiții a Bisericii. Ei întâi trebuie să vină și să învețe despre ce este vorba și abia apoi vor mai avea vreo legitimitate ca să comenteze ceva. Sunt lipsiți de legitimitate în această temă cu toată interpretarea lor de două surcele a Bibliei. Prin toată agitația lor extrem de superficială și de fals credincioasă nu fac decât săp slujească împărăției veacului acestuia, din care nici nu au ieșit și nici nu vor ieși atâta timp cât vor rămâne în afara Bisericii. Toată agitația lor nu poate fi privită decât ca pregătirea terenului pentru ca Biserica lui Christos să își îndeplinească misiunea. Agitația lor superficială și credința lor de suprafață și prefabricată nu are cum să reziste în fața puterilor întunericului veacului acestuia. Numai prin Biserică vor ajunge și ei să înțeleagă cu adevărat Evanghelia mântuirii. De aceea le solicităm și pe această cale să se întoarcă la Biserica lui Christos pentru a cunoaște adevărul în mod autentic, nu doar la nivelul superficialității protestante și neoprotestante.


Cu astfel de declarații te-ai cam descalificat în materie de Ortodoxie și ne arăți încă o dată consecințele fenomenului spălării pe cap și al îndoctrinării protestante, fenomene ale cărei victimă ești în mod evident. Tu care nici măcar nu știi aproape nimic despre Ortodoxie, și mai mult nu doar că nu ai știință, dar nici nu înțelegi despre ce este vorba, ai ajuns să îți permiți, într-un duh evident revoltat protestant, să cataloghezi Tradiția Bisericii Ortodoxe drept filozofie grecească și egipteană și te-ai descalificat. Nu tăgăduiește nimeni că există influențe ale altor culturi însă ceea ce Părinții Bisericii au încercat, și au și reușit în bună măsură, a fost să încreștineze aspectele bune găsite în cultura și civilizația unor popoare cum erau grecii. Mai mult pentru creștinism acele lucruri erau și sunt necesare pentru că Biserica trebuie să fie în pas cu dezvoltările culturii, ale filozofiei, ale gândirii umane în general, multe dintre conceptele științelor și filozofiilor păgâne fiind integrate și încreștinate. Acest fenomen a însemnat foarte mult pentru Biserica Creștină pentru că Biserica a avut apoi capacitățile umane, filozofice, culturale de a construi o filozofie, o cultură, o civilizație creștină, întemeiată în mod fundamental pe Christos dar extrăgând și aspectele benefice, sau părțile de adevăr, din culturile altora. Acest fenomen este vizibil chiar din Noul Testament unde se observă în mod clar influențe culturale în cazul Sfântului Pavel, spre exemplu din Religiile de Mistere, dar nu numai.


Aici te înșeli din nou, pentru că mesajul Domnului este de cea mai mare complexitate și doar tratat cu superficialitate se poate spune că este un mesaj simplu și pentru cei neînvățați. Are și el simplitatea lucrurile lui, dar în esență este de cea mai mare complexitate așa cum este de fapt întreaga revelație dumnezeiască. Din nou constat că ești victima efectiv a unui proces de îndoctrinare și spălare pe creier de tip protestant și că vorbești despre Ortodoxie fără să ai habar în realitate despre ce este vorba.


Elemente de îndoctrinare tipic protestante.


Faptul că nu se fac astfel de afirmații în public nu înseamnă că nu se fac deloc, doar că nu este necesară o astfel de teatralitate și fățărnicie specifică protestanților care trăiesc în lumea lor de închpuiri și de basme despre ei înșiși. De fapt prin ceea ce fac, protestanții sunt slujitorii cei mai fideli ai deșertăciunii omenești, ai fățărniciei, ai slavei exterioare a împărăției lumii acesteia, așa cum se întâmplă și în cazul altora plini de lipsă de discernământ spiritual autentic și de autobinecuvântare și falsificare a revelației divine sub chipul mincinos al păstrării ei celei mai fidele.
Apreciez foarte mult acest raspuns al tau, Decebal. Felicitari!
As voi sa adaug si eu o observatie. Cat am sesizat pe pielea mea precum si la altii.
Crestinul care nu a avut parte, din varii motive, de o buna cateheza, isi poate forma un sistem fix de conceptii pseudo-crestine pe care le ia drept adevar incontestabil. Sunt convingerile lui. Le apara deoarece le-a primit deja, le-a intarit afectiv, le-a acordat din timpul, energia, mintea lui. Cumva, o astfel de persoana e prizoniera intr-un turn bine zidit unde se simte confortabil, cel putin o vreme. De acolo din confortul turnului subiectiv asista cu neincredere, uneori cu amuzament, alteori cu iritare la ceea ce se intampla in Biserica. Daca mai are si nenorocul sa intalneasca alte persoane zidite in turnuri de amagiri asemanatoare, grosimea zidurilor creste si mai mult, oamenii devin fortarete veritabile ale ratacirii. Si asa isi duc viata, uneori pana la capat. Ei sunt ca personajele lui Platon din "Mitul pesterii". Sunt incredintati ca urmele de pe pereti, ceea ce vad ei fulgurind pe-acolo, este insasi realitatea, nebanuind ca au de-a face doar cu semne care i-ar putea conduce, daca s-ar urni din loc si ar porni la drum, catre realitate, catre Adevar.
Si fireste, daca vine unul de afar sa le spuna "haideti la drum, oameni buni", ei vor spune ca au de-a face cu un nebun si, la o adica, il vor elimina. E spus in "Nu dati margaritare porcilor...".

Crezind asadar ca au ajuns deja in Imparatie, ca inima lor e deja afierosita Domnului, ca Duhul Sfant deja lucreaza in ei, ca, practic, l-au inhatat pe Dumnezeu, acesti oameni au o certitudine si o plafonare straine de continua calatorie a crestinului pe Cale. Ei nu inteleg ca drumul pe Calea lui Hristos este neincetat si sinuos, si se comporta de parca ar fi ajuns deja la tinta. Pentru aceasta pied, desigur, harul si raman prizonieri mai departe ai imaginatiei de tot felul. In orice caz bat pasul pe loc, stagneaza, dorm si viseaza ca umbla, in loc sa umble efectiv, asa cum ne invata Biserica. Iar a umbla inseamna a tine toate randuielile, atat inlauntrul tau cat si in fapte. Doar asa putem afirma ca urmam poruncile Domnului si ca suntem bineplacuti Lui.

Apoi sa ne dam seama ca acesti oameni, cautatori si ei ai lui Dumnezeu, candva, ca tot omul, au avut parte nu doar de o cateheza insuficienta si/sau stramba, ci si de experiente de-a dreptul traumatizante, uneori, in Biserica. Oameni care se cred induhovniciti, pastori care nu se ridica la nivelul demnitatii slujirii lor dumnezeiesti din varii motive, alti credinciosi care fie nu au stiut cum sa procedeze intr-o imprejurare anume fie sufera de mandrie si alte tare derivate, cunoscuti care au avut de suferit de pe urma unor neorinduieli din Biserica etc. (o multime de factori) - toate acestea, dublate de mieroasele si amagitoarele promisiuni si "libertati" oferite de amicii nostri "alternativi", au contribuit la ratacirea unora, la parasirea de catre ei a Bisericii. Dezamagiti si raniti, fireste ca ei raspund cu furie atunci cand intalnesc un crestin. Si/Sau privesc detasat, cu ironie superioara, dau lectii din imaginara lor inaltime. Care e, de fapt, cadere.

Suntem asadar implicati in mod direct, cu totii, in viata semenilor. Adevarat este ce spunem noi insine adeseori, anume ca daca nu ducem noi mai intai o vietuire crestina, daca nu dobandim pacea-linistea-dragostea-blandetea prin darul Mangaietorului, devenim mai degraba pricina de poticnire pentru altii decat calauze spre Hristos.

Mult rau am facut eu insumi, cand credeam ca fac bine. Incep sa ma indoiesc tot mai mult ca dezbaterile de aici unde sunt eu implicat au vreun folos duhovnicesc si cred ca totul se rezuma la nevoi de petrecere a timpului pe care, altminteri, il purtam in solitudine... Poate ar trebui sa ne imprietenim mai mult cu solitudinea noastra, macar o vreme, inchinind-o cu umilinta si nadejde Domnului nostru iubit, Imparatului Cerurilor, Iisus Hristos, slavit fie in veci. AMIN+
Reply With Quote
  #3  
Vechi 19.08.2012, 17:51:18
Tomita Tomita is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.04.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 287
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Incep sa ma indoiesc tot mai mult ca dezbaterile de aici unde sunt eu implicat au vreun folos duhovnicesc si cred ca totul se rezuma la nevoi de petrecere a timpului pe care, altminteri, il purtam in solitudine... Poate ar trebui sa ne imprietenim mai mult cu solitudinea noastra, macar o vreme, inchinind-o cu umilinta si nadejde Domnului nostru iubit, Imparatului Cerurilor, Iisus Hristos, slavit fie in veci. AMIN+
Orice lucru are folosului lui si ceea ce e minunat e sa vezi ca si un lucru rau se poate transforma in ceva bun.
Ultima parte suna bine.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 19.08.2012, 19:05:39
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.07.2012
Mesaje: 709
Implicit Pentru Decebal

Uitati Decebal unde vorbeste Sfantul Antonie cel Mare impotriva obiceiului cu moaste:
http://www.crestinortodox.ro/calenda...are-98788.html

Uitati niste moaste catolice cu trup intreg conservat dupa schisma, gasiti pe pagina poza si cu moastele:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Vincent_de_Paul
Sa nu imi replicati ca-i catolic si nu protestant, ca nici la catolici n-ar trebui sa existe dupa teoriile ortodoxe. Si sa nu veniti cu tot felul de teorii cum ca n-ar fi ca cele ortodoxe cum fac unii care habar nu au despre ce vorbesc, zicand ca moastele catolice ar fi de la diavol, pentru ca astfel de teorii nu fac decat sa sublinieze si mai mult ridicolul incapatanarii in prejudecatile proprii.


Cat despre restul comentariilor dvs. sunt semnul prejudecatilor in care va scaldati. Am fost si eu candva de mulut in aceeasi stare iar cand omul este prizonier ei, vorbeste ca si dvs. si ca si altii de pe aici, fara sa isi dea seama ca de fapt, de dupa gratiile si lanturile prejudecatilor, striga neputinciosi la cei ce traiesc deja: "Adevarul va va face liberi".

Acum permiteti-mi sa ma retrag de pe forum. Mi-am calcat cuvantul o data pentru a va respecta pe dvs. avand in vedere ca ati tinut sa raspundeti cu intrebare. Data urmatoare sper sa ma respectati dvs. pe mine si sa nu mai puneti intrebari acum ca mi-am anuntat iesirea de pe forum ca sa nu ma puneti in situatia de a parea fara obraz sau fara raspuns pentru faptul ca nu voi mai raspunde. Cine are ochi de vazut si urechi de auzit vede si aude pana la urma, cine nu- nu.

Si sa nu uit: este de-a dreptul inexact ceea ce ati spus despre cei din vremea lui Ioan Botezatorul: Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai mari asceti in timp ce Domnul era opusul dupa propriile Sale cuvinte din Biblie, El manca si bea in timp ce Ioan Botezatorul nu prea facea nici una nici alta, iar fariseii erau oricum nemultumiti si cu una si cu alta, ca doar carcoteala era de capul lor, si apoi, cei din vremea lui Ioan Botezatorul nu aveau cum lua Imparatia cu asalt fara Invierea Domnului. Domnul este cheia, restul sunt doar ajutoare celor putin credinciosi ce au nevoie sa vada pentru a crede. Mai fericiti sunt insa cei ce cred fara sa vada, iar acestia sunt cu siguranta protestantii.
Eu nu am citit nici o carte protestanta, aceasta cu cursul alpha este prima pe care am pus mana si abia sunt la pagina 20, si tocmai de aceea imi este clar ca oricine citeste Biblia, indiferent in ce Biserica ar fi, o intelege cam la fel pana la urma. In Ortodoxie insa Biblia este cel mai putin citita. Se citesc zeci de carti despre credinta si Biblia inca nu. Fiecare face cum crede.
Va salut inca o data pe toti si sper sa imi respectati iesirea de pe forum in sensul de a nu mai pune intrebari la care cu siguranta nu voi mai raspunde.
Fiti cu totii binecuvantati.

Last edited by Tartaruga; 19.08.2012 at 19:15:28.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 19.08.2012, 22:01:49
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Data urmatoare sper sa ma respectati dvs. pe mine si sa nu mai puneti intrebari acum ca mi-am anuntat iesirea de pe forum ca sa nu ma puneti in situatia de a parea fara obraz sau fara raspuns pentru faptul ca nu voi mai raspunde.
Mai bine sa sufere onoarea ta decat adevarul. Eu o sa raspund la ce ai spus total eronat, nu am ce intrebari sa pun.
Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Cat despre restul comentariilor dvs. sunt semnul prejudecatilor in care va scaldati. Am fost si eu candva de mulut in aceeasi stare iar cand omul este prizonier ei, vorbeste ca si dvs. si ca si altii de pe aici, fara sa isi dea seama ca de fapt, de dupa gratiile si lanturile prejudecatilor, striga neputinciosi la cei ce traiesc deja: "Adevarul va va face liberi".
De fapt nu iti dai seama, tu nu esti libera, desi crezi ca esti. E aceeasi situatie in care cineva spune ca vrea sa fie liber si sa nu mai fie incorsetat de morala si prejudecati, asa ca se apuca de o viata libertina. De fapt conceptiile tale era evident ca sunt 100% protestante, ai capatat un duh protestant care nu te mai lasa sa vezi adevarul, te tine inlantuita.
Daca la inceput familia se ingrijora ca ai inceput sa mergi la catolici, acum ai trecut si de catolici si ai ajuns la invatatura protestanta, din cauza duhului razvratirii. Un parinte spunea (nu-mi mai amintesc cine) cuiva care zicea ca merge la Vatican sa le vorbeasca catolicilor ca numai cand va vedea cladirile Vaticanului devine catolic. Mergand la protestanti sau la carismaticii catolici e o garav eroare pentru un ortodox, pentru ca e posibil sa ia un duh de acolo, care ii tine pe aceia in acea invatatura.
O doamna spunea ca s-a dus in America de Sud si neavand o biserica in apropiere s-a dus la catolici. Si dupa un timp a inceput sa i se para ca invatatura catolica e cea corecta. Venind in Romania intr-o vacanta a dat din intamplare peste cartea lui Klaus Kenneth si a inceput sa o citeasca. Asa si-a dat seama ca ortodoxia e cea adevarata si s-a lecuit de ratacirea in care intrase.
Tu de fapt esti cea care nu e libera, nu ortodocsii. Sper sa gasesti cararea cea stramta in viitor, ca acum esti pe campia cea larga.
Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Uitati niste moaste catolice cu trup intreg conservat dupa schisma, gasiti pe pagina poza si cu moastele:
[COLOR=#810081]http://fr.wikipedia.org/wiki/Vincent_de_Paul[/COLOR]
Sa nu imi replicati ca-i catolic si nu protestant, ca nici la catolici n-ar trebui sa existe dupa teoriile ortodoxe. Si sa nu veniti cu tot felul de teorii cum ca n-ar fi ca cele ortodoxe cum fac unii care habar nu au despre ce vorbesc
In opinia ta cei care au habar se inchina si la mumii, ca si ele sunt trupuri neputrezite. Cred ca si eu ti-am spus ca sfintele moaste nu sunt doar trupuri neputrezite, pot fi si oase, deci trup putrezit. Important e sa fie dovada ca a ramas har in ele, nu sa fie neputrezite. Iar aceasta inseamna sa fie de o anumita culare, sa aiba miros de mir, sa fie usoare, etc. Tu ai vazut vreodata in ortodoxie sa fie sfinte moaste care sa arate asa? daca te-ai rupt de ortodoxie probabil nu ai fost niciodata sa te inchini la sfinte moaste.
Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
este de-a dreptul inexact ceea ce ati spus despre cei din vremea lui Ioan Botezatorul: Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai mari asceti in timp ce Domnul era opusul dupa propriile Sale cuvinte din Biblie
Nu stiu ce ti-a raspuns Decebal ca nu m-am uitat, dar avem sfintele moaste ale Sf. Ioan Botezatorul, care a facut si fac multe minuni. Capul a fost luat de cruciati si se afla in Franta, la Amiens. Mana se afla in Muntenegru, dusa de acolo din Rusia, dupa ce au venit bolsevicii. Iar cei din Vechiul Testament pana la Iisus mergeau in Iad.
Citat:
Eu nu am citit nici o carte protestanta, aceasta cu cursul alpha este prima pe care am pus mana si abia sunt la pagina 20, si tocmai de aceea imi este clar ca oricine citeste Biblia, indiferent in ce Biserica ar fi, o intelege cam la fel pana la urma. In Ortodoxie insa Biblia este cel mai putin citita.
Cred ca o spui ca o gluma, si protestantii care sunt asemanatori snt zeci de culte fiecare cu invatatura sa diferita. In ortodoxie se citeste Sfanta Scriptura la fiecare Liturghie. Iar credinciosii o citesc cu respect, avand grija sa nu o interpreteze dupa capul lor si sa se trezeasca ca devin protestanti, mari teologi si sfinti in viata.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 19.08.2012, 22:43:59
Decebal Decebal is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.651
Implicit

Domnule Ioan Cezar, ceea ce am sesizat eu din discuțiile cu Adriana și în general cu tot felul de protestanți sau de oameni mai puțin înțelegători este că unii oameni pur și simplu nu pot face față în Ortodoxie, pur și simplu nu înțeleg Ortodoxia, nu au capacitățile sau puterile spirituale de a înțelege despre ce este vorba sau pur și simplu nu au dar de la dumnezeu pentru a avea o ănțelegere adecvată Bisericii Ortodoxe. Eu nu îi condamn pentru că înțeleg că fiecare om are limitările lui, iar unii pur și simplșu nu se pot înălța, cel puțin nu în această viață și în această epocă istorică, la dimensiunea de sfințenie a Bisericii Ortodoxe. Și după cum am spus, nu îi condamn, ci încerc să îi înțeleg cu toleranță, totul până la momentul în care cei mai mici încep să dorească să impună reguli și tipare celor mai mari.

Uitați ca să fiu mai ușor înțeles faceți vă rog o comparație între liturghia bizantină, ritul liturgic bizantin sau bizantino-slav, așa cum se poate auzi pe fundalul unui filmuleț de pe youtube legat de canonizarea Sfântului Ioan Maximovici, sfânt cu sfinte moaște întregi neputrezite, asemănător Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la această pagină: http://www.youtube.com/watch?v=LkZ9w5R7hyk și între idealul de biserică și de viață de închinare și liturgică pe care îl au oameni de felul colegei sau fostei noastre colege Adriana (că am înțeles că din punctul ei de vedere "Totul s-a sfârșit!") de la pagina bisericii anglicane despre care ne vorbea ea cu mai mult timp în urmă http://www.christchurchlille.com/index.htm. Vă rog și îi rog pe toți ortodocșii să cerceteze paginile respectivei parohii anglicane de care ne vorbea Adriana și faceți o comparație cu frumusețea divină a cântărilor liturgice ruse de pe fundalul respectivului film de pe youtube. Păi, să mă ierte Dumnezeu, dar nu sesizați și nu sesizează oamenii diferența de calibru spiritual între una și cealaltă? Nu este evident că Ortodoxia, în întregul ei complex, este altceva decât ceea ce promovează tot felul de protestanță, anglicani sau ce or mai fi? Nu am nimic împotriva acelora, încerc să îi tolerez cu înțelegere și cu înțelegerea că piscurile Ortodoxiei nu sunt pentru toți oamenii, dar în același timp nici nu îmi pot anula conștiința aristocrației spirituale "de drept divin" a Bisericii Ortodoxe în fața unor manifestări anglicane sau protestante de genul celor pe care le îndrăgește Adriana și în care își găsesc ea și alții ca ea liniștea. Există deci măsuri diferite, și de aceea eu nu pot să tolerez măsurarea Bisericii Ortodoxe după măsura pe care o au respectvii anglicani. Repet, nu îi urăsc, nu îi disprețuiesc, până la urmă Dumnezeu are grijă de toate, dar nici nu putem să amestecăm lucrurile după tiparele pe care ni le impun astfel de comunități.

Am constatat și din viață, și de pe forum, că mulți oameni, ortodocși sau heterodocși au dificultăți de a înțelege Ortodoxia. Și punctul meu de vedere este că unii oameni pur și simplu nu se pot înălța la nivelul Ortodoxiei și poate pentru ei sunt suficiente paleative protestante, cântări cu chitări, participarea la Liturghie din poziția de șezând pe scaun, eventual poate și picior peste picior (cum îmi aduc aminte că văzusem la o slujbă transmisă de la Vatican). De aceea încerc să îi privesc pe acești oameni cu toleranță înțelegând că nu toți oamenii pot în realitate să facă față exigențelor și intransigențelor Ortodoxiei, precum nici greutății de har dumnezeiesc și de sfințenie din cealaltă lume din Biserica Ortodoxă. Unii oameni pur și simplu nu au sau nu au acum posibilitatea de a pricepe astfe lde standarde, de a se încadra într-o astfel de comunitate și poate Dumnezeu a rânduit pentru ei, văzând Dumnezeu și o anumită imobilitate sau rătăcire în Ortodoxie, ceva la nivelul lor spiritual, inferior în mod evident spiritualității răsăritene ortodoxe.

În sfârșit, viziunea mea despre Biserică este mai aristocratică, pentru că eu cred în aristocrația bazată pe alegerea divină, harul dumnezeisc, sfințenie și meritocrație, și consider că acestea sunt criteriile care trebuie avute în vedere în Biserică. Așa cum Sfântul Dionisie Areopagitul vorbește de acea ordine și ierarhie divină, așa cred că stau lucrurile și aici pe pământ, în acest sens ierarhic, și de aceea eu personal nu îi exclud de la posibilitatea mântuirii pe acei oameni care au credința lor, meritele lor, faptele lor, inima și sufletul lor pe care Dumnezeu le vede și le cunoaște, dar în același timp, și de asta am și făcut opoziție în felul în care am făcut aici pe topic, Biserica Ortodoxă nu se poate coborî la acel nivel pentru a rămâne la acel nivel. Biserica are obligația să se coboare la cei inferiori pentru a le da repere și putere ca și aceia să se poat înălța la nivelul Bisericii, și chiar poate să învețe și are ce să învețe de la ei, dar cu o păstrare a unei ordini și a unei ierarhii așa cum se cuvine într-o aristocrație, sau cum se spune la noi "așa cum se cuvine între boieri".

Pe de altă parte și Biserica Ortodoxă are în mod vădit problemele ei iar aceste probleme trebuie tratate cu maximă seriozitate și responsabilitate pentru că altfel ne putem trezi cu mari surprize după cum se și preconizează în această perioadă de tot mai mare apostazie, indiferență religioasă, etc. Dar nu este aici cazul să mă întind, poate în alt topic sau în altă postare.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 19.08.2012, 22:52:31
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.01.2010
Mesaje: 2.305
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Păi, să mă ierte Dumnezeu, dar nu sesizați și nu sesizează oamenii diferența de calibru spiritual între una și cealaltă? Nu este evident că Ortodoxia, în întregul ei complex, este altceva decât ceea ce promovează tot felul de protestanță, anglicani sau ce or mai fi? Nu am nimic împotriva acelora, încerc să îi tolerez cu înțelegere și cu înțelegerea că piscurile Ortodoxiei nu sunt pentru toți oamenii, dar în același timp nici nu îmi pot anula conștiința aristocrației spirituale "de drept divin" a Bisericii Ortodoxe în fața unor manifestări anglicane sau protestante de genul celor pe care le îndrăgește Adriana și în care își găsesc ea și alții ca ea liniștea. .
Pai e si simplu sa afceti astfel de comparatii,cat a-ti fost crescut in Biserica ortodoxa. Ia sa va fi nascut in anglia,le mai faceati?
Si eu simt la fel ca si dv ,aceiasi neimplinire la slujbele lor ,inclusiv la cele catolice .Parca e un spectacol de media si atit.
Cat despre aristocratie,daca imi e permisa o parare ,raman la cele spuse de Mantuitor, ca ea se castiga prin slujirea celorlalti ,nu se mosteneste prin nastere.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ecumenism? BogdanF2 Generalitati 150 21.12.2014 21:06:04
Ecumenism ancah Biserica Ortodoxa Romana 206 31.05.2010 03:51:19
ecumenism alexandra Generalitati 15 20.04.2008 16:10:49
Ecumenism Iacov Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 178 08.10.2007 20:02:36
Ecumenism Noesis Generalitati 13 17.07.2007 09:35:57