Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.12.2011, 01:32:58
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Stiti ce nu vreti sa acceptati ca aveti limite.
Recunosc că am limite și tocmai de aceea nu vreau să mă aventurez pe terenul speculațiilor. Acolo unde Biblia tace, mai bine nu vorbesc.

Citat:
nicaieri nu reiese explicit ca Persoana este Dumnezeu si nu o creatie.
Între Creator și creatură este o prăpastie de nedescris! Ori admitem că Dumnezeu (Tatăl, Fiul, Duhul Sfânt) e Creator, ori ne luăm de mână cu ateii și spunem că este o creatură.

Citat:
La ce va referiti? Imi cer scuze nu am inteles. Stiu ce inseamna antropomorf, dar nu inteleg ce vreti sa spuneti prin "S-a exprimat antropomorf.
De asta mi-a fost frică că nu o să înțelegeți. Iar dacă încerc să explic, mă veți înțelege greșit. Haideți totuși să încercăm...
Dvs. ați spus textual: "Firea umana nu a existat inainte de zamislire", iar eu v-am cerut să faceți abstracție de termenul "firea umană" (mi-era teamă că n-o veți face) și să vă amintiți dacă nu cumva Dumnezeu Fiul S-a prezentat în formă de om înaintea pământenilor și înainte de momentul Betleem.

Citat:
Hristos.Hristos a fost Om si Dumnezeu. Cum omul are inceput nu a fost din vesnicie.
Înseamnă că a fost o greșeală de exprimare. Ați scris: "Doar Dumnezeu Fiul a fost din vesnicie" M-am îngrozit când am citit o atare propoziție...

Citat:
Nu cred ca este o tragedie daca discutam off topic. Inevitabil se vor atinge si alte aspecte care vor duce la alte subiecte.
Adevărat, dar va fi mult mai greu de urmărit subiectul topicului. Deja s-a diluat perfect subiectul inițial... a devenit apă de ploaie.
Vechi 19.12.2011, 10:30:30
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Recunosc că am limite și tocmai de aceea nu vreau să mă aventurez pe terenul speculațiilor. Acolo unde Biblia tace, mai bine nu vorbesc.
Am sa folosesc o exprimare pe care o folosesc multi teologi protestanti si noeoprotestant: "Dupa parerea mea" exact asta faceti. Speculatia presupune datul cu parerea. Atat timp cat nu ai toate informatiile nu poti decat sa iti dai cu parerea. Si dvs nu aveti toate informatiile, nu aveti Sf traditie si deci va dati cu parerea. Speculati.
Si daca sunt totusi aspecte din viata curenta (nu imi vine acum un exemplu) despre care Sf Scriptura nu vorbeste? Pe baza a ce luati o anumita atitudine?

Citat:
Între Creator și creatură este o prăpastie de nedescris! Ori admitem că Dumnezeu (Tatăl, Fiul, Duhul Sfânt) e Creator, ori ne luăm de mână cu ateii și spunem că este o creatură.
Nu va contraziceti va rog. Ati spus ca luati biblia ca un intreg, asa ca nu luati o fraza a mea si o scoateti din context. Eu am spus ca Sf Duh este a 3-a Persoana a Sfintei Treimi. In acelasi timp am spus ca nu reiese explicit din Sf Scriptura acest fapt si ca fara traditie, adica fara cunostintele despre invataturile formulate anterior de altii (pe baza St Treditii) nu ati fi crezut asta. Atat.

Citat:
De asta mi-a fost frică că nu o să înțelegeți. Iar dacă încerc să explic, mă veți înțelege greșit. Haideți totuși să încercăm...
Dvs. ați spus textual: "Firea umana nu a existat inainte de zamislire", iar eu v-am cerut să faceți abstracție de termenul "firea umană" (mi-era teamă că n-o veți face) și să vă amintiți dacă nu cumva Dumnezeu Fiul S-a prezentat în formă de om înaintea pământenilor și înainte de momentul Betleem.
Acum am inteles. Ba da. Dumnezeu Fiul, nu Iisus Hristos.

Citat:
Înseamnă că a fost o greșeală de exprimare. Ați scris: "Doar Dumnezeu Fiul a fost din vesnicie" M-am îngrozit când am citit o atare propoziție...
Ma refeream la Dumnezeu Fiul si Hristos. Dumnezeu Fiul a fost din vesnicie pe cand Hristos a aparut la un moment fix al istoriei.
Dar tot nu ati raspuns la aspectul cu Nascatoare de Dumnezeu. Daca Hristos era Dumnezeu in pantecele mamei Sale si Dumnezeu dupa nastere, cred ca e corect sa presupunem ca si in timpul nasterii era Dumnezeu. Deci Fecioara Maria L-a nascut pe Dumnezeu. Si care sunt aspectele problematice in atibuirea (de catre Dumnezeu, tin sa mentionez) denumirii de Nascatoare de Dumnezeu.

Last edited by Lucian008; 19.12.2011 at 10:36:02.
Vechi 19.12.2011, 10:56:20
Banned

Implicit

Citat:
Am sa folosesc o exprimare pe care o folosesc multi teologi protestanti si noeoprotestant: "Dupa parerea mea"
Legenda aceasta aparține tot Sf. Tradiții? Că am întâlnit-o la mai mulți preopinenți... trebuie că are o sursă comună!

Citat:
Si daca sunt totusi aspecte din viata curenta (nu imi vine acum un exemplu) despre care Sf Scriptura nu vorbeste? Pe baza a ce luati o anumita atitudine?
Posibil să fie asemenea situații din viața curentă... dar ce vă faceți cu aspectele privind mântuirea care sunt clar specificate în Scriptură? Ca să parafrazez Evanghelia: la ce-i slujește unui om să cunoască toate informațiile dacă-și va pierde sufletul?

Citat:
Acum am inteles. Ba da. Dumnezeu Fiul, nu Iisus Hristos.
Nu este aceeași Persoană? Decât să spuneți "nu", mai bine nu răspundeți... s-ar putea să veniți în conflict cu dogmatica ortodoxă.
Vechi 19.12.2011, 11:20:00
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Legenda aceasta aparține tot Sf. Tradiții? Că am întâlnit-o la mai mulți preopinenți... trebuie că are o sursă comună!
Nu. In lucrarile teologilor respectivi.

Citat:
Posibil să fie asemenea situații din viața curentă... dar ce vă faceți cu aspectele privind mântuirea care sunt clar specificate în Scriptură? Ca să parafrazez Evanghelia: la ce-i slujește unui om să cunoască toate informațiile dacă-și va pierde sufletul?
Corect. Dar lumea acesta nu mai are ca scop si nu isi mai propune ca tinta finala mantuirea. Acesta este lumea in care traim. Nu suntem izolati si rupti de ea. Si in versetul dat ca exemplu nu se specifica faptul ca acele informatii il vor face sa isi piarda sufletul, doar ca nu ii sunt utile ptr mantuire. Atat.

Citat:
Nu este aceeași Persoană? Decât să spuneți "nu", mai bine nu răspundeți... s-ar putea să veniți în conflict cu dogmatica ortodoxă.
Dumnezeu Fiul este neschimbat. Dumnezeu Fiul nu are si fire umana, si totusi nu este vorba despre persoane distincte. Doamne fereste, ar fi o erezie. Asta este una dintre tainele Dumnezeirii.
Repet rugamintea de a oferi o explicatie in ceea ce priveste titulatura de Nascatoare de Dumnezeu a Fecioarei.
Vechi 19.12.2011, 11:35:25
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Dumnezeu fiul are si o fire umana .deoarece El s-a intrupat in Fiul Omului
Vechi 19.12.2011, 11:54:23
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Dumnezeu fiul are si o fire umana .deoarece El s-a intrupat in Fiul Omului
A avut cat a fost pe Pamant, ca Fiu al omului. In prezent este Dumnezeu. Nu are nimic uman. Sau Il vedeti pe Isus ca fiind un hibrid? om si Dumnezeu in acelasi timp? cum ar fi aceasta? as zice ca L-am dezonora daca nu I-am recunoaste calitatea de Dumnezeu plin, fara nimic uman, cum a fost si este din vesnicii.
Vechi 19.12.2011, 12:19:22
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
A avut cat a fost pe Pamant, ca Fiu al omului. In prezent este Dumnezeu. Nu are nimic uman. Sau Il vedeti pe Isus ca fiind un hibrid? om si Dumnezeu in acelasi timp? cum ar fi aceasta? as zice ca L-am dezonora daca nu I-am recunoaste calitatea de Dumnezeu plin, fara nimic uman, cum a fost si este din vesnicii.
Dumnule ,Hristos are doua firi ,chiar daca El s-a inaltat.
Asa ne invata biserica ortodoxa.
Coptii din Egip spun ca are o singura fire ,dumnezeiasca.
Dumneavoastra sunteti ortodox?
Vechi 19.12.2011, 11:39:54
Banned

Implicit

Citat:
Nu. In lucrarile teologilor respectivi.
Deci se complică lucrurile... sunt pierdut! Nu-mi ajunge toată viața (nici 3 de fapt) ca să am "informația completă"...

Citat:
Dumnezeu Fiul nu are si fire umana, si totusi nu este vorba despre persoane distincte.
Acum în Cer, Fiul are și fire umană?. Dar... chiar vă rog să nu răspundeți... mai bine-mi retrag întrebarea

Citat:
Repet rugamintea de a oferi o explicatie in ceea ce priveste titulatura de Nascatoare de Dumnezeu a Fecioarei.
Puteți să-mi faceți același hatâr și să vă retrageți rugămintea?
Vechi 19.12.2011, 14:43:06
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Deci se complică lucrurile... sunt pierdut! Nu-mi ajunge toată viața (nici 3 de fapt) ca să am "informația completă"
Depinde la ce va referiti. Daca va referiti la partea cu lucrarile teologilor protestanti nu am inteles. Oricum chiar nu e deloc relevand ca acestia spus ca este parerea lor sau daca spus ca asa este sigur. Dpdv al BO invatatura lor e gresita indiferent de cum se exprima.
Daca va referiti la faptul ca ati avea nevoie de vreo 3 vieti sa studiati toata literatura patristica, e mai simplu: Cititi marturisirea de credinta, sau dogmatica unde sunt prezentate argumnetele cu trimiteri, acolo unde doriti sa verificati.

Citat:
Acum în Cer, Fiul are și fire umană?. Dar... chiar vă rog să nu răspundeți... mai bine-mi retrag întrebarea
Daca vi s-a raspuns la intrebarea pe care o considerati retorica eu tot va voi raspunde: Fiul nu. Hristos da. Si ca sa nu spuneti ca sustin idei eretice, nu nu sunt persoane diferite si tine de taina intruparii si taina Fiintei si a Persoanelor Sfintei Treimi.

Citat:
Puteți să-mi faceți același hatâr și să vă retrageți rugămintea?
E dreptul dvs sa nu raspundeti. Dar atat timp cat afirmati ceva astept si o argumentare. Nu va oblig bineinteles, era doar o rugaminte.
Vechi 19.12.2011, 17:43:20
Banned

Implicit

Citat:
Depinde la ce va referiti. Daca va referiti la partea cu lucrarile teologilor protestanti nu am inteles. Oricum chiar nu e deloc relevand ca acestia spus ca este parerea lor sau daca spus ca asa este sigur.
Numai dvs. înțelegeți ce ați vrut să spuneți... dar așa-mi trebuie dacă m-am exprimat și eu anapoda!

Citat:
Dpdv al BO invatatura lor e gresita indiferent de cum se exprima.
Chiar dacă se exprimă asemenea teologilor ortodocși... Și aveți deja cel puțin un exemplu criticat acerb de dl Profet de Carton.

Citat:
Daca va referiti la faptul ca ati avea nevoie de vreo 3 vieti sa studiati toata literatura patristica, e mai simplu: Cititi marturisirea de credinta, sau dogmatica unde sunt prezentate argumnetele cu trimiteri, acolo unde doriti sa verificati.
Mă gândeam nu doar la toată literatura patristică, ci la toată teologia ortodoxă (pentru a avea o "informație completă").

Citat:
eu tot va voi raspunde: Fiul nu. Hristos da. Si ca sa nu spuneti ca sustin idei eretice, nu nu sunt persoane diferite si tine de taina intruparii si taina Fiintei si a Persoanelor Sfintei Treimi.[...]

E dreptul dvs sa nu raspundeti. Dar atat timp cat afirmati ceva astept si o argumentare. Nu va oblig bineinteles, era doar o rugaminte.
Deci dvs. aveți dreptul să faceți această diferențiere între Dumnezeul Fiul și Hristos chiar dacă vorbim despre aceeași Persoană. De ce n-aș avea și eu dreptul a considera că "născătoare de Dumnezeu" (Theotokos) nu e corect din punct de vedere teologic? Nu vă ofer varianta "născătoare de Hristos" (Christotokos) că o să mă învinuiți de nestorianism. Deși această formulă ar fi mai acceptabilă.

Un singur lucru să nu uitați: Hristos nu era Dumnezeu datorită nașterii Lui terestre, ci El era Dumnezeu dintotdeauna, înainte de a Se naște ca om. Christos ca om este Fiul Mariei, dar ca Dumnezeu nu are început, nici sfârșit. Ca Dumnezeu El este Creatorul Mariei, El i-a dat ființă. Dacă susținem în mod serios că Dumnezeu este Unul în esență (ουσία), că prin urmare, în ce privește natura divină Cei Trei sunt Una, atunci prin acest raționament o facem pe mama lui Iisus, creatoarea esenței divine, a Dumnezeirii. Quia absurdum est.

Divinitatea nu a moștenit nimic din natura Mariei, doar s-a unit în chip tainic cu natura umană, identificându-Se pentru totdeauna cu aceasta. Identificarea aceasta nu face confuzie între Creator și creatură. Numai Iisus este și unul și celălalt în aceeași Persoană. Maria a rămas la fel de umană prin această naștere, ca și înainte de aceasta. Nu știu dacă vă satisface această opinie, v-am destăinuit-o numai pentru că m-ați rugat.

Citat:
Exista intradevar semnele pe care le-a specificat Mantuitorul, dar aceleasi semne erau sa spunem acum 100 de ani. De aia unii au si prezis sfarsitul acum 100 si ceva de ani.
Sunteți cam prea sigur pe dumneavoastră în ce afirmați, mai bine uitați-vă în jur: sunt semne care nu existau acum 10 ani (ca să nu spun acum 10 luni)...

Last edited by osutafaraunu; 19.12.2011 at 17:46:00.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Intrebari pentru adventisti, baptisti si penticostali Anca-Miha Secte si culte 1268 12.07.2016 01:44:25
Despre Penticostali, Baptisti, Adventisti danyel Secte si culte 741 11.08.2010 21:37:50
Din famila mea multi au trecut la adventisti si la alte secte beliver Secte si culte 145 30.04.2010 18:06:16