Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Ati fi avut exact aceeasi parere ca si evreii ca Dumnezeu este unic atat in Fiinta cat si in Persoana.
|
Vă gândiți probabil la evreii călăuziți de învățătura rabinică și nu la evreii scripturii. Mă refer desigur la elita teologică nu la evreii de rând care nu-și puneau probleme de teologie atât de înaltă. Nu vreau să intru în amănunte (cu siguranță le știți și dumneavoastră), dar unicitatea lui Dumnezeu este totuși exprimată la plural de Scriptură. Plus textele care se referă explicit la dialogul dintre Dumnezeu și Dumnezeu.
Citat:
Daca analizati ceea ce spun eu si nu va bazati pe idei preconcepute nu aveti cum sa nu imi dati dreptate. Si va spun direct ca sunteti ipocrit daca spuneti ca din Sf Scriptura reiese explicit ca Sf Duh este Persoana distincta in Fiinta Dumnezeirii.
|
Faptul că este o Persoană și nu o putere impersonală, reiese explicit din mai multe texte scripturistice. Desigur, având o legătură cu Taina Naturii lui Dumnezeu (apropos, de ce nu există această Taină în Biserica Ortodoxă?), nu sunt prea multe de spus... Mie îmi apare nu ipocrizie (că e un cuvânt prea greu), ci ciudățenie că vă aventurați pe un teren atât de incert, iar problemele concrete (precum Legea lui Dumnezeu) le tratați cu atâta ușurătate...
Citat:
Nu Hristos nu a existat pana la zamislire. Hristos e "format" (impropriu spus dar nu am gasit alta exprimare) si a fost mereu "format" atat din firea umana, cat si cea dumnezeiasca. Firea umana nu a existat inainte de zamislire, deci nici Hristos nu a existat inainte de zamislire.
|
Intrăm pe același teren alunecos al discutării naturii divine, deci suntem pasibili a greși... Făcând abstracție de termenul "
firea umană", sunteți sigur că nu mai găsiți în Scriptură exemple în care Dumnezeu Fiul să Se fi exprimat antropomorf?
Citat:
Doar Dumnezeu Fiul a fost din vesnicie.
|
Și Cine mă rog frumos n-a fost din veșnicie?
Citat:
Iar faptul ca in pantecele Maicii Sale Hristos a fost si Dumnezeu, Maica S-a normal ca L-a nascut pe Dumnezeu, deci e nascatoare de Dumnezeu.
Si care sunt conotatiile blasfemiatoare? Nu ma deranjeaza acest termen atat timp cat e justificat. Nu trebuie sa ne ascuntem dupa deget si sa nu spunem lucrurile pe nume. Una e politetea alta e diplomatia. Diplomatia din punctul meu de vedere e o alta forma de ipocrizie. E clar ca avand invataturi de credinta diferita cel putin a unuia dintre noi este gresita. Invatatura de credinta gresita e erezie. Eu va consider pe dvs eretic, dvs pe mine. Eu consider ca dvs nu va veti mantui, dvs ca eu (aici nu contest ca ati avea dreptate, doar ca dreptatea nu se refera la greseala invataturilor).
|
Prefer să rămân "ipocrit" în loc de a deveni insuportabil, mai ales că suntem puternic off-topic.