Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Celebrarea sâmbetei nu este "fragment din legea VT", ci fragment din cele 10 Porunci (dintre care 8 "fragmente" le păziți și voi).
|
Draga, pentru noi legea VT nu mai are nici o insemnatate. legea VT a avut scopul de a aduce omul de la stadiul de animal(datorita pacatelor ordinare ce se faceau: sodomii, gomorii) la stadiul de OM. Acesta este scopul celor 10 porunci. Noi am primit de la Mantuitorul nostru Iisus Hristos o Lege Nou mult superiora: legea iubirii(care pana la urma cuprinde toata poruncile). Prin acesta Noua Lege fiinta umana este adusa de la stadiul de OM la asemanarea cu Dumnezeu(sfintenia)
Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Cu "tronc" I-a căzut lui Iisus acum 2.000 de ani și lui Dumnezeu acum 6.000...
|
Esti sigur ca acum 6000 de ani a hotarat Dumnezeu celebrarea sambetei. Apare undeva in Biblie informatia ca evreii au celebrat sambata pana la izbavirea din robia egipteana? NU! Doar va legati de informatia ce precizeaza ca Dumnezeu in a saptea zi Creatiei s-a odihnit. Crezi ca Dumnezeu a creat lumea in 6 zile asa cum le stim noi acum? Crezi ca Dumnezeu fiind din vesnicie isi dramuieste timpul in zile, ore, minute.... Notiunea de timp a inceput sa fie utila doar odata cu izgonirea protoparintilor nostri din Rai, cand omul a devenit muritor. Adam cel din Rai fiind nemuritor crezi ca il interesa trecerea timpului? Sau, spune Biblia ca Adam pe cand se afla in Rai muncea 6 zile si a 7-a se odihnea? NU! In schimb ne spune ca Raiul a insemnat o celebrare si o bucurie continuua.
Faptul ca Mantuitorul a serbat pastele iudaic si sabatul nu reprezinta un argument pentru noi crestinii. Apropo, noi ne numim dupa numele Mantuitorului Hristos. Nu ne numim sabatini sau folosind un termen cu forma asemanatoare. Mantuitorul a participat la serbarile traditionale iudaice, pentru ca nu era un non conformist. Mantuitorul ne indeamna sa ne supunem regulior, sa dam cezarului ce e a cezarului. Si, cel mai important nu era inca ce sa se sarbatoreasca Duminica. Sfintirea acestei zile facand-use odata cu Invierea Mantuitorului. Si mai mult Mantuitorul a incalcat sabatul de atatea ori. Vezi vindecarea orbului din nastere. Nu spune Mantuitorul ca sabatul a fost facut pentru om si nu omul pentru sabat.
Pentru mine un crestin ortodox sambata nu are nici o insemnatate. "Ce ma doare" pe mine crestin ortodox ca acum "n" mii de ani evrei au fost izbaviti din robia egipteana(o imparatie pamanteana care robea doar trupul, pe cand sufletul iti era liber). In schimb duminica pentru mine un crestin inseamna foarte mult. Este ziua in care Mantuitorul nostru Iisus Hristos a inviat din morti, eliberand neamul omenesc din robia diavolului(o robie a sufletului, vesnica). Duminica crestinul ortodox se bucura pentru faptul ca acum 2000 de ani Mantuitorul mi-a dat posibilitatea de a ma matui, de a petrece impreuna cu el in Rai pentru vesnicie. Ei ce zici, pentru un crestin ce zi ar trebui sa fie mai importanta, sambata sau duminica. Te rog apeleaza un pic la logica.
Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Nedumerirea aceasta ar trebui s-o exprim eu cu privire la chiar "fragmente ale legii VT" cum ar fi Paștele, Rusaliile, preoția, etc.
|
Pastele ortodox nu are nimic de-a face cu pastele evreilor(care banuiesc ca stii ce presupune). De Sf. Pasti crestinul ortodox sarbatoreste Jertfa Mantuitorului Iisus Hristos pe Cruce urmata de Invierea Sa. Cu ocazia Rusaliilor (Cinzecimea) la 50 de zile dupa Paste, este sarbatoarea pogorarii Harului Duhului Sfant peste Apostoli, Har transmis din generatie in generatia in BO prin intermediul Sf. Taine a Preotiei. Preotia nou-testamentara n-are nici o legatura cu preotia vetero-testamentara si, mai mult este mult superiora. Primul preot al Noului Testament este Insusi Mantuitorul nostru Iisus care a adus pentru prima oara Jertfa cea fara de sange cu ocazia Cinei celei de Taina(cand ia painea o frange si zice: Mancati... si ia paharul si zice: Beti dintru acesta toti Mancati...) pentru a doua oara in Emaus, si cel mai importata Jertfa de pe Sf. Cruce prin care a rascumparat intreg neamul omenesc. Intre primii preoti se numara apoi Sf. Apostoli, si cei hirotoniti de acestia(sunt o groaza de dovezi pentru aceasta atat in Sf. Scriptura dar si in documente istorice, ne mai amintind de Sf.Traditie care pana la urma reprezinta tot un izvor istoric)
Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Mă bag. Dar află mai întâi că la început omul mergea pe picioare și celebra sâmbăta. De la moartea Mântuitorului și până la moartea apostolilor toți mergeau "pe picioare". După moartea lor, unor episcopi "le-a căzut cu tronc" "să meargă în mâini", în consecință unii mergeau în mîini, alții pe picioare (pune tu ghilimelele de rigoare mai departe). Pe la 321, un imperator a dat ordin ca din acel moment toți să meargă în mâini! Majoritatea s-a conformat, unii au mai continuat să meargă pe picioare... Acum după aproape două milenii în care majoritatea au mers în mâini, cei care mergem pe picioare suntem priviți ca niște ciudați. Pe undeva vă dau dreptate, fiind cu capul în jos logica aceasta pare normală deși în realitate este răsturnată...
|
Sa stii ca esti talentat....Ai fi bun de avocat. Cred ca ai vizionat numerase filme de acest gen. Dar cam atat.... Faptele apostolilor ne spun foarte clar ca apostolii serbau in mod special duminica(frangerea painii se facea si in celelalte zile).
Existau in epoca crestini(iudei) printre ei chiar si apostoli care tineau si vechile traditii iudaice, printre care si taierea imprejur(este prezenta in Biblie polemica intre primii crestini cu privire la acest subiect). Cel putin pentru crestinii de origine iudaica din acele vremuri aceste obiceiuri reprezentatau inca ceva. Cred ca stii ca unii chiar propuneau taierea imprejur a viitorilor crestini inainte de a primii Botezul, si faptul ca pana la urma Biserica luminata de harul Duhului Sfant nu a acceptat aceasta considerand-o fara sens in noua conjunctura. La fel si cu cinstirea sambetei. Folosind un termen lumesc: "nu mai exista obiectul muncii". Pentru lamurire vezi Sinodul Apostolic de la Ierusalim din anul 50.
Sf. Constantin cel Mare in anul 321 a dat un edict prin care ziua de celebrare a crestinilor: DUMINICA sa fie zi de celabrare si odihna in intreg Imperiul. Scopul acesuia a fost acela de a consolida crestinismul, de a da posibilitatea crestinilor de a se aduna duminica(chiar si aceia mai nevoiasi care lucrau pentru altii). Acest edict a facut parte dintr-o serie de edicte incepand cu cel ce da libertate crestinilor si continuand cu altele(imbunatairea vietii sclavilor - a incercat desfiintarea treptata a sclaviei, incercarea de protejarea familiei, reinapoierea lacasurilor de cult Bisericii, excluderea Bisericii de la impozitarea spre deosebire de cultele pagane, posibilitaea ca Biserica sa detina lacasuri de cult, de a primii donatii, bani de la stat pentru intretinerea Bisericii). Asa ca te rog sa te abtii sa mai manipulezi diferite situatii istorice cu scopul de a sustine ratacirile profetesei. Stiu ca e greu fiind obisnuiti in a manipula diferite pasaje Biblice scoase din context si intelese gresit. Macar daca v-ati limita in a rataci doar voi, si a nu mai rataci si pe altii. O ultima intrebare aici care poate o sa ti se para off topic: cand apreciezi un tablou ce faci? Ai in vedere intreg tabloul sau ai in vedere doar o portiune mica(ex 1 cm2), excluzand restul.
Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
În cazul acesta s-ar putea să ai probleme și cu identificarea Trupului... Și ar urma ce e mai rău (Domnul să te ferească!): identificarea eronată a Capului.
|
Se pare ca sunteti obisnuiti sa luati cuvintele ad-literam(se observa si din modul in care interpretati Sf. Scriptura). Capul Bisericii(Trupul), cel care o conduce, are grija de ea, este Hristos. De aici venind infailibilitatea Bisericii. Daca nu ma crezi, citeste te rog in scrierile Sf. Apostol Pavel despre Trupul tainic al lui Hristos - Biserica.