Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.11.2009, 09:31:21
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Desemnare, era daca se specifica clar a 7-a zi din
saptamana, saptamana care incepe cu ziua de
duminica.
Textul poruncii are o formă condensată, nu poți pretinde să cobțină toate informațiile. Greșeala ta este că îți construiești o întreagă teologie pe baza unui singur verset. Oricât ai urâ acest principiu christic "Sola Scriptura", trebuie să-ți amintesc că "Stă Scris" și în alte locuri desemnarea. Îți recomand Luca 23,56-24,1. Aceste două versete îți demonstrează concludent care e ziua desemnată de Poruncă: sâmbăta. E literă de Evanghelie, nu încerca s-o răstălmăcești!

Citat:
Deci, vezi cate cuvinte in plus trebuia sa
foloseasca Domnul ca sa faca o DESEMNARE precisa
a zilei.
Poftim. După ce ne-ai judecat pe noi, acum încerci să-L judeci pe Dumnezeu....

Citat:
Or, in GENEROZITATEA SA nu a folosit acele
cuvinte in plus in porunca IV, pentru ca atunci ne
impunea cum sa numerotam zilele si alte lucruri de
amanunt, inutile la o porunca generala.
Nu implica Generozitatea Sa în probleme de legislație. Toată lumea știe că Dumnezeu a început Creația în prima zi a săptămânii și S-a odihnit în a șaptea. Or, textul poruncii amintește acest lucru. Era superfluu să apară acele amănunte. În textul Legii primează Dreptatea lui Dumnezeu, nu Generozitatea. Ca urmare, călcătorii acestei porunci erau uciși cu pietre. Asta era valabil la acel nivel de înțelegere. Astăzi, Dumnezeu apelează la rațiunea și la inteligența ta, nu la pietre. Ai Biblia disponibilă în toate versiunile și traducerile, edifică-te! Dumnezeu a fost generos cu tine, răspunde-I pe măsură!
Vechi 03.11.2009, 10:29:51
ciprian85 ciprian85 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Apropo, sunteți creștini doar cu numele sau aveți și practica Domnului (și aici mă refer în special la sabat)?
Suntem crestini atat cu numele dar si in inimile si faptele noastre(atat cat ne permite firea noastra pacatoasa). Nu suntem rigoristi, nici inchistati, ceea ce citindu-ti postarile, nu pot spune despre adventisti. Dupa cum am mai repetat, odata cu venirea Mantiutorului noi crestinii am primit o nou lege: legea iubirii, lege care respectata ne poate duce la sfintenie, la asemanare cu Dumnezeu, Dumnezeu fiind iubire.

Citat:
Dar trebuie să recunoști: Paștele a fost instituit înainte de evenimentul Exodului, Cina înainte de moartea Domnului. Cum se face că duminica n-a fost instituită înainte de Înviere? Îți spun eu cum: un testament se întocmește în timpul vieții. După moartea autorului nimeni nu mai are dreptul să-l modifice. Serbarea duminicii ca "zi a Domnului" este fals operat în Testamentul Domnului nostru Iisus Hristos!
Si ce se serba cu ocazia pastelor inainte de exod? Cum serba Avraam pastele? Dar Iacov?Incepi sa-ti dai cu stangu in dreptu din ce in ce mai des.
Draga, cum sa fie instituita duminica ca zi de celebrare inainte de Invierea Mantuitorului. Tocmai Invierea a fost evenimentul sfintitor care a consacrat duminica ca zi de odihna. E adevarat ca Iisus a murit, dar a si inviat sfintind duminica si "modificand-usi testamentul".

Citat:
"A încălcat" doar în concepția fariseilor. Sper că ortodocșii nu le împărtășesc concepțiile...
Cred ca ai o problema cu identifiarea fariseilor zilelor noastre....

Citat:
Spune, dar asta nu se traduce prin "Sabatul a fost făcut pentru ca omul să-l încalce". El a fost făcut pentru binele omului.
Atunci probabil nu mai are însemnătate nici Creația și nici porunca lui Dumnezeu, pentru tine prevalează doar porunca omului (Constantin).
Pentru mine e importanata Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Fara aceasta si in prezent portile Raiului ar fi inchise neamului omenesc. Intr-o astfel de situatie crezi ca pentru mine ca om ar avea asa o mare importanta Creatia? NU cred. M-as bucura de ea, nu in mod deplin timp de 70-80 de ani, atat cat tine viata aceasta pamanteasca, dupa care m-as osandi pentru vesnicie in afara Raiului in lipsa iubirii lui Dumnezeu. In ce priveste porunca lui Dumnezeu de a se odihnii a 7 zi, consider ca e respectata de toti oamenii care au intrat in contact cu lege VT sau cea a NT: crestinii tin duminica, evreii, adventistii si iehovistii sambata. Fiecare tine o zi din cele 7: acea zi care pentru ei reprezinta ceva.

Citat:
Eu zic (și logica Bibliei la fel) că e mai importantă porunca lui Dumnezeu:
"29. Iar Petru și apostolii, răspunzând, au zis: Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni." (Fapte 5)
Si eu zic la fel. De ce sunt sigur e faptul ca in special voi adventistii nu prea intelegeti poruncile lui Dumnezeu. La fel ca si farisei si preotii VT din vremea Mantuitorului stiti legea pe de rost, mai rau stati cu intelegerea si aplicarea ei.

Citat:
Învierea parcă era celebrată prin ziua duminicii... Ori Paștele e in plus, ori duminica (ori amândouă).
Atat cu ocazia Pastelor dar si duminica esta sarbatorita Invierea Domnlui nostru Iisus Hristos. Daca e greu de inteles sa facem urmatorul exercitiu: eu sunt nascut Duminica seara pe 26 mai 1985. Ca urmare in fiecare an pe 26 mai imi serbez ziua de nastere. In acelasi timp duminica reprezinta pentru mine o zi speciala a saptamanii, fiind ziua in care m-am nascut.

Citat:
"Groaza" aceea de "dovezi", se reduce doar la traducerea contrafăcută a termenului presbyteros.

Si ce inseamna in mintea ta termenul grec presbyteros? Afla ca in greaca veche pentru preot al VT se folosea termenul ho ierevs, iar pentru preot al noului testament se foloseste termenul ho presviierevs(presbyteros) ce se traduce in "randuit in preotie", sau "hirotonit in preotie". Te mai intreb inca o data: de ce Sf Apostoli prin cetatile prin care treceau hirotoneau episcopi, prezbiteri(preoti) si diaconi. Daca preotia nou-testamentara este nula din punctul vostru de vedere, de ce atata efort in van? Iar daca totusi preotia nou testamentara nu este nula, unde sunt episcopii, preotii si diaconii adventisti?

Citat:
sunt curios ce argumente din Fapte mai ai în afară de "frângerea pâinii" pentru serbarea "în mod special a duminicii".
(Matei 5,18)
Sunt de ajuns pasajele din NT ce amintesc de frangerea painii(prima forma de liturghie premergatoare Sf. Liturghii a Sf. Apostol Iacob), eveniment care in multe comunitati crestine se facea zilnic, dar in mod obligatoriu duminica. Daca doresti am sa-ti torn si argumente istorice. S-au si istoria este contrafacuta?

Citat:
"Obiectul muncii", adică Creația există în continuare deci și cinstirea sambetei. Asta până va trece Cerul și pământul... Până atunci însă, nu va trece nici o iotă sau o cirtă din porunca sabatului. (Matei 5,18)
Eu stiam ca porunca de a nu schimba nici o iorta sau cirta se refera la cuvintele Mantuitorului, si nu la legea veche. Dar na in lipsa de argumente..... Pana la Moise se tinea din cele 7 zile o zi de odihna. Iar incepand cu Moise, datorita faptului ca poporul ales a fost eliberat din robia egipteana sambata, la porunca Dumnezeiasca ziua de odihna a fost sambata Atunci cand evreii serbau pastele sau sambata aveau in veder doar exodul("obiectul muncii"), nici nu se gandea la Creatie. Odata cu Invierea din morti a Mantuitorului nostru Iisus Hristos(sfintind duminica), si implicit cu eliberarea din robia mortii, ziua de odihna a devenit duminica.

Citat:
Dacă te referi la activitatea lui Constantin cel Mare, apreciez faptul că a fost un bun strateg și un bun politician, lucruri vizibile în tabloul redat în lecția ta de istorie. Din păcate, creștinismul său se rezumă doar la acel 1 cm2 - semnătura de pe patul de moarte.
Copile, e adevarat ca Sf Constantin cel Mare a fost un mare strateg si politician. Dar in primul rand a fost un adevarat crestin ortodox. Toate hotararile sale au avut ca scop consolidarea cultului crestin si subminarea cultelor pagane. Iar motivul pentru care si-a pastrat titlu de pontifex maximus("sef" al cultelor pagane) se explica prin dorinta de avea sub control cultul pagan("asemenea unui cal troian" a incercat sa-i diminueze influenta prin a serie de masuri, o parte amintite in postul anterior). Ca urmare a faptului ca pastreaza titlu de pontifex maximus si implicit conducerea cultului pagan facea imposibila primirea botezului, aceasta facandu-se pe patul de moarte. Nu cred ca un preot pagan ar fi acceptat sa fie dirijat de un crestin. Si nu cred ca senatul sau nobilimea romana in majoritate pagana ar fi acceptat in fruntea statului un imparat crestin. Si asa au avut probleme destul de mari in a accepta edictele favorabile crestinilor emise de Constantin - "in doze homeopate".
Vechi 03.11.2009, 10:40:39
marioad24's Avatar
marioad24 marioad24 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.02.2009
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru marioad24 Send a message via Skype™ to marioad24
Implicit eu cred ca si din mormant

eu cred ca si din mormant se va scula "tricesimusseptimus" sa contrazica pe cineva; el depozitarul adevarului...
Citat:
În prealabil postat de ciprian85 Vezi mesajul
Suntem crestini atat cu numele dar si in inimile si faptele noastre(atat cat ne permite firea noastra pacatoasa). Nu suntem rigoristi, nici inchistati, ceea ce citindu-ti postarile, nu pot spune despre adventisti. Dupa cum am mai repetat, odata cu venirea Mantiutorului noi crestinii am primit o nou lege: legea iubirii, lege care respectata ne poate duce la sfintenie, la asemanare cu Dumnezeu, Dumnezeu fiind iubire.

Si ce se serba cu ocazia pastelor inainte de exod? Cum serba Avraam pastele? Dar Iacov?Incepi sa-ti dai cu stangu in dreptu din ce in ce mai des.
Draga, cum sa fie instituita duminica ca zi de celebrare inainte de Invierea Mantuitorului. Tocmai Invierea a fost evenimentul sfintitor care a consacrat duminica ca zi de odihna. E adevarat ca Iisus a murit, dar a si inviat sfintind duminica si "modificand-usi testamentul".

Pentru mine e importanata Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Fara aceasta si in prezent portile Raiului ar fi inchise neamului omenesc. Intr-o astfel de situatie crezi ca pentru mine ca om ar avea asa o mare importanta Creatia? NU cred. M-as bucura de ea, nu in mod deplin timp de 70-80 de ani, atat cat tine viata aceasta pamanteasca, dupa care m-as osandi pentru vesnicie in afara Raiului in lipsa iubirii lui Dumnezeu. In ce priveste porunca lui Dumnezeu de a se odihnii a 7 zi, consider ca e respectata de toti oamenii care au intrat in contact cu lege VT sau cea a NT: crestinii tin duminica, evreii, adventistii si iehovistii sambata. Fiecare tine o zi din cele 7: acea zi care pentru ei reprezinta ceva.

Si eu zic la fel. De ce sunt sigur e faptul ca in special voi adventistii nu prea intelegeti poruncile lui Dumnezeu. La fel ca si farisei si preotii VT din vremea Mantuitorului stiti legea pe de rost, mai rau stati cu intelegerea si aplicarea ei.

Atat cu ocazia Pastelor dar si duminica esta sarbatorita Invierea Domnlui nostru Iisus Hristos. Daca e greu de inteles sa facem urmatorul exercitiu: eu sunt nascut Duminica seara pe 26 mai 1985. Ca urmare in fiecare an pe 26 mai imi serbez ziua de nastere. In acelasi timp duminica reprezinta pentru mine o zi speciala a saptamanii, fiind ziua in care m-am nascut.

Si ce inseamna in mintea ta termenul grec presbyteros? Afla ca in greaca veche pentru preot al VT se folosea termenul ho ierevs, iar pentru preot al noului testament se foloseste termenul ho presviierevs(presbyteros) ce se traduce in "randuit in preotie", sau "hirotonit in preotie". Te mai intreb inca o data: de ce Sf Apostoli prin cetatile prin care treceau hirotoneau episcopi, prezbiteri(preoti) si diaconi. Daca preotia nou-testamentara este nula din punctul vostru de vedere, de ce atata efort in van? Iar daca totusi preotia nou testamentara nu este nula, unde sunt episcopii, preotii si diaconii adventisti?

Sunt de ajuns pasajele din NT ce amintesc de frangerea painii(prima forma de liturghie premergatoare Sf. Liturghii a Sf. Apostol Iacob), eveniment care in multe comunitati crestine se facea zilnic, dar in mod obligatoriu duminica. Daca doresti am sa-ti torn si argumente istorice. S-au si istoria este contrafacuta?

Eu stiam ca porunca de a nu schimba nici o iorta sau cirta se refera la cuvintele Mantuitorului, si nu la legea veche. Dar na in lipsa de argumente..... Pana la Moise se tinea din cele 7 zile o zi de odihna. Iar incepand cu Moise, datorita faptului ca poporul ales a fost eliberat din robia egipteana sambata, la porunca Dumnezeiasca ziua de odihna a fost sambata Atunci cand evreii serbau pastele sau sambata aveau in veder doar exodul("obiectul muncii"), nici nu se gandea la Creatie. Odata cu Invierea din morti a Mantuitorului nostru Iisus Hristos(sfintind duminica), si implicit cu eliberarea din robia mortii, ziua de odihna a devenit duminica.

Copile, e adevarat ca Sf Constantin cel Mare a fost un mare strateg si politician. Dar in primul rand a fost un adevarat crestin ortodox. Toate hotararile sale au avut ca scop consolidarea cultului crestin si subminarea cultelor pagane. Iar motivul pentru care si-a pastrat titlu de pontifex maximus("sef" al cultelor pagane) se explica prin dorinta de avea sub control cultul pagan("asemenea unui cal troian" a incercat sa-i diminueze influenta prin a serie de masuri, o parte amintite in postul anterior). Ca urmare a faptului ca pastreaza titlu de pontifex maximus si implicit conducerea cultului pagan facea imposibila primirea botezului, aceasta facandu-se pe patul de moarte. Nu cred ca un preot pagan ar fi acceptat sa fie dirijat de un crestin. Si nu cred ca senatul sau nobilimea romana in majoritate pagana ar fi acceptat in fruntea statului un imparat crestin. Si asa au avut probleme destul de mari in a accepta edictele favorabile crestinilor emise de Constantin - "in doze homeopate".
Vechi 03.11.2009, 10:49:27
Senior Member

Implicit

Citat:
Toată lumea știe că Dumnezeu a început Creația în prima zi a săptămânii și S-a odihnit în a șaptea.
Deci tu consideri ca Dumnezeu a inceput Creatia acum 6000 de ani, duminica dimineata la ora 8, si a sfarsit-o vineri seara dupa apusul soarelui pe la ora 10 daca era vara sau pe la 18 daca era iarna, urmand ca sambata sa se odihneasca. Nu mai lua ad-literam textele sfinte! Incearca sa le intelegi. Autorul genezei a folosit termenul de saptamana si zi in textul sfant pentru a fi cat de cat pe intelesul evreilor de atunci, pentru a putea da o forma scrisa genezei. Folosind putin logica, la inceputul creatiei pamantul neexistand nu exista nici conceptul de zi, ora, minut, secunda(nu existau nici stele si implicit nici Soarele in jurul caruia sa graviteze Pamantul). Ca urmare nu exista nici conceptul de zi(in jur de 24 de ore) In mod clar nu putem sti cat a durat creatia, cand a inceput si cand s-a sfarsit si cat au durat diferitele etape. Cu privire la vechimea Pamantului si durata diferitelor etape ale Creatiei, putem doar da anumite aprecieri(poate eronate), ajutati de stiinta: in milioane de ani.

Last edited by ciprian85; 03.11.2009 at 11:16:47.
Vechi 03.11.2009, 12:07:38
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
Cu tot respectul atrag atenția că nu e corectă deloc. Din 4 motive:
1. Nu e ziua a 7-a a săptămânii
2. Nu e ziua în care S-a odihnit Domnul
3. Nu e ziua pe care a sfințit-o Domnul
4. Nu e ziua pe care a binecuvântat-o Domnul

În rest, o fi corectă (parțial). Să mă explic: Ziua în care a înviat Domnul a fost una din duminicile istoriei (nu a înviat în toate duminicile). În plus, ziua de 16 Nisan (ziua când a înviat după Scripturi), nu cade în fiecare an duminica.

Nici nu are cum. Semnificația Sabatului este memorialul Creației, ziua închinării înaintea lui Dumnezeu ca Creator.

Nimeni nu va reproseaza ca incalcati porunca IV. Semnificatia ei, In concluzie, si noi si voi tinem o zi dedicata Domnului, care
e corecta din p.d.v. al poruncilor. Punct.

Aici aveți dreptate, când generalizați. Și porunca (legea, decretul) duminicală a lui Constantin la 321 este socotită ca o dedicație Domnului.
Eu cred ca duminica e ziua a saptea a saptamanii , poate esti tu mai slab la matematica: de luni pana sambata sunt sase zile iar duminica e a saptea zi.

In care zi s-a odihnit Dumnezeu?
Care e ziua pe care a sfintit-o Dumnezeu?
Care e ziua pe care a binecuvantat-o Dumnezeu?
Vechi 03.11.2009, 12:18:06
Banned

Implicit

Citat:
Ai evitat răspunsul la esența întrebării, dar te înțeleg. Ce înseamnă "atat cat ne permite firea noastra pacatoasa"? Adică e ok dacă mințim că nu ne permite lumea asta plină de minciună; mai curvim câteodată că deh, ispita-i mare; mai ucidem 2-3 oameni, dar numai dușmani; mai furăm câteodată că doar nu suntem "rigoriști și închistați", etc... Iar practica Domnului privitoare la sâmbătă se rezumă la a o călca în mod constant. Asta ai vrut să spui?
Bineînțeles nu asta ai spus, asta a reieșit din evitarea abordării frontale.

Citat:
Draga, cum sa fie instituita duminica ca zi de celebrare inainte de Invierea Mantuitorului. Tocmai Invierea a fost evenimentul sfintitor care a consacrat duminica ca zi de odihna.
N-ai înțeles ideea, o să ți-o explic mai rar. Nu trebuia să te duci atât de adânc în istorie. Sărbătorile respective au fost instituite și explicate de către Dumnezeu cu cel puțin o zi înainte. Era numai logic ca instituirea duminicii să se facă tot așa. Dar nu, cu o zi înainte de moartea Sa Domnul n-a suflat o vorbă despre desființarea sâmbetei și instituirea duminicii în locul ei. Și era momentul cel mai prielnic pentru așa ceva la Cina cea de Taină, deoarece acolo a intrat în vigoare Noul Legământ (sau mă rog, dacă vrei să fi scrupulos și "rigorist" d.p.d.v. teologic, acolo li s-a explicat ucenicilor cum stă treaba cu Noul Legământ).

Citat:
E adevarat ca Iisus a murit, dar a si inviat sfintind duminica si "modificand-usi testamentul".
Total greșit! "Testamentul" Domnului Hristos, întocmit în toată activitatea Sa publică și întărit prin moartea Sa nu mai putea să fie modificat nici de o legiune de draci, nici de o armată de sfinți părinți:

"15. Fraților, ca un om grăiesc; că și testamentul întărit al unui om nimeni nu-l strică, sau îi mai adaugă ceva." (Galateni 3)

Citat:
Tu ai spus-o Eu m-am referit la concepția fariseilor din vremea lui Iisus și am sperat că ortodocșii nu le împărtășesc concepțiile.

Citat:
Pentru mine e importanata Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Fara aceasta si in prezent portile Raiului ar fi inchise neamului omenesc.
Da, însă Învierea Sa nu ar fi fost posibilă fără Moartea Sa. Iar porțile Raiului ar rămâne închise fără Revenirea Sa să ne ducă acolo... Iată numai două evenimente importante (mai sunt și altele) fără de care chiar nu am ajunge în Rai. Le serbați și pe acelea?

Citat:
crestinii tin duminica, evreii, adventistii si iehovistii sambata. Fiecare tine o zi din cele 7: acea zi care pentru ei reprezinta ceva.
Faci o categorisire pe criterii false, plus că ești și neinformat.

Citat:
De ce sunt sigur e faptul ca in special voi adventistii nu prea intelegeti poruncile lui Dumnezeu. La fel ca si farisei si preotii VT din vremea Mantuitorului stiti legea pe de rost, mai rau stati cu intelegerea si aplicarea ei.
Ce straniu sună din perspectivă ortodoxă această acuză...

Citat:
Aplicație mai proastă nu cred că găseai. Tu primești cadouri, ți se face tort special și-ți inviți prietenii în fiecare duminică? Hristos a înviat pe 26 Nisan (duminică în anul acela) și pentru asta ortodocșii în fiecare duminică aduc ofranda zilei închinării, se împărtășesc din Taina specială și se strâng în comuniune cu frații. Ți se pare logic?

Citat:
Nu contează ce înseamnă în mintea mea, sau în mintea ta termenul presbyteros. Contează ce însemna în vremea apostolilor. Hiereus însemna într-adevăr preot, însă niciodată acest termen nu este folosit cu privire la vreun slujbaș noutestamental, în afară de Domnul Hristos. Din această perspectivă istorică, alăturarea "prezbiteri (preoti)"-ca să te citez, este absurdă.

Citat:
Asta și spuneam... Nu ai argumente în Fapte (cum te lăudai) în afară de "frângerea pâinii"- care oricum se făcea zilnic. Cât despre argumentele istorice, nu le turna că faci o risipă inutilă. Ți-am spus mai sus cum e cu testamentul modificat după moartea autorului. În cazul de față nici măcar de către Autorul înviat, ci de persoane total neavenite.

Citat:
Eu stiam ca porunca de a nu schimba nici o iorta sau cirta se refera la cuvintele Mantuitorului, si nu la legea veche. Dar na in lipsa de argumente.....
Dacă tot ai postat de două ori versetul cu pricina, fă minimum efort și citește și un verset mai sus. Și apoi... Mântuitorul nu este Dumnezeu? Nu a fost El prezent atât la Creație cât și la Sinai?

Citat:
Pana la Moise se tinea din cele 7 zile o zi de odihna.
Hai că asta e "perla" zilei, poate chiar a săptămânii. Poate te iei la întrecere cu dl. vsovi

Citat:
Iar incepand cu Moise, datorita faptului ca poporul ales a fost eliberat din robia egipteana sambata, la porunca Dumnezeiasca ziua de odihna a fost sambata Atunci cand evreii serbau pastele sau sambata aveau in veder doar exodul("obiectul muncii"), nici nu se gandea la Creatie. Odata cu Invierea din morti a Mantuitorului nostru Iisus Hristos(sfintind duminica), si implicit cu eliberarea din robia mortii, ziua de odihna a devenit duminica.
Ți s-a dat canon să scrii de 100 de ori propozițiile astea?

Citat:
Istoria se poate interpreta mai abitir decât Biblia. Mi-a plăcut însă asta cu "calul troian" El avea impresia că și-a băgat calul în herghelia păgână, și când colo a introdus ditamai mârțoaga de lemn în Biserică, de până astăzi ies din burta ei idei care mai de care (vezi doar topicul de față).
Vechi 03.11.2009, 12:20:03
Banned

Implicit

Citat:
Deci tu consideri ca Dumnezeu a inceput Creatia acum 6000 de ani, duminica dimineata la ora 8, si a sfarsit-o vineri seara dupa apusul soarelui pe la ora 10 daca era vara sau pe la 18 daca era iarna, urmand ca sambata sa se odihneasca. Nu mai lua ad-literam textele sfinte! Incearca sa le intelegi. Autorul genezei a folosit termenul de saptamana si zi in textul sfant pentru a fi cat de cat pe intelesul evreilor de atunci, pentru a putea da o forma scrisa genezei. Folosind putin logica, la inceputul creatiei pamantul neexistand nu exista nici conceptul de zi, ora, minut, secunda(nu existau nici stele si implicit nici Soarele in jurul caruia sa graviteze Pamantul). Ca urmare nu exista nici conceptul de zi(in jur de 24 de ore) In mod clar nu putem sti cat a durat creatia, cand a inceput si cand s-a sfarsit si cat au durat diferitele etape. Cu privire la vechimea Pamantului si durata diferitelor etape ale Creatiei, putem doar da anumite aprecieri(poate eronate), ajutati de stiinta: in milioane de ani.
Mergi tu cu relativismul acesta în toate aspectele teologice ale Scripturii, și o să nimerești exact pe lângă poarta Raiului... Aproape mântuit, cu siguranță pierdut...
Vechi 03.11.2009, 12:21:52
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Eu cred ca duminica e ziua a saptea a saptamanii , poate esti tu mai slab la matematica: de luni pana sambata sunt sase zile iar duminica e a saptea zi.
Deci pentru tine Hristos a înviat lunea? Hm...

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
In care zi s-a odihnit Dumnezeu?
Care e ziua pe care a sfintit-o Dumnezeu?
Care e ziua pe care a binecuvantat-o Dumnezeu?
Sâmbăta.
Vechi 03.11.2009, 12:37:59
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
Deci pentru tine Hristos a înviat lunea? Hm...

Sâmbăta.
Pe Marte?

Acum sa trecem la lucruri mai serioase.Unde scrie in toata Scriptura ca sambata este ziua aia?

Si ca sa arunc la pamant iarasi cu Lucifer : Evrei au intrat in Odihna lui Dumnezeu sambata, si ei tin sambata pentru ca atunci au fost scosi din Egipt.Crestinii au intrat in Odihna lui Dumnezeu duminica, si noi tinem duminica pentru ca atunci a Inviat Hristos din morti.Acum te intreb si eu care odihna o tineti voi adventistii?Ca nu tineti nici sambata evreiasca si nici duminica crestineasca, atunci... ?In plus cum va intra cineva in odihna cand are un alt hristos, un hristos si un prooroc mincinos, un hristos care e "un inger Mihail" -ceva de genu era si Lucifer-?Cine este antihrist daca nu acela care tagaduieste ca Dumnezeu a venit in trup?Ce se intampla cu cei care aduc sminteala?

Luca 17:1-2 Și a zis către ucenicii Săi: Cu neputință este să nu vină smintelile, dar vai aceluia prin care ele vin!
Mai de folos i-ar fi dacă i s-ar lega de gât o piatră de moară și ar fi aruncat în mare, decât să smintească pe unul din aceștia mici.

Matei 18:7 Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.

Asa ca ai grija ce inveti si pe cine inveti si tragi jos dupa tine..

Last edited by Danut7; 03.11.2009 at 12:42:11.
Vechi 03.11.2009, 15:19:26
Senior Member

Implicit

Citat:
Ai evitat răspunsul la esența întrebării, dar te înțeleg. Ce înseamnă "atat cat ne permite firea noastra pacatoasa"? Adică e ok dacă mințim că nu ne permite lumea asta plină de minciună; mai curvim câteodată că deh, ispita-i mare; mai ucidem 2-3 oameni, dar numai dușmani; mai furăm câteodată că doar nu suntem "rigoriști și închistați", etc... Iar practica Domnului privitoare la sâmbătă se rezumă la a o călca în mod constant. Asta ai vrut să spui?
Bineînțeles nu asta ai spus, asta a reieșit din evitarea abordării frontale.
Se pare ca nu intelegi. Ma faci sa cred ca nu ai inteles nimic din Cuvantul Evangheliei. Doar citate invatate pe de rost, fara a patrunde esenta invataturii Mantuitorului: iubire, pocainta, iertare....
Ar trebui sa stii ca firea omeneasca este una pacatoasa care are si inclinatii spre rau, dupa cum spune Sf. Apostol Pavel: "Nu fac binele pa care il voiesc, ci raul...". Chiar si Apoostolii au facut greseli: Petru se leapada de trei ori de Mantuitorul. Exista oare pacat mai marre decat lepadarea de credinta? Nu! Si totusi Mantuitorul il iarta, vazand dorinta de indreptare, si ravna lui Petru. Nu exista oameni fara de pacat, doar Mantuitorul a fost in afara de pacat. Exista doar oameni care datorita firii si a ispitelor cad in pacat, unii care persista in cadere, si altii care recunosc ca au gresti si isi doresc indreptarea si iertare lui Dumnezeu prin pocainta. Sa intelegem din afirmatiile tale ca adventistii sunt toti niste sfintisori, fara de pacat, infailibili, detinatori ai adevarului?

Citat:
N-ai înțeles ideea, o să ți-o explic mai rar. Nu trebuia să te duci atât de adânc în istorie. Sărbătorile respective au fost instituite și explicate de către Dumnezeu cu cel puțin o zi înainte. Era numai logic ca instituirea duminicii să se facă tot așa. Dar nu, cu o zi înainte de moartea Sa Domnul n-a suflat o vorbă despre desființarea sâmbetei și instituirea duminicii în locul ei. Și era momentul cel mai prielnic pentru așa ceva la Cina cea de Taină, deoarece acolo a intrat în vigoare Noul Legământ (sau mă rog, dacă vrei să fi scrupulos și "rigorist" d.p.d.v. teologic, acolo li s-a explicat ucenicilor cum stă treaba cu Noul Legământ).
Problema ta in momentul de fata e tocmai faptul ca am inteles ideea. Asa ca te mai sacai odata: cum serbau pastele primii oameni: Adam, Abel, Noe, Avraam.... Dar ziua sambetei? Insa te avertizez sa nu incerci sa-mi vinzi din nou gogosi.

Draga si asa a fost prea mult pentru capacitaea de intelegere din momentul respectiv al Apostolilor. Ei nu concepeau ca Mantuitorul se va da ca Jertfa. Credinta le era slaba. Nu credeau in Inviere. De exemplu Petru intelese atat de bine invatatura Mantuitorului incat in gradina Ghetsimani scoate sabia si loveste pe una din garzile Templului pentru a-L apara pe Mantuitor. Sa nu mai vorbim de lepadarea lui Petru si de frica cei cuprinsese pe Apostoli - cu exceptia lui Ioan in timpul Patimilor toti statea ascunsi. Chiar si dupa Inviere Apostolii inca se indoiesc. Ajung sa creada cu adevarat numai atunci cand pun mana pe ranile Mantuitorului. Acest comportament al Apostolilor s-a datorat im mare masura si lipsei Harului Duhului Sfant, pe care l-au primit abia la Cincizecime.

Citat:
Total greșit! "Testamentul" Domnului Hristos, întocmit în toată activitatea Sa publică și întărit prin moartea Sa nu mai putea să fie modificat nici de o legiune de draci, nici de o armată de sfinți părinți:

"15. Fraților, ca un om grăiesc; că și testamentul întărit al unui om nimeni nu-l strică, sau îi mai adaugă ceva." (Galateni 3)
Iti dai din nou cu stangu in dreptul. Jertfa pe Sf. Cruce si mai apoi Invierea(consacrarea duminicii ca zi de sarbatoare.) nu fac parte din activitatea publica a Mantuitorului? De ce Mantuitorul, consdiderand ca sambata e asa de importanta, a ales sa invie Duminica si nu Sambata?

Citat:
Tu ai spus-o Eu m-am referit la concepția fariseilor din vremea lui Iisus și am sperat că ortodocșii nu le împărtășesc concepțiile.
Mai lasa-ne cu sperantele tale privind ortocdocsii. Priveste te rog cu obiectivitate in propria-ti ograda, si o sa ai de ce te minuna.

Citat:
Da, însă Învierea Sa nu ar fi fost posibilă fără Moartea Sa. Iar porțile Raiului ar rămâne închise fără Revenirea Sa să ne ducă acolo... Iată numai două evenimente importante (mai sunt și altele) fără de care chiar nu am ajunge în Rai. Le serbați și pe acelea?
Draga, la noi la ortodocsi exista saptamana Patimilor(nu cred ca ai auzit de Denii), cand crestinul ortodox incearca "sa se apropie" cat mai mult de semnificatia Patimilor Mantuitorului. Fiecare zi din aceasta saptamana are pentru noi o mare semnificatie: de la tradarea lui Iuda, cina din Joia Mare prinderea si judecarea Mantuitorului. Insa cea mai importanta zi in aceasta saptamana e Vinerea Mare, cand crestinul ortodox comemoreaza patimile Mantuitorului(bataile, umilintele,jertfa de pe Sf. Cruce). Vinerea mare reprezinta pentru crestinul ortodox o impreuna patimire cu Mantuitorul. Crestinul ortodox, incerca sa se solidarizeze cu intrega Creatie, care plange Jertfa Creatorului(vezi evenimentele deosebite ce au avut loc la moartea Mantuitorului). Pe langa aceasta saptamana cand se cinstesc in mod special Patimile Mantuitorului, pentru crestinul ortodox in fiecare saptamana miercurea si vinerea reprezinta zile de post.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Limba ebraica a VT. Aplicatie pentru cuvantul Sabat. AdrianAamz Din Vechiul Testament 9 08.02.2011 10:02:02
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre ziua de sabat a adventistilor Iustin32 Secte si culte 747 04.06.2009 15:32:12