![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ti-am mai spus, iti repet, ca oricum o sa tii un monolog si nu o intelegi ce scriu. Diferenta intre paine si azima este una singura: painea are drojdie, azima nu. Nu are nicio importanta ca painea mai contine si altceva, important e sa aiba drojdie. Nu numai la greci mai este si altceva pe langa grau si drojdie, la noi este foarte raspandita painea cu cartofi, care tot paine se cheama, pentru ca are drojdie. Asadar Iisus si ucenicii scrie in Sfanta Scriptura ca au mancat paine cu drojdie. In fiecare pasaj cand e vorba de paine cu drojdie se foloseste artos, cand e vorba de azima se foloseste azumos. Asa cum ai spus, chiar si catolicii spun ca e paine, dar din nu stiu ce motive folosesc azime. Pentru ca Sfanta Scriptura nu minte, inseamna logic ca orice spune ca au mancat altceva decat ce scrie acolo, paine, minte. |
|
|||
|
|||
![]()
De unde stii ca se folosea un sos special? Eu nu stiu daca se folosea sau nu, dar daca te referi la acel link acolo e scris ce mananca evreii astzai, nu acum 2000 de ani. Daca citesti tot ce scrie acolo o sa vezi ca scrie ca manaca pui sau curcan, nu scrie nimic de miel, cand stim sigur ca mancau miel de Pasti. Unde gaseau evreii sa manance curcan in timpul lui Iisus?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Celui credincios, care se curata constant de pacate, Dumnezeu ii da si cunoastere si unirea cu El. Nu mintea noastra iscoditoare, ci Duhul Sfant ne va lamuri cu adevarat totul. DAr mai intai sa ne curatim de pacate. LA pacate sa ne concentram, nu la cele inalte! Inima plina de pacate va face ca omul sa se mandreasca la descoperirea atator taine; in vreme ce inima smerita, nu. Vad ca ocolesti vesnic sa-ti amintesti de smerenie, masurandu-te cu ortodoxia! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu am folosit link-ul dat de Adriana. Daca vrei sa aflii ce mancau evreii de Paste in timpul lui Iisus intrii pe Google si scrie "DESPRINSE DIN TRADITIA IUDAICA". Acesta este un material despre Cina Domnului si Cina Pascala iudaica in care se citeaza diferiti cercetatori si inclusiv arata meniul (daca pot sa zic asa) ce se folosea la o Cina Pascala iudaica in timpul lui Iisus si ceremonia ce avea loc la acesta masa (pag 47 a materialului). Tot de aici am aflat si eu de acest sos special. Doamne ajuta! Last edited by stefan florin; 06.09.2011 at 20:41:06. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In primul rand tu spui ceea ce crezi TU ca este artos in timp ce eu spun ceea ce mi-au zis grecii ca este Artos. Si in al doilea rand, cum ramane cu citatele in care Domnul insusi spune ca vrea sa manance Pastile cu ucenicii? De ce nu l-ai citat si pe acela, si sa il explici? Mai ales ca apare in 3 Evanghelii? In postarea mea exista, in ceea ce ai citat tu de la mine nu mai exista. Mai, mai... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Domnul a spus "cere si vei primi, cauta si vei gasi, bate si ti se va deschide", si nu a pus nici o alta cerinta decat bine-nteles sa Il credem pe Cuvant. Tu Il crezi sau nu? Tu inca nu ai inteles ca smerenia inseamna tocmai a-L crede pe Dumnezeu pe Cuvant si a accepta acest Cuvant. Last edited by Adriana3; 06.09.2011 at 21:16:13. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si ca titlu informativ, ghidul evreu pe care l-am avut anul trecut in Israel ne-a spus ca reprezentarea Domnului la masa cu ucenicii in jur asa cum s-ar face in Europa o cina nu este conforma cu adevarul pentru ca la ei, Cina Pascala se lua intinsi in pat in niste camere mari unde paturile sunt puse de-a lungul peretilor si ne-a si aratat o astfel de camera care era scoasa la lumina de arheologi, unde motivele colorate de pe podea aratau modul in care era utilizata camera, si cum lucrarile inca nu erau terminate, vedeam totul de sus dar aveam la dispozitie un rendering computerizat pentru a vedea cam cum arata totul in acele vremuri. :) Noi cu mintea de europeni ai secolului XXI ne inchipuim multe despre evrei care nu sunt mereu adevarate :)) Si acum imi dau seama ca in cazul asta, a discursului facut de ghid, el nu avea nici un dubiu ca despre Cina Pascala e vorba in Evanghelii :)) Era nascut din familie de evrei in Algeria, cu parinti migrati in Franta, tara in care a crescut pana la 18 ani, si migrat apoi in Israel unde a facut studii de arheologie, studiind pentru asta si istorie si religie (pentru religie mai ales Vechiul si Noul Testament) facand corelatii superbe intre ceea ce scria in Biblie si ceea ce vedeam la fata locului. Si bine-nteles ca nu m-am abtinut sa nu il intreb la un moment dat cum de pomenea si de tot felul de varste mult mai mari decat cele cateva mii de ani ce sunt calculate pe seama Bibliei. Stiam ca o sa ma ia la rost pentru o astfel de intrebare la care stiam si singura raspunsul :)) Last edited by Adriana3; 06.09.2011 at 21:44:02. |
|
||||
|
||||
![]()
Totusi Pastile iudaic cand a cazut in acel an? Unde se afla Hristos in ziua de Paste? In mormant. Atunci ce a serbat el la Cina cea de Taina? Intradevar, asa a zis el ucenicilor...duceti-va si pregatiti Pastile...dar ce fel de Pasti? In nici intr-un caz nu a fost cel traditional iudaic. Doamne ajuta!
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar sa incercam sa lamurim acum, atat cat putem, aceasta problema: adevarul Cinei cea de Taina. Si pentru asta propun sa intram in atmosfera de acum 2000 de ani. Vrei? Uite, sa presupunem ca noi doi am fi printre ucenicii, ca sa nu zic apostolii ca ar fi prea mare rangul, Domnului si ne aflam in ziua Azimilor.Venim la Domnul si spunem: "Unde voiesti sa-Ti pregatim sa mananci Pastile ?" si Domnul ne spune: "Mergeti in cetate, la cutare si spuneti-i: Invatatorul zice: Timpul Meu este aproape; la tine vreau sa fac Pastile cu ucenicii Mei. " Noi facem ceea ce ne-a spus Domnul. Acuma eu, ucenicul mai prostovan, te intreb pe fratia ta: - Da', cand ai inteles ca doreste Domnul sa manace Pastile? Si fratia ta ma lamuresti: - Pai, de Pasti, fireste. Deci ce vreau sa subliniez: ca firesc era sa se inteleaga de apostoli ca Domnul dorea sa manance Pastile impreuna cu ucenicii de Pasti, nu inainte. Nimeni nu stia ce grozavie avea sa se intample in cateva ore, doar Domnul stia. Si nimeni dintre evrei nu manca pastile inainte de ziua stabilita, adica de Pasti. Cred ca se considera o blasfemie sa se manance pastile inainte de ziua Pastelui. Bun, atunci sa mergem mai departe. Sa presupunem acum ca Domnul ar fi spus: - Doresc sa mancam pastile astazi, Joi, si nu de Sabat atunci cand cade Pastile. In acel moment prostovanul de MariS ar fi sarit cu intrebarea: - Cum, Doamne, sa manacam astazi cand Pastile sunt sambata? Ba, eu inclin sa cred, si te rog sa infirmi daca gresesc, ca si sora mea mai mica (la ani, nu la credinta) ar fi sarit si ea cu aceeasi intrebare. Adica s-ar fi dorit cel putin o lamurire. Apostolii nu s-au sfiit sa ceara lamuriri de la Domnul atunci cand nu intelegeau ceva, ori pilde mai dificile, ori moartea/invierea lui Lazar, ori venirea la Ierusalim, ori, ori, etc. Asa cum faci si domnia ta si bine faci. S-ar fi iscat o discutie si o lamurire a apostolilor si ucenicilor despre schimbarea aceasta NEOBISNUITA de-a lua pastile inainte de Pasti, ceea ce nu s-a mai pomenit la evrei, neam de neam. Povestea se opreste aici, ca pe prostovanul de MariS Domnul l-a pus la colt ca a inceput sa alunece usurel, usurel pe panta iubirismului ieftin, da' a ramas fratia ta, o cautatoare sincera a adevarului, sa cantareasca daca povestea are ceva adevar sau nu. Eu nu mai caut astfel de adevaruri, ma tin de-o singura "dogma" (adica incerc vreau sa zic, ca de reusit ...), aia cu iubirea aproapelui. De aici mi se trage lunecarea in ... iubirism. Mi-e drag de fratia ta, iarta-ma. Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins | flying | Teologie si Stiinta | 88 | 23.09.2011 18:24:40 |
Minciuna si viclenia | maria40 | Generalitati | 68 | 22.06.2011 22:13:56 |
Nu mai raspunde-ti sectantilor | ionut stefan | Secte si culte | 146 | 15.03.2011 09:23:38 |
|