![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nu mai pun la socoteala ca tu de fapt ii contrazici tot timpul pe sfinti. Noile ganduri ti-au venit dupa ce te-ai impartasit la catolici? Eu mai dau ce scrie in acel articol, tu iti poti continua monologul, oricum nu are importanta pentru tine vreun argument si nici ce scriu aici. Pe forum am mai gasit o discutie, si chiar un catolic mai informat decat tine a sscris ca nu se stie sigur ce au mancat, in schimb tu stii sigur ca au mancat azimi. Asadar cuvantul grecesc folosit pentru paine la Cina cea de taina este "artos", care inseamna paine dospita.. Nu se foloseste cuvantul 'azumos' care inseamna azimi, sau paine nedospita. Cel mai de netagaduit arguemnt e ca aproape 1000 de ani apusenii )catolici de azi) au folosit numai paine, niciodata azimi. Abia cu ceva timp inainte de Pasti au introdus azimile, venind moda de la franci. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Iata ca am scris, dand un citat dintr-un articol: "Ea s-a introdus tarziu in Apus, si anume, in veacul al VII-lea in Spania, in vea*cul al VIII-lea in Anglia, iar in veacul al IX-lea in Germania, generali-zandu-se in tot Apusul abia in secolul al XI-lea. In veacul al IX-lea, patriarhul Fotie al Constantinopolului nu stia de ea, caci ar fi enume*rat-o si pe aceasta intre abaterile papale care au dus la Marea schisma a Bisericii din 1054." Am mai specificat ca a fost o minune in Italia la inceputul sec. VIII, impartasania s-a transformat in Sange si Trupul. Si era paine, nu azima. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Daca tu repeti ca un papagal ideile pe care le ai in cap, normal ca este monolog, tu cu tine insuti. :) Artos nu inseamna paine dospita pentru ca asa vrei tu, si nu inseamna nici azima, ci inseamna ceea ce au dat grecii ca inteles acestui cuvant adica paine la modul cel mai general, un termen care include inauntru orice fel de paine. Nu indica felul painii ci indica doar "obiectul", indiferent cum este el preparat. Acum, daca vrei sa iesi din monolog, in chiar articolul dat de tine spre citire scria ca in 3 din cele 4 Evanghelii, Domnul Iisus cere ucenicilor sa-I pregateasca Pastile. Uite, iti dau un pasaj din cele 3 Evanghelii care mentioneaza Pastile, si apoi, dupa ce le cauti tu pe toate, putem relua discutia daca vrei: 17. In cea dintai zi a Azimelor, au venit ucenicii la Iisus si L-au intrebat: Unde voiesti sa-Ti pregatim sa mananci Pastile ? 18. Iar El a zis: Mergeti in cetate, la cutare si spuneti-i: Invatatorul zice: Timpul Meu este aproape; la tine vreau sa fac Pastile cu ucenicii Mei. Last edited by Adriana3; 06.09.2011 at 17:36:37. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ti-am mai spus, iti repet, ca oricum o sa tii un monolog si nu o intelegi ce scriu. Diferenta intre paine si azima este una singura: painea are drojdie, azima nu. Nu are nicio importanta ca painea mai contine si altceva, important e sa aiba drojdie. Nu numai la greci mai este si altceva pe langa grau si drojdie, la noi este foarte raspandita painea cu cartofi, care tot paine se cheama, pentru ca are drojdie. Asadar Iisus si ucenicii scrie in Sfanta Scriptura ca au mancat paine cu drojdie. In fiecare pasaj cand e vorba de paine cu drojdie se foloseste artos, cand e vorba de azima se foloseste azumos. Asa cum ai spus, chiar si catolicii spun ca e paine, dar din nu stiu ce motive folosesc azime. Pentru ca Sfanta Scriptura nu minte, inseamna logic ca orice spune ca au mancat altceva decat ce scrie acolo, paine, minte. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
In primul rand tu spui ceea ce crezi TU ca este artos in timp ce eu spun ceea ce mi-au zis grecii ca este Artos. Si in al doilea rand, cum ramane cu citatele in care Domnul insusi spune ca vrea sa manance Pastile cu ucenicii? De ce nu l-ai citat si pe acela, si sa il explici? Mai ales ca apare in 3 Evanghelii? In postarea mea exista, in ceea ce ai citat tu de la mine nu mai exista. Mai, mai... |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Si ca titlu informativ, ghidul evreu pe care l-am avut anul trecut in Israel ne-a spus ca reprezentarea Domnului la masa cu ucenicii in jur asa cum s-ar face in Europa o cina nu este conforma cu adevarul pentru ca la ei, Cina Pascala se lua intinsi in pat in niste camere mari unde paturile sunt puse de-a lungul peretilor si ne-a si aratat o astfel de camera care era scoasa la lumina de arheologi, unde motivele colorate de pe podea aratau modul in care era utilizata camera, si cum lucrarile inca nu erau terminate, vedeam totul de sus dar aveam la dispozitie un rendering computerizat pentru a vedea cam cum arata totul in acele vremuri. :) Noi cu mintea de europeni ai secolului XXI ne inchipuim multe despre evrei care nu sunt mereu adevarate :)) Si acum imi dau seama ca in cazul asta, a discursului facut de ghid, el nu avea nici un dubiu ca despre Cina Pascala e vorba in Evanghelii :)) Era nascut din familie de evrei in Algeria, cu parinti migrati in Franta, tara in care a crescut pana la 18 ani, si migrat apoi in Israel unde a facut studii de arheologie, studiind pentru asta si istorie si religie (pentru religie mai ales Vechiul si Noul Testament) facand corelatii superbe intre ceea ce scria in Biblie si ceea ce vedeam la fata locului. Si bine-nteles ca nu m-am abtinut sa nu il intreb la un moment dat cum de pomenea si de tot felul de varste mult mai mari decat cele cateva mii de ani ce sunt calculate pe seama Bibliei. Stiam ca o sa ma ia la rost pentru o astfel de intrebare la care stiam si singura raspunsul :)) Last edited by Adriana3; 06.09.2011 at 22:44:02. |
|
|
||||
|
||||
|
Totusi Pastile iudaic cand a cazut in acel an? Unde se afla Hristos in ziua de Paste? In mormant. Atunci ce a serbat el la Cina cea de Taina? Intradevar, asa a zis el ucenicilor...duceti-va si pregatiti Pastile...dar ce fel de Pasti? In nici intr-un caz nu a fost cel traditional iudaic. Doamne ajuta!
|
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins | flying | Teologie si Stiinta | 88 | 23.09.2011 19:24:40 |
| Minciuna si viclenia | maria40 | Generalitati | 68 | 22.06.2011 23:13:56 |
| Nu mai raspunde-ti sectantilor | ionut stefan | Secte si culte | 146 | 15.03.2011 10:23:38 |
|
|