Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.07.2011, 21:33:14
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalul Vezi mesajul
Iertati-ma, dar dumneavoastra asociati fundamentalismul crestin cu violenta criminala?
Ati folosit de multe ori termenul "fundamentalist". Ce intelegeti prin el?
Si care ar fi pacatul fundamentalismului?
Citindu-va postarile, inclin sa cred ca faceti confuzie intre fundamentalismul crestin si cel islamic.

Inca o data, iertare.

P.S. atentatul din Oslo nu are legatura cu crestinismul sau cu fundamentalismul crestin ci cu paranoia.
Doamne ajută!
Vă mulțumesc mult pentru informații. Nu știam că termenul "fundamentalist" poate avea și sensul explicat în link-ul indicat de dvs. Chiar este o informație deosebit de interesantă.
Da, eu foloseam acest termen referindu-mă la fanatism, la păcatul de a ucide în numele credinței.
Mă bucur că am aflat ceva nou: faptul că termenul "fundamentalism", în sens creștin, poate avea și o semnificație pozitivă.

Dumnezeu să fie cu dvs. :)
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 25.07.2011, 21:34:42
penticostalul penticostalul is offline
Banned

Data înregistrării: 02.06.2011
Locație: Intru ceruri, în Hristos Iisus
Religia: Protestant
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ai2 Vezi mesajul
figurile de stil :)
Mda...cand sunt prin cu mata-n sac schimb macazul pe figuri de stil.

Inteleg "figurile de stil" domnule Ai2.
Constructia de spitale versus constructia de biserici este una dintre aceste figuri de stil ateiste.
Mai ales cand e folosita in contextul atentatelor din Oslo.
Reply With Quote
Vechi 25.07.2011, 21:50:14
GLAdoS GLAdoS is offline
Banned

Data înregistrării: 14.06.2011
Locație: Apeture Science Laboratories
Citat:
În prealabil postat de penticostalul Vezi mesajul
Mda...cand sunt prin cu mata-n sac schimb macazul pe figuri de stil.

Inteleg "figurile de stil" domnule Ai2.
Constructia de spitale versus constructia de biserici este una dintre aceste figuri de stil ateiste.
Mai ales cand e folosita in contextul atentatelor din Oslo.
lasa ca si tu eviti sa-mi raspunzi la intrebare... asa ca nu te mai da rotund
Reply With Quote
Vechi 25.07.2011, 22:05:54
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Doamne ajută!
Vă mulțumesc mult pentru informații. Nu știam că termenul "fundamentalist" poate avea și sensul explicat în link-ul indicat de dvs.
mai pe scurt si intelesul tuturor, fundamentalistul crestin e cel care respinge Sfanta Traditie, e radical in privinta traditiei si tot ce implica ea ( Sfintele Taine, cultul icoanelor, preotia, monahismul etc.) , singura autoritate fiind Scriptura. Radicalismul lui n-are legatura cu o atitudine ostila fata de oameni, nu presupune intoleranta, ci se refera, la anumite "concepte religioase". Cred ca pe neoprotestanti i-am putea numi fundamentalisti crestini, termen ce are evident o conotatie pozitiva. In lumea americana unde au aparut miscarile neoprotestante, ei respingeau secularismul si tendintele noi aparute in biserica americana. Ce a aaprut in presa e o idiotentie: cum sa fii terorist fundamentalist crestin? daca esti crestin, (adica un om religios) inseamna ca nu poti fi terorist. Ma gandesc ca jurnalistii habar nu au ce inseamna fundamentalist crestin si au vrut sa sugereze altceva, un soi de fanatism, extremism, intoleranta fata de altii, insa e total contrar principiului crestinismului. Poti sa fii intolerant dogmatic, sa zicem, dar asta nu inseamna ca te apuci sa-i omori pe cei care nu gandesc ca tine, deci intolerenta nu se reflecta in viata lumeasca, tine doar de spiritualitate.Din cate stiu nici fundamentalismul islamic, in adevaratul sens al cuvantului, n-are nici o legatura cu terorismul, deci iarasi se foloseste termenul in mod eronat. Mi se pare ca fundamentalistii sunt musulmanii wahabi (ca si musulmanii sunt impartiti pe mai multe culte:sunni,sufi,shia,wahabi etc) care resping orice inovatie sunt traditionalisti, deci numai Coranul si Sunna. In Arabia Saudita religia care e de stat se inspira din doctrina wahabita.

Last edited by ioanna; 25.07.2011 at 22:22:45.
Reply With Quote
Vechi 25.07.2011, 22:07:19
highmage highmage is offline
Banned

Data înregistrării: 25.07.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Cred ca pe neoprotestanti i-am putea numi fundamentalisti crestini, termen ce are evident o conotatie pozitiva.
Adica...e bine sa fii neoprotestant?!!??! Asta e o ratacire, erezie..
Reply With Quote
Vechi 25.07.2011, 22:25:56
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de highmage Vezi mesajul
unde dai si unde crapa :) ati citit ce am scris? in presa s-a spus "fundamentalist crestin" in sens negativ, (terorist fundamentalist crestin) adica o persoana extremista, care face rau altora, eu am explicat acceptiunea termenului, care n-are conotatii negative asupra altora. Vreti sa spuneti ca neoprotestantii sunt teroristi ca Andres Brevik ala ? nu m-am referit la dogma religioasa, ci la ei ca si oameni, de aceea am spus ca termenul e unul pozitiv, dogma religioasa nu presupune terorism, extremism, radicalism fata de alti oameni.

Last edited by ioanna; 25.07.2011 at 22:29:24.
Reply With Quote
Vechi 25.07.2011, 22:38:31
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de highmage Vezi mesajul
Doamne ajută!
Cred că Ioanna s-a referit la faptul că "fundamentalismul" în sens neoprotestant ține de convingerile personale, neavând legătură cu fanatismul.
Fără îndoială, datoria noastră este aceea de a rămâne ortodocși, fii credincioși ai sfintei noastre Biserici, indiferent de împrejurări, deoarece această Biserică a păstrat neschimbată învățătura lui Hristos. Totuși, nici nu-i putem acuza pe creștinii din alte confesiuni de "fundamentalism" în sens extremist (fanatism, intoleranță ș. a. m. d.). Ei sunt creștini asemenea nouă, crezând în adevăratul Dumnezeu - Sfânta Treime - și în principalele adevăruri de credință (Întruparea, Jertfa și Învierea Mântuitorului, viața veșnică, existența Revelației naturale și supranaturale etc.).
În plus, "fundamentalismul" în sens protestant, din câte înțeleg (până astăzi n-am știut nici eu) desemnează o mișcare ce a combătut anumite idei incorecte specifice modernismului. Cred că de aceea colega noastră a menționat faptul că, într-un anumit context, conceptul "fundamentalism" poate avea o conotație pozitivă.

P. S. Din mesajul dvs. reiese că sunteți un creștin ortodox convins. :) Mă bucur. Bine ați venit pe forum! :)
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Reply With Quote
Vechi 25.07.2011, 22:43:28
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
unde dai si unde crapa :) ati citit ce am scris? in presa s-a spus "fundamentalist crestin" in sens negativ, (terorist fundamentalist crestin) adica o persoana extremista, care face rau altora, eu am explicat acceptiunea termenului, care n-are conotatii negative asupra altora. Vreti sa spuneti ca neoprotestantii sunt teroristi ca Andres Brevik ala ? nu m-am referit la dogma religioasa, ci la ei ca si oameni, de aceea am spus ca termenul e unul pozitiv, dogma religioasa nu presupune terorism, extremism, radicalism fata de alti oameni.
A, acum am observat că ați explicat la ce v-ați referit în mesaj. :)
Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 25.07.2011, 23:10:01
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Dacă a fi fundamentalist înseamnă a avea convingeri fundamental creștine, dacă a fi fundamentalist înseamnă a avea drept fundație pe Cristos, atunci aș vrea să fiu un astfel de fundamentalist. Sper să ajung să fiu un bun fundamentalist și să mor în naceastă stare.

În practica de pe teren, termenul de "fundamentalist" este folosit de fundamentaliștii atei și democrați la adresa celor care au alte convingeri decât ei, cu intenția conotației negative.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 26.07.2011, 07:12:38
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GLAdoS Vezi mesajul
vrei sa zici a serverului... si nu ai de ce sa-ti bati capul cu spatiul pe un forum care permite uploaduri de imagini...... btw: 1 pagina word, fara spacing, cu font TNR, 12 are ~ 15,0 KB; acelasi text intr-un notepad are 6,06 KB, o imagine cu rezolutie 1920x1080 are 30,5KB-cu un simplu background alb si poate ajunge pana la cativa MB
Mulțumesc pentru informație. Din păcate stai cam prost la interpretarea celor citite scăpându-ți probabil sensul ghilimelelor puse de mine.

Citat:
În prealabil postat de ai2 Vezi mesajul
Ce te face sa crezi ca era ateu?
Ideologia lui.
Reply With Quote
Răspunde