![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Faptul ca v-ati convertit la catolicism si credeti invatatura catolica, nu ne influenteaza deloc pe noi, cei care am ramas pe vecie ortodocsi. Credeti ce doriti, dar nu asteptati sa convertiti pe aici pe altii, care apoi sa accepte invatatura catolica. Sa-L lasam pe Dumnezeu sa judece cine duce o lupta buna si cine o lupta pierduta din start. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
E de fapt un neadevar, e un pasaj scos din contextul operei Sf. Ioan Gura de Aur. Sfantul a folosit la dresa mai multor Apostoli cuvinte de lauda, dar cele mai multe si de impact la adresa Sf. Pavel, nu sf. Petru. Cautand pe net articole catolice am observat ca multe din ele nici nu-l pomenesc pe Sf. Ioan Gura de Aur intre parintii care au sustinut primatul. Tocmai pentru ca ar fi de fapt un neadevar, o incercare de pacalire. Ca si in cazul Sf. Grigorie cel Mare, care daca se ia un citat ai crede ca ar fi sustinut primatul, cand a scris de fapt impotriva. Cel putin Sf. Grigorie nu apare deloc in susrsele catolice in sprijinirea primatului. Sa luam aminte, catolicii (si ma refer la teologi, nu la credinciosi care trebuei sa lucreze cu materialul clientului) nu au cu ce sa isi sustina ceea ce au inovat fata de ortodoxie. Pentru aceasta in trecut s-au folosit si de cateva falsuri. Sunt cunoscute decretele pseudo-isidoriene, o colectie de falsuri facuta in imperiul carolingian. Acestea au fost recunoscute ca falsuri in evul mediu si de BC. http://ro.orthodoxwiki.org/Primatul_papal Iar aici mai amplu in engleza: http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudo-Isidore Acesta contin chiar si scrisori falsificate ale papilor. In acele decrete sunt si cateva adevarate, unele sunt modificate si unele sunt falsuri in totalitate. Un alt fals sunt Donatio Constantini. Probabil in ziua de azi nu se mai folosesc falsuri si texte modificate (desi am mai vazut folosite de catolci), si pentru ca exista acces la informatie pe net. In schimb se folosesc si ceea ce se folosea in trecut: texte scoase din context. Acestea pot fi scoase din contextul frazei sau paragrafului respectiv sau scoase din contextul operei si afirmatiilor acelui sfant. In cazul Sf. Ioan Gura de Aur e vorba de a doua varianta. Last edited by catalin2; 31.05.2011 at 10:19:59. |
|