![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Insa intr-adevar, nasterea din nou sta la baza botezului. Botezul fara nastere din nou nu e posibil, nasterea din nou e conditia pt ca botezul sa poata avea loc. BOTEZUL NU TE NASTE DIN NOU. |
|
|||
|
|||
![]()
MariS As avea o intrebare la tine,una practica. Cum vezi tu nasterea din nou? Cum se evidentiaza in viata cuiva?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Botezul este primul pas pentru nasterea din nou, pasul NECESAR dar NU SUFICIENT, el trebuie continuat cu o viata traita in Hristos. Am inteles ca pentru tine e invers: botezul nu poate avea loc fara o nastere din nou. In VT se vorbeste despre nasterea din nou, dar la modul viitor, pentru ca Duhul nu era inca dat. In NT apare botezul cu apa si Duh, la fel cu nasterea din nou, numai ca botezul reprezinta un moment, o sf.taina, un inceput, care trebuie continuat. Iar acest proces inceput cu botezul si continuat prin traire autentica in Hristos reprezinta adevarata nastere din nou, adevarata metanoia, schimbarea noastra intru Hristos. El se face si cu ajutorul celorlalte sfinte taine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
din nou, ca atunci cand se va practica botezul din apa si Duh, Nicodim sa-l recunoasca ca fiind la fel cu nasterea din nou si sa-l accepte. Dar daca tu intelegi altceva prin nasterea din nou, atunci nu putem cadea de acord pentru ca termenii pe care ii utilizam nu sunt aceiasi la fiecare din noi. Acum intreb si eu: Ce intelegi tu prin nastere din nou? Ce intelegi prin botez? Ce intelegi prin metanoia? Pana nu clarificam termenii vorbim degeaba.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
|||
|
|||
![]()
Scuze ca raspund cam tarziu la postarea ta, dar in cursu saptamanii lucrez si doar seara am ceva timp si pot posta.Acum am ceva timp asa ca iti raspun la intrebari.
Citat:
Citat:
"16. Căci Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. 17. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea. 18. Cel ce crede în El nu este judecat, iar cel ce nu crede a și fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu. 19. Iar aceasta este judecata, că Lumina a venit în lume și oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina. Căci faptele lor erau rele. 20. Că oricine face rele urăște Lumina și nu vine la Lumină, pentru ca faptele lui să nu se vădească. 21. Dar cel care lucrează adevărul vine la Lumină, ca să se arate faptele lui, că în Dumnezeu sunt săvârșite. " In versetele 19,20 si 21 vedem 2 tipuri de oameni, omul care traieste in pacat(vers 19,20), nenascut din nou, si omul nascut din nou care lucreaza adevarul. Deci in principiu amandoi avem aceeasi opinie despre nasterea din nou,cu o diferenta. Eu consider botezul ca este o urmare fireasca a nasterii din nou,si nu ca precede nasterea din nou. Si din versetele din Ioan 3 vezi cum se poate naste un om din nou: prin credinta in Hristos. Mai e o problema in rationamentul tau. Presupunand ca nasterea din apa si duh e botezul, atunci de ce nu toti oamenii care se boteaza traiesc in ascultare de Dumnezeu? Si tu ai afirmat ca botezul nu e suficient si ca nu oricine se boteaza intra in Imparatia Cerului, ci trairea cu Dumnezeu e cea care te duce in cer. Atunci cum e posibil ca cineva sa fie nascut din apa si duh si totusi sa nu intre in Cer? Ar fi doar o posibilitate(mergand pe aceeasi linie a presupunerii initiale ca nasterea din apa si duh e botezul), ca de fapt botezul sa nu fie nastere din nou ci doar nastere din apa iar nasterea din duh sa aiba loc atunci cand omul se intoarce la Dumnezeu. Aici apare alta problema, Hristos prima data ii spune lui Nicodim ca trebuie sa se nasca de sus si abia apoi ii spune sa se nasca din apa si din duh. Ceea ce implica ca de fapt e o singura nastere(de sus),nu 2. Nasterea din apa si din duh nu poate fi impartita in 2 si nu se poate ca cineva sa fie nascut doar din apa. Deci dupa cum vezi, a accepta ca nasterea de sus(sau din apa si duh) se refera la botez, duce la contradictii,si de aceea e un motiv in plus pt a afirma ca nasterea din apa si din duh nu e totuna cu botezul si ca acel pasaj nu se refera nicidecum la botez. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"43. Despre Acesta mărturisesc toți proorocii, că tot cel ce crede în El va primi iertarea păcatelor, prin numele Lui. 44. Încă pe când Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfânt a căzut peste toți cei care ascultau cuvântul. 45. Iar credincioșii tăiați împrejur, care veniseră cu Petru, au rămas uimiți pentru că darul Duhului Sfânt s-a revărsat și peste neamuri. 46. Căci îi auzeau pe ei vorbind în limbi și slăvind pe Dumnezeu. Atunci a răspuns Petru: 47. Poate, oare, cineva să oprească apa, ca să nu fie botezați aceștia care au primit Duhul Sfânt ca și noi? " Scrie negru pe alb in versetul 47 ca acei oameni care il ascultau pe Petru au primit Duhul Sfant INAINTE sa fie botezati. Conform afirmatiilor tale ar fi trebuit sa il primeasca dupa,dar Biblia te contrazice. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cuvantul Evangheliei este : Ioan 3:5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu. Nu a zis doar din Duh, ci din apa si din Duh. In replica la postul meu ai zis ca evreii nu se spalau pentru curatire. Levitic 17 14. De aceea am zis fiilor lui Israel: Să nu mâncați sângele nici unui trup, pentru că viața oricărui trup este în sângele lui: tot cel ce-l va mânca se va stârpi, 15. Și tot cel ce va mânca mortăciune sau sfâșiat de fiară, acela, fie băștinaș sau străin, să-și spele hainele, să se spele cu apă și necurat va fi până seara, iar apoi va fi curat; 16. Iar de nu-și va spăla hainele sale și nu-și va spăla trupul său, va purta asupra sa vina sa". Levitic 15 11. Acela, de care se va atinge cel ce are curgere, fără să-și fi spălat mâinile cu apă, să-și spele hainele sale, să se spele cu apă și va fi necurat până seara. Levitic 22:6 Cel ce s-a atins de acestea necurat va fi până seara și să nu mănânce din cele sfinte înainte de a-și spăla trupul său cu apă. Ritualuri de curatire pentru evrei, iar toate se savarseau prin spalarea cu apa.Pana si Moise a spalat pe Aaron si pe fiii lui cu apa inainte ca sa-i sfinteasca preoti si sa-i imbrace in haine de preoti. Levitic 8:6 Deci a adus Moise pe Aaron și pe fiii lui și i-a spălat cu apă: Aceste ritualuri de curatire le gasesti mai ales in cartea Leviticul.Toate exemplele ce ti le-am dat au fost prefigurari ale botezului.Oricine are posibilitatea sa se boteze, trebuie sa se boteze. Last edited by Danut7; 20.11.2009 at 13:36:52. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
de botez, iar eu dupa botez. De fapt la mine botezul marcheaza chiar inceputul nasterii din nou. Nu stiu cum e botezul la voi? Numai cu apa, numai cu Duh sau cu ambele? Ca sa intelegi de ce nu sunt 2 nasteri din nou, o sa fac o comparatie, putin neobisnuita dar elocventa, cu nasterea fizica a unui nou-nascut. Botezul, in cazul acesta, e similar cu inseminarea mamei. Adica prin botez mintea omului se "insemineaza" cu Duh in vedera nasterii din nou. Nasterea din nou dureaza cat lauzia mamei. Mama are nevoie de ~9 luni pentru a naste, mintea are nevoie ~90 de ani pentru a naste din nou. Nou-nascutul vine pe lume dupa cele 9 luni, omul dupa 90 de ani, daca a reusit nasterea din nou, vine in Imparatia Lui Dumnezeu. Deci toata viata noastra, dupa botez, noi trebuie sa lucram pentru nasterea din nou. Botezul nu garanteaza nasterea din nou asa cum inseminarea nu garanteaza nasterea fatului. E nevoie de o perioada mare de purtare a sarcinii, adica e nevoie de o perioada mare de purtare a crucii. Mintea trebuie sa se ingrijeasca sa nu piarda duhul, asa cum mama se ingrijeste sa nu piarda sarcina.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
cu voia Mantuitorului si alta e atunci cand nasterea din nou e intermediata de preot. La fel a fost si cu talharul de pe cruce, care a fost nascut din nou la vointa si puterea Mantuitorului, nu prin botez facut de preot. Mantuitorul nostru dispune de toata puterea si poate face si botezul si nasterea din nou deodata. Noi, insa, nu putem aceasta.
|
||||
|
||||
![]()
Pentru ghedeon:
Daca la voi nasterea din nou are loc inaintea botezului, inseamna ca la momentul botezului voi sunteti deja nascuti din nou? Care este atunci rolul botezului? Si cum se face el la voi?
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cuviosul Marcu din muntele Fracesc - Etiopia | antoniap | Mari Duhovnici si predicile lor | 3 | 02.01.2016 18:41:14 |
Mănăstirea MĂRCUȘ,jud.Covasna,are nevoie de ajutor | cristian67 | Umanitare | 0 | 08.01.2011 10:07:55 |
Rugaciuni ale parintelui Marcu de la Sihastria | NECTARIE | Generalitati | 0 | 10.12.2010 11:36:18 |
Frica si indoiala lui Cristos !(marcu 14,33-36) | Radu32 | Din Noul Testament | 15 | 03.12.2010 10:43:03 |
acatistul Sf. Apostol si Evanghelist Marcu | vodoina | Resurse ortodoxe on-line | 0 | 10.12.2008 10:21:55 |
|