Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.05.2009, 17:45:41
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Cea mai mare porunca: a-l iubi pe Dumnezeu, ... si pe aproapele ca pe tine insuti. Dragostea de Dumnezeu trece prin cea de aproapele.
Cine-i spune aproapelul sau 'nebunule' ... stii ce urmeaza.
Ni se cere si blandete, intelegere, dragoste manifestata si in vorbe, chiar cand spunem adevarul.
Dar in fine, nu ar trebui sa-ti fac poate eu morala. Sa o faca administratorul, daca crede de cuviinta!

Nu stiu daca poti accepta asta, dar si eu cred ca spun adevarul: adica in fine, atata cat il pot eu cuprinde. Adevarul este Hristos, asa ca nu il putem oricum cuprinde in intregime. Dar atata cat am invatat, am trait si ma duce pe mine mintea si inima, incerc sa spun adevarul. Deci 'minti' este o acuzatie chiar goala, desi celelalte sa zicem ca sunt logice in sistemul tau de interpretare, Emanuel.

Ori tu, ce faci? Nu ai absolut nici o indoiala ca esti o unealta a adevarului, ca detii adevarul perfect. Degeaba iti spun eu si altii ca exista in Biserica si alte interpretari, care sunt si ele legitime.
Tu crezi ca esti vocea nepatata a parintilor, deci a lui Dumnezeu. In crestinism nu e ca in Islam, sa se spuna ca vorbeste Dumnezeu direct, fara interpretare, prin gura cuiva. Eu una nu pretind ca vorbeste Dumnezeu prin mine. Incerc doar sa aproximez ce am inteles. Daca ma insel, Dumnezeu ma va ajuta sa ma corectez.

Eu ii admir pe Parinti, le citesc scrierile, dar consider, ca teologii din miscarea neopatristica, din care facea parte si p. Staniloae (pe care nici chiar tu nu lèai putea acuza de ecumenism), ca ei trebuie cititi in contextul actual, si ce scriu ei aplicat in duh, nu totdeauna in litera. Este o parere respectabila, pe care o au si oameni respectati si admirati in Bisreica, deci a-i numi eretici mi se pare (cel putin) foarte exagerat.

Eu nu te-as numi pe tine eretic, desi nu sunt de acord cu unele din interpretarile tale. Ce-i drept, te-am numit fanatic, si daca asta te-a jignit, imi cer scuze.

Citez din articolul de care ziceam la Evolutie, Viziunea teologiei ortodoxe asupra controversei creationism-evolutionism (Preot dr. Doru Costache, pe acest sit):

"In lumea moderna, si poate chiar ceva mai devreme, teologia ortodoxa pare sa fi pierdut relatia cu spiritul traditiei Parintilor, cu criteriile constitutive acestei traditii. Faptul este evident in asumarea necritica a unor probleme si raspunsuri din afara contextului sau natural, fenomen denuntat de miscarea neopatristica - reprezentata de elita teologilor ortodocsi din secolul XX, de la parintii G. Florovsky si P. Florensky, trecand prin V. Lossky, P. Nellas si P. Evdokimov, pana la parintii J. Popovici si D. Staniloae - ca o adevarata captivitate babilonica."

"Tocmai pentru ca Parintii au indraznit sa transpuna mesajul teologic al creatiei in alta haina decat cea semitica, trebuie spus ca nici interpretarile patristice - dependente de contextul cultural al vremilor - nu pot fi luate ad litteram, ca solutii pentru provocarile stiintei de acum. Teologia trebuie sa repete azi lectia Parintilor, observa parintele Dumitru Staniloae, nu sa repete ceea ce au spus acestia la vremea lor, in contextul unor paradigme disparute."

PS Eu nu sunt ecumenista in sensul in care zici tu. Nu imi lepad credinta. Este o diferenta intre a o lepada si a vorbi despre ea in duhul, nu in litera canoanelor si a Parintilor.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Consecintele razboiului mihaela75 Generalitati 17 24.03.2011 19:59:43
Mihai Viteazul - Parastas la 409 ani de la moartea acestuia cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 11 11.08.2010 20:45:00
Identificarea sufletului si identitatea acestuia adelin Generalitati 23 27.01.2010 12:01:38
Pacatul - si consecintele lui? s_snape Generalitati 14 09.05.2009 15:37:11
Cum putem integra raul in univers, si care este rolul acestuia magnusfelyx Generalitati 6 30.12.2008 19:14:48