Eu ma indoiesc ca argumente strict rationale conving un necredincios.Cand spun asta ma gandesc fie si doar la Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 1,18-31.Este evident ca este nevoie de mai mult de atat si ca strict efortul uman,intelectual, nu este de ajuns.Este nevoie de calauzirea Duhului Sfant si daca s-ar accepta ideea(eronata)ca Duhul poate inspira partial bine si partial gresit(altfel nu imi pot da seama cum un sectar invoca o intelegere particulara acolo unde difera de altii si inspirata acolo unde coincide cu altii)atunci intreaga credinta crestina ar avea o grava problema pt ca l-am face pe Dumnezeu responsabil de transmiterea unei intelegeri partiale in mod arbitrar(despre care Adevar am putea sa mai vorbim atunci?)sau si mai grav,partial eronate.Sper sa nu creada nimeni asta,nu exista in Sfanta Scriptura sau in scrierile patristice nici macar un exemplu care sa sustina o asemenea aberatie care,fie spus,nu are decat un singur rol:relativizarea Adevarului.Asta se intimpla cand esti in ratacire si ai nevoie de aparenta unei credinte corecte,apostolice si calauzita de Duhul Sfant.Si atunci singura sansa(evident fiind ca nu esti trup al Bisericii ci doar o organizatie lumeasca)este sa arati ca poti si tu face exact ce face si Biserica lui Hristos,adica Sfanta Biserica Ortodoxa sau ca beneficiezi de aceiasi calauzire a Duhului ca si Biserica.
Si Parintele Arsenie Papacioc(in ,,Singur Ortodoxia") spunea,ca sa fiu in linia IPS Anania,ca nu stim daca cei ce nu sunt ortodocsi se pot mantui sau daca Dumnezeu o face/cum o face dar noi nu negociem Adevarul(care este unul:nu exista mantuire in afara Bisericii lui Hristos).Un raspuns cu o nuanta extrem de importanta,care nu cedeaza relativizarii(atat de dorita in ziua de azi de toate organizatiile sectare),nu negociaza Adevarul si nici nu se aseaza in locul lui Dumnezeu pentru alte cazuri exceptie de la regula.Dansul a fost un mare traitor ortodox si,zic eu,poate ar trebui sa cugetam la ce a spus cu privire la ce pozitie ar trebui adoptata.
Doamne ajuta!+
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 18.06.2012 at 18:13:02.
|