Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Sfinții Părinți fac diferența dintre mîntuire = scăpare de demoni = salvare de dracii ce stăpînesc omul = izbăvire de cel rău șamd și desăvîrșire (sau iluminare, cum am mai întîlnit) și îndumnezeire. Mîntuirea e doar primul pas, dar Dumnezeu ne oferă mult mai mult. Da, pentru îndumnezeire sînt necesare botezul, dar și desăvîrșirea, altfel nimeni nu va vedea pe Dumnezeu. Sînt multe versete în NT care se referă la invitația spre desăvîrșire - îndumnezeire pe care dacă le pui cap la cap sînt oarecum descurajante - vezi ce spune Hrstos mai sus de Ioan de exemplu.
Deci mîntuirea e doar prima treaptă a ascensiunii, este ieșirea din Iad... Vorba Părintelui Galeriu, Hristos ne-a arătat sensul urcușului continuu către Dumnezeu, de la Iadul morții la Înviere, apoi prin Înălțare tot în sus, înspre asemănarea cu Dumnezeu.
|
Mantuirea este ajungerea in Rai, dar si drumul pana acolo. Catehismul:
http://www.credo.ro/catehism2.php?q=4
"Mantuirea este slobozirea din robia pacatului si a mortii precum si dobandirea vietii celei vesnice, in unire cu Dumnezeu...
El da putinta tuturor care voiesc sa-L urmeze, in Biserica Sa, sa intre in acea Imparatie sau viata vesnica."
Asadar sunt mantuiti cei ce ajung in Rai, la viata vesnica.
Ce spui tu e oarecum corect, in sensul ca in Rai sunt mai multe locasuri, in functie de slava de care s-a facut vrednic fiecare, prin faptele sale. In Rai ajung sfintii mari traitori si facatori de minuni, dar si copiii botezati care nu au avut timp sa faca fapte bune, dar nu in aceeasi slava.
Ceea ce ai descris tu sunt treptele atinse de cei ce lucreaza mantuirea in Biserica, avem si credinciosi obisnuiti, dar si calugari imbunatatatiti, adica eliberati de patimi. Indumnezeirea este acest proces de urcus duhovnicesc, numai cu ajutorul harului.
Vezi ce am scris si in mesajul precedent despre pelagianism, invatatura ortodoxa accentueaza in catehisme aceasta invatatura opusa pelagianismului. Am mai dat citatul de mai multe ori, nu stiu daca l-ai citit.
http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism10.html
Spune ca harul Botezului este neaparat necesar mantuirii
"
242. Daca harul e o lucrare necreata a lui Dumnezeu in sufletul nostru si daca prin el insusi Duhul Sfant lucreaza in noi mantuirea, oare s-ar putea mantui omul si fara de har?
Nu, omul nu se poate mantui fara de har (Efes. 2, 8; Ioan 15, 5). Harul ii este de trebuinta omului chiar de la inceput (Ioan 3,5). Harul pune inceputul mantuirii in om, si nu omul prin staruintele sale. Aceasta inseamna ca harul ii vine in dar (Rom. 3, 24), nu pentru oarecare fapte ale sale. inainte de a veni harul, omul nu poate face fapte prin care sa se mantuiasca, sau macar sa induplece pe Dumnezeu sa-i dea harul prin care sa se mantuiasca. Omul poate face anumite fapte bune, dar nu le face asa de statornic si dintr-un cuget asa de curat, incat sa se sfinteasca prin ele si sa se mantuiasca. Omul are libertatea de a face binele si cata vreme e in robia pacatului stramosesc, dar aceasta e o libertate slabita. Ea e marita tocmai de harul care vine la inceput fara nici un merit al omului. "