![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
P.S. nu e dupa cum cred eu sunt cum crede el, asta e la protestanti, e dupa cum spune Biserica. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Legat de ceea ce sustine Par. Schmemann (pentru ca Par. Pruteanu si cei ce mai sustin impartasirea fara spovedire redau conceptiile din acea carte), probabil nu ai citit mesajele de pe topic. Intr-un articol se arata cum Par. Schmemann era influentat de conceptiile unor teologi francezi care voiau sa reformeze practica de la catolici in spirit protestant. Am gasit acum si articolul: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/...nn/#more-51334 Acolo este si o critica la scrierea Par. Schmemann. Last edited by catalin2; 21.01.2015 at 16:08:21. |
|
|
||||
|
||||
|
Am spus că i-ai scos în afara Bisericii pentru că tu spui că susții ceea ce spune Biserica. Or, Biserica nu este chiar atât de unitară în privința acestui aspect. Schmemann este, și el, o voce a Bisericii, la fel părintele Pruteanu, părintele Roman Braga, Sfântul Ioan din Kronstadt și mulți alții. Biserica are un dinamism și permite o anumită libertate în căutarea adevărului, care nu este întotdeauna foarte limpede pentru toată lumea. El se conturează tocmai în urma acestor dialoguri între teologi cu păreri diferite. Teologia nu este statică și nu aparține doar trecutului. Este vie, după cum viu este și Adevărul.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
- "tu spui că susții ceea ce spune Biserica." Nu eu spun ci toti sfintii si marii duhovnici pe care i-am dat. Daca spuneam doar eu nu dadeam niciun citat, scriam niste pareri personale. - "Biserica nu este chiar atât de unitară în privința acestui aspect." daca un singur Parinte, Schmemann, spune altceva, influentat de conceptiile din alte culte, iar dupa el s-au luat 2-3 teologi nu inseamna ca avem mai multe pareri. Marii duhovnici citati spun chiar sa nu se impartaseasca cineva fara sa se spovedeasca inainte, nu ca se poate si asa si asa. De exemplu, Par. Dionisie din Muntele Athos: Parintele Dionisie, de la muntele Athos: "Și să nu îndrăznească cineva vreodată să se ducă să se împărtășească fără să se spovedească." - "Schmemann este, și el, o voce a Bisericii, la fel părintele Pruteanu, părintele Roman Braga". In primul rand parintii ceilalti reproduc ce spune Par. Schmemann in cartea sa din 1961. In al doilea rand nu putem spune ca exista voci ale Bisericii in privinta invataturii, exista o singura invatatura. In acest caz exista doar aceasta practica din Sec. IV - "Biserica are un dinamism și permite o anumită libertate în căutarea adevărului, care nu este întotdeauna foarte limpede pentru toată lumea. El se conturează tocmai în urma acestor dialoguri între teologi cu păreri diferite. " Am intalnit de mai multe ori aceasta conceptie. Adevarul a fost revelat de la inceput, Sinoadele se tineau doar penru ca aparea o erezie, care emitea o invatatura falsa. Invatatura era doar clarificata, nu se descoperea atunci. - "Teologia nu este statică și nu aparține doar trecutului. Este vie, după cum viu este și Adevărul." Aceasta e o conceptie stii tu de unde. Teologi sunt in primul rand sfintii. Teologia doar expune invatatura revelata, nu o schimba nici macar cu un cuvant. Restul e ce spun unii teologi modernisti, citeste te rog cele doua articole recomandate si lui Ovidiu, acolo scrie de teologii postpatristici de azi. |
|
|
|||
|
|||
|
Adevărul a fost revelat. Mă rog, este și azi.
Adevărul a fost relevat iar Ion înțelege ceva și cumva revlația. Vasile înțelege și el cumva, uneori la fel ca Ion, alteori un pic altfel. ba chiar ei înțeleg exact la fel dar când încep să spună cum au înțeles, Ion se exprimă mai greu, că e inginer, iar Vasile mai ușor și mai sugestiv, mai plastic și mai emoționant, că e retor. Adevărul e Unul. Oamenii e mulți și Unul și Același Adevăr răsună atât la fel cât și altfel în capul ăstora care e mulți și e diferiți, cât de cât, pă ici pă colo. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
La fel, Crezul e acelasi pentru toti (ar trebui sa fie), nu e interpretat altcumva de fiecare. Tocmai asta era erezia, o parere diferita de adevarul obiectiv. Ceea ce ai scris tu acolo e exact ce sustine si invatatura ecumenista. Am mai discutat acestea, dupa parerea mea nu avem cum sa ne intelegem. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Împărtășirea de mai multe ori cu o singură spovedanie se practică nu numai în Sf. Munte, ci și în Grecia (și nu numai), cu foarte rare excepții. E clar că aduci argumente în necunoștință de cauză. Ceea ce tu nu pricepi este faptul că sunt locuri (mănăstiri, chilii) unde se țin 4-5 Liturghii pe săptămână și unde este un singur preot care este și duhovnic. În acest caz, teoria de a lega obligatoriu împărtășirea de spovedanie cade, oricâte argumente ai aduce. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că preoții au nevoie de aceeași pregătire pentru împărtășire ca și mirenii, căci în această privință nu este nici o deosebire între ei. După teoria ta, preotul trebuie să se spovedească ori de câte ori urmează să slujească, adică unii zilnic sau aproape zilnic. |
|
|
|||
|
|||
|
Legat de vrednicia și pregătirea cu vrednicie pentru împărtășire aș aminti de o pildă a Sf. Ioan de Kronstad.
Sf. Ioan de Kronstadt împărtășea mii de oameni, în fiecare zi câteva sute sigur se împărtășeau. Într-o zi sfântul iese cu potirul și spune așa: cei care s-au pregătit și sunt vrednici de împărtășanie, la dreapta (câteva sute de oameni au trecut la dreapta); cei care se simt nepregătiți și nu se pot împărtăși, la stânga (restul au trecut la stânga). Cei din dreapta mai veniți altă dată, cei din stânga, poftiți. Pare șocant, dar asta a făcut Sf. Ioan de Kronstadt. Pregătirea pentru împărtășanie constă într-un lucru foarte simplu, numai că e foarte greu să ajungi la el. Înseamnă să te vezi în inima ta fundul iadului. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Parintele spune ca se iarta si maruntisurile, adica pacatele mici, nu e vorba doar de pacatele mari, cum spun cei ce ii citezi si catolicii. E firesc sa spuna parintele la fel ca toti ceilalti mari duhovnici romani, pentru ca nimeni nu spune altceva. Citat:
Citat:
|
|
|