![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
PS: Nu cred ca trebuie sa-mi fie rusine de faptul ca cred `prea` mot-a-mot ceea ce spune Biblia, atata cat imi ofera Ea pe acest segment, alaturi de indrumarile Sfintilor Parinti. Imi pare rau, inca o data, daca v-am ingretosat pe careva cu habotnicia mea, si prefer sa nu continui sa dau raspunsuri pe acest topic. Este clar ca o astfel de abordare din partea mea nu duce nicaieri, ci doar risipeste energiile mele si ale domniilor voastre in discutii sterile... Sfatuiesc ambele tabere sa nu ramana blocate intr-un dialog al surzilor prea mult timp. Sunt multe alte lucruri frumoase de facut. PS2: nu-mi mai dati reply, decat daca vreti sa folositi o idee de la mine in discutia voastra. N-as vrea sa-mi incalc hotararea de a nu mai interveni. Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Doresc sa subliniez ca (si) din punct de vedere duhovnicesc omul evoluleaza in hristificare prin conlucrarea cu harul Duhului Sfant. Treptele desavarsirii ("evolutiei") mantuirii sunt clare: despatimire, iluminare, indumnezeire prin har. Citat:
Citat:
Imi pare rau daca postarile mele va rascolesc sau va provoaca sentimente dureroase. Citat:
Citat:
Va respect dorinta de a nu interveni. Poate nivelul discutiilor este prea "jos" sau poate prea "ridicat"... sau poate talantii dvs sunt in alta directie. Astfel spun din toata inima: Doamne Iisus Hristoase milosteiveste-te de noi si daruiaste-ne har, pace, inteleciune spre mantuirea nostra si spre slava TA si a Sfintei Tale Biserici. Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
||||
|
||||
![]()
Ce o sa mai "tremure" adeptii creationismului ad litteram cad se vor descopri forme de viata biologica in univers la un nivel mai complex (organisme pluricelulare). Multi se vor poticni in "credinta" atunci (de fapt acel "atunici" e mai aproape decat ne asteptam).
Prigoana adevarului descoperit de Galileii si incercarea de promovare a ignorantei intelctuale si duhovnicesti prin sustinerea minciunii... am vazut la ce rezultate dezastruoase a condus societatea si Biserica in vest. Galileii a fost ostracizat i s-a "spar telescopul" pentru ca... era mai facila simularea si "demonstrarea" credintei in Dumnezeu printr-un geocentrsim si interpretare a Sfintei Scripturi. Ne mai miram ca umanismul si iluminismul au facut ravagii (sociale si ecleziale) cand hristocentrismul Sfintei Scripturi si al invataturii patristice a fost ignorat? Cei care inteleg CAUZA si SCOPUL existential al creationismul evolutionist teist, in cauta pe Hristos acolo unde este: In Sfanta Biserica prin Sfintele Taine, conform Sfintilor Parinti... si ei nu se vor tulbura cand stiinta va descoperi forme de viata biologica complexe (organisme pluricelulare) in unives... asa cum nu se tulbura nici de faptul ca universul nu este functional nici geocentric nici heliocentric ci din punct de vedere spatio-temporal universul nu are centru... caci centrul creatiei (inclusiv al universului) din punct de vedere al CAUZEI si al SCOPULUI este IISUS HRISTOS (Dumnezeu adevarat si om adevarat)... deci intreaga creatie este hristocentrica iar antropologica este ontologic hristocentrica. Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Amin.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din cauza ca numarul celor ce sustin asa ceva e nesemnificativ nici nu sunt disuctii in ortodoxie pe tema asta, asa cum sunt despre ecumensim. Se considera ca e evident ca toti cred in facerea din Sfanta Scriptura si nu in stramosi primate, o teorie luata din ateism. Te referi de multe ori la Biserica din vest si ce s-a intamplat la ei, dar e doar o singura Biserica si noi nu avem legatura cu greselile din cultele care ori s-au despratit de noi, ori nu au fost niciodata. De aceea nu avem nicio legatura cu inchizitia, cruciadele, etc., cum nu avem legatura nici cu ce au facut calvinii sau luteranii. In al doilea rand, invatatura ortodoxa nu depinde in niciun fel de diversele teorii lumesti sau ce credinte mai au diversi oameni. Este neschimbata si nu se va schimba niciodata, despre crearea lumii stiu oamneii inca de acum 3500 cand Dumnezeu i-a revelat lui Moise cum a fost creata lumea. Noi nu ne indoim de ceva, ci stim sigur. Nu am nici cea mai mica indoiala ca a fost asa cum a spus Dumnezeu, doar El a creat-o, nu Darwin. Apoi vorbim de pielea ursului din padure, daca in viitor se va descoperi nu stiu ce. Putem spune si ca poate se va dovedi de stiinta ca teoria evolutionista e adevarata, ambele evenimente au rata zero de probabilitate. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Religious Differences on the Question of Evolution (United States, 2007) Percentage who agree that evolution is the best explanation for the origin of human life on earth Source: Pew Forum[11] Si uite am gasit asta(desi ma astept sa ziceti ca e o facatura) Religious Differences on the Question of Evolution (United States, 2007) Percentage who agree that evolution is the best explanation for the origin of human life on earth Source: Pew Forum[11] Buddhist 81% Hindu 80% Jewish 77% Unaffiliated 72% Catholic 58% Orthodox 54% Mainline Protestant 51% Muslim 45% Hist. Black Protest. 38% Evang. Protestant 24% Mormon 22% Jehovah's Witness 8% Total U.S. population 48% ''Din cauza ca numarul celor ce sustin asa ceva e nesemnificativ nici nu sunt disuctii in ortodoxie pe tema asta, asa cum sunt despre ecumensim.'' Ati auzit de taberele compatibiliste si incompabiliste din ortodoxie?
Every point of view is useful, even those that are wrong - if we can judge why a wrong view was accepted. Last edited by Patrie si Credinta; 29.09.2012 at 14:50:03. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu stiu cat de exact e sondajul, uite un sondaj recent, care arata ca 46% dintre americani cred in creationismul biblic (si ca omul a fost creat de Dumnezeu asa cum este acum): http://www.livescience.com/20981-god...ist-views.html In tarile majoritar ortodoxe situatia e altfel, desi unii incearca sa acredeiteze ideea ca toti ortodocsii sunt evolutionisti. N-o sa gasim niciun preot evolutionist teist, poate intre credinciosii nepracticanti sa fie un procent mai mare. De exemplu Parintele Steinhardt scria in Jurnalul fericirii: "Pare-se că există două teorii, cu totul potrivnice, despre originea speciei umane. Unii susțin că omul coboară din maimuță, alții că a fost creat de Dumnezeu. Se ceartă grozav. Eu unul cred că se înșeală și unii și alții. Teoria mea este următoarea: cei care cred că omul coboară din maimuță, coboară cu adevărat din maimuță și alcătuiesc o rasă aparte, în afara rasei oamenilor creați de Dumnezeu și care cred și știu că au fost creați de Dumnezeu." Si un articol al Parintelui Nistea in legatura cu preotul Doru Costache, citat de Eugen si de care am amintit si eu ca a fost retras de la parohia din Australia in urma protestului enoriasilor: http://www.nistea.com/blog/2006/10/3...t-de-dumnezeu/ |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In vest discutiile pe aceste teme sunt mult mai aprinse si mai profunde... si in curand vor fi si la noi. Creationismul in viziunea evolutionismului teist este pertinent din punct de vdere ortodox, patristic filocalic. (Nu o sa reiau lista de lucrari, articole elocvente in acest sens). Cei care sustin creationismul in interpretarea ad litteram (zilele creatiei cu o durata fixa 24 ore, "pamantul tanar" etc) nu inteleg notiuni de baza din stiinta si teolgie. Nu inteleg ce este timpul ce este spatiul... Nu inteleg celulele (de cate tipuri sunt, care este diferenta intre ele), ADN-ul, genotipul, fenotipul... Nu inteleg notiunile filocalice de suflet, duh, trupo... legatura indisolubila psiho-somatica intre sufletul uman si trup: "omul este animal indumnezeit" E trist, insa astfel de persoane asa cum afirma teologul contemporan Prof. Univ. Dr. Nikolaos Matsoukas "se erijeaza in aparatori nechemati ai ortodoxiei, nestiind despre ce vorbesc" (Dogmatica, vol 2). Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Amin.
|
||||
|
||||
![]()
Deci cum e dom'le pân' la urmă, că m-ați zăpăcit de cap cu aserțiunile voastre care mai de care mai pertinente.
![]()
creatie, darwin, evolutie, habotnici, maimute |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
CREATIE sau EVOLUTIE? | C.tin | Teologie si Stiinta | 550 | 30.09.2017 17:36:17 |
Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie | neica_nimeni_altul | Teologie si Stiinta | 59 | 27.11.2012 12:25:23 |
creatie sau evolutionism? | codana | Generalitati | 11 | 15.09.2010 19:10:27 |
Crezi in evolutie? | radugherasim | Teologie si Stiinta | 680 | 07.03.2010 19:25:54 |
Evolutie sau involutie? | silverstar | Generalitati | 34 | 17.02.2007 22:09:45 |
|