![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Un articol pertinent despre problema interpretării literale a cărții Facerii, din perspectivă ortodoxă:
http://jonathanscorner.com/creation/ |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Bona valetudo melior est quam maximæ divitiæ.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Norocul nostru, al celor infratiti aici pe forum, ca Eugen e baiat subtire si cu suflet de aur... daca faceai cu mine asa, stim amandoi ca iar stricam un topic...:) Hai, te rog frumos, la oile noastre... Cu dragoste frateasca intru Hristos, te rog eu. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu fii dezamagit, chiar si asa topicul e aproape varza, nu ar fi adus prea mult in plus. :)
|
|
|||
|
|||
![]()
Sa incerc sa aranjez oile, cat de cat. :)
In legatura cu evolutionismul teist ortodox (deci din punct de vedere si teologic) sunt doua tipuri de argumente, folosite de cei ce-l propaga: 1. Kalomiros si cei care au mai scris 1-2 carti dau citate din sfinti si spun ca acestia ar fi sustinut asemenea idei. Dau doar citate luate din context din Sf. Vasile cle Mare, sf. Ioan Gura de Aur, etc. si se fac ca nu observa restul lucrarii, in care e clar ce spun, am dat si eu citatele. Deci e un fals deliberat. 2. Am mai observat o argumentatie, probabil folosita de unii credinciosi ce cred si in evolutionism, care au vazut si ei ca nu se potriveste ce spun autorii cu ce spun sfintii. Ei afirma ca sfintii au vorbit tinand cont de nivelul stiintei din acea vreme, si ca s-au inselat. Tot eronat e si acest lucru, pentru ca sfintii au comentat revelatia, nu au vorbit despre stiinta din timpul lor sau despre ceva ce se cunostea atunci. Nu au scris doar o parere a personala, de exemplu de genul ca pamantul e patrat. Ei au talcuit Facerea, deci revelatia. Adica au talcuit ce a spus Dumnezeu, nu si-au exprimat doar o parere personala, pe care nu o gasim in Sfanta Scriptura (desigur ca in Sfanta Scriptura nu scrie ca pamantul e patrat sau plat). |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Intr-adevar este un articol pertinent in ceea ce priveste eroarea interpretarii literare a cosmologiei biblilce, de catre anumiti ortodocsi. Este precizata intechivoc influlenta protestanta... Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In ceea ce priveste afirmatiile domnului BOSScristi, doresc sa afrim ca sunt in asentimentul lui Socrate care atunci cand in public a fost atacat violent fizic, primid o lovitura puternica de picior... s-a ridicat, s-a scuturat si a zis celor prezenti care asteptau reactia lui: "Oare daca un magar m-ar fi lovit l-as fi dat in judecata?" Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. P.S. Evident ca aleg sa nu sticam topicul, caci multi dintre cititorii care doresc sa inteleaga cosmologia ortodoxa patistica si neoptaristica se folosesc de postarile care ii indeamna la studiul adecvat. Aici pe forum, cei ca noi frate Ioan Cezar (si sunt destui de multi) afrima printre altele: "Nu pretind ca stiu ceea ce stiu sigur ca nu stiu"...
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
|||
|
|||
![]()
In prima parte am scris cum se impaca evolutionismul sau creationismul cu teologia, acum voi scrie daca e in concordanta cu stiinta si cu realitatea.
Pana in epoca moderna si tarile Romane tineau numerotarea de la crearea lumii, cred ca dupa calendarul bizantin. In Hronograful lui Gherghe Chedrinul sunt scrise si cronologia bizantina si cea romana, cu anii exacti in care s-a intamplat un eveniment descris in Sfanta Scriptura (incepand cu pagina 35): http://www.scribd.com/doc/30161469/h...f-1837-partea1 Conform vechiului calendar acum suntem in anul 7500 si ceva, de la facarea lumii. Cum se impaca aceasta numerotare cu ceea ce stim? Vedem ca primele civilizatii (sumeriana, egipteana, chinezeasca, indiana) au aparut in jurul anului 3000 inainte de Hristos (la unele putin mai incolo de aceasta data). Aceste date se potrivesc exact cu vechea cronologie, tinand cont chiar si de Potop. Aceste date le cunoastem sigur,insa urmele de viata umana de milioane de ani sunt bazate pe datarile radiometrice (combinate cu datarile rocilor). In legatura cu datarile radiometrice, pentru roci sunt folosite datarile cu potasiu- argon, uraniu, etc. Pentru materiile oragnice (animale, plante) datarea se face cu radiocarbon, izotopul C14. Datarea cu carbon se foloseste doar pana in 50.000- 60.000 de ani. Nu sunt exacte, in cazul carbonului se face si o calibrare: http://ro.wikipedia.org/wiki/Datarea_cu_carbon In cartea par. Serafim sunt date mai multe cazuri de datare mult eronata, de exmeplu un melc viu fusese datat cu o varsta de sute de mii sau milioane de ani. In intelegerea creationismului a avut un rol important in privinta datarii potopul. O expunere mai detaliata pe site-ul creationist: http://www.answersingenesis.org/arti...rove-the-bible In link-ul pe care l-am mai dat sunt trecute alte 70 de tipuri de datari, care dau o varsta mai mica a pamantului: http://www.creationism.info.ro/pagini/cs/cs9.html Despre teoria evolutionista am scris alt mesaj. Creationismul spune ca speciile initiale au avut doar mici modificari in cadrul fiecarei specii, asa putand aparea si rasele. Inainte de potop se pare ca existau si oameni uriasi, si animale mai mari (dinozauri). Se mai spune ca atmosfera era diferita, mai propice vietii (fara radiatii prea puternice, etc.) Dar animale mari sunt amintite si in perioade mai recente, de exemplu Sf. Gheorghe e infatisat in icoane omorand un balaur, e acel balaur descris in povestea despre viata sa. Si la alti sfinti gasim animale mari sau animale disparute. |
|
|||
|
|||
![]()
De fapt e un articol scris de un ortodox convertit din America, fara vreo pretentie teologica sau stiintifica. Am analizat in mesajul precedent pararea sa (si a altora), ca sfintii s-au inselat, au vorbit de stiinta din timpul lor.
|
![]() |
Tags |
creatie, darwin, evolutie, habotnici, maimute |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
CREATIE sau EVOLUTIE? | C.tin | Teologie si Stiinta | 550 | 30.09.2017 17:36:17 |
Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie | neica_nimeni_altul | Teologie si Stiinta | 59 | 27.11.2012 12:25:23 |
creatie sau evolutionism? | codana | Generalitati | 11 | 15.09.2010 19:10:27 |
Crezi in evolutie? | radugherasim | Teologie si Stiinta | 680 | 07.03.2010 19:25:54 |
Evolutie sau involutie? | silverstar | Generalitati | 34 | 17.02.2007 22:09:45 |
|