Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.08.2012, 22:55:05
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Domnule Iustin cred că ți-am mai spus și îți readuc aminte că nu ești dumneata în măsură să mă judeci pe mine și ce fac eu. Dumneata vezi-ți de treaba ta, judecă-te pe tine sau pe cine îți permite și dă dumneata mărturie mai bună decât mine dacă ești în stare. Cum consider eu ce și cum să fac asta mă privește, inclusiv metodele. Deci dacă ești așa mare judecător, judecă-te pe tine însuți.
Reply With Quote
Vechi 24.08.2012, 23:03:40
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Domnule Iustin cred că ți-am mai spus și îți readuc aminte că nu ești dumneata în măsură să mă judeci pe mine și ce fac eu. Dumneata vezi-ți de treaba ta, judecă-te pe tine sau pe cine îți permite și dă dumneata mărturie mai bună decât mine dacă ești în stare. Cum consider eu ce și cum să fac asta mă privește, inclusiv metodele. Deci dacă ești așa mare judecător, judecă-te pe tine însuți.
Identic si pt tine.Abtine-te sa mai judeci pe altii.Ca vezi ce greu e de suportat aceasta
Reply With Quote
Vechi 24.08.2012, 23:05:00
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Pentru Iustin ce s-a depărtat de la Dreapta Credință
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu: Pentru rugăciunile Prea Curatei Maici Tale, a Sfinților a căror pomenire astăzi săvârșim..., a Sfântului... (a cărui rugăciune se face) și a tuturor Sfinților Tăi; pe robul Tău Iustin care s-a depărtat de la Dreapta Credință din neștiință, de frică, din răutatea oamenilor, de răutatea lui îngâmfându-se, de cei interesați în viața lumească fiind ademenit, amenințat sau cu eresurile întunecându-se și în perzare aflându-se și toți cei căzuți din Dreapta Credință (ori în ce chip); cu strălucirea Darurilor Tale; luminează-i, îmbărbătează-i și-i întărește, și cu Sfânta Ta Biserică cea apostolească și sobornicească iar îi unește, spre Cinstea și Slava Numelui Tău, ca să se înalțe prin gura celor păcătoși spre mântuirea lor și prin gura celor mici spre rușinea și ocara celor mândri și lauda Ta cunoscând adevărul cel întunecat; descoperă-le Evanghelie Dreptății, întărește-i cu Duhul adevărului în dragostea și lămurirea Sfintelor Scripturi, dă-le pâinea cea sufletească și trupească în toate zilele și fă-i să te cunoască că Tu ești: adevărul, protectorul, stăruitorul, apărătorul, biruitorul și Mântuitorul nostru; iar noi suntem robii Tăi care Bine Te Cuvântăm, zi și noapte Ție ne rugăm și-Ți strigăm: Iisuse, adevărul, cel ce gonești înșelăciunea, luminează-ne pe noi.

ieroschim. Silvestru Florescu
Vechi 25.08.2012, 03:02:20
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Foarte amuzantă evoluția pe acest topic. Iustin și Decebal se ceartă pe seama pielii ursului din pădure, iar Cristiboss îi acompaniază cu molitfe....
Vechi 25.08.2012, 12:34:43
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Foarte amuzantă evoluția pe acest topic. Iustin și Decebal se ceartă pe seama pielii ursului din pădure, iar Cristiboss îi acompaniază cu molitfe....
Daca Iustin spune invatatura adevarata, ca si ateii au har si pe Hristos, eu nu mai am ceva de adaugat.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2012, 19:29:14
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Daca Iustin spune invatatura adevarata, ca si ateii au har si pe Hristos, eu nu mai am ceva de adaugat.
In primul rand Iustin nu spune ca ateii au har .Harul e ceva mult prea inalt ,care se castiga prin taine si trebuie apoi pastrat . Ci spune ceva mai dur : ca tu nu ai har (desi cu tine chiar as mai sta pe ganduri :) ) ,eu nu am har . Si daca tot nu avem har , sa ne indoim o clipa ca atitudinea cea mai buna este sa ne tot luam de altii. Avem stiinta,da ,stim ca ateu este opusul lui Dumnezeu.Dar nu avem har,pentru ca inca nu se vede ca l-am avea,pentru ca inca nu raspindim lumina in jurul nostru.Trebuie sa ne mai rugam mult pentru asta ,sa mai postim mult,sa mai ne omorim multe patimi,ca sa ajungem la a dobandi harul. Asta e principla mea idee,grija fata de mantuirea proprie ,si doar ca un auxiliar al ei, evitarea luptei prea acerbe cu cei considerati rataciti. E suficient sa ne ferim de ei ,nu trebuie sa tipam asta in gura mare toata ziua,asta ne sfatuiesc si parintii .

Daca ateii au pe Hristos, iarasi eu zic invers : Hristos ii are pe atei.Si daca un ateu face un gest frumos si are intelegere pentru aproapele , acel ateu ,in acel gest,pentru scurt timp, a atins ceea ce el se fereste sa atinga cel mai mult : pe Dumnezeul cerurilor si al pamanturilor ,care s-a aratat pentru toti oamenii,a putut fii vazut de toti prin Hristos.
Caci pentru scurt timp,din inima lui,fara a avea cunostinta explicita ,in acel ateu s-a aratat chipul lui Hristos. Ateul nu stie ca s-a aratat,dar constiinta lui ii spune ca a facut un fapt bun. Altfel ,spune-mi cum s-ar explica convertirile miraculoase ,daca Hristos nu ar preexista in toti oamenii ?
Reply With Quote
Vechi 26.08.2012, 17:19:04
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Dar nu avem har,pentru ca inca nu se vede ca l-am avea,pentru ca inca nu raspindim lumina in jurul nostru.
Daca ateii au pe Hristos, iarasi eu zic invers : Hristos ii are pe atei.Si daca un ateu face un gest frumos si are intelegere pentru aproapele , acel ateu ,in acel gest,pentru scurt timp, a atins ceea ce el se fereste sa atinga cel mai mult : pe Dumnezeul cerurilor si al pamanturilor ,care s-a aratat pentru toti oamenii,a putut fii vazut de toti prin Hristos.
Caci pentru scurt timp,din inima lui,fara a avea cunostinta explicita ,in acel ateu s-a aratat chipul lui Hristos. Ateul nu stie ca s-a aratat,dar constiinta lui ii spune ca a facut un fapt bun. Altfel ,spune-mi cum s-ar explica convertirile miraculoase ,daca Hristos nu ar preexista in toti oamenii ?
Aici incerci sa vii mai aproape de invatatura adevarata. Cred ca ai inteles ca doar calvinismul (si nici macar alte culte protestante) spune ca faptele bune se pot face doar cu ajutorul lui Dumnezeu, prin har. Uite ca e si o contradictie, calvinii sustin ca oamenii sunt rai si nu pot face fapte bune, cine spune asa deci ii considera pe oameni rai, pe cand tu vroiai sa spun exact invers. Vezi cum o intelegere gresita schimba de fapt conceptia fara sa stim?
Dar ca Hristos preexista in toti oamenii e ceva gresit, ti-am spus ca tine de un fel de panteism, in care divinitatea se identifica si cu creatia. Cum spune si sf. Serafim de Sarov, faptele bune nu se pierd, si cel ce le face va fi luminat sa afle adevarul si sa ajunga in Biserica Sa. La fel cum s-a intamplat cu sf. sutas Cornelie.
Acum iti voi raspunde si la intrebare, cum au loc convertirile, eu am mai scris dar poate nu ai citit. Exista un har chemator, cum il numeste un sfant, cel care face fapte bune primeste luminare de la Dumnezeu, care e acest har. Este harul exterior, in Sfintele Taine primim harul interior, mantuitor. Harul acesta exterior exista si in Vechiul Testament, dar harul interior, din inima, l-am primit la Cincizecime. Deci tot de la Dumnezeu e, nu de la faptul ca omul are pe Hristos. Doar prin Sfanta Impartasanie credinciosul primeste si pe Hristos, nu exista o alta cale. Nici prin celelalte Sfinte Taine, cand se primeste doar harul.
Har avem de fiecare data cand il primim prin Sfintele Taine, chiar daca il pierdem dupa scurt timp din cauza pacatelor. Nu-l putem vedea la cine este, doar daca face si minuni. Altfel vedem ca si sfintii gaseau pe cineva cu mult har care nu se remarca prin ceva deosebit.
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 01:59:00
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Hristos n-a încetat o clipă să-i caute pe cei bolnavi și să cheme la pocăință pe păcătoși. Această predilecție a lui Hristos pentru persoanele cele mai puțin demne de o asemenea onoare este har/dar.
Adeseori ateii sinceri sunt cei mai lucizi diagnosticieni ai falimentului unui anumit mod de a propovădui credința. Mulți dintre ei sunt mai teologi decât majoritatea celor calificați astfel prin conveție profesională.

Pentru cine are ochi de văzut, în strigătul lui Nietzsche "Dumnezeu a murit" există mai multe conținuturi spirituale decât în scrierile "profetesei" Ellen White, întrucât primul nu face altceva decât să anunțe că atât dumnezeul Vaticanului, croit de "teologi" după chipul și asemănarea papei, cât și zeitatea telenovelistică a pietismului vetero și neo protestant, și-au pierdut credibilitatea ontologică, ceea ce este totuna cu moartea unei idei. Hristosul occidentului a ajuns un cadavru rezistent la înviere precum în tabloul lui Hans Holbein.

Nu poți crede într-un asemenea personaj căzut într-un nestorianism vulgar.

Când noi, creștinii, citim celebra propoziție/constatare a lui Sartre "Infernul este celălalt" ar trebui să ne punem cenușă în cap precum ninivitenii și să-i cerem iertare Domnului că n-am prea fost în stare să-i revelăm cum se cuvine chipul și asemănarea Sa printre cei care habar n-au că în adâncul ființei lor posedă și ei așa ceva..

Chiar și pentru mulți ortodocși nominali infernul continuă să fie celălalt (adică heterodoxul) iar pe Hristos îl încuie într-un mormânt cofesional, prizonier al unor instituții a căror dreaptă credință strict teoretică este contrazisă tot mai des de proba faptei.

Între un ateu sincer și un credincios îndobitocit de ideologie, îl prefer pe primul, fiindcă dintr-o necredință vie poți învăța lucruri mai profunde decât dintr-o credință moartă.
Vechi 28.08.2012, 15:06:07
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Hristos n-a încetat o clipă să-i caute pe cei bolnavi și să cheme la pocăință pe păcătoși. Această predilecție a lui Hristos pentru persoanele cele mai puțin demne de o asemenea onoare este har/dar.
Adeseori ateii sinceri sunt cei mai lucizi diagnosticieni ai falimentului unui anumit mod de a propovădui credința. Mulți dintre ei sunt mai teologi decât majoritatea celor calificați astfel prin conveție profesională.
Eu am sustinut ceva asemanator, dar Iustin am inteles ca spune altceva. Tu spui de fapt de purtarea de grija a lui Dumnezeu, de pronia Dumnezeiasca. Dar nu are legatura cu facutul faptelor bune doar cu harul, care e calvinism.
Sau ca Hristos ca Persoana e in fiecare om.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ecumenism? BogdanF2 Generalitati 150 21.12.2014 21:06:04
Ecumenism ancah Biserica Ortodoxa Romana 206 31.05.2010 03:51:19
ecumenism alexandra Generalitati 15 20.04.2008 16:10:49
Ecumenism Iacov Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 178 08.10.2007 20:02:36
Ecumenism Noesis Generalitati 13 17.07.2007 09:35:57