Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.08.2012, 23:05:00
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Pentru Iustin ce s-a depărtat de la Dreapta Credință
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu: Pentru rugăciunile Prea Curatei Maici Tale, a Sfinților a căror pomenire astăzi săvârșim..., a Sfântului... (a cărui rugăciune se face) și a tuturor Sfinților Tăi; pe robul Tău Iustin care s-a depărtat de la Dreapta Credință din neștiință, de frică, din răutatea oamenilor, de răutatea lui îngâmfându-se, de cei interesați în viața lumească fiind ademenit, amenințat sau cu eresurile întunecându-se și în perzare aflându-se și toți cei căzuți din Dreapta Credință (ori în ce chip); cu strălucirea Darurilor Tale; luminează-i, îmbărbătează-i și-i întărește, și cu Sfânta Ta Biserică cea apostolească și sobornicească iar îi unește, spre Cinstea și Slava Numelui Tău, ca să se înalțe prin gura celor păcătoși spre mântuirea lor și prin gura celor mici spre rușinea și ocara celor mândri și lauda Ta cunoscând adevărul cel întunecat; descoperă-le Evanghelie Dreptății, întărește-i cu Duhul adevărului în dragostea și lămurirea Sfintelor Scripturi, dă-le pâinea cea sufletească și trupească în toate zilele și fă-i să te cunoască că Tu ești: adevărul, protectorul, stăruitorul, apărătorul, biruitorul și Mântuitorul nostru; iar noi suntem robii Tăi care Bine Te Cuvântăm, zi și noapte Ție ne rugăm și-Ți strigăm: Iisuse, adevărul, cel ce gonești înșelăciunea, luminează-ne pe noi.

ieroschim. Silvestru Florescu
Vechi 25.08.2012, 03:02:20
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Foarte amuzantă evoluția pe acest topic. Iustin și Decebal se ceartă pe seama pielii ursului din pădure, iar Cristiboss îi acompaniază cu molitfe....
Vechi 25.08.2012, 12:33:37
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Voi incerca sa te inteleg,nu sa te judec.Asta nu inseamna ca nu putem diferi in conceptii.
Vorbele sunt frumoase, faptele dovedesc contrariul:
Citat:
De ce faceti asta ? Datorita mandriei ,caci in loc sa ii ascultati pe sfinti,si mai bine sa nu aveti de aface cu ereticii ,voi va credeti pregatiti pentru lupta cu satana ,si acesta ride de voi,caci va castiga asa ieftin sufletul. Se foloseste de ortodoxie ,ca sa va faca intoleranti , surzi,lipsiti de mila, amagindu-va cu mandria ca a-ti fi ceva in lumea ortodoxa ,si astfel va batjocoreste sufletele.
Mai lipseau anatemele, cei care nu recunosc dogma aiurita ecumenista sunt intoleranti si rai. Nimic nou, toti care au conceptii ecumeniste gandesc asa, suparati ca nu sunt lasati si ei sa isi propage conceptiile ratacite ca sa mai traga pe cate unul dupa ei.
De aceea tot spun de dragoste si se arata smeriti, pentru ca, preluand de la protestanti, cred ca sunt sfinti si astfel au ajuns ca sfintii sa aiba multa dragoste si sa spuna ca sunt smeriti. Iustin, smereste-te cu adevarat, nu falsa smerenie, altfel nu o sa intelegi si o discutam degeaba. Pentru ca mandria ne face sa ni se intunece mintea si sa intelege doar gresit.
Cum toti avem pacate, toti avem si mandrie, ca altfel am fi sfinti. Tu crezi ca nu ai mandrie, pentru ca tu crezi ca deja ai ajuns asemenea sfintilor si ai si trairea si dragostea lor. Aceasta mandrie ne indeparteaza de Dumnezeu, din cauza acesteia nu poti intelege ca dragstea fata de Dumnezeu inseamna respectarea primei porunci. Ti-ai facut o credinta proprie, dupa gandirea ta (de fapt ai preluat de la ecumesnimul protestant), pana si cele zece porunci le-ai schimbat. Macar Adriana spune ca ortodoxia greseste, nu e de acord, dar tu spui ca ce crezi tu e ortodoxa si incerci sa iti impui aceasta credinta si ii mai si condamni pe cei ce nu o recunosc. MariS gandea exact ca tine.
Eu te-am mai intrebat daca esti practicant, ca din ce spui reiese ca nu are nicio importanta daca se roaga cineva, trebuie doar sa faca niste fapte bune, poate sa fie si ateu sau bosiman, tot aia e si tot acolo ajung in Rai toti. De ce sa mergem la biserica, pentru ca bosimanii sau protestantii nu merg la biserici ortodoxe, putem sta si acasa.
Spui ca eu asa interpreta si as da citate trunchiate. Si ar trebui sa ascultam doar interpretarea ta, ca esti aproape sfant si doar un sfant ca si tine daca te cearta inseamna ca gresesti. Ceilalti sunt inferiori tie, nu ai ce invata de le ei, tu trebuie sa ii inveti pe ei. Din ce am vazut in mesajele tale nu dai vreodata citate, ci spui doar ce crezi tu, eventual cu cate o intepretare a unui pasaj din Biblie tot in conceptia ta, la fel cum fac si protestantii.
Ca doar faptele conteaza, fara credinta e o conceptie de la atei, filozofii atei pe asta au mizat. Ecumenismul mai are pe langa protestantism si umanismul ateu, sa facem bine fara credinta sau invatatura. Si revolutia din Paris si comunistii si alte ideologii aveau la baza aceasta conceptie, sa facem binele fara vreo credinta. Si ai vazut ce a iesit, mai rau ca in timpul paganilor, macar aia mai aveau ceva constiinta. Aproape tot ce ai inteles este gresit, trebue sa reinveti ce este de fapt crestinismul, nu ce ai auzit de la protestanti si atei.
Eu nu am zis ca esti eretic, pana la sfarsitul vietii toti avem sansa sa ne schimbam si sa ne mantuim.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2012, 12:34:43
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Foarte amuzantă evoluția pe acest topic. Iustin și Decebal se ceartă pe seama pielii ursului din pădure, iar Cristiboss îi acompaniază cu molitfe....
Daca Iustin spune invatatura adevarata, ca si ateii au har si pe Hristos, eu nu mai am ceva de adaugat.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2012, 19:10:09
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Vorbele sunt frumoase, faptele dovedesc contrariul:

Mai lipseau anatemele, cei care nu recunosc dogma aiurita ecumenista sunt intoleranti si rai. Nimic nou, toti care au conceptii ecumeniste gandesc asa, suparati ca nu sunt lasati si ei sa isi propage conceptiile ratacite ca sa mai traga pe cate unul dupa ei.
De aceea tot spun de dragoste si se arata smeriti, pentru ca, preluand de la protestanti, cred ca sunt sfinti si astfel au ajuns ca sfintii sa aiba multa dragoste si sa spuna ca sunt smeriti. Iustin, smereste-te cu adevarat, nu falsa smerenie, altfel nu o sa intelegi si o discutam degeaba. Pentru ca mandria ne face sa ni se intunece mintea si sa intelege doar gresit.
Cum toti avem pacate, toti avem si mandrie, ca altfel am fi sfinti. Tu crezi ca nu ai mandrie, pentru ca tu crezi ca deja ai ajuns asemenea sfintilor si ai si trairea si dragostea lor. Aceasta mandrie ne indeparteaza de Dumnezeu, din cauza acesteia nu poti intelege ca dragstea fata de Dumnezeu inseamna respectarea primei porunci. Ti-ai facut o credinta proprie, dupa gandirea ta (de fapt ai preluat de la ecumesnimul protestant), pana si cele zece porunci le-ai schimbat. Macar Adriana spune ca ortodoxia greseste, nu e de acord, dar tu spui ca ce crezi tu e ortodoxa si incerci sa iti impui aceasta credinta si ii mai si condamni pe cei ce nu o recunosc. MariS gandea exact ca tine.
Eu te-am mai intrebat daca esti practicant, ca din ce spui reiese ca nu are nicio importanta daca se roaga cineva, trebuie doar sa faca niste fapte bune, poate sa fie si ateu sau bosiman, tot aia e si tot acolo ajung in Rai toti. De ce sa mergem la biserica, pentru ca bosimanii sau protestantii nu merg la biserici ortodoxe, putem sta si acasa.
Spui ca eu asa interpreta si as da citate trunchiate. Si ar trebui sa ascultam doar interpretarea ta, ca esti aproape sfant si doar un sfant ca si tine daca te cearta inseamna ca gresesti. Ceilalti sunt inferiori tie, nu ai ce invata de le ei, tu trebuie sa ii inveti pe ei. Din ce am vazut in mesajele tale nu dai vreodata citate, ci spui doar ce crezi tu, eventual cu cate o intepretare a unui pasaj din Biblie tot in conceptia ta, la fel cum fac si protestantii.
Ca doar faptele conteaza, fara credinta e o conceptie de la atei, filozofii atei pe asta au mizat. Ecumenismul mai are pe langa protestantism si umanismul ateu, sa facem bine fara credinta sau invatatura. Si revolutia din Paris si comunistii si alte ideologii aveau la baza aceasta conceptie, sa facem binele fara vreo credinta. Si ai vazut ce a iesit, mai rau ca in timpul paganilor, macar aia mai aveau ceva constiinta. Aproape tot ce ai inteles este gresit, trebue sa reinveti ce este de fapt crestinismul, nu ce ai auzit de la protestanti si atei.
Eu nu am zis ca esti eretic, pana la sfarsitul vietii toti avem sansa sa ne schimbam si sa ne mantuim.
Sunt ortodox,sunt practicant asa ca multi ,nici pe primul loc,dar nici total absent,am si eu perioade. Nu sunt absolut deloc ecumenist ,nu admir deloc pe protestanti si chiar si catolicii mi se par reci,prea calculati. Stiu ca tu toata explicatia comportarii mele o dai pe vina asemanarii , poate fara stirea mea,cu protestantii. Chiar daca seman in unele atitudini cu ei ,fii convins ca in mintea mea doar ii inteleg,dar niciodata nu as adera la alta invatatura ,pentru ca ar trebui sa fiu astfel impotriva ortodoxiei.Ori eu gasesc ortodoxia f interesanta ,si aici sunt mai conservator decat multi, pentru ca inteleg valoarea ei ,si accept ca este calea Duhului, desavarisrea mantuirii lui Hristos.
Ma cunosc f bine,si stiu ca nu e nimic de mine ,si asta nu e falsa smerenie.
Si ma mir si eu de ce deschid gura in fata voastra ,care pare ca aveti o viata mult mai credincioasa .Eu sunt doar caldicel sa zic asa . Si desi stiu asta despre mine ,si teortic ar trebui sa ma protejeze asupra mandriei,totusi mai pic si eu in mandrie ,crezand ca pot indrepta pe cineva .E adevarat sfintii pot folosi arma mustrarii,pentru ca si smerenia si invatatura lor e autentica. Dar eu ? Un nimeni,un gunoi, ce sens are sa dau sfaturi celorlalti,ba chiar sa ii judec ?
Deci te rog,nu ma mai privi ca pe un sfant .Sunt un biet om ca si voi ,care intra in acelasi joc de contre de aici,numai ca mi-am permis o alta directie . Sunt la fel de agresiv ca si ateii,ca si dogmatici,ca si protestanti,doar ca vin dintr-o directie inedita .Vin din interiorul ortodoxiei,si culmea ,ma razboiesc cu ce e rau in ea. Si chiar si cu mine . Nu ma mai razboiesc cu ateii,si nici cu protestantii ,ci cu cei care imi sunt cu adevarat dragi.
Sunt si eu un defect ca si majoritatea dintre noi. O caricatura a acestui forum ,asa cum suntem toti care nu reusim sa ne trasfiguram vietile. Nu ma bagati asa mult in seama,au fost atitia ciudati pe aici si i-ati acceptat.
Stiu ca daca a-ti putea m-ati caterisi,caci sunt mai periculos decat ceialalti,pentru ca sunt ca un ferment din interior. Doar ca nu sunt atat de credincios,si atunci e mai comod sa ma considerati un ratacit.
Chiar de as tacea,tot aia as gandi despre atitudinea agresiva la care poate duce dogma prost inteleasa.Doar ca trebuie sa gasesc calea de a ma face inteles,fara a abuza eu insumi de aceasta agresivitate
Pentru ca daca oricum nu am nici o valoare ,macar sa reusesc sa va ajut sa fiti mai buni,chiar cu mijloacele voastre.
Niciodata nu am sa inteleg de ce nu faceti acest gest simplu,sa spuneti aproapelui : uite eu asta sunt dar te iubesc si fac asta si asta pentru tine. De ce asteptati mereu zeci de zile de post si de chinuri , si ani de progrese,ca sa spuneti acest lucru simplu ? De ce? Pentru ca nu aveti dragostea acasta pentru celalalt in inima,asa cum de asemenea vad ca si eu nu o am.
O sa incerc sa ma abtin sa judec ,dar si voi,incercati sa mai priviti si la lucrurile simple de linga voi,ca sa capete sens credinta voastra.Si forumul asta e o particica din viata noastra ,ca de aia pierdem atata timp din viata noastra aici. Nu se fac doar schimburi de idei aici,ci cautam pe undeva si sprijin,alinare,intelegere . Incercati sa daruiti celorlalti ,ceea ce ei au nevoie ,nu ceea ce credeti voi ca au nevoie.
Credinta trece,speranta are un sfarsit,dar dragostea nu va pieri niciodata,si nici nu va fi vreodata judecata de Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2012, 19:29:14
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Daca Iustin spune invatatura adevarata, ca si ateii au har si pe Hristos, eu nu mai am ceva de adaugat.
In primul rand Iustin nu spune ca ateii au har .Harul e ceva mult prea inalt ,care se castiga prin taine si trebuie apoi pastrat . Ci spune ceva mai dur : ca tu nu ai har (desi cu tine chiar as mai sta pe ganduri :) ) ,eu nu am har . Si daca tot nu avem har , sa ne indoim o clipa ca atitudinea cea mai buna este sa ne tot luam de altii. Avem stiinta,da ,stim ca ateu este opusul lui Dumnezeu.Dar nu avem har,pentru ca inca nu se vede ca l-am avea,pentru ca inca nu raspindim lumina in jurul nostru.Trebuie sa ne mai rugam mult pentru asta ,sa mai postim mult,sa mai ne omorim multe patimi,ca sa ajungem la a dobandi harul. Asta e principla mea idee,grija fata de mantuirea proprie ,si doar ca un auxiliar al ei, evitarea luptei prea acerbe cu cei considerati rataciti. E suficient sa ne ferim de ei ,nu trebuie sa tipam asta in gura mare toata ziua,asta ne sfatuiesc si parintii .

Daca ateii au pe Hristos, iarasi eu zic invers : Hristos ii are pe atei.Si daca un ateu face un gest frumos si are intelegere pentru aproapele , acel ateu ,in acel gest,pentru scurt timp, a atins ceea ce el se fereste sa atinga cel mai mult : pe Dumnezeul cerurilor si al pamanturilor ,care s-a aratat pentru toti oamenii,a putut fii vazut de toti prin Hristos.
Caci pentru scurt timp,din inima lui,fara a avea cunostinta explicita ,in acel ateu s-a aratat chipul lui Hristos. Ateul nu stie ca s-a aratat,dar constiinta lui ii spune ca a facut un fapt bun. Altfel ,spune-mi cum s-ar explica convertirile miraculoase ,daca Hristos nu ar preexista in toti oamenii ?
Reply With Quote
Vechi 25.08.2012, 20:57:18
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
Sunt la fel de agresiv ca si ateii,ca si dogmatici,ca si protestanti,doar ca vin dintr-o directie inedita .Vin din interiorul ortodoxiei,si culmea ,ma razboiesc cu ce e rau in ea. Si chiar si cu mine . Nu ma mai razboiesc cu ateii,si nici cu protestantii ,ci cu cei care imi sunt cu adevarat dragi.

Stiu ca daca a-ti putea m-ati caterisi,caci sunt mai periculos decat ceialalti,pentru ca sunt ca un ferment din interior. Doar ca nu sunt atat de credincios,si atunci e mai comod sa ma considerati un ratacit.

Chiar de as tacea,tot aia as gandi despre atitudinea agresiva la care poate duce dogma prost inteleasa.Doar ca trebuie sa gasesc calea de a ma face inteles,fara a abuza eu insumi de aceasta agresivitate
Stai liniștit, colegu Tartarug, că nu doar că nu ești agresiv dar ești complet inofensiv. Nu îți mai fă iluzii despre tine și despre imaginara luptă pe care o porți pe arenele forumului. Deci ține minte, ești complet inofensiv cu toată "agresivitatea" ta imaginară. Și te rog nu te mai pretinde că vii din interiorul Ortodoxiei; este a nu știu câta oară când te crezi mai important decât ești, eventual ești de la vreo periferie a heterodoxiei care a ajuns să se creadă "buricul ortodoxiei" (este cazul tipic al vrabiei care visează mălaiul). (vezi că mai ai o colegă pe aici care și ea se crede "buricul ortodoxiei", și cred că v-ați găsit: Tartarug și Tartaruga.)
Reply With Quote
Vechi 25.08.2012, 21:12:12
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Stai liniștit, colegu Tartarug, că nu doar că nu ești agresiv dar ești complet inofensiv. Nu îți mai fă iluzii despre tine și despre imaginara luptă pe care o porți pe arenele forumului. Deci ține minte, ești complet inofensiv cu toată "agresivitatea" ta imaginară. Și te rog nu te mai pretinde că vii din interiorul Ortodoxiei; este a nu știu câta oară când te crezi mai important decât ești, eventual ești de la vreo periferie a heterodoxiei care a ajuns să se creadă "buricul ortodoxiei" (este cazul tipic al vrabiei care visează mălaiul). (vezi că mai ai o colegă pe aici care și ea se crede "buricul ortodoxiei", și cred că v-ați găsit: Tartarug și Tartaruga.)
Ok,m-ai linistit.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2012, 17:19:04
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar nu avem har,pentru ca inca nu se vede ca l-am avea,pentru ca inca nu raspindim lumina in jurul nostru.
Daca ateii au pe Hristos, iarasi eu zic invers : Hristos ii are pe atei.Si daca un ateu face un gest frumos si are intelegere pentru aproapele , acel ateu ,in acel gest,pentru scurt timp, a atins ceea ce el se fereste sa atinga cel mai mult : pe Dumnezeul cerurilor si al pamanturilor ,care s-a aratat pentru toti oamenii,a putut fii vazut de toti prin Hristos.
Caci pentru scurt timp,din inima lui,fara a avea cunostinta explicita ,in acel ateu s-a aratat chipul lui Hristos. Ateul nu stie ca s-a aratat,dar constiinta lui ii spune ca a facut un fapt bun. Altfel ,spune-mi cum s-ar explica convertirile miraculoase ,daca Hristos nu ar preexista in toti oamenii ?
Aici incerci sa vii mai aproape de invatatura adevarata. Cred ca ai inteles ca doar calvinismul (si nici macar alte culte protestante) spune ca faptele bune se pot face doar cu ajutorul lui Dumnezeu, prin har. Uite ca e si o contradictie, calvinii sustin ca oamenii sunt rai si nu pot face fapte bune, cine spune asa deci ii considera pe oameni rai, pe cand tu vroiai sa spun exact invers. Vezi cum o intelegere gresita schimba de fapt conceptia fara sa stim?
Dar ca Hristos preexista in toti oamenii e ceva gresit, ti-am spus ca tine de un fel de panteism, in care divinitatea se identifica si cu creatia. Cum spune si sf. Serafim de Sarov, faptele bune nu se pierd, si cel ce le face va fi luminat sa afle adevarul si sa ajunga in Biserica Sa. La fel cum s-a intamplat cu sf. sutas Cornelie.
Acum iti voi raspunde si la intrebare, cum au loc convertirile, eu am mai scris dar poate nu ai citit. Exista un har chemator, cum il numeste un sfant, cel care face fapte bune primeste luminare de la Dumnezeu, care e acest har. Este harul exterior, in Sfintele Taine primim harul interior, mantuitor. Harul acesta exterior exista si in Vechiul Testament, dar harul interior, din inima, l-am primit la Cincizecime. Deci tot de la Dumnezeu e, nu de la faptul ca omul are pe Hristos. Doar prin Sfanta Impartasanie credinciosul primeste si pe Hristos, nu exista o alta cale. Nici prin celelalte Sfinte Taine, cand se primeste doar harul.
Har avem de fiecare data cand il primim prin Sfintele Taine, chiar daca il pierdem dupa scurt timp din cauza pacatelor. Nu-l putem vedea la cine este, doar daca face si minuni. Altfel vedem ca si sfintii gaseau pe cineva cu mult har care nu se remarca prin ceva deosebit.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2012, 17:30:06
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu sunt absolut deloc ecumenist ,nu admir deloc pe protestanti si chiar si catolicii mi se par reci,prea calculati.

Incercati sa daruiti celorlalti ,ceea ce ei au nevoie ,nu ceea ce credeti voi ca au nevoie.
Credinta trece,speranta are un sfarsit,dar dragostea nu va pieri niciodata,si nici nu va fi vreodata judecata de Dumnezeu.
Nu am zis ca trebuie folosita agresivitatea, ci cu blandete. Dar am observat ceva, ca daca ii tot spui cuiva cu frumosul el nu va fi receptiv, dar daca e scuturat o data incepe sa isi puna intrebari, sa caute el. La fel si noi oamenii, prin suferinte si incercari ne apropiem mai mult de Dumnezeu, viata usoara si buna duce la dezinteres.
Aproape toti care aveau conceptii ecumeniste spuneau ca nu le au, probabil pentru ca nu au inteles exact care sunt.
Nu e bine intotdeauna sa dai celorlalti ce vor ei, ca si cum am spune sa le spunem ce vor sa auda. Le spunem adevarul, pentru ca daca i-am spune unui neoprotestant ca e bine cum crede si sa o tina tot asa nu numai ca ii facem un rau, dar ar fi si un pacat pentru noi.
De asemenea, credinta nu va trece, chiar Mantuitorul spue ca cerul si pamantul va trece, dar cuvintele Lui nu. Ecumenismul invata o doctrina falsa, trunchiata.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ecumenism? BogdanF2 Generalitati 150 21.12.2014 21:06:04
Ecumenism ancah Biserica Ortodoxa Romana 206 31.05.2010 03:51:19
ecumenism alexandra Generalitati 15 20.04.2008 16:10:49
Ecumenism Iacov Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 178 08.10.2007 20:02:36
Ecumenism Noesis Generalitati 13 17.07.2007 09:35:57