![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu cred in Trinitate. In afirmatia citata de dvs. ma refeream strict la faptul ca Ap. Pavel nu pomeneste cuvantul "Tatal" atunci cand zice ca Dumnezeu este capul lui Iisus. Si Fiul are fire dumnezeiasca, asa ca de unde ati dedus ca apostolul s-ar fi referit la Tatal? De aceea va cer o dogma care sa explice conceptul de Dumnezeu cap al lui Iisus. Cat despre Adam prin care a cazut toata omenirea, daca dvs. credeti ca se refera la autoritate, pai cum atunci acelasi apostol poate afirma ca Adam nu ar fi gresit din moment ce greseala lui poarta chiar marca autoritatii? Nu lui i-a spus Dumnezeu sa nu manance din pom? Cum a dovedit el ca Dumnezeu ii era intr-adevar cap daca nici macar o clipa nu s-a gandit la Dumnezeu? Eva chiar daca pana la urma a actionat prost, si-a adus totusi aminte porunca lui Dumnezeu, macar ca din Biblie reiese ca de fapt ea nu era creata cand Dumnezeu a dat porunca, chiar daca foloseste pluralul ca si cum ar fi primit si ea porunca tot direct de la Dumnezeu. In acel moment, Eva nu a zis: "Adam mi-a zis sa nu mananc" ci a zis ca Dumnezeu le poruncise sa nu manance. Capul ei iata ca era Dumnezeu. Faptul ca apoi nu a ascultat este altceva, macar s-a gandit la Dumnezeu chiar daca a actionat prost, Adam insa nici macar asta nu a facut, nu s-a gandit la Dumnezeu si la porunca Lui in acel moment, si el are autoritate? Foarte interesant... Cand e vorba de autoritate, prin Adam a cazut lumea, cand e vorba insa de a recunoaste o vina, doar femeia a gresit. Si dvs. va pare absolut normal? Last edited by Adriana3; 21.08.2011 at 02:37:20. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cat despre preotia imparateasca, normal ca Ap. Petru stia, nici nu existau altfel de preoti la crestini pe vremea lui. Iar diaconia sacramentala era si pentru femei, iar daca la barbati nu se desfiinteaza cea sacramentala pe motiv ca ar exista una universala, de ce sa se desfiinteze la femeie? Asta este discriminare! Cat despre nume de femei preot la crestini sa stii ca sunt incapabila sa iti dau chiar si de barbat pentru ca pur si simplu nu existau preoti la primii crestini altii decat cei din preotia universala. Doar in Biblia ortodoxa romaneasca exista asa ceva. In toate celelalte existau doar episcopi, batrani si diaconi. Batranii nu erau preoti ci batranii la evrei erau oameni considerati intelepti si care vegheau la bunul mers al societatii. Iar episcopul a fost ales unul mai mare decat ei pentru a putea coordona totul. Cum ar fi parlamentul si seful de stat referitor la politica interna. Iar cum spatiul public era guvernat numai de barbati pana destul de curand, nu ma mira ca acesti administratori, cum sunt numiti batranii si episcopii, au fost doar barbati. Tu stii ca Ap. Pavel a zis ca nu-i da voie femeii sa il invete pe barbat, ci sa invete in tacere si daca ceva nu intelege in adunari sa isi intrebe barbatul acasa? Si in acelasi timp ai dreptate ca femeile evanghelizau, si nu evanghelizau doar femei ci si barbati. Cum se impaca una cu alta? Exact asa se intampla azi la martorii lui Iehova, femeile au voie sa evanghelizeze inclusiv barbati dar doar pe cei din afara comunitatii. In comunitate insa doar barbatii au dreptul la aceasta functie. Exact asta a cerut Ap. Pavel. Tie ti se pare normal? Pai barbatul este barbat doar daca-i din comunitatea evanghelizata? Si apoi in mod paradoxal, exact in Hristos nu mai exista nici femeie si nici barbat!! Si acum iti pun si eu intrebarea inversa: da-mi si tu nume de femei care sa mai aiba astazi functia de diaconite asa cum era la primii crestini. Dar daca vii sa imi zici ca azi ar fi diaconia universala pai sa stii ca nu o sa accept raspunsul pentru ca la barbati inca exista cea a primilor crestini care exista si la femei. Din acelea vreau ceva exemple de astazi. Last edited by Adriana3; 21.08.2011 at 03:09:16. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
http://www.nistea.com/eseuri/ionut_m...-testament.htm Noapte buna! Last edited by ioanna; 21.08.2011 at 03:17:46. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu existau femei cu functie de batrani si episcopi pentru ca toate functiile din spatiul public erau rezervate barbatilor exact ca in politica. Nu exista un sef de stat si parlamentul, ci exista doar sfatul batranilor, si cum comunitatile erau dispersate, trebuia sa existe un sef peste fiecare sfat al batranilor, adica episcopul. Si cum totul a luat amploare, a aparut mai tarziu si patriarhul sau Papa, dupa caz. Tie ti se pare normal ca in conditiile in care Adam si Eva au primit porunca sa stapaneasca lumea asta, unul din doi sa monopolizeze spatiul public in defavoarea celuilalt? Ca si in cazul sclaviei, lumea laica a adus mai repede dreptatea decat cea arhiereasca. Din textul recomandat de tine: " De altfel, conceptele pe care le avem noi despre hirotonie nu pot fi atribuite în nici un caz Noului Testament . " Exact ce ziceam si eu. Si ma bucur ca oameni din BO pot in sfarsit sa spuna adevarul fara sa mai fie facuti "sectari". Am trait sa o vad si pe asta :)) Last edited by Adriana3; 21.08.2011 at 05:21:44. |
|
|||
|
|||
![]()
Din textul pe care mi l-ai recomandat, incepe asa:
" Instituția diaconițelor a apărut în mediul sociocultural a două lumi: lumea iudaică și cea greco-romană, de a cărui structuri și valori nu s-a putut dezice, acestea modelând specificul acestei tagme. Situația femeii în Grecia antică a variat de-a lungul timpului, trecând de la forme extrem restrictive (ateniană)[1] la forme mai liberale. La fel ca în toate culturile patriarhale ale acestei perioade , nu se bucura de drepturi egale cu ale bărbatului, acest statut discriminat începând de la vârsta cea mai fragedă, băieții fiind preferați fetelor care erau mult mai expuse ororii infanticidului. Băieții, pe lângă faptul că se bucurau, în funcție de posibilitățile părinților, de educație, erau avantajați chiar și alimentar, rația lor de carne fiind mult mai consistentă decât a fetițelor[2]. Căsătoria intervenea de obicei foarte devreme în viața fetelor. Odată căsătorite, acestora le era rezervat spațiul privat, prezența în afara lui trebuind să fie cât mai restrânsă. Acest spațiu era total diferit față de spațiul public[3], spațiu exclusiv masculin, al politicii, al filosofiei, al culturii. Femeia era responsabilă de bunul mers al casei (oikos), pe când sfera de preocupări a bărbatului era cetatea (polis)[4]. Strâns legate de spațiul domestic, femeile puteau fi accesate cu greu de misionarii creștini, acesta fiind una din motivațiile existenței femeilor creștine cu slujiri diaconale. Lumea latină era diferită din acest punct de vedere, femeile având un rol proeminent în societate, dar cu toate acestea nu se bucurau de aceleași drepturi cu ale bărbatului. Cel puțin în privința spațiului casnic, autoritatea bărbatului nu o întrecea cu mult pe cea a femeii, aceasta purtând titlul de domina, matrona, fiind din punct de vedere legal mater familias[5]." Deci de la greci ni se trage noua ponosul si de asta la latini femeia este mai respectata, iar la anglo-saxoni inca si mai mult. Totul este cultural si nicidecum vointa lui Dumnezeu. Last edited by Adriana3; 21.08.2011 at 03:41:18. |
|
|||
|
|||
![]()
Din acealasi eseu teologic, cu dedicatie speciala pentru domnul Neaguu [cum lucreaza mana Domnului!! :)) ]
"În acest context, atitudinea Mântuitorului față de femei este reformatoare și odată cu creștinismul situația femeii se modifică radical, în ciuda faptului că unele mentalități sexiste vor persista mult timp în Biserică. Mesajul lui Hristos se adresa în egală măsură femeilor , iar botezul era o chemare la depășirea polarităților sociale, etnice sau de gen – Gal. 3, 28. Femeile au fost în nenumărate cazuri subiect al minunilor, al exemplelor pozitive ale Mântuitorului și mai ales al iertării dăruite de Acesta[12]. Ele L-au înconjurat și urmat în tot timpul activității Sale, având în perioada primară a Bisericii roluri proeminente." Iata domnule Neaguu cum s-a folosit Domnul de Ioanna ca sa va trimita versetul pe care l-ati cerut (caci despre acest verset Gal. 3, 28 va spuneam ca a fost scris dupa 1 Corinteni) si iata cum va explica prin intermediul acestui eseu faptul ca chiar El a chemat oamenii la depasirea polaritatilor de gen, si iata cum eseul zice ca unele mentalitati sexiste aveau sa persiste mult timp in Biserica. Nu ar strica sa cititi integral acest capitol 3 din Galateni, ca sa vedeti cum sta treaba cu Legea si credinta, si apoi va dau si versetul care arata ca prescriptiile initiale ale Ap. Pavel erau de fapt din Legea iudaica. Si apoi putem reveni si la Moise cu cartea de despartire si altele despre evrei daca mai doriti. :) Last edited by Adriana3; 21.08.2011 at 04:33:24. |
|
|||
|
|||
![]()
Citat din acelasi eseu teologic:
"Biserica a avut de la început femeile ca membre deplin egale în drepturi și datorii ca și bărbații. Atitudinea contradictorie a Sf. Ap. Pavel față de femei a fost amplu dezbătută de specialiști. Cert este că în toate categoriile de colaboratori ai săi găsim femei cu diverse funcții și denumiri, fiind implicate nu doar în organizarea locală, ci și în acte de anvergură cum a fost propovăduirea Evangheliei.[13] Una dintre aceste funcții deținute de femeile Bisericii primare, care face obiectul acestei cercetări, este cea a diaconițelor." |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
" Iar femeii i-a zis: "Voi înmulți mereu necazurile tale, mai ales în vremea sarcinii tale; în dureri vei naște copii; atrasă vei fi către bărbatul tău și EL TE VA STAPANI". (Geneza 3:16) Draga mea, ce zice Dumnezeu aici Evei? Ca barbatul (Adam) o va stapani! Mai ai ceva de zis in privinta asta? Cred ca nu! Iar faptul ca Fiul este Dumnezeu o zice tot Noul Testament.In Ioan 1:1 gasim scris ca Iisus (Cuvantul) este Dumnezeu, ca exista din vesnicie (Ioan 17:5).Daca Tatal iar diminua din divinitatea Fiului prin calitatea sa de "cap al lui Hristos" atunci Fiul nu ar mai fi Dumnezeu, ci doar un semizeu.In cazul acesta tot Noul Testament ar fi mincinos, ceea ce nu este cazul. Chiar daca ar exista o dogma in privinta asta (eu unul nu stiu daca exista asa ceva), ea ar trebui sa se bazeze tot pe versete biblice, iar eu ti-am dat deja cateva care sa arate egalitatea Fiului cu Tatal, ca amandoi sunt Egali si ca sunt UNUL SI ACELASI DUMNEZEU. Doamne ajuta! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"În zilele acelea, înmulțindu-se ucenicii, eleniștii (iudei) murmurau împotriva evreilor, pentru că văduvele lor erau trecute cu vederea la slujirea cea de fiecare zi. Și chemând cei doisprezece mulțimea ucenicilor, au zis: Nu este drept ca noi, lăsând de-o parte cuvântul lui Dumnezeu, SA SLUJIM LA MESE. Drept aceea, fraților, căutați șapte bărbați dintre voi, cu nume bun, plini de Duh Sfânt și de înțelepciune, pe care noi să-i rânduim la această slujbă. Iar noi vom stărui în rugăciune și în slujirea cuvântului. Și a plăcut cuvântul înaintea întregii mulțimi, și au ales pe Ștefan, bărbat plin de credință și de Duh Sfânt, și pe Filip, și pe Prohor, și pe Nicanor, și pe Timon, și pe Parmena, și pe Nicolae, prozelit din Antiohia." (Fapte 6: 1-5). Pavel, cel atat de "misogin" , chiar a dat crestinilor din Roma in grija pe diaconita Febe! Citez: " Și vă încredințez pe Febe, sora noastră, care este diaconiță a Bisericii din Chenhrea, Ca s-o primiți în Domnul, cu vrednicia cuvenită sfinților și să-i fiți de ajutor la orice ar avea nevoie de ajutorul vostru. Căci și ea a ajutat pe mulți și pe mine însumi." (Romani 16: 1-2). Vezi draga mea, ce zice Pavel? Recunoaste ajutorul primit de la diaconita Febe! Dar sa nu uitam ce scrie Biblia, despre rolul diaconilor si anume DE A SLUJI LA MESE! Sa nu facem confuzie intre preotie si diaconie. Faptul ca in acea perioada existau diaconite era din cauza ca primele comunitati crestine traiau impreuna si luau mesele impreuna (agape) (Fapte 2:42-47). Si astazi se mai pastreaza traditia asta in manastiri unde calugaritele slujesc la mese.(Sa nu se faca confuzia in a "sluji la mese" cu a binecuvanta mancarea si bautura.Nicaieri nu este scris ca in biserica primara diaconii ar fi facut lucrul acesta, si nici acum diaconii nu fac lucrul acesta).Nu inteleg insa nelamurirea ta.Ai gasit tu in Biblie ca ar fi existat femei preoti sau episcopi? Ai zis ca Pavel are atitudine contradictorie. Ok! Dar nu gasim insa femei preoti nici in epistolele lui Ioan, Iacob,Iuda sau Petru. Cum se face ca nu ei nu amintesc asa ceva? Daca ar fi existat femei preoti ar fi trebuit sa scrie macar unul din scriitori crestini dupa perioada apostolica, Ignatius, Origen, Tertulian, Ieronim etc, dar NIMENI nu pomeneste de femei preoti, pentru ca NU A EXISTAT ASA CEVA! Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In ceea ce ati citat din Geneza exista o forma de viitor "voi..., vei fi..." etc care arata ca durerile nasterii, atractia catre barbat, supunerea pe care o va exercita acesta si oboseala muncii, toate sunt consecinte ale pacatului si nicidecum ceva pus in creatia Sa de Insusi Dumnezeu atunci cand a creat lumea si a privit-o vazand ca este buna. Ca atare, Ap. Pavel in aceasta lume s-a nascut, lume care gemea sub povara pacatelor ce strigau la Dumnezeu dupa dreptate. Insa intre timp a venit Hristos, a spalat cu sangele Sau pacatele lumii si a instaurat era Noului Legamant care spune ca nu se vor mai strapezi dintii copiilor pentru agurida mancata de parinti ci fiecare va plati pentru faradelegea sa. Prin Botez, toate pacatele se iarta, inclusiv cel primordial si inclusiv consecinta acelui pacat. Deci acel "voi..., vei fi..." este anulat, creatia a fost restaurata prin Hristos la ceea ce era inainte de pacatul stramosesc, ca atare in Hristos nu mai exista nici femeie si nici barbat dupa cum a inteles si apostolul in cele din urma. Cat despre Iisus, nu vad de ce imi scrieti faptul ca este Dumnezeu ca si cand eu as crede altceva. Si eu cred ca este Dumnezeu, altfel credeti ca mai imi pierdeam timpul cu discutii despre cele doua firi ale Sale? Eu v-am intrebat daca stiti o dogma care sa explice in ce fel Dumnezeu este capul lui Iisus. Iar din versetul dat de dvs. nu rezulta deloc egalitatea, dar nici inegalitatea. Si pe langa asta, Iisus insusi a spus ca Tatal este mai mare decat El. Lucru pe care iarasi nu l-am gasit explicat in vreo dogma. Dar nu sunt experta in dogmatica, ma gandeam ca poate cunosteati dvs. ceva dogme care sa explice aceste cuvinte de Tatal mai mare decat Iisus, si Dumnezeu cap al lui Iisus. Pentru ca, apropos de versul dat ca exemplu, este singurul care spune in mod explicit ca Iisus este Dumnezeu, si ca atare el este modificat in Bibliile martorilor lui Iehova, care neaga trinitatea, la modul la care Dumnezeu Tatal este desemnat cu Yehova in Biblia lor (nimic gresit pana aici), dar acolo unde scrie ca Iisus este Dumnezeu, la ei ei scrie "un dumnezeu", prin asta aratand ca este doar un spirit creat si nicidecum Yehova, adica Dumnezeu. Si cum Iisus a spus ca Tatal este mai mare iar Dumnezeu este capul lui, iata cum isi intaresc pledoaria asupra faptului ca Iisus nu are cum fi Dumnezeu in cazul asta. De aceea ondogma sanatoasa despre Treime care sa explice si aceste cuvinte aparent contradictorii ar fi bine-venita ca sa le pot duce argumente. Cea propusa de Ioanna cu cei trei oameni care s-au aratat lui Avraam fiind Dumnezeu imi pare foarte buna, trebuie sa o incerc sa vad daca au si pentru asta un siretlic gata pregatit. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins | flying | Teologie si Stiinta | 88 | 23.09.2011 18:24:40 |
Minciuna si viclenia | maria40 | Generalitati | 68 | 22.06.2011 22:13:56 |
Nu mai raspunde-ti sectantilor | ionut stefan | Secte si culte | 146 | 15.03.2011 09:23:38 |
|