Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.05.2011, 20:11:02
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
.
Diferenta fata de neoprotestanti e ca noi stim ca harul ni se da prin Sfintele Taine (si noi dupa aceea conlucram cu el).
De fapt, Catalin, diferenta intre tine si mine [hai sa nu vorbim in numele cultelor noastre] e ca tu crezi ca harul se transmite prin ritualuri, chiar daca nu se schimba nimic prin acel ritual, iar eu cred ca prezenta harului trebuie sa se vada. Orice om peste care a coborat harul este un om schimbat; nu va mai fi ca inainte, ci se va vedea ca Il are pe Hristos in el. Un om care spune ca e depozitarul harului nu trebuie crezut pe cuvant ci verificat dupa fapte si roade, nu dupa istorie, care nu-i apartine lui, ci celor dinaintea lui.

Citat:
. Mantuirea o aduce doar Iisus, de aceea il numim Mantuitorul
Acesta este adevarul pe care multi nu il constientizeaza. Daca Hristos da mantuirea, inseamna ca noi trebuie sa mergem la El, prin rugaciune, si sa i-o cerem. Trebuie sa-L intalnim pe Hristos! Si cand zic Hristos nu zic forme, ritualuri sau biserici, ci Persoana lui Hristos, cel de o fiinta cu Tatal, care s-a dat pe sine insusi pentru noi. Dupa ce Il vom fi intalnit pe El, El ne va invata toate lucrurile si va stabili locul nostru in lume si in Biserica.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 21.05.2011, 20:22:53
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul

Acesta este adevarul pe care multi nu il constientizeaza. Daca Hristos da mantuirea, inseamna ca noi trebuie sa mergem la El, prin rugaciune, si sa i-o cerem. Trebuie sa-L intalnim pe Hristos! Si cand zic Hristos nu zic forme, ritualuri sau biserici, ci Persoana lui Hristos, cel de o fiinta cu Tatal, care s-a dat pe sine insusi pentru noi. Dupa ce Il vom fi intalnit pe El, El ne va invata toate lucrurile si va stabili locul nostru in lume si in Biserica.
Si cum ajungi sa te intalnesti cu Hristos daca nu prin Sfintele Taine savarsite in Biserica?
Reply With Quote
Vechi 21.05.2011, 20:34:43
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabriela8 Vezi mesajul
Si cum ajungi sa te intalnesti cu Hristos daca nu prin Sfintele Taine savarsite in Biserica?
Daca Sfintele Taine ar fi o metoda sigura de intalnire cu Hristos am avea vreo 20 de milioane de romani care Il cunosc pe Hristos si o cu totul altfel de tara. Dar se pare ca nu a fost de ajuns.

Pe Hristos Il intalnesti asa cum L-au intalnit toti oamenii pe Dumnezeu de-a lungul timpului: in rugaciune, cerandu-I: "Doamne, vreau sa Te cunosc. Descopera-mi-te si mie!" ... sau, ma rog, cum crede fiecare de cuviinta sa se roage, sincer si cu toata inima. Daca vei dori cu toata inima, El se va lasa gasit de tine.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 21.05.2011, 20:38:28
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Daca Sfintele Taine ar fi o metoda sigura de intalnire cu Hristos am avea vreo 20 de milioane de romani care Il cunosc pe Hristos si o cu totul altfel de tara. Dar se pare ca nu a fost de ajuns.
Bineinteles ca nu e de ajuns. Mai trebuie si credinta si fapte pe langa har.
Reply With Quote
Vechi 21.05.2011, 20:44:23
Senior Member

Implicit

Citat:
Mai trebuie si credinta si fapte pe langa har.
Catalin, ai putea sa-mi definesti harul? Ce este, cum se manifesta si la ce foloseste?

P.S. As fi recunoscatoare daca nu mi-ai da link-uri sa ma documentez singura. O explicatie scurta, cu cuvintele tale, ar fi de ajuns. Merci.l

Last edited by Doriana; 21.05.2011 at 20:51:21.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2011, 16:13:46
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Catalin, ai putea sa-mi definesti harul? Ce este, cum se manifesta si la ce foloseste?

P.S. As fi recunoscatoare daca nu mi-ai da link-uri sa ma documentez singura. O explicatie scurta, cu cuvintele tale, ar fi de ajuns. Merci.l
Harul este energia divina emanata de Dumnezeu. Este necreat si astfel e parte din divinitate. Noi primim harul, nu pe Duhul Sfant, pentru ca nu putem primi Fiinta divina, am deveni si noi parte din divinitate (am fi perfecti).
Si inainte de venirea lui Iisus exista harul in lume, dar omul nu si-l putea interioriza, era un har doar exterior. Iisus prin lucrarea si jertfa Sa ne-a trimis si harul. Astfel putem primi harul in interior si inceputul se face prin Botez, iar apoi prin Taina Mirungerii primim pecetea harului. Harul se reprimeste constant prin Taina Impartasaniei.
Omul poate colabora sau nu cu harul, il poate respinge. Colaborarea intre vointa omului si har este sinergica. In urma inaintarii spre bine primim har, acesta ne ajuta sa inaintam si mai mult, in urma acestei actiuni primim si mai mult har.

Harul este lumina si se poate vedea la Schimbarea la fata a lui Iisus. De asemenea, calugarii inaintati duhovniceste care s-au eliberat de patimi si au devenit purtatori de har pot ajunge sa arate harul, luminand. Putem citi asta la Sf. Serafim de Sarov sau, mai aproape de zilele noastre, la Parintele Paisie Aghioratul: http://www.sfaturiortodoxe.ro/marii-...traluceste.htm
Reply With Quote
Vechi 23.05.2011, 09:43:39
Senior Member

Implicit

Citat:
Harul este energia divina emanata de Dumnezeu. Este necreat si astfel e parte din divinitate. Noi primim harul, nu pe Duhul Sfant, pentru ca nu putem primi Fiinta divina, am deveni si noi parte din divinitate (am fi perfecti).
Catalin, avem cel putin vreo trei probleme mari:

1. Harul nu poate fi o energie. Citeste cu atentie:
"Căci în har sunteți mântuiți, prin credință, și aceasta nu e de la voi: este darul lui Dumnezeu; "
"Și toți Îl încuviințau și se mirau de cuvintele harului care ieșeau din gura Lui și ziceau: Nu este, oare, Acesta fiul lui Iosif?"
"Această mântuire au căutat-o cu stăruință și au cercetat-o cu de-amănuntul proorocii, care au proorocit despre harul ce avea să vină la voi."

Unii ar defini harul ca un dar nemeritat. Eu prefer "manifesterea lui Hristos pe pamant." cu tot ce presupune ea.

2. Orice crestin are Duhul Sfant; asta il face crestin. Daca tu spui ca nu ai Duhul, desi ortodocsii spun ca il primesc la botez, nu stiu in ce turma sa te plasez.
"Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac, 17. Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaște; voi Îl cunoașteți, că rămâne la voi și în voi va fi! " Ioan 14: 16, 17
"Iar Cel ce ne-a făcut spre aceasta este Dumnezeu, Care ne-a dat nouă arvuna Duhului. " 1 Cor 5:5

3. Daca harul este energie, de ce nu se vad efectele ei la cei care spun ca au har? In marea majoritate ei pun mana pe tine si spun ca ar trebui sa crezi gratuit ca ai primit har.

In concluzie, orice ar fi harul, ca o fi energie, cum zici tu [desi nu este numai energie], ca o fi manifesterea puterii lui Hristos, manifesterea harului trebuie sa se vada, prin efectele pe care le produce. Nimeni nu poate sa spuna ca are har daca nu face dovada prezentei harului in el.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2011, 10:09:54
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Noi primim harul, nu pe Duhul Sfant, pentru ca nu putem primi Fiinta divina, am deveni si noi parte din divinitate (am fi perfecti).
Afirmatie eretica! total straina de dogma ortodoxa crestina!

"Tatăl vostru Cel din ceruri va da Duh Sfânt celor care îl cer de la El! " Luca 11,13

Sfintii Parinti spun clar ca scopul vietii omului este dobandirea Duhului Sfant!

Prin Taina Sfintei Euharistii ortodocsii crestini primesc intrega fiinta divina facandu-se "partasi dumnezeiestii firi" (II Petru 1,4) caci "intru Hristos Iisus locuieste trupeste toata deplinatatea dumnezeirii" (Coloseni 2,9).
Bineinteles ca aceasta nu inseamna ca omul se amesteca cu divinitatea, facad parte din ea ci doar ca omul se face partas intregii firi dumnezeiesti, precum cutitul este inrosit in foc iar atat focul cat si fierul au firi diferite!

Last edited by Eugen7; 23.05.2011 at 10:12:23.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Tartaruga Dogmatica 413 11.09.2012 03:18:26
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15