![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Parintele Rafail Noica spune ca orice om se naste ortodox. Dar trebuie sa caute adevarul, nu poate fi o scuza ca i-a fost lene sa il caute. Chiar daca s-a nascut hindus. Am gasit si ce spune parintele Staniloae despre har si mantuire, in Dugmatica: http://www.scribd.com/doc/33192/Pr-P...odox-volumul-2 " Înainte de Hristos, natura noastra era închisa lucrarii lui Dumnezeu în ea, patrunderii infinității vieții și iubirii lui Dumnezeu în ea, adică harului, în sensul că refuza orice colaborare cu el." "Astfel Duhul ține de Biserică. Aceasta e o altă caracteristică a Lui. De aceea nu putem vorbi despre har, ca de ceva în afară de Biserică, ci ca de ceva ce ține de Biserică." "Lucrarea Lui sau harul e constitutiv Bisericiiși harul nu se manifestă decât în Biserică." "Lucrarea aceasta a Duhului lui Hristos, sau harul, ne este absolut necesară pentru mântuire, dacă mântuirea înseamnă împărtășirea de viața dumnezeiească din trupul Domnului Hristosși dacă harul e tocmai această împărtășire. Harul face începutul mântuirii noastreși el ne este necesar tot timpul, pentru ca să ne mântuim." "Despre necesitatea lui la începutul mântuirii, Domnul Iisus Hristos spune: „Nimeni nu poate veni la Mine, de nu-1 va trage pe el Tatăl, Cel ce M-a trimis pe Mine” (In. 6, 44)." "Faptul că nu se mântuiesc toți nu se datorește deci decât necolaborării unora din oameni cu harul, nu unei predestinări a unora spre mântuire,și a altora spre pierzanie din partea lui Dumnezeu." "„mulți sunt chemați, dar puțini aleși” (Mt. 20, 16)" "Sfânta Scriptură admite numai o predestinare condiționată de preștiința lui Dumnezeu, privitoare la colaborarea sau necolaborarea unora cu harul Lui. „Pe care mai înainte i-aștiut, pe aceia i-ași rânduit să fie asemenea chipului Fiului Său” (Rom. 8, 29)." "Dacă Dumnezeu nu oferă comuniunea tuturor, înseamnă că nu socotește pe unii vrednici și capabili de comuniune prin însăși firea lor." "Înțelesurile cuprinse în termenul mântuire sunt redate în Noul Testament printr-o mulțime de alți termeni, care indică în același timp fazele mântuirii, până la faza ei finală: învierea și viața de veci." "Starea de mântuire este obținută de om prin har și o dezvoltă prin fapte și prin daruri în Biserică." |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
44. Încă pe când Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfânt a căzut peste toți cei care ascultau cuvântul. 45. Iar credincioșii tăiați împrejur, care veniseră cu Petru, au rămas uimiți pentru că darul Duhului Sfânt s-a revărsat și peste neamuri. 46. Căci îi auzeau pe ei vorbind în limbi și slăvind pe Dumnezeu. Atunci a răspuns Petru: 47. Poate, oare, cineva să oprească apa, ca să nu fie botezați aceștia care au primit Duhul Sfânt ca și noi? 48. Și a poruncit ca aceștia să fie botezați în numele lui Iisus Hristos. Atunci l-au rugat pe Petru să rămână la ei câteva zile.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar vezi ca dupa aceea tot au trebuit sa fie Botezati. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
A, după aceea au fost botezați, e adevărat, dar discuția noastră este despre ceea ce s-a întîmplat înainte de botez cu acei păgîni.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"1.Și când a sosit ziua Cincizecimii, erau toți împreună în același loc. 2.Și din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, și a umplut toată casa unde ședeau ei. 3.Și li s-au arătat, împărțite, limbi ca de foc și au șezut pe fiecare dintre ei. 4.Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi." Si daca un pagan se Boteza ortodox nu tot acelasi lucru se intampla? Harul nu e un fel de energie care o are cineva si o da altcuiva ca o stafeta. Apostolul punea mana pe acel botezat si era botezat cu Duhul Sfant, asta pe langa botezul cu apa. Nu aveau Apostolii o energie in maini, era harul, care e divin, iar Dumnezeu e Persoana, adica are constiinta, nu e doar energie impersonala. Se spune ca Duhul sufla unde vrea. De aceea nu e valabila teoria care spune ca avand continuitate apostolica inseamna ca au si har. Ca si cum ar fi fost o stafeta. Harul se poate pierde. Se mai spune ca nimeni nu ajunge la credinta daca nu e luminat de Dumnezeu. Acei pagani afland adevarul au crezut (dar nu au crezut la intamplare, ci datorita vietii lor de pana atunci sau a prestiintei Dumnezeu i-a luminat sa vada adevarul) si astfel au putut primi harul la fel ca Apostolii. Dar e ca si cineva care se Boteaza, poate sa nu mai aiba treaba cu harul dupa aceea, de aceea trebuie sa-l mentina, reinnoindu-l cu Impartasania. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Oricum, acei păgîni nu erau botezați, deci nu erau creștini în momentul în care Duhul Sfînt a căzut peste ei. Chiar tu recunoști că, te citez, "au putut primi harul". Deci harul a fost accesibil și lor, deși Biserica era întemeiată înainte de acest eveniment, deși ei nu făceau parte din Biserică. Aici am vrut să ajung.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acum iti spun parerea mea. Un pagan care se converteste la ortodoxie e botezat inainte de a se boteza? E pagan si apoi e Botezat si i se pune pecetea harului (Mirungerea). Cu Apostolii nu s-a intamplat la fel? Au fost fara har si apoi s-a coborat harul. Acum aproape toti crestinii sunt fostii pagani, ca sunt putini dinte iudei. Acei pagani au primit botezul harului la fel ca orice pagan care vine la Biserica. Nu l-au primit prin punerea mainilor, cum se intampla de obicei, ci l-au primit la fel ca Apostolii, ca Dumnezeu sa arate ca si paganii sunt chemati. Nu ca sunt si ei mantuiti, ci ca sunt si ei bineveniti in Biserica. Apostolii credeau ca doar iudeii pot face parte din Biserica. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Tartaruga | Dogmatica | 413 | 11.09.2012 03:18:26 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
|