Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.01.2010, 11:09:35
marioad24's Avatar
marioad24 marioad24 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.02.2009
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru marioad24 Send a message via Skype™ to marioad24
Implicit Fals !

Nu sunt de acord cu ce spui. Dovedesti ca ignori (voit sau nu) harul Sfantului Duh ce se pogoara asupra oamenilor si ii inspira. Dovedesti ca bagatelizezi lucrarea permaneta a lui Dumnezeu in lume in diferite moduri. "Orice carte, fie ea cat de ortodoxa, contine limitari..." zici tu. Cum adica, oricat ar fi ea de ortodoxa? Parca ai vrea sa spui: ce conteaza ca a fost scrisa de oameni sub insuflarea Duhului Sfant, ea tot de mana de om e scrisa! deci, nu poate fi credibila. Esti jalnica... Ca sa nu mai vorbesc de Vechiul Testament, scris si el de "oameni"; dar cine conducea gandul celui ce scria? Omul era sub puterea Duhului Sfant, Cel ce in fapt scria, cu mana omului, toate cate Dumnezeu voia sa fie aduse la cunostinta. Iar eu, incep sa ma indoiesc de tine si de intentiile tale. Si chiar sa ma feresc....
Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Orice carte, fie ea cat de ortodoxa, contine limitari, pentru ca este umana, scrisa de oameni.
Insa e adevarat ca acestea nu ar putea fi definite 'hibe'.
Exemplu dehibe, dupa parerea mea: in scrierile parinbtelui Arsenie Boca atat de mult citate pe acest forum. Dar ar fi bine sa nu deviem discutia spre el aici.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 11:26:51
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de marioad24 Vezi mesajul
Nu sunt de acord cu ce spui. Dovedesti ca ignori (voit sau nu) harul Sfantului Duh ce se pogoara asupra oamenilor si ii inspira. Dovedesti ca bagatelizezi lucrarea permaneta a lui Dumnezeu in lume in diferite moduri. "Orice carte, fie ea cat de ortodoxa, contine limitari..." zici tu. Cum adica, oricat ar fi ea de ortodoxa? Parca ai vrea sa spui: ce conteaza ca a fost scrisa de oameni sub insuflarea Duhului Sfant, ea tot de mana de om e scrisa! deci, nu poate fi credibila. Esti jalnica... Ca sa nu mai vorbesc de Vechiul Testament, scris si el de "oameni"; dar cine conducea gandul celui ce scria? Omul era sub puterea Duhului Sfant, Cel ce in fapt scria, cu mana omului, toate cate Dumnezeu voia sa fie aduse la cunostinta. Iar eu, incep sa ma indoiesc de tine si de intentiile tale. Si chiar sa ma feresc....
Cred ca te repezi. Limitarea (neajunsul) unei carti este evidenta: nu este cuvant fata-catre-fata, care are alta putere, care de la om la om transmite si duh, nu doar cuvinte. Excludem din aceasta discutie Sfanta Scriptura.

Am convingerea ca altfel as percepe duhul cuvintelor Sfantului Ioan Gura de Aur daca mi-ar vorbi fata catre fata.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 12:47:17
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Cred ca te repezi. Limitarea (neajunsul) unei carti este evidenta: nu este cuvant fata-catre-fata, care are alta putere, care de la om la om transmite si duh, nu doar cuvinte. Excludem din aceasta discutie Sfanta Scriptura.

Am convingerea ca altfel as percepe duhul cuvintelor Sfantului Ioan Gura de Aur daca mi-ar vorbi fata catre fata.
Da, mare dreptate ai. De altfel Sf Ioan si-a transcris in mare parte chiar predicile tinute oral, sau i le-au transcris ucenicii.
Mai este insa si limitarea pur umana. Sf Duh lucreaza dar nu dicteaza. Omul oricat de sfant ar fi nu poate sa vada si sa inteleaga totul, sa prevada orice aspect care ar putea aparea in mintea cititorilor sau auditorilor..
Vreau sa spun cum am mai spus ca trebuie sa evitam sa idolatrizam o scriere sau un om fie el si sfant. Numai Dumnezeu este perfect. Sa ne pastram deci si discernamantul.
Vechi 22.01.2010, 12:44:45
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de marioad24 Vezi mesajul
Nu ma refeream la Sfanta Scriptura.
De fapt nu ma gandeam nici macar la sfintii parinti, desi si in unele din scrierile lor sunt limitari specifice timpului in care au scris. Bineinteles, nu ele sunt importante, ci mesajul esential, care este inspirat de Sf Duh cum spui tu.
Ma gandeam la unele carti care circula si sunt elogiate pe aici, ca unele indreptare de spovedanie (insasi notiunea de indreptar de spovedanie este inspirata din cazuistica catolica; asta ca sa se vada ca nu sunt nici eu ecumenista in toate), cartile lui Arsenie Boca.

Daca sunt atat de jalnica si vrei sa te feresti de mine, pune-ma la 'ignore'...
Vechi 22.01.2010, 19:46:08
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Nu ma refeream la Sfanta Scriptura.
De fapt nu ma gandeam nici macar la sfintii parinti, desi si in unele din scrierile lor sunt limitari specifice timpului in care au scris. Bineinteles, nu ele sunt importante, ci mesajul esential, care este inspirat de Sf Duh cum spui tu.
Ma gandeam la unele carti care circula si sunt elogiate pe aici, ca unele indreptare de spovedanie (insasi notiunea de indreptar de spovedanie este inspirata din cazuistica catolica; asta ca sa se vada ca nu sunt nici eu ecumenista in toate), cartile lui Arsenie Boca.

...
Ma surprinde, Fani, ca nu gasesti limitari in cartile catolice, pe care le-ai citit, dar gasesti in cele ortodoxe... Cum asa?
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 21:07:09
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Ma surprinde, Fani, ca nu gasesti limitari in cartile catolice, pe care le-ai citit, dar gasesti in cele ortodoxe... Cum asa?
Cum sa nu, gasesc limitari multe la cartyile catolice, dar nu despre asta era vorba aici.
Vechi 22.01.2010, 21:20:43
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Cum sa nu, gasesc limitari multe la cartyile catolice, dar nu despre asta era vorba aici.
Mai sa fie! si lor le gasesti limitari? Incep sa cred ca toti sunt limitati ... aproape fara excceptie...
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 21:45:51
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Implicit

se pare ca de la "paranghelia" ecumenica fara finalitate practica, deci fara rost, s-a ajuns la cartile ereticilor, ma vad nevoit sa fac precizarea ca Sfintii Parinti nu interzic cu totalite citerea cartilor "eretice", spre exemplu Sf. Vasile cel Mare adresandu-se unor tineri pagani care studiau la o universitate pagana, isi construieste discursul folosind in totalitate citate din marii filosofi ai antichitatii care erau pagani( mai rau deci decat ereticii) si tot marele Vasile spune ca in trebuie sa fim precum albina care alege din ori floare doar ceea ce este bun, intr-adevar exista o porunca bisericeasca care interzice citirea cartilor "eretice" insa aceasta trebuie inteleasa ca o restrictie pentru cei slabi in credinta care prin citirea acelor carti pot usor aluneca din dreapta credinta, insa din moment ce suntem intariti in credinta noastra consider ca putem citi si carti "eretice" pt ca nu putem apara de ceva ce nu cunoastem
Vechi 22.01.2010, 21:49:23
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de valentin.viliga Vezi mesajul
se pare ca de la "paranghelia" ecumenica fara finalitate practica, deci fara rost, s-a ajuns la cartile ereticilor, ma vad nevoit sa fac precizarea ca Sfintii Parinti nu interzic cu totalite citerea cartilor "eretice", spre exemplu Sf. Vasile cel Mare adresandu-se unor tineri pagani care studiau la o universitate pagana, isi construieste discursul folosind in totalitate citate din marii filosofi ai antichitatii care erau pagani( mai rau deci decat ereticii) si tot marele Vasile spune ca in trebuie sa fim precum albina care alege din ori floare doar ceea ce este bun, intr-adevar exista o porunca bisericeasca care interzice citirea cartilor "eretice" insa aceasta trebuie inteleasa ca o restrictie pentru cei slabi in credinta care prin citirea acelor carti pot usor aluneca din dreapta credinta, insa din moment ce suntem intariti in credinta noastra consider ca putem citi si carti "eretice" pt ca nu putem apara de ceva ce nu cunoastem
Mi-ai luat vorba din gura, Valentin.. ;-)

Eu cand citesc o carte mai ales scrisa de un neortodox sunt mai vigilenta. Este valabil si pt C.S. Lewis, unul din autorii mei preferati.
Vechi 22.01.2010, 21:50:17
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Mai sa fie! si lor le gasesti limitari? Incep sa cred ca toti sunt limitati ... aproape fara excceptie...
Degeaba ma ironizezi, Anca. Am criticat adesea pe aici si idei si carti catolice, de ai ajuns sa ti se para suspect.. parca.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 17:12:08
Comentariu rugaciune "Cuvine-se cu adevarat" Ludescu Despre Biserica Ortodoxa in general 17 26.05.2011 05:17:42
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 08:26:42