Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.11.2009, 08:39:46
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ciprian85 Vezi mesajul
Trebuie sa te dezamagesc si sa te anunt ca tata mi-a dat dreptate. Draga, intelesul era in greaca veche si nu in neogreaca, limba folosita acum 2000 de ani in arealul roman, un fel de limba engleza a vremurilor de atunci. In scrierea Bibliei, pentru preot al NT s-a folosit termenul ho presviierevs(presbyteros in neogreaca) prin care se intelege: randuit in preotie sau hirotonit in preotie, deci PREOT.
Ți-am spus spus să nu faci public rezultatul cercetărilor tale. Acum l-ai târât și pe tatăl tău în "afacerea" aceasta și-mi pare rău. Bine măcar că nu i-ai dat numele...
Nu pot să dau crezare unei simple opinii (nici nu pot fi sigur că chiar așa ți-a spus părintele), și să fac mincinoase toate lexicoanele, pe apostolul Pavel și pe Însuși Hristos care este Singurul Mijlocitor(1 Tim. 2,5), Unicul Mare Preot (Evrei 8,1) în dispensațiunea creștină.

Termenul presbyteros (sau ho presbyteros dacă preferi forma articulată) înseamnă bătrân, sensul fiind (atenție, în sec. I nu astăzi) de slujbaș al bisericii hirotonit (prezbiter) și niciodată preot [hiereus]. Nicăieri în NT nu ai să întâlnești ca un presbyteros sau episkopos să aibe statut de hiereus.

Citat:
Da prezbiterii ce sunt? Nu sunt preoti? Frate, da greu mai esti....
În Biserica Ortodoxă or fi, nu acesta a fost statutul lor și în Biserica Primară. Multe s-au întâmplat între timp, inclusiv această mutație semantică a termenului prezbiter. Acum cred că putem reveni la topic, crede-mă e în interesul tău și al prestigiului părintelui tău...

Citat:
De cand? De astazi? la propunerea ta, ne mai avand pe unde sa-ti scoti camasa. Din cate observ va schimbati modul de organizare, asa de la o zi la alta.
De la începuturile organizării Bisericii Creștine Primare, a Bisericii AZȘ și a multor alte Biserici (în general neoprotestante).

Citat:
Cu ceva timp in urma sustineai pe un alt thread sus si tare ca voi adventistii nu aveti episcopi, nu aveti, presbiteri(preoti) si nici diaconi, si nici nu ati avea nevoie de asa ceva.
Cred că ultimele nopți ai avut vise cam agitate... Ia să-mi dai și mie un link (dar te rog, nu din vise).

Citat:
Apropo care e denumirea pentru episcop in noua organizare, dar pentru presbiter si diacon? Cine este episcop pentru zona Banatului? La ce schimbari de dogma/organizare sa ne mai asteptam in urmatoarele zile, saptamani? Te rog sa ma tii la curent. Astept cu sufletul la gura orice informatie "calda".
Noi nu avem cler, titulaturile respective desemnând slujbe și nu funcții eclesiale cu tot apanajul lor de titluri pompoase (Înalt Prea Sfințit, Mult Prea Sfințit or Extrem de Fericit). Slujba de episcop (episkopos) este asimilată celei de prezbiter. Denumirile fiind deci prezbiter (episcop) și diacon, exact așa cum le întâlnești în organizarea Bisericii din timpul apostolilor. Amănuntele le găsești pe site-ul oficial al Bisericii, respectiv pe cel al Conferinței Banat.

Citat:
Ce sa facem, fiecare cu cat poate sa inteleaga si sa patrunda.... Pana la urma sunt si oameni care confunda rosul cu albastru. Nu ar trebui sa fie nici o mirare daca voi adventistii vazand scris negru pe alb DUMINICA percepeti SAMBATA.
Între timp ți-ai acumulat competențe, ba chiar te-ai specializat în oftalmologie. Mă așteptam totuși la un simplu verset din F.A. și nu la eticheta de daltonist.

Citat:
Draga te rog sa consultati originalul in greaca(veche) si sa va convingeti de corectitudinea traducerii versiunii Bibliei editate de BOR si de faptul ca in cartea Apocalipsei este specificata duminica ca zi de odihna. Asa ca: nu ma vorbi in necunostinta si spor la invatat greaca veche!
Am consultat originalul cu mult înainte de a posta și m-am convins de ambele ("corectitudinea" traducerii ortodoxe la Apoc 1,10, și "specificarea" duminicii ca zi de odihnă). Mai ai timp s-o faci și tu înainte de a te repezi cu un răspuns de care apoi să te rușinezi.

Citat:
Draga pentru mine istorie inseamna ceva scris intr-un tratat de istorie adevarat(sa zicem o carte spre 1000 de pagini) si cu un autor pe masura, de preferat cat mai antic, cat ma apropiat de evenimentul respectiv.
Dacă e așa, cum se poate să fi atât de puternic influențat de niște saituri obscure ale unor oameni compromiși ori de părerile îndoielnice ale unor diletanți în materie?
Vechi 04.11.2009, 11:13:17
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Ți-am spus spus să nu faci public rezultatul cercetărilor tale. Acum l-ai târât și pe tatăl tău în "afacerea" aceasta și-mi pare rău. Bine măcar că nu i-ai dat numele...
Nu pot să dau crezare unei simple opinii (nici nu pot fi sigur că chiar așa ți-a spus părintele), și să fac mincinoase toate lexicoanele, pe apostolul Pavel și pe Însuși Hristos care este Singurul Mijlocitor(1 Tim. 2,5), Unicul Mare Preot (Evrei 8,1) în dispensațiunea creștină.

Termenul presbyteros (sau ho presbyteros dacă preferi forma articulată) înseamnă bătrân, sensul fiind (atenție, în sec. I nu astăzi) de slujbaș al bisericii hirotonit (prezbiter) și niciodată preot [hiereus]. Nicăieri în NT nu ai să întâlnești ca un presbyteros sau episkopos să aibe statut de hiereus.
Prezbiter reprezinta un titlu onorific in Biserica atribuit persoanelor care fac parte din cînul bisericesc(invatatori,preoti,batrani,intelepti,dia coni,episcopi..)

PREZBÍTER, prezbiteri, s.m. Titlu (onorific) pentru o persoană care face parte din cinul1 (2) bisericesc; spec. preot. – Din ngr. presbytos, fr. presbytère.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de oprocopiuc, 13 Apr 2004 | Greșeală de tipar

prezbíter s. m., pl. prezbíteri
Sursa: Dicționar ortografic | Trimisă de siveco, 10 Aug 2004 | Greșeală de tipar

PREZBÍTER ~i m. 1) înv. (în biserica creștină) Slujitor al cultului. 2) Conducător electiv (dintre mireni) al bisericii prezbiteriene. /<ngr. presbytos, fr. presbytere
Sursa: NODEX | Trimisă de siveco, 21 Aug 2004 | Greșeală de tipar

PREZBÍTER s. m. membru al cinului preoțesc; preot (la catolici). (< gr. presbytos, fr. presbytère)

Citat:
În Biserica Ortodoxă or fi, nu acesta a fost statutul lor și în Biserica Primară. Multe s-au întâmplat între timp, inclusiv această mutație semantică a termenului prezbiter. Acum cred că putem reveni la topic, crede-mă e în interesul tău și al prestigiului părintelui tău...
Biserica Ortodoxă e Biserica Primară.In afara de Biserica Catolica si cea Ortodoxa nici o alta Biserica nu are referinta din inceput, si sunt printre putinele biserici care au succesiune apostolica.

Citat:
De la începuturile organizării Bisericii Creștine Primare, a Bisericii AZȘ și a multor alte Biserici (în general neoprotestante).
Da, inceputul bisericii primare in 1844 cu capul bisericii Milleritii si Ellen White."Desigur" crestinismul a inceput in 1844 la 1800 de ani dupa Hristos.

Citat:
Cred că ultimele nopți ai avut vise cam agitate... Ia să-mi dai și mie un link (dar te rog, nu din vise).

Noi nu avem cler, titulaturile respective desemnând slujbe și nu funcții eclesiale cu tot apanajul lor de titluri pompoase (Înalt Prea Sfințit, Mult Prea Sfințit or Extrem de Fericit). Slujba de episcop (episkopos) este asimilată celei de prezbiter. Denumirile fiind deci prezbiter (episcop) și diacon, exact așa cum le întâlnești în organizarea Bisericii din timpul apostolilor. Amănuntele le găsești pe site-ul oficial al Bisericii, respectiv pe cel al Conferinței Banat.

Între timp ți-ai acumulat competențe, ba chiar te-ai specializat în oftalmologie. Mă așteptam totuși la un simplu verset din F.A. și nu la eticheta de daltonist.

Am consultat originalul cu mult înainte de a posta și m-am convins de ambele ("corectitudinea" traducerii ortodoxe la Apoc 1,10, și "specificarea" duminicii ca zi de odihnă). Mai ai timp s-o faci și tu înainte de a te repezi cu un răspuns de care apoi să te rușinezi.

Dacă e așa, cum se poate să fi atât de puternic influențat de niște saituri obscure ale unor oameni compromiși ori de părerile îndoielnice ale unor diletanți în materie?
ἐγενόμην ἐν πνεύματι ἐν τῇ κυριακῇ ἡμέρᾳ, καὶ ἤκουσα ὀπίσω μου φωνὴν μεγάλην ὡς σάλπιγγος

κυριακός,a {koo-ree-ak-os'}
1) belonging to the Lord 2) related to the Lord

Ziua Domnului, sau ziua care are legatura cu Domnul , ziua in care a inviat , ziua in care s-a aratat apostolilor , ziua in care s-a Inaltat la Cer,ziua lui Iisus Hristos , ziua pe care Domnul a facut-o cum a zis psaltistul;Aceasta zi e duminica.
Vechi 04.11.2009, 22:26:14
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Prezbiter reprezinta un titlu onorific in Biserica atribuit persoanelor care fac parte din cînul bisericesc(invatatori,preoti,batrani,intelepti,dia coni,episcopi..)

PREZBÍTER, prezbiteri, s.m. Titlu (onorific) pentru o persoană care face parte din cinul1 (2) bisericesc; spec. preot. – Din ngr. presbytos, fr. presbyt&egrave;re.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de oprocopiuc, 13 Apr 2004 | Greșeală de tipar

prezbíter s. m., pl. prezbíteri
Sursa: Dicționar ortografic | Trimisă de siveco, 10 Aug 2004 | Greșeală de tipar

PREZBÍTER ~i m. 1) înv. (în biserica creștină) Slujitor al cultului. 2) Conducător electiv (dintre mireni) al bisericii prezbiteriene. /<ngr. presbytos, fr. presbytere
Sursa: NODEX | Trimisă de siveco, 21 Aug 2004 | Greșeală de tipar

PREZBÍTER s. m. membru al cinului preoțesc; preot (la catolici). (< gr. presbytos, fr. presbyt&egrave;re)
Nu are nici o relevanță definiția actuală a prezbiterului pentru înțelegerea slujbei de presbyteros în vremea apostolilor, mai ales știind faptul că s-a petrecut o mutație semantică.

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Biserica Ortodoxă e Biserica Primară.In afara de Biserica Catolica si cea Ortodoxa nici o alta Biserica nu are referinta din inceput, si sunt printre putinele biserici care au succesiune apostolica.
Mda. Mitul acesta al succesiunii apostolice îl au și anglicanii și lutheranii scandinavi. Noi promovăm succesiunea învățăturii apostolice, nu succesiunea apostolică. Ipostaza apostolică nu poate fi moștenită. Apostolii erau martorii oculari ai faptelor Mântuitorului, o situație istorică nerepetabilă, încheindu-se în acea generație istorică. Ordinatia/hirotonirea/hirotonisirea este însărcinarea Bisericii, nu a apostolilor.

Cineva spunea că Dumnezeu nu are nepoți, ci numai copii. Experiența creștină nu este o moștenire ereditară.
Vechi 04.11.2009, 12:34:54
ciprian85 ciprian85 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Implicit

Citat:
Nu pot să dau crezare unei simple opinii (nici nu pot fi sigur că chiar așa ți-a spus părintele),

Ma speri afirmatiile ce le faci in fata evidentei. Dumnezeu sa te lumineze!
Draga nu e o simpla opinie. E pur si simplu traducerea unui termen din greaca veche(cea folosita acum 2000 de ani in secolul I: ho presviierevs - presvi(de la a randui) + ierevs(ce se traduce in preot)) sau neogreaca(cea folosita in prezent - presbyteros). E acelasi lucru cu traducerea unui cuvant din engleza sau mai stiu eu ce limba. Iar termenul respectiv inseamna: randuit in preotie sau hirotonit in preotie, adica preot. Se foloseste termenul respectiv pentru a numi preotul NT tocmai pentru a-l diferentia de preotul VT iereu(hiereus - neogreaca si ierevs in greaca veche).
Asa ca te rog pune mana si studiaza greaca veche, neogreaca si apoi vino sa discutam. Nu mai sustine tot felul de ineptii pe care le gasesti prin cartile/pliantele voastre de propaganda.
Pune mana si cerceteaza! Daca esti ametit te rog nu mai ameti si pe altii! Nu raspandi minciuni si false intrepretari!
Mersi!
Continuand-mi ideea: se foloseste termenul respectiv(cel randuit in preotie)tocmai pentru a sublinia superioritatea preotie nou-testamentare fata de cea VT(doar preot).

Nu are legatura cu ce crede BO, este pur si simplu traducerea unui termen! Nu s-a intamplat nici o mutatie semantica! Singura mutatie e cea care adventistii o incearca, pentru a-si motiva ratacirile.

Da, acum lucrurile fiind sper lamurite, putem reveni la topic.

Citat:
și să fac mincinoase toate lexicoanele, pe apostolul Pavel și pe Însuși Hristos care este Singurul Mijlocitor(1 Tim. 2,5), Unicul Mare Preot (Evrei 8,1) în dispensațiunea creștină.
Draga noi ortodocsi nu il facem mincinos pe Sfantul Apostol Pavel. Pentru noi Hristos este primul preot al NT, este cel care a savarsit pentru prima oara Jertfa cea fara de Sange la Cina cea de Taina, pentru a doua oara in Emaus(dupa Inviere). Iisus este Cel ce s-a adus pe sine Jertfa pe Sf. Cruce. El este pentru noi Arhiereu(primul intre preoti, cel mai mare)vesnic, este "Preot in veac dupa randuiala lui Melchisedec".
De asemena pentru noi ortodocsii reprezinta intermediarul intre noi si Dumnezeu. Nimeni nu va putea intra in Imparatia Tatalui daca nu il va avea cu el pe Hristos, daca nu va fi hristofor("purtator de Hristos"), daca nu l-a primit pe Hristos sub forma Trupului si Sangelui euharistic(vezi Cina cea de Taina). Iar Trupul si Sangele Euharistic nu pot fi primite decat din mainile unui preot - slujitorul lui Hristos pe Pamant. Iata una din necesitatile preotie, pe care voi o negati, parca fiindu-va chiar teama de ea....

Citat:
1. Biserica Primara nu are nici o legatura cu adventistii
2. Biserica Primara a luat fiinta in mod nevazut la moartea pe Sf. Cruce a Mantuitorului si in mod vazut la Cincizecime(cu vreo 2000 de ani in urma)
3. Biserica Ortodoxa reprezinta in prezent Biserica Primara(Trunchiul). Mai sunt ele si ramuri: BC....
4. Din pacate sectele nu fac parte nici macar dintre ramuri: reprezinta cel mult niste vlastare, pomisori ce cresc in jurul Biserici lui Hristos.
2. Adventistii au aparut la mijlocului secolului 19(cam 150 de ani in urma) iar contextul si cauzele nu prea va avantajeaza. Pentru a nu te jigni nu o sa specific cu exactitate "situatia medicala" a initiatoarei Ellen White. Situatie in care se gaseau si primii membrii ai sectei. Niste oamnei "sanatosi" nu s-ar fi lasat influentati de o persoana precum Ellen White.
3. Titlurile respective nu reprezinta functii ci diferite slujiri, si dupa exemplul Mantuitorului
cu cat cineva este mai mare intre preoti, cu atat si slujirea lui este mai mare
4. In ce priveste clerul BO pastreaza organizarea Biserici Primare
5. Prima categorie: diaconii
6. A doua categorie: preotii
4. A 3-a categorie: episcopii(mitropolit, patriarh....)
7. Titlurile repective sunt folosite doar pentru a diferentia diferitele categorii de slujire(Prea Sfintit.....) Astfel pentru episcop se mai foloseste si termenul de Prea Sfintit pentru a-l diferentia de preot care e doar sfintit. Aceasta deoarece episcopul este in primul rand Sfintit(a primit hirotonia in preot) iar pentru a evidentia faptul ca a primit si hirotonia in episcop se alatura termenul Prea=> Prea Sfintit(cel care atat dreptul a face indatoririle preotesti, dar si puterea de a hirotoni noi preoti)

Citat:
O sa le primesti dupa ce ajung acasa si o sa am la dispozitie o Biblie(pentru a fi cat mai exacte). Mie nu imi place sa invat mecanic Biblia. Imi place sa o inteleg.

Citat:
Care original? Cel scris acum aproape 2000 de ani in greaca veche. Sau varianta Ellen White scrisa intre doua doze de prozac. Sa-mi fie cu iertare, dar nu m-am putut abtine.

Citat:

Draga ne fiind adventist, nu ma las influentat de saituri obscure ale unor oameni compromisi, nici nu citesc "literatura usoara" a unor diletanti in materie(Ellen White & Co). Nu am obiceiul in a ma documneta in probleme serioase folosind internetul. Folosesc surse cat mai credibile cat mai apropiate de evenimentele ce ma intereseaza. Si asta fara a ma interesa daca autorul respectiv a fost ortodox, catolic, inchinator la idoli.... Ma intereseaza doar obiectivitatea!

Last edited by ciprian85; 04.11.2009 at 13:20:45.
Vechi 04.11.2009, 22:28:29
Banned

Implicit

[quote=ciprian85;178557]
Draga nu e o simpla opinie. E pur si simplu traducerea unui termen din greaca veche(cea folosita acum 2000 de ani in secolul I: ho presviierevs - presvi(de la a randui) + ierevs(ce se traduce in preot)) sau neogreaca(cea folosita in prezent - presbyteros). E acelasi lucru cu traducerea unui cuvant din engleza sau mai stiu eu ce limba. Iar termenul respectiv inseamna: randuit in preotie sau hirotonit in preotie, adica preot. Se foloseste termenul respectiv pentru a numi preotul NT tocmai pentru a-l diferentia de preotul VT iereu(hiereus - neogreaca si ierevs in greaca veche).
Asa ca te rog pune mana si studiaza greaca veche, neogreaca si apoi vino sa discutam. Nu mai sustine tot felul de ineptii pe care le gasesti prin cartile/pliantele voastre de propaganda.

Cu noua ta specializare în oftalmologie ar fi trebuit să faci imediat legătura între presbyteros (bătrân) și prezbitism. Presbyteros nu avea nici o legătură cu preotul în NT. Toate legăturile vin doar în urma "inovației" acesteia aduse în creștinism: sistemul preoțesc.

Confuzia etimologică cu care te confrunți sau pe care vrei s-o induci (ți-am subliniat pe text) probabil își are rădăcina în Fapte 14,23:

"Au rînduit presbiteri în fiecare Biserică [...]" (v. Cornilescu)
"Și hirotonindu-le preoți în fiecare biserică [...]" (v. Sinodală)
"Cheirotonesantes de autois kat' ekklesian presbyterous" (original)

Dar cred că am divagat suficient... Dacă vrei să continui, deschide un nou topic.

Citat:
1. Biserica Primara nu are nici o legatura cu adventistii
2. Biserica Primara a luat fiinta in mod nevazut la moartea pe Sf. Cruce a Mantuitorului si in mod vazut la Cincizecime(cu vreo 2000 de ani in urma)
3. Biserica Ortodoxa reprezinta in prezent Biserica Primara(Trunchiul). Mai sunt ele si ramuri: BC....
4. Din pacate sectele nu fac parte nici macar dintre ramuri: reprezinta cel mult niste vlastare, pomisori ce cresc in jurul Biserici lui Hristos.
2. Adventistii au aparut la mijlocului secolului 19(cam 150 de ani in urma) iar contextul si cauzele nu prea va avantajeaza. Pentru a nu te jigni nu o sa specific cu exactitate "situatia medicala" a initiatoarei Ellen White. Situatie in care se gaseau si primii membrii ai sectei. Niste oamnei "sanatosi" nu s-ar fi lasat influentati de o persoana precum Ellen White.
3. Titlurile respective nu reprezinta functii ci diferite slujiri, si dupa exemplul Mantuitorului
cu cat cineva este mai mare intre preoti, cu atat si slujirea lui este mai mare
4. In ce priveste clerul BO pastreaza organizarea Biserici Primare
5. Prima categorie: diaconii
6. A doua categorie: preotii
4. A 3-a categorie: episcopii(mitropolit, patriarh....)
7. Titlurile repective sunt folosite doar pentru a diferentia diferitele categorii de slujire(Prea Sfintit.....) Astfel pentru episcop se mai foloseste si termenul de Prea Sfintit pentru a-l diferentia de preot care e doar sfintit. Aceasta deoarece episcopul este in primul rand Sfintit(a primit hirotonia in preot) iar pentru a evidentia faptul ca a primit si hirotonia in episcop se alatura termenul Prea=> Prea Sfintit(cel care atat dreptul a face indatoririle preotesti, dar si puterea de a hirotoni noi preoti)
Dragă (până la urmă, o să intre la bănuieli userii), chiar și numerotația este hazlie, hai că-mi placi
Am o singură nedumerire: La punctul 4.bis prin Biserica Primară înțelegi Biserica din timpul apostolilor? Dacă da, atunci la punctul 4.terț dă-mi te rog referințele biblice cu privire la mitropolit și patriarh. Mulțumesc.

Citat:
Care original? Cel scris acum aproape 2000 de ani in greaca veche. Sau varianta Ellen White
Se înțelege că e vorba de copii ale originalului, manuscrisul original al Apocalipsei s-a pierdut. Ellen White nu are nicio traducere a Bibliei.

Citat:
Sa-mi fie cu iertare, dar nu m-am putut abtine.
Se prea vede că abstinența nu este unul din punctele tale forte.

Citat:
Draga ne fiind adventist, nu ma las influentat de saituri obscure ale unor oameni compromisi, nici nu citesc "literatura usoara" a unor diletanti in materie(Ellen White & Co). Nu am obiceiul in a ma documneta in probleme serioase folosind internetul. Folosesc surse cat mai credibile cat mai apropiate de evenimentele ce ma intereseaza. Si asta fara a ma interesa daca autorul respectiv a fost ortodox, catolic, inchinator la idoli.... Ma intereseaza doar obiectivitatea!
Așa să-ți ajute Dumnezeu!
Vechi 05.11.2009, 14:04:36
ciprian85 ciprian85 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Implicit

Citat:
Cu noua ta specializare în oftalmologie ar fi trebuit să faci imediat legătura între presbyteros (bătrân) și prezbitism. Presbyteros nu avea nici o legătură cu preotul în NT. Toate legăturile vin doar în urma "inovației" acesteia aduse în creștinism: sistemul preoțesc.

Confuzia etimologică cu care te confrunți sau pe care vrei s-o induci (ți-am subliniat pe text) probabil își are rădăcina în Fapte 14,23:

"Au rînduit presbiteri în fiecare Biserică [...]" (v. Cornilescu)
"Și hirotonindu-le preoți în fiecare biserică [...]" (v. Sinodală)
"Cheirotonesantes de autois kat' ekklesian presbyterous" (original)
Dar cred că am divagat suficient... Dacă vrei să continui, deschide un nou topic.
Draga nu eu sunt ce care a divagat. Tu esti cel ce a facut-o atribuind(cu scopul de a nega existenta si necesitatea preotiei nou testamentare) tot felul de intelesuri straine cuvantului prezbiter(transcris in limba romana, imprumutat din greaca la fel ca multi alti termeni ce apar in Biblie - un neologism la momentul respectiv) sau presbyterous(in neo-greaca) sau presviieruvs(in greaca veche).
Ca urmare "o sa ma tin" de tine atat timp cat vei mai incerca sa "rescrii" intelesuri si semnificatii unor cuvinte .
Nu cred ca faci aceasta din nestiinta, o faci mai degraba din rea-vointa.

Daca totusi o faci din nestiinta mai citeste odata ce am scris in postul anterior. E ceva la mintea copilului sa intelegi semnificatiile cuvintelor respective in greaca veche si neogreaca.
Pentru siguranta poti sa apelezi la un manual de greaca veche. O sa intareasca ceea ce am scris mai jos. O sa intelegi ca prezbiter are semnificatia de preot(sunt sinonime in limba romana). O sa realizezi ca in toate cele trei copii ale Bibliei fraza respectiva are aceeasi semnificatie, sugerand existenta preotiei inca din perioda apostolica.

Citat:

Iar varianta care sustii tu ca ar fi originala, a treia, nu e cea originala(este scrisa in neo-greaca, limba folosita in prezent de greci), variantele cele mai apropiate de original fiind cele scrise in greaca veche(reprezinta si motivul pentru care in Biserica Ortodoxa viitorii preoti, in perioda de pregatire, in timpul seminarului si al facultatii studiaza intens limba greaca(alturi de latina si ebraica)). N-ar fi rau sa le studiati si voi, pentru a putea consulta lucrari cat mai apropiate de original, si acestea nu consultate pe internet sau in format electronic, ci in manuscris(desi e necesar putin efort) in bibliotecile unor instiutii serioase(si nu ma refer doar la fac de teologie).

Citat:
Am o singură nedumerire: La punctul 4.bis prin Biserica Primară înțelegi Biserica din timpul apostolilor? Dacă da, atunci la punctul 4.terț dă-mi te rog referințele biblice cu privire la mitropolit și patriarh. Mulțumesc.
Draga si mitropolitul dar si patriarhul este tot un episcop, nu are mai putin sau mai mult har. Termenul de mitropolit este folosit pentru a numi presedintele unui sinod regional, care cuprinde mai multe episcopii. Patriarhul este presedintele unui sinod ce cuprinde mai multe mitropolii(de exemplu sinodul episcopilor din una sau mai multe tari). Iar in cazul unui sinod pan-ortodox patriarhul ecumenic(cel de la Constantinopol-Istambul) va fi presedindetele acestui sinod. Un presedinte de sinod are aceeasi putere in cadrul sinodului ca si cea a oricarui episcop si anume un vot. Nu are nici macar dreptul de veto. Singurul scop este acela de a media discutiile/lucrarile sinodului.
Ca urmare sunt doar niste termeni, s-ar putea folosi foarte fain: presedintele sinodului episcopiilor din zona Moldovei sau presedintele sinodului episcopiilor si mitropoliilor din Romania. Insa preferam termenii respectivi, mult mai simpli si mai "condensati"
Modul de organizare al BO nu a fost inventat de 150 de ani, reprezinta modul de organizare al Bisericii Primare. Banuiesc ca ai auzit de Sinodul apostolic de la Ierusalim din anul 50(constituit din apostoli, episcopi(Tit..)) si prezidat pe rand de Sf Apostoli Petru si Iacov in calitate de episcop al Ierusalimului.

Citat:
Se prea vede că abstinența nu este unul din punctele tale forte.
Ce sa facem... Natura pacatoasa a omului... Parca ti-am explicat cum sta treaba cu ea, nu?

Citat:
Așa să-ți ajute Dumnezeu!
Amin!
Vechi 05.11.2009, 20:20:51
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Mda. Mitul acesta al succesiunii apostolice îl au și anglicanii și lutheranii scandinavi. Noi promovăm succesiunea învățăturii apostolice, nu succesiunea apostolică. Ipostaza apostolică nu poate fi moștenită.
Exact, despre un "mit" al succesiunii apostolice vorbea și apostolul Pavel:

1 Tim 4.14 “Nu fi nepăsător față de harul care este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților”.

Ioan 20.21-23 “Și Iisus le-a zis iarăși: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt; Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute.” Si asta le-o spune numai ucenicilor sai, adica celor alesi
Si Pavel acorda importanta hirotonirii:
2 Tim 1.6 Din această pricină, îți amintesc să aprinzi și mai mult din nou harul lui Dumnezeu, care este în tine, prin punerea mâinilor mele
Fapt.14.23 Și hirotonindu-le preoți în fiecare biserică, rugându-se cu postiri, i-au încredințat pe ei Domnului în Care crezuseră.

Last edited by ovidiu-s; 05.11.2009 at 22:02:58.
Vechi 11.11.2009, 12:47:14
Banned

Implicit

Citat:
Draga nu eu sunt ce care a divagat. Tu esti cel ce a facut-o atribuind(cu scopul de a nega existenta si necesitatea preotiei nou testamentare) tot felul de intelesuri straine cuvantului prezbiter(transcris in limba romana, imprumutat din greaca la fel ca multi alti termeni ce apar in Biblie - un neologism la momentul respectiv) sau presbyterous(in neo-greaca) sau presviieruvs(in greaca veche).
Ca urmare "o sa ma tin" de tine atat timp cat vei mai incerca sa "rescrii" intelesuri si semnificatii unor cuvinte .
Nu cred ca faci aceasta din nestiinta, o faci mai degraba din rea-vointa.

Daca totusi o faci din nestiinta mai citeste odata ce am scris in postul anterior. E ceva la mintea copilului sa intelegi semnificatiile cuvintelor respective in greaca veche si neogreaca.
Pentru siguranta poti sa apelezi la un manual de greaca veche. O sa intareasca ceea ce am scris mai jos. O sa intelegi ca prezbiter are semnificatia de preot(sunt sinonime in limba romana). O sa realizezi ca in toate cele trei copii ale Bibliei fraza respectiva are aceeasi semnificatie, sugerand existenta preotiei inca din perioda apostolica.

Iar varianta care sustii tu ca ar fi originala, a treia, nu e cea originala(este scrisa in neo-greaca, limba folosita in prezent de greci), variantele cele mai apropiate de original fiind cele scrise in greaca veche(reprezinta si motivul pentru care in Biserica Ortodoxa viitorii preoti, in perioda de pregatire, in timpul seminarului si al facultatii studiaza intens limba greaca(alturi de latina si ebraica)). N-ar fi rau sa le studiati si voi, pentru a putea consulta lucrari cat mai apropiate de original, si acestea nu consultate pe internet sau in format electronic, ci in manuscris(desi e necesar putin efort) in bibliotecile unor instiutii serioase(si nu ma refer doar la fac de teologie).

Draga si mitropolitul dar si patriarhul este tot un episcop, nu are mai putin sau mai mult har. Termenul de mitropolit este folosit pentru a numi presedintele unui sinod regional, care cuprinde mai multe episcopii. Patriarhul este presedintele unui sinod ce cuprinde mai multe mitropolii(de exemplu sinodul episcopilor din una sau mai multe tari). Iar in cazul unui sinod pan-ortodox patriarhul ecumenic(cel de la Constantinopol-Istambul) va fi presedindetele acestui sinod. Un presedinte de sinod are aceeasi putere in cadrul sinodului ca si cea a oricarui episcop si anume un vot. Nu are nici macar dreptul de veto. Singurul scop este acela de a media discutiile/lucrarile sinodului.
Ca urmare sunt doar niste termeni, s-ar putea folosi foarte fain: presedintele sinodului episcopiilor din zona Moldovei sau presedintele sinodului episcopiilor si mitropoliilor din Romania. Insa preferam termenii respectivi, mult mai simpli si mai "condensati"
Modul de organizare al BO nu a fost inventat de 150 de ani, reprezinta modul de organizare al Bisericii Primare. Banuiesc ca ai auzit de Sinodul apostolic de la Ierusalim din anul 50(constituit din apostoli, episcopi(Tit..)) si prezidat pe rand de Sf Apostoli Petru si Iacov in calitate de episcop al Ierusalimului.

Ce sa facem... Natura pacatoasa a omului... Parca ti-am explicat cum sta treaba cu ea, nu?

Amin!
Pentru a încheia acest capitol off-topic, îți aduc încă un argument (de fapt singurul ce ar trebui să conteze pentru un creștin), argumentul Sfintei Scripturi.
Iată ce însemna "presbyteros" (în "neogreacă" cum încerci să mă aburești):

http://www.crestinortodox.ro/forum/a...1&d=1257936094

(Fapte 14,23 - Codex Sinaiticus, sec. IV)
Vechi 11.11.2009, 16:11:53
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Implicit

Cuvântul "preot" în majoritatea limbilor moderne provine de la termenul grecesc "presbyteros" folosit frecvent în Noul Testament.
În rest aburelile sunt ale sâmbătașilor.
Vechi 11.11.2009, 22:03:10
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
Cuvântul "preot" în majoritatea limbilor moderne provine de la termenul grecesc "presbyteros" folosit frecvent în Noul Testament.
În rest aburelile sunt ale sâmbătașilor.
Vă rog ciți postările anterioare. Nu aceasta era problema. Sunt de acord că astăzi cuvântul prezbiter are și această conotație, dar pe vremea apostolilor nu însemna în nici un caz preot (termenul pentru preot era hiereus).
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Limba ebraica a VT. Aplicatie pentru cuvantul Sabat. AdrianAamz Din Vechiul Testament 9 08.02.2011 10:02:02
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre ziua de sabat a adventistilor Iustin32 Secte si culte 747 04.06.2009 15:32:12