![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Multumesc. Asemenea si tie si tuturor conforumistilor. Numai bucurii, sanatate si pace sa va aduca in case nasterea Domnului Iisus Hristos!
Zambeste, maine poate fi mai rau. Iarta, maine poate ai tu nevoie de iertare. Iubeste si nu astepta nimic in schimb. Daruieste si vei primi la randul tau. Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Îmi asum alegerea facută, alegere privată care a devenit publică pentru a ne scoate în evidență calitățile. Mesajele tale vorbesc de la sine, nu au nevoie de nici un comentariu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Un copil nascut intr-o familie adventista va gasi foarte greu drumul spre ortodoxie, nu-i asa? Si asta doar pentru ca asa a fost invatat de mic. In plus copilul e diferit de un adult, are un discernamant mai redus, e mai sensibil, etc. Revenind la Mos Craciun am cateva intrebari, obiectii. Se spune ca nu e bine ca parintii sa-l minta pe copil nici macar in lucrurile mai marunte. Dar o minciuna spusa ani de zile nu e deja o problema? Daca un copil afla ca a fost mintit ani de zile de parinti garanteaza cineva ca nu isi va pierde increderea in parinti? Daca pe noi ne minte cineva nu prea mai avem incredere in ce spune. Cu atat mai mult daca ne minte de mai multe ori. Si ce va intelege, e bine sa minti sau nu? Copilul crede sincer in Mos, un personaj care calatoreste prin spatiu, face minuni, etc. Baga cineva mana in foc ca nu-i va afecta unui copil credinta daca va afla ca nu exista acest personaj si a fost mintit? Si Dumnezeu face minuni, nu il vede si ajuta pe copii. Si sa ne gandim la toti copiii, nu egoist doar la noi care ii putem invata mai multe despre credinta. Inainte era un zeu care facea exact acelasi lucru, acum s-a schimbat doar numele in Mos. Practic nu e mare diferenta fata de un zeu pagan, care are si el puteri, face minuni, etc. E ca un fel de cult al unui zeu, mai ales pentru un copil. Si aici nu ma refer la familiile crestine care armonizeaza povestea cu crestinismul. Pana la urma la tv nu se spune nimic de crestinism cand vine vorba de Mos Craciun. Unele articole vad o legatura intre ideile new-age si raspandirea acestei povesti. Astfel pare fireasca povestea cu Harry Potter, desi copiii stiu ca aceea e doar o povestire, nu ceva real, ca Mos Craciun. |
|
|||
|
|||
![]()
De ce ar trebui sa facem lucruri doar pentru ca asa face toata lumea, fara sa le trecem si prin filtrul crestin? Pana la urma lumea a inventat si inventeaza tot felul de prostii, multe fara legatura cu crestinismul, sau chiar impotriva crestinismului. De ce ar trebui sa urmeze toti o poveste raspandita de Coca Cola? Doar pentru ca pare in aparenta frumoasa si benefica, dar trebuie stiut ca nu tot ce pare bun si frumos e de la Dumnezeu. Dimpotriva, ingerii cazuti nu fac doar rau, cum sunt descrisi in vest. Ingerii cazuti inttideauna dau aparenta de lucru bun, benefic, au invatat si ei ca atragi mai multi oameni cu mierea decat cu bata. Insasi pacatele sunt placute, ca sa placa omului, sa se obisnuiasca cu ele.
Sa vedem si ce spun sursele ortodoxe, nu doar reclamele Coca-Cola. Răspunsuri la întrebări ale tinerilor, Arhim. Spiridonos Logothetis http://jurnalspiritual.eu/raspunsuri...r-mos-craciun/ |
|
|||
|
|||
![]()
Un alt articol, care evidentiaza ceea ce am spus si eu: https://www.facebook.com/10347436639...0670624345563/
Citez: "De ce nu s-ar putea impaca Mos Craciun cu Craciunul ortodox? Ridicand acest subiect in mediul meu am fost intrebat: ce este rau in a mentine o traditie frumoasa, in a face copilul fericit, in ai cumpara un cadou de Craciun? In aparenta pare a fi un obicei frumos si nevinovat, dar la o privire mai atenta si mai critica din punct de vedere crestin se va vedea ca lucrurile nu stau chiar asa. In primul rand totul incepe cu o minciuna, incalcandu-se astfel porunca "sa nu minti". Unii ar putea obiecta ca este o minciuna nevinovata. Incercati sa-i explicati asta unui copil cand afla ca Mos Craciun nu exista si ca parintii lui l-au mintit atatia ani. Mai ales parintii care doresc sa le dea copiilor lor o educatie crestina autentica. Se spune ca aceasta este prima minciuna pe care o spun parintii copiilor. In al doilea rand, datorita acestei minciuni intretinute a parintilor, copiilor li se distruge credinta in Nasterea lui Iisus, deoarece ei nu vor astepta Craciunul pentru sarbatoarea nasterii ci pentru a primi cadouri de la Mosu'. Partea materiala va prima intotdeauna in fata credintei in mintea unui copil. Astfel, in cei mai importanti ani din formarea sa ca persoana, acesta este privat de educatia crestina autentica. In al treilea rand, toata povestea creata in jurul acestui personaj este plina de magie si fantastic (un alt lucru care intra in contradictie cu Biblia, magia fiind interzisa), lucru care ii aprinde pofta si il obisnuieste in acelasi timp cu acestea. De aceea, in vechime, crestinii le spuneau copiilor povesti despre Vietile Sfiintilor si nu povestile pagane din zilele noastre. Astfel, copiilor li se dadea o educatie morala desavarsita, plina de exemple pozitive, demne de urmat. Din pacate, in zilele noastre acesti Sfinti Parinti s-au "demodat", locul lor fiind luat de idolii contemporani inzestrati cu puteri paranormale, ireale, magice. Ce este si mai grav este ca parintii sunt cei care, in loc sa intervina sa-si fereasca copilul de acestia, tocmai ei sunt cei care ii promoveaza, ii accepta. Trebuie sa intelegem ca Mosul a fost inventat pentru a vinde produsele marilor comercianti. El nu a existat in Traditia crestina. Niciun Sfant Parinte nu-l pomeneste in scrierile sale. Este o inventie apuseana, fiind propagat mai ales in Statele Unite, modelat de Coca-Cola. Drept exemplu, pentru a observa cum a aparut si s-a dezvoltat acest mit al Mosului, urmariti in zilele noastre nasterea Iepurasului de Paste. Se incearca asadar si acapararea celei mai mari sarbatori crestine, dupa ce s-a reusit pangarirea celei de a doua ca importanta, Craciunul. In primul rand, copiilor trebuie sa li se vorbeasca de nasterea minunata si totodata modesta a Mantuitorului. In ziua Craciunului, dupa mersul la biserica, se pot imparti daruri copiilor nevoiasi si,in general, tuturor celor saraci; daruri ce pot fi inmanate de catre cei mici. Ei trebuie invatati sa ofere nu sa primesca daruri. Le putem oferi cadouri in toate zilele din an, daca le trebuie ceva le cumparam cand au nevoie. De ce trebuie sa existe un "mos"pentru ai cumpara un cadou celui mic? De ce sa nu le spunem ca acesta este de la parintii lui? " |
|
|||
|
|||
![]()
Si un articol de pe ortodoxiatinerilor: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/tin...-frumoasa.html
Citez: "N-aș vrea să intru în conflict cu nimeni și nici să par extremist dar pe cât e de frumoasă povestea cu Moș Crăciun, și pe cât e de captivantă pentru copii, este totuși o minciună. Și pe cât de frumoasă ar fi o minciună și oricât bine s-ar face în numele acestei minciuni, tot minciună rămâne, și va avea până la urmă un efect negativ, și va afecta pe copii și pe oameni. Cum aș putea eu oare să-mi mint copilul și să-i spun că vine Moș Crăciun, când nu vine? De ce să-i invetez o poveste în loc să-i spun că eu și mami i-am adus cadourile cu mare dragoste și să-i spunem că o iubim mult! De ce să ne ascundem în spatele ideii de Moș Crăciun? Eu cred că invocare lui Moș Crăciun creează o presupusă atmosferă de sărbătoare, chipurile o atmosferă mai deosebită... Dar sfințenia Crăciunului nu este dată de Moș Crăciun ci de Nașterea lui Hristos. De fapt chiar folosirea excesivă a cuvântului "Crăciun" elimină ușor ușor din primul plan Nașterea Dumnezeului nostru din Fecioara Maria. Pentru cei ce se bucură mereu de Dumnezeu la Sfânta Liturghie duminca și-n zilele de sărbătoare, înventata bucurie de Moș Crăciun pălește, și se arată a fi o fantomă, un non-sens, o invenție care deși se vrea a face bine, totuși face foarte mult rău, arătându-se a fi ca un ...dumnezeu. De ce să nu-i vorbesc fetiței noastre de Iisus Hristos Domnul nostru, care S-a făcut om pentru că ne-a iubit, și a venit la noi să ne facă mai buni și să ne dea cadouri din sânul Său dumnezeiesc? De ce să nu-i vorbesc, în loc de Moș Crăciun, de Măicuța Domnului care are mare grijă de noi, care ne iubește și ne protejează de tot răul și de toate necazurile, ea care e bucuria și lumina copilașilor din lumea întreagă...și care spre deosebire de moșul, chiar există, chiar ne aude și ne vede.... Copii se atașează foarte ușor de ideea de moș crăciun pentru că aceată idee găsește în ei sentimentul acesta real, că dincolo de mama și tata și de lumea de aici mai există cineva care ne aude și ne vede și ne dă daruri și ne îndeamnă să facem bine. Voi încerca să leg acest sentiment de chiar Cel care l-a lăsat în ei, de Dumnezeu, și nu de o minciună." |
|
|||
|
|||
![]()
...........
Last edited by ovidiu b.; 24.12.2014 at 10:22:10. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pentru ca astfel, o zi din cele 365, le putem insufla ideea ca o bunatate minunata, feerica, poate veni de sus, de dincolo de lume. Chiar daca Mos Craciun nu exista in carne si oase, exista ca simbol. Poarta o anumita lumina din Adevar, cea a generozitatii si bunatatii. Exista o mare diferenta mare intre falsitate si simbol, intre minciuna amagitoare si sens virtuos. Mos Craciun nu este un fals, care induce in eroare. Simbolul virtuos poate imbraca miriade de forme. Si nu avem nicio problema cu aspectul sau conventional atunci cand ii intuim sensul profund. Simbolurile sunt aripile mintii. Daca expresiile simbol ale virtutilor (care toate sunt emanate din Dumnezeu) sunt nerealitati amagitoare atunci nu ar mai trebui spusa copiilor nicio poveste. Iar adultilor nicio parabola. Pentru ca fiecare poveste, de fapt, este ireala. De ce sa ne ascundem in spatele irealitatilor din basme? De ce sa mai spunem basme copiilor? Spunem basme copiilor pentru ca simbolurile sunt usor inteligibile si lucreaza in inima lor virtutea, capacitatea de a diferentia binele de rau. Toate icoanele si toti sfintii sunt in fapt tot expresii ale dumnezeirii. Sunt doar purtatori de Lumina, nu Lumina insasi. Parabola sau basmul daruiesc si ele Lumina in chipul intelegerii. ------- In al doilea rand, copiilor carora li se spune ca Mos Craciun este doar o nascocire de marketing vor fi lipsiti de bucuria care izvoraste din adancul povestii, de feeria fulgilor de zapada si a globurilor de iarna. -------- In al treilea rand ii vor privi cu superioritate pe ceilalti copii, pentru ca sunt creduli, pentru ca ceilalti cred intr-o minciuna. Poate ii vor lua si in ras. --------- Sa lasam copilaria sa se bucure de poveste. Sa lasam povestea sa le umple inima. Caci foarte repede va trece. Si atunci infometati dupa feeria copilariei vor cauta feeria Lui Dumnezeu.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Altfel nu mai putem sa le spunem copiiilor nici basme si povesti ca gata ii mintim sau ii traumatizam! Cred ca sunt niste chestii subjective,daca tu ai fost socat in copilarie de minciuna lui Mos Craciun crezi ca si alti copii sunt asemeni tie! Ori asta nu este o generalizare!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ma irita obsesia comerciantilor vizavis de Santa insa nu-l consider chiar diabolic cum o faceti voi!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
cine este aproapele meu? | luminitarodina | Despre Biserica Ortodoxa in general | 30 | 27.07.2016 11:28:12 |
cine din voi este in Bruxelles? | TIBS | Generalitati | 9 | 17.06.2010 00:27:49 |
cine este din iasi? | bogdan_222 | Calugarul | 0 | 14.05.2010 13:22:05 |
Cine este responsabil? | eclat_de_lune | Generalitati | 1 | 07.11.2009 14:57:06 |
Cine este cel mai puternic om? | amatyyy | Teologie si Stiinta | 29 | 16.09.2009 13:49:04 |
|