![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Asta se deprinde pe parcursul timpului,realizezi ca parintii pun totul la cale,ba chiar ii suspectezi la un moment dat mai ales cand recunosti pe una dintre rude jucand rolul mosului dechizat. Nu prea vad dezamagirea sau poate nu-mi mai aduc eu aminte... Pe cand relatia copilului cu Hristos este alta,tainica,noua,abia banuita,i te rogi si iti raspunde...sau nu -si atunci chiar lipsa raspunsului este un raspuns in sine. Cum adica a devenit ateu cand a aflat? Asta presupune ca deja era credincios cu acte in regula -despre ce varsta vorbim aici? 5,6 ani? Sesizezi situatia ? :)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu cred ca e gresit sa gandeasca cineva cu mintea matura ce crede un copil. Sau sa generalizeze ceea ce i s-a intamplat lui. Ca e gresit ce spui e evident, cred ca n-o sa gasesti un singur copil care sa se bucure ca nu exista Mosul, desi credea ca exista. Asadar, unii vor fi mai putin suparati, altii mai mult. La fel, unii vor asocia supararea lor cu parintii, cei care le-au spus mitul acesta. Ei le-au spus ca Mosul exista, la fel cum le spusesera si de credinta. Cel ce spusese ca radacinile ateismului lui sunt aflarea faptului ca nu exista Mos Craciun in copilarie era un user pe forumul catolic. Desi familia lui era practicanta. Si toate acestea pentru o aiureala americana, bazata pe povestiri pagane. Eu nu am vazut articole ortodoxe in favoarea lui mos Craciun (de fapt doar la noi se zice Craciun, s-a suprapus peste o poveste populara). O lucrare ortodoxa, semnata de un preot: "Mitul lui Mos Craciun. Desacralizarea praznicului Nasterii Domnului." http://www.protopopiatul-simleu-silv...20Domnului.pdf O lucrare mai ampla si lamuritoare, de la greci: https://graiulortodox.wordpress.com/...-de-coca-cola/ Pe scurt, in ultimul articol se arata cum Santa Claus, are numele de la Sfantul Nicolae, dar e venit pe filiera protestanta. Acestia nu au cultul sfintilor, dar pentru ca si la popoarele de acolo exista evlavia fata de Sfantul Nicolae inainte de protestantism au creat aceasta poveste. Dar impletita cu mituri pagane nordice. In religiile lor era exact aceeasi poveste, cu un zeu ajutat de spirite care imparte daruri in timp ce copiii dorm. Observam ca nici macar aici zeul acela nu era considerat imaginar, deci copiii nu aflau mai tarziu ca nu exista, ei credeau ca zeul exista. Se pare ca olandezii au dus povestea in America si acolo s-a dezvoltat in secolul XIX, iar in perioada interbelica a inceput sa fie exportata in toate tarile, probabil datorita Coca-Cola. Cred ca si la noi povestea a ajuns dupa razboi. Si Halloween tot radacini pagane are, dar povestea cu Mos Craciun mi se pare cu mult mai nociva pentru copii (am explicat de ce). |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Fiecare procedeaza cum crede de cuviinta. Numai ca si copiii sunt diferiti,altii afla se supara si le trece repede ,altii nu uita o viata! Imi pare rau daca te-a suparat comentariul meu!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poate asa este, dar daca si numai 10% din copii sunt mai tare afectati, nu este deja o problema? Pe el nu il intereseaza asa mult statisticile si ca 90% uita repede. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mie imi este clar ca noi insine ne zidim sau ne smintim,nu putem da vina pe X si Y ca ne-au"furat". In Africa inca se mai boteaza unii,in America la fel devenind ortodocsi iar altii spun ca i-a smintit Mosul? Cand esti usor de smintit te sminteste si o coala de hartie. Parerea mea,in tot cazul.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Un copil nascut intr-o familie adventista va gasi foarte greu drumul spre ortodoxie, nu-i asa? Si asta doar pentru ca asa a fost invatat de mic. In plus copilul e diferit de un adult, are un discernamant mai redus, e mai sensibil, etc. Revenind la Mos Craciun am cateva intrebari, obiectii. Se spune ca nu e bine ca parintii sa-l minta pe copil nici macar in lucrurile mai marunte. Dar o minciuna spusa ani de zile nu e deja o problema? Daca un copil afla ca a fost mintit ani de zile de parinti garanteaza cineva ca nu isi va pierde increderea in parinti? Daca pe noi ne minte cineva nu prea mai avem incredere in ce spune. Cu atat mai mult daca ne minte de mai multe ori. Si ce va intelege, e bine sa minti sau nu? Copilul crede sincer in Mos, un personaj care calatoreste prin spatiu, face minuni, etc. Baga cineva mana in foc ca nu-i va afecta unui copil credinta daca va afla ca nu exista acest personaj si a fost mintit? Si Dumnezeu face minuni, nu il vede si ajuta pe copii. Si sa ne gandim la toti copiii, nu egoist doar la noi care ii putem invata mai multe despre credinta. Inainte era un zeu care facea exact acelasi lucru, acum s-a schimbat doar numele in Mos. Practic nu e mare diferenta fata de un zeu pagan, care are si el puteri, face minuni, etc. E ca un fel de cult al unui zeu, mai ales pentru un copil. Si aici nu ma refer la familiile crestine care armonizeaza povestea cu crestinismul. Pana la urma la tv nu se spune nimic de crestinism cand vine vorba de Mos Craciun. Unele articole vad o legatura intre ideile new-age si raspandirea acestei povesti. Astfel pare fireasca povestea cu Harry Potter, desi copiii stiu ca aceea e doar o povestire, nu ceva real, ca Mos Craciun. |
|
|||
|
|||
![]()
De ce ar trebui sa facem lucruri doar pentru ca asa face toata lumea, fara sa le trecem si prin filtrul crestin? Pana la urma lumea a inventat si inventeaza tot felul de prostii, multe fara legatura cu crestinismul, sau chiar impotriva crestinismului. De ce ar trebui sa urmeze toti o poveste raspandita de Coca Cola? Doar pentru ca pare in aparenta frumoasa si benefica, dar trebuie stiut ca nu tot ce pare bun si frumos e de la Dumnezeu. Dimpotriva, ingerii cazuti nu fac doar rau, cum sunt descrisi in vest. Ingerii cazuti inttideauna dau aparenta de lucru bun, benefic, au invatat si ei ca atragi mai multi oameni cu mierea decat cu bata. Insasi pacatele sunt placute, ca sa placa omului, sa se obisnuiasca cu ele.
Sa vedem si ce spun sursele ortodoxe, nu doar reclamele Coca-Cola. Răspunsuri la întrebări ale tinerilor, Arhim. Spiridonos Logothetis http://jurnalspiritual.eu/raspunsuri...r-mos-craciun/ |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Altfel nu mai putem sa le spunem copiiilor nici basme si povesti ca gata ii mintim sau ii traumatizam! Cred ca sunt niste chestii subjective,daca tu ai fost socat in copilarie de minciuna lui Mos Craciun crezi ca si alti copii sunt asemeni tie! Ori asta nu este o generalizare!
|
|||
|
|||
![]()
Sunt curios dacă s-ar face un sondaj câți dintre copii din Biserică știu troparul Nașterii Domnului și câți știu cântecul Moș Crăciun.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
cine este aproapele meu? | luminitarodina | Despre Biserica Ortodoxa in general | 30 | 27.07.2016 11:28:12 |
cine din voi este in Bruxelles? | TIBS | Generalitati | 9 | 17.06.2010 00:27:49 |
cine este din iasi? | bogdan_222 | Calugarul | 0 | 14.05.2010 13:22:05 |
Cine este responsabil? | eclat_de_lune | Generalitati | 1 | 07.11.2009 14:57:06 |
Cine este cel mai puternic om? | amatyyy | Teologie si Stiinta | 29 | 16.09.2009 13:49:04 |
|