![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sunt conștient că un individ încătușat ideologic nu va înțelege prea ușor că icoanele sunt cu totul altceva decât simple proiecții ale eu-ului cuprins deopotrivă de febra creativității artistice și de o evlavie individuală rezultată în urma macerării unor idei religioase subiective. Și mă tot gândesc cum aș putea să explic lucrurile astea unui neoprotestant cu o gândire presetată să perceapă realitatea spirituală prin filtrul unor clișee iconoclaste, atâta timp cât marea majoritate a ortodocșilor consideră icoana un fel de obiect sacralizat prin învestire magică, precum totem-ul religiilor primitive. Am încercat niște tatonări introductive în altă parte, dacă chiar te interesează poți să citești acolo. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...5&postcount=68 Totuși nu pot să nu remarc înțelegerea îngustă și superficială a actului închinării ca o activitate printre altele într-o succesiune discontinuă, izolând-o astfel de ansamblul existenței ca și cum cultul ar fi o simplă gesticulație formal-corectă în fața lui Dumnezeu, o obligație metafizică în urma săvârșirii căreia, și în combinație cu o conduită generală conformă cu principiile morale stabilite printr-o lege cu statut de decret divin, omul primește ca răsplată/retribuție mântuirea. Adventiștii și o mare parte din ortodocșii contemporani se intersectează în acest stereotip mentalitar, chiar dacă fundalul teoretic pare să fie diametral opus.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 04.03.2013 at 16:05:28. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 04.03.2013 at 17:59:50. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu stiu cata dreptate am,eu privesc situatia din exterior iar intelegerea mea limitata poate fi viciata si de limitele mele confesionale dar sa va spun ceva.In Vechiul Testament,in cartea I Samuel capitolul 16,Samuel tot il plangea pe Saul,neputandu-se consola cu ideea lepadari lui de catre Dumnezeu.Apoi Dumnezeu ii spune ,,Cand vei inceta sa plangi pe Samuel pt ca l-am lepadat?"si il trimite la o alta insarcinare,care il viza pe David.In cuvinte actuale i-a spus ceva de tipul ,,Nu te mai smiorcai si impaca-te cu decizia mea.Ai o alta treaba de facut".Este o lectie impotriva (auto)compatimirii fara sens,pe sistem picat in butoiul cu melancolie si o invitatie la realism(din punctul meu de vedere analiza lui Mihailc ezte foarte realista).Cam toti am avea nevoie de asta,daca tot sunt probleme ce reclama solutii :) Numai bine,Domnul cu voi.
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 04.03.2013 at 21:33:31. |
|
||||
|
||||
![]()
Ma bucur cand un protestant arata pe forum ca a inteles semnificatia icoanei in Ortodoxie
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Exista miracole autentice, infaptuite in mod special in prezenta unei anumite icoane.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Aici mi se pare că atingeți o culme a sincerității, doar că generalizați (ca să dea bine) în prima parte. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Desigur, micul tău puseu de triumfalism unilateral conține și o doză importantă de ingratitudine (sau ignoranță) , întrucât rudimentele de hristologie, triadologie etc. din doctrina adventistă sunt tributare, în parte, sistemului dogmatic pe care matale l-ai vrea cu desăvârșire surpat. Mă amuză puțin faptul că ai reținut (și ai citat) din postarea mea anterioară doar aspecte periferice în raport cu centrul de greutate al textului. Mi-ai adus aminte de un prieten care a participat la un curs de câteva ore și, întrebat fiind la final ce i-a plăcut mai mult din cursul respectiv , a răspuns: pauza de cafea.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 05.03.2013 at 20:03:55. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Asta va rămâne de văzut... Apoc.14,8. Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()