Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.06.2011, 15:04:45
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Iata ce inseamna stergerea episcopului din pomelnic, luat direct de pe orthodoxwiki:

Expresia scrierea numelui unui episcop în diptice înseamnă că Biserica se consideră în comuniune cu acesta iar îndepărtarea numelui unui episcop înseamnă ruperea comuniunii cu el.

Acum spuneti-mi, cum poate o Biserica sa fie in comuniune cu alta Biserica, daca nu e in comuniune cu episcopul ei ?

Editare ulterioara:

23.05.2011. Ierusalim. Patriarhia Ierusalimului a publicat explicațiile oficiale referitoare la ruperea comuniunii euharistice cu B.O.Română.

În general, motivul pentru care Patriarhia Ierusalimului a rupt comuniunea euharistică cu Patriarhia Română este încercarea de a înălța un altar de rugăciune pe teritoriul unei jurisdicții canonice care aparține altei Biserici, altei patriarhii. Sf. Canoane sunt categorice în astfel de cazuri – se consideră la Patriarhia Ierusalimului.

În document se subliniează faptul că, cu părere de rău Patriarhia Română a refuzat să țină cont de hotarele jurisdicționale ale Bisericilor locale, ceea ce este un lucru inadmisibil din punct de vedere al Dreptului Bisericesc.

Last edited by Erethorn; 01.06.2011 at 15:11:02.
Vechi 01.06.2011, 20:15:48
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Iata ce inseamna stergerea episcopului din pomelnic, luat direct de pe orthodoxwiki:

Expresia scrierea numelui unui episcop în diptice înseamnă că Biserica se consideră în comuniune cu acesta iar îndepărtarea numelui unui episcop înseamnă ruperea comuniunii cu el.

Acum spuneti-mi, cum poate o Biserica sa fie in comuniune cu alta Biserica, daca nu e in comuniune cu episcopul ei ?
Pentru ca la ortodocsi patriarhul nu e papa. Cum scrie si acolo, un episcop nu mai e pomenit, deci se rupe comuniunea cu el. Am dat si citatul din comunicatul patriarhiei, in care spunea ca nu mai e pomenit patriarhul, nu ca rupe comuniunea cu BOR.
In plus am scris si de situatia din 1014, cand papa nu a mai fost pomenit la Constantinopol din cauza Filioque, dar schisma si ruperea comuniunii s-a facut dupa 1054.
In final, chiar ruperea comuniunii cu Patriarhia Iersualimului nu ar insemna mai nimic daca daca celalte patriarhii nu ar face acelasi lucru.
Dar astea le-am mai spus de doua ori.
Vechi 02.06.2011, 10:07:21
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Pentru ca la ortodocsi patriarhul nu e papa. Cum scrie si acolo, un episcop nu mai e pomenit, deci se rupe comuniunea cu el. Am dat si citatul din comunicatul patriarhiei, in care spunea ca nu mai e pomenit patriarhul, nu ca rupe comuniunea cu BOR.
Dar astea le-am mai spus de doua ori.
Si credeti ca daca spuneti un neadevar de doua ori, el se transforma in adevar ?!

Eu v-am explicat foarte clar ce inseamna stergerea unui Patriarh din pomelnic. Nu vreti sa credeti. Bine.

Dar iata ca vine si lamurirea de la Patriarhia Ierusalimului, si ce cuvinte contine ea ?

ruperea comuniunii euharistice cu B.O.Română.

Patriarhia Ierusalimului a rupt comuniunea euharistică cu Patriarhia Română

Acum incepeti sa credeti ca sunteti excomunicat de Patriarhia Ierusalimului ?
Vechi 02.06.2011, 21:11:45
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Si credeti ca daca spuneti un neadevar de doua ori, el se transforma in adevar ?!

Eu v-am explicat foarte clar ce inseamna stergerea unui Patriarh din pomelnic. Nu vreti sa credeti. Bine.

Dar iata ca vine si lamurirea de la Patriarhia Ierusalimului, si ce cuvinte contine ea ?

ruperea comuniunii euharistice cu B.O.Română.

Patriarhia Ierusalimului a rupt comuniunea euharistică cu Patriarhia Română

Acum incepeti sa credeti ca sunteti excomunicat de Patriarhia Ierusalimului ?
Acelea sunt articole scrise de ziaristi, nu comunicatul oficial. Eu am dat comunicatul oficial, iata si aici titlul de pe un site ortodox, al parintelui Savatie, http://savatie.wordpress.com/2011/05...l-al-romaniei/ Asadar screi ca rupe comuniunea cu patriarhul Daniel.
Patriarhia Ierusalimul s-a ferit pana acum sa spuna ca rupe comuniunea cu BOR. As prefera sa discut subiectele despre ortodoxie cu un ortodox.
Subiect închis

Tags
primatul papal, roma, vatican

Thread Tools
Moduri de afișare