Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.08.2012, 12:32:43
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Da Mihnea, manastirile de maici au adeseori staret barbat. Exista si o conducere "din lateral", adica o staretie este pastorita de duhovnic, preot asadar care vietuieste in alta obste. Maicutele sunt tot sub ascultare de episcopat, in definitiv. Cum altfel?
Pe de alta parte, exista in lume si manastiri mixte, cu maici si calugari (de exemplu la Essex, unde era Parintele Zaharov). Nu stiu daca in BOR avem acest mod de vietuire, banuiesc ca nu, desi s-ar putea sa ma insel.

Dar tu cum credeai?
Eu credeam că mănăstirile de maici au întotdeauna stareță. Femeie. Căreia noi îi spunem "sora superioară". Duhovnicul (spiritualul) este bărbat fiindcă trebuie să fie preot dacă ascultă confesiuni. Dar subordonarea în materie de disciplină este față de maica superioară, nu față de duhovnic.

Desigur că toate mănăstirile, fie catolice, fie ortodoxe, sunt (sau ar trebui să fie) sub ascultarea episcopatului, numai că episcopatul nu locuiește acolo noaptea.

În ceea ce privește mănăstirile catolice, ascultarea față de episcopat e un pic mai complicată, existând un grad variabil (de la un ordin la altul) de autonomie. În materii obișnuite, rolul conducător al episcopului este, în general, cvasi-inexistent: mult mai mult contează superioara provincială și, deasupra ei, superioara generală, asistate de capitluri (consilere). În orice caz, de vreo mănăstire catolică de maici care să fie conduse de un "frate superior" eu nu am auzit. Există norme de prudență care ar împiedica un asemenea lucru. Nimeni nu trebuie să se bazeze pe capacitatea de rezistență în fața ispitelor, ci trebuie să fugim de ispite.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Venirea lui Mesia (Isus Cristos) Alin27 Din Noul Testament 23 23.12.2010 17:25:14
Numele Fiului lui Dumnezeu Florin-Ionut Generalitati 11 02.04.2010 12:41:10
In Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Amin. adi_cambir Preotul 13 04.06.2009 18:04:58
Despre venirea Domnului strajeru Secte si culte 4 24.04.2008 15:44:01
Venirea Antihristului ancah Biserica Romano-Catolica 16 23.04.2008 02:29:50