Citat:
În prealabil postat de ioan cezar
Da Mihnea, manastirile de maici au adeseori staret barbat. Exista si o conducere "din lateral", adica o staretie este pastorita de duhovnic, preot asadar care vietuieste in alta obste. Maicutele sunt tot sub ascultare de episcopat, in definitiv. Cum altfel?
Pe de alta parte, exista in lume si manastiri mixte, cu maici si calugari (de exemplu la Essex, unde era Parintele Zaharov). Nu stiu daca in BOR avem acest mod de vietuire, banuiesc ca nu, desi s-ar putea sa ma insel.
Dar tu cum credeai?
|
Eu credeam că mănăstirile de maici au întotdeauna stareță. Femeie. Căreia noi îi spunem "sora superioară". Duhovnicul (spiritualul) este bărbat fiindcă trebuie să fie preot dacă ascultă confesiuni. Dar subordonarea în materie de disciplină este față de maica superioară, nu față de duhovnic.
Desigur că toate mănăstirile, fie catolice, fie ortodoxe, sunt (sau ar trebui să fie) sub ascultarea episcopatului, numai că episcopatul nu locuiește acolo noaptea.
În ceea ce privește mănăstirile catolice, ascultarea față de episcopat e un pic mai complicată, existând un grad variabil (de la un ordin la altul) de autonomie. În materii obișnuite, rolul conducător al episcopului este, în general, cvasi-inexistent: mult mai mult contează superioara provincială și, deasupra ei, superioara generală, asistate de capitluri (consilere). În orice caz, de vreo mănăstire catolică de maici care să fie conduse de un "frate superior" eu nu am auzit. Există norme de prudență care ar împiedica un asemenea lucru. Nimeni nu trebuie să se bazeze pe capacitatea de rezistență în fața ispitelor, ci trebuie să fugim de ispite.