Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 25.12.2014, 15:20:37
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Diaconul D. Aniculoae :
Moș Crăciun. Un sfânt, o legendă, un mit, o credință sau doar un produs al minții umane? Poate mulți ne-am pus întrebarea aceasta sau pur și simplu ne-am bucurat că el se află în mintea noastră, în inimile copiilor sau în cărțile cu povești. Știm că este bătrân, bun, darnic, iubitor, plin de cadouri și împăciuitor al oamenilor. Am putea spune că are foarte multe din calitățile unui bun creștin. Dar este creștin Moș Crăciun? Sau doar vrea să înlocuiască pe un alt moș, Moș (Sfântul) Nicolae? Sau poate vrea să-i îndepărteze pe creștini de însuși Izvorul bunătății, iubirii - Dumnezeu-Pruncul, născut în ieslea dobitoacelor din Bethleem?
Moșul cu barba albă ca neaua care zboară prin văzduh cu sania sa trasă de reni și mereu cu tolba plină de cadouri a devenit pentru marea majoritate a oamenilor de pe întinsul globului pământesc personajul central a celei mai mari sărbători a iernii, Crăciunul. În lumea largă nu toți știu că, de fapt, la 25 decembrie serbăm Nașterea Celui care ne-a făcut cel mai mare dar posibil, primirea firii omenești în persoana lui Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul.
De la bucuria îngerească a nașterii Fiului lui Dumnezeu în ieslea din Bethleemul Iudeii s-a trecut acum la bucuria pământească a darurilor și a mesei îmbelșugate. De la unicul Dumnezeu venit printre noi pentru a ne aduce daruri cerești și veșnice s-a trecut la un semizeu, care nu vine decât cu daruri lumești și trecătoare. E adevărat că „moșul cel bun“ îi răsplătește pe copii cu bucurii, aproprie și împacă familii, scoate la iveală iubirea și puritatea din sufletele oamenilor, dar cu toate acestea ele sunt trecătoare și nu duc la Dumnezeu. Abia atunci când această sărbătoare este pusă în legătură cu ieslea bethleemică și cu darurile aduse de magi Pruncului divin, putem recunoaște Crăciunul ca moment al păcii, al înțelegerii între oameni și al bucuriei de a oferi cadouri materiale, dar și spirituale.
Crăciun - zeu al soarelui
Pentru a afla de unde a pornit și cum s-a dezvoltat legenda lui Moș Crăciun, vă propunem o scurtă sinteză a tradițiilor care s-au împletit în jurul binecunoscutului personaj.
Pe teritoriul țării noastre s-au descoperit mai multe obiceiuri și tradiții care au dus la concluzia existenței unui zeu solar, Crăciun, de origine indo-europeană, specific teritoriilor locuite de geto-daci, identificat cu zeul roman Saturn și cu zeul iranian Mithra. Determinativul de „moș“ s-a folosit pentru a indica vârsta zeului adorat, care trebuia să moară și să renască împreună cu timpul calendaristic la Anul Nou. Astfel, divinitatea se năștea împreună cu timpul la 25 decembrie, trăia 365 de zile, îmbătrânea și murea pentru a renaște la începutul anului următor. Crăciun, făptura sacră care simboliza la romani timpul creator, în mitologia geto-dacă e posibil să fi fost reprezentat printr-un strămoș care aducea echilibrul elementelor în stadiul facerii lor. Cultul lui Crăciun este mult mai vechi decât cel al lui Mithra și coboară sub era noastră.
Moș Ajun și Moș Crăciun, doi frați gemeni cu bărbile lungi și albe
Poporul român care a devenit creștin odată cu nașterea și formarea lui ca neam a personificat zilele săptămânii: Sfânta Luni, Sf. Vineri, Sf. Sâmbătă etc., care sunt ființe reale pentru popor, cu oarecare puteri. Tot așa a făcut din zilele Ajunului și Crăciunului două persoane, Moș Ajun și Moș Crăciun, având la bază mitul zeului Crăciun. Ei sunt moși pentru că se arată întotdeauna cu bărbile albe de zăpadă și apoi sunt și bătrâni pentru că se trag din vremuri uitate, de când lumea și pământul.
Moș Ajun și Moș Crăciun sunt ca doi frați gemeni cu bărbile lungi până la pământ, stufoase și albe ca zăpăda, buni și darnici, cutreieră lumea de la un capăt la altul și răspândesc veselia în jur prin darurile lor, mai ales pentru copii. Moș Ajun dăruiește nuci, pere, covrigi, colaci, plăcinți, prăjituri și bomboane. Iar Moș Crăciun le aduce haine, încălțăminte, jucării, cârnați și șorici de purcel, spune tradiția orală a strămoșilor noștri.
În Banat și Transilvania ziua de 1 ianuarie poartă denumirea de Crăciunul Mic, nu Anul Nou, deoarece mai mult de un mileniu creștinii au sărbătorit Anul Nou în ziua de Crăciun, în imediata apropiere a solstițiului de iarnă; la Roma până în secolul al XIII-lea, în Franța până în anul 1564, în Rusia până în vremea țarului Petru cel Mare, în Țările Române până la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Crăciun și Crăciuneasa au fost gazdele Pruncului Iisus
Cea mai cunoscută și întâlnită legendă din țara noastră în legătură cu Moș Crăciun este cea în legătură cu Nașterea Domnului. Conform tradiției, Maica Domnului și Dreptul Iosif atunci când își căutau adăpost, au bătut la poarta lui Moș Ajun, dar acesta nu i-a primit pentru că era sărac, însă i-a îndrumat spre fratele său mai mare și mai bogat, Moș Crăciun. Acesta era stăpânul satului unde au găzduit Iosif și Maria, pe când Moș Ajun era doar paznic la vite. Unele povestiri spun că după ce a aflat că Fecioara Maria trebuia să nască, Crăciun și-a trimis nevasta, Crăciuneasa, să o moșească. După naștere, el L-a așezat pe Iisus sub un măr și, de bucurie, merele luate din pom le-a dăruit tuturor copiilor care treceau pe acolo. Tot sub acest pom l-a îngropat și pe Moș Ajun după ce a murit.
Alți autori sunțin că sub influența creștinismului, Crăciun apare și ca figură apocrifă. S-a născut înaintea tuturor sfinților și este mai mare peste ciobani. Când Crăciun află că în grajdul său S-a născut Domnul Iisus, se căiește și îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind primul creștin, sfântul cel mai bătrân.
Altă legendă spune că atunci când S-a născut Hristos, baba lui Moș Crăciun, Crăciuneasa, a moșit-o pe Maica Domnului. Când a auzit Moș Crăciun că femeia sa a lucrat de ziua lui, i-a tăiat mâinile pe loc. Atunci Crăciuneasa s-a dus la Maica Precista și, plângând, i-a spus ce a pățit. Maica Domnului a suflat peste mâinile ei și îndată i s-au pus la loc și s-au făcut frumoase și nu zbârcite cum erau până atunci. De aceea, în Transilvania, de Crăciun, fiecare creștin face câte un colac sub forma unei mâini cu degetele-întinse și uns pe deasupra cu gălbenuș de ou, ca să sclipească întocmai ca mâinile Crăciunesei.
De bucurie că nevasta sa a scăpat, Crăciun împarte Fecioarei Maria daruri păstoresti: lapte, caș, urdă, smântână. De aici, transfigurarea lui Moș Crăciun într-un sfânt care aduce în ziua Nașterii Domnului daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, potrivit Evangheliei, le-au adus regii-magi. Deci Moș Crăciun de azi simbolizează pe cei trei magi.
Un pastor, un caricaturist și Coca Cola au conturat mitul Moș Crăciun
De la zeu la cioban și apoi la moșul care moare la sfârșitul anului și reînvie la începutul următorului, s-a ajuns la moșul care merge pe sania sa trasă de reni printre nori și împarte cadouri copiilor, abia la începutul secolului al XIX-lea. Un rol important în crearea mitului l-a avut pastorul american Clement Clarke Moore, care, într-un poem, l-a prezentat pe Sfântul Nicolae ca un personaj simpatic, dolofan și zâmbitor, care împarte cadourile din sania sa trasă de reni. Publicat pentru prima dată în ziarul „Sentinel“, din New York, pe 23 septembrie 1823, poemul a devenit în anii următori foarte căutat, ajungând în mai multe cotidiane din Statele Unite, dar și tradus și publicat în întreaga lume. Și numele folosit în SUA, Santa Claus (Moș Crăciun), provine din termenul olandez Sinterkloos - Sfântul Nicolae.
În 1860, cotidianul „Harperâs Illustrated Weekly“ a publicat un desen al lui Santa Claus, îmbrăcat într-un costum roșu ornat cu nasturi negri și cu o curea din piele. Timp de aproape 30 de ani, Thomas Nast, desenator și caricaturist al ziarului, a ilustrat prin sute de desene toate aspectele legendei lui Moș Crăciun. Nast este și cel care a „stabilit“ în 1885 că reședința lui Moș Crăciun se află la Polul Nord.
În 1931, Moș Crăciun a primit o nouă alură printr-o campanie publicitară, desfășurată de compania Coca-Cola. Desenatorul Haddon Sundblom i-a dat lui Moș Crăciun o burtă durdulie, un aer jovial, costumul său roșu și o atitudine tolerantă. În următorii 35 de ani, Coca-Cola a difuzat astfel de portrete ale lui Moș Crăciun în presa scrisă. Putem spune că această companie este autorul moral al conturării mitului actual despre Moș Crăciun.
Deci merită să scoatem în evidență mai mult pe Moș Crăciun decât bucuria Nașterii lui Hristos exprimată atât de frumos în colinde? Merită oare copiii noștri să creadă într-o creație a oamenilor sau în adevăratul Moș Crăciun, Sfântul Nicolae? Crăciunul nu trebuie limitat doar la sărbătoarea cadourilor, ci întărit cu bucuria de a cânta alături de îngeri colindele divine închinate Nașterii Fiului lui Omului, Fiului lui Dumnezeu, Domnul Nostru Iisus Hristos.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cine este aproapele meu? luminitarodina Despre Biserica Ortodoxa in general 30 27.07.2016 11:28:12
cine din voi este in Bruxelles? TIBS Generalitati 9 17.06.2010 00:27:49
cine este din iasi? bogdan_222 Calugarul 0 14.05.2010 13:22:05
Cine este responsabil? eclat_de_lune Generalitati 1 07.11.2009 14:57:06
Cine este cel mai puternic om? amatyyy Teologie si Stiinta 29 16.09.2009 13:49:04