Aș mai întreba, pentru că în mesajul precedent am lansat o nedumerire și nici în restul textului nu sunt cu totul sigur de raționament, aș mai întreba: cum să înțelegem faptul că Biserica practica, îndeosebi în perioada de început, Botezul morților prin intermediul viilor?
Nu exprimă aceasta, oare, încrederea neștirbită a primilor creștini că harul Duhului Sfânt suflă chiar și în viața de dincolo, lărgind mereu Biserica? Nu lărgește aceasta perspectiva noastră despre Dumnezeu și om?
Putem spune (și aici fac apel la cei care își laudă "gândirea", "luciditatea", "pragmatismul" și alte însușiri vrednice de laudă) că acei primi creștini erau naivi? Că aveau o credință fanatică ori pur și simplu imatură, copilărească?
Sau, mai degrabă, că erau buni cunoscători ai puterii și iubirii lui Dumnezeu?...
Noi suntem obișnuiți să concepem (didacticist, rod al catehismului de tip școlăresc) Biserica în două componente aflate în unitate: pe pământ cea luptătoare, în cer cea triumfătoare. Dar creștinii care au plecat din lumea aceasta și nu mai fac parte din Biserica luptătoare, timpul lor de pocăință scurgîndu-se fără prea multe roade, ajung oare în Biserica triumfătoare? Iar dacă nu ajung acolo, nu mai sunt creștini? Nu mai sunt în Biserică? Atunci de ce ne rugăm pentru ei? Că parcă spunea un nene pe aici, în mod insistent și dîndu-ne și nouă îndemn statornic, să nu ne rugăm pentru oricine, întrucât doar creștinii adevărați (ce-o fi asta, nu știu, dar sigur știe domnul respectiv) merită o lumânare.
Încerc să pun oarecare noimă în multele impresii culese din dialogurile cu frații și nu prea reușesc. Uneori se revoltă logica, alteori credința... Mă ajută careva cu sfat lămuritor pentru întrebările de mai sus? Nu sunt foarte pretențios, ajunge un indiciu, o sugestie, un link spre zonele mai certe ale credinței.
|