Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #10  
Vechi 22.07.2013, 01:37:54
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Presupunînd că ești de acord, Mihaela, cu această distincție cu rol de clarificare, dă-mi voie acum să mă întorc la sutașul Corneliu.
Din textul FA aflăm că sutașul a fost botezat (deși nu am găsit afirmația nicăieri explicit, literal, însă reiese din context) abia după ce Petru binevestește Evanghelia și, lucru minunat și extraordinar, Duhul Sfânt a căzut peste toți, revărsîndu-Se deci și peste neamuri. Fără ca ei să fi fost botezați cu apă și Duh Sfânt! Nici practica apostolică a punerii mâinilor nu a avut loc, după cum arată textul.
Aflăm că abia apoi, după împărtășirea Duhului Sfânt, are loc și botezarea celor care îl însoțeau pe Corneliu.

Cum vom considera deci?
Făcea sutașul parte din Biserică, de vreme ce nu era botezat?
Dar dacă nu făcea parte, dacă nu primise așadar Sfintele Taine, cum oare a primit Duhul Sfânt?

Desigur, acesta e un caz excepțional, regula fiind că harul Duhului Sfânt se revarsă peste credincioși prin Sfintele Taine ale Bisericii. Însă e limpede că sutașul și oamenii lui sunt trăitorii unei excepții. Este așadar posibil ca harul să fie împărtășit oamenilor și în afara Sfintelor Taine, în afara Bisericii. S-a întâmplat măcar o dată, cu sutașul Corneliu, când Biserica era deja constituită.
După cum s-a întâmplat de nenumărate ori în timpul lucrării Mântuitorului, când Biserica nu era nici întemeiată și nici inaugurată. Mulți oameni au fost mântuiți direct de Hristos, inutil să mai pomenesc acest adevăr.

În concluzie, eu cred că în cazul sutașului harul s-a revărsat într-un mod asemănător cu ceea ce numim botezul dorinței, deși nu pot demonstra aceasta. E mai degrabă o analogie.
Dumnezeu răsplătește pe Corneliu pentru viața sa sfântă, binecunoscută de oameni și care ajunsese, cum spune textul FA până la Însuși Dumnezeu.

Ne miră pe noi aceasta?
Ne lezează imaginea despre Biserică?
Nu cred, mai ales când ne reamintim că "vântul suflă unde vrea"...

Textul din FA nu aduce nici o lezare Bisericii, ci deschide mintea noastră spre adevărul că Dumnezeu hotărăște cine și pe ce cale este mântuit.

Dar cum rămâne atunci cu afirmația că "nu există mântuire în afara Bisericii"?

Last edited by cezar_ioan; 22.07.2013 at 01:40:00.
Reply With Quote