Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.10.2012, 09:27:35
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Multumesc!
Cu placere. Sper sa ne fie cu folos spre mantuire...

Citat:
Cum i-ai raspunde tu lui Alin cand spune ca nu se poate trece peste pasajul in care Hristos spune ca 'nu se vor mai marita' oamenii in Imparatie?
Consider ca trebuie sa avem in vedere 2 aspecte:
a) in Rai, dupa inviere nu vor intra decat cei casatoriti si monahii/monahiile (aici includem si pe cei ce au decis cu hotarare statorica, sa traiasca in feciorie, de dragul Imparatiei Cerurilor, insa nu in mediu monahal).
b) Nu se vor mai naste prunci dupa inviere.
Astfel avand in vedere aceste 2 aspecte este clar ca nu se va mai casatori nimeni dupa inviere, caci nu va mai avea cine, din moment ce prunci nu se vor mai naste, monahii/monahiile nu isi vor schimba starea lor... iar "desfranatii, preadesfranatii, masturabatorii, sodmitii, gomoritii... nu vor vedea Imparatia Cerurilor" (Corinteni).

Aceasta nu inseamna ca se va desfinta Taina Sfintei Casatorii, sotii continuand sa sa fie una intru Hristos Iisus, existand desigur un anumit nivel de intimitate conjugala (evident excluzand relatiile trupesti sexuale firesti, insa cei care rezuma taina casatoriei, scopul ei precum si manifestarea iubirii sotilor doar la aspectele trupesti si implicit nasterea de prunci... conside ca gresesc, intrucat foarte importante sunt aspectele duhovnicesti, sufletesti: afectiv-intelectuale...)

Citat:
Daca ceva este intru Imparatie, nu poate fi desfiintat automat odata cu moartea.
Asta nu are nmic cu vreo 'neputinta afectiva' a mea sau a altora sau cu 'wishful thinking' de care zice Alin (care, aici, nu prea a aratat empatia de care zice; lucru care m-a intristat). Caci a fi impreuna in mod special cu cineva (lasand la o parte aspectul 'fizic' al trupurilor inviate, un aspect secundar, probabil, pana la urma) nu inseamna de loc ca nu va fi impreuna, ca membri ai trupului lui Hristos, si cu toti ceilalti.
Tot asa cum un cuplu care traieste o dragoste adevarata nu are o legatura de tip narcisist, ci este deschis iubirii pentru ceilalti.
As zice chiar ca trairea unei relatii de unire in Hristos ne face sa ii iubim mai mult si pe ceilalti, si in lumea asta.
Sunt de acord cu aceste afirmatii, indeosebi cu ultima fraza.

Taina Casatoriei este o taina a iubirii, o scoala a iubirii in care sotii si copiii (daca Dumnezeu ii daruieste familiei, insa daca lipsesc nu inseamna ca scopul casatoriei este "ratat", intrucat scopul casatoriei este mantuirea familiei) invata iubirea, empatia, caci ei iubindu-se unii pe altii, iubesc si pe semenii lor si pe Dumnezeu (a carui fiinta nu o putem vedea, insa putem vedea pe TATAL in Hristos Iisus iar pe Hristos Iisus in semenii nostri... iar pe Duhul Sfant intru toate... si astfel iubim Sfata Treime).

Sfintii Parinti considera ca gresesc toti cei care nesocotesc Sfanta Taina a Casatoriei, care afirma ca nu poate fi sfintitoare, indumnezeitoare in har...

Desigur ca monahismul tineste mult mai sus in indumnezeirea prin har intru Hristos Iisus, insa la monahism sunt chemati in special cei care au o dragoste deosebita de semeni si de Dumenzeu care doresc sa depaseasca nivelul manifestarii iubirii din familie (fata de membrii familiei, fata de semeni, fata de Dumnezeu).

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 23.10.2012 at 09:32:49.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 11:59:50
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
insa cei care rezuma taina casatoriei, scopul ei precum si manifestarea iubirii sotilor doar la aspectele trupesti si implicit nasterea de prunci... conside ca gresesc, intrucat foarte importante sunt aspectele duhovnicesti, sufletesti: afectiv-intelectuale...)
Te rog, fă-mă să înțeleg unde e greșeala, unde greșesc soții. Și ce înțelegi prin nevoile astea "duhovnicesti, sufletesti: afectiv-intelectuale". Te rog dacă se poate pe scurt.

ps: am avrut să răspund acestui mesaj, dar am zis să îmi clarifici ideea ta, pentru a nu face eu o greșeală.

Last edited by ovidiu b.; 23.10.2012 at 12:03:37.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 12:20:54
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Te rog, fă-mă să înțeleg unde e greșeala, unde greșesc soții.
Sotii precum si cei care considera ca scopul principal al casatoriei este nasterea de prunci si nu mantuirea (lipsa nasterii de prunci neprelicritand mantuirea familiei) gresec intrucat desconsidera mantuirea punand-o fie pe locul 2 (dupa nasterea de prunci) fie considerand ca se mantuie prin nasterea de prunci (numar, cantitativ) si nu prin harul, dragostea si mila Domnului nostru Iisus Hristos.

Citat:
Și ce înțelegi prin nevoile astea "duhovnicesti, sufletesti: afectiv-intelectuale". Te rog dacă se poate pe scurt.
Dragostea impartasita atat la nivel duhovnicesc, cat si sufletesc: afectiv-intelectual.

Pe scurt este vorba de activitati comune, la un nievel de intimitate profund.
bucuriile duhovnicesti: Sfantele Taine, lectura duhovniceasca, rugagiunea, postul etc

sufletesc:
intelectual: studiul stiintific impartasit, lecturi intelectuale impartasite
afectiv: sensibilitate, empatie, tandrete, zambete, saruturi, imbratisari...

trupesc: activitatea sexuala fireasca, specifica casatoriei.

Mai detaliat, consider de referinta urmatoarea lucrare:
Manual de iubire, firea dragostei - Filotei Faros
Recenzie:
http://simeona-bucurie.blogspot.ro/2...dragostei.html
Librarie
http://www.libris.ro/carte-ortodoxa/...--p318369.html

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:00:37
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
trupesc: activitatea sexuala fireasca, specifica casatoriei.
În activitatea sexuală firească, specifică căsătoriei, se poate evita rodul?
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:10:52
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

O luăm de la capăt.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:37:06
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
O luăm de la capăt.
Nu trebuie sa participi si dumneata daca nu vrei... consider ca este inteleapta vorba "sa fim precum croitorul expert care masoara de 10 ori si taie o singura data".

Sunt de parere ca daca este necesar repetam si de 100 de ori pana pricepem... unii dintre noi pricem mai repede, altii mai tarziu... altii niciodata din nefericire.

Reamintesc situatia care nu este poveste. Profesorul face demostratia pe tabla si la sfarsit intreaba studentii: Ati inteles? Studentii raspund onest: Nu.
Profesorul sterge tabla, reaia demonstratia si la sfarsit intreba: Ati inteles. Studentii raspund: Nu.
Pentru a treia oara, profesorul calm, sterge tabla mai face inca o data demonstratia si la sfrasit intreba: Ati inteles? Raspunsul este iar: Nu... Profesorul raspunde: Am facut de 3 ori demonstratia am inteles pana si eu, iar voi tot nu ati inteles?

Doamne ajuta.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:41:42
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
O luăm de la capăt.
Iertare, nu ne certăm, nu intrăm în polemici, ci doar clarificăm niște idei.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:50:03
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Iertare, nu ne certăm, nu intrăm în polemici, ci doar clarificăm niște idei.
Frate Ovidiu, stai linistit, discutam polemic ca barbatii, civilizat, respectos, cu argumente corespunzatoare... nu suntem de "portelan" sa ne fie frica de orice "atingere" mai brusca. Nu trebuie neaparat sa ajungem ACUM la un consens... ci nadajduim ca Dumneze ne va lumina cu Harul Sau.

Poti juca un meci de fotbal de caliate, care sa iti aduca satisfactie, daca esti "finut", "delicat"? Nicidecum... un aribtru bun stie sa "conduca" intelept un meci de calitate spre satisfactia jucatorilor si a suporteilor.

Lasa-i pe cei ce vor sa se uite la fotbal feminin in "treba" lor...
Personal ma uit cu mare interes la un meci de handbal feminin insa nu ma pot uita la un meci de fotbal feminin si nici la un meci de rugby feminin

Doamne ajuta.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:16:46
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În activitatea sexuală firească, specifică căsătoriei, se poate evita rodul?
Frate Ovidiu, parca suntem la sah... vrei sa ma prinzi si sa strigi "sah mat"... dar poate este "sah pat"

Consider ca intrebarea ta se vrea a avea urmatorul inteles: daca este firesc sa se evite rodul firesc al activitatii sexuale firesti a sotilor care sunt pruncii... si nicidecum sensul urmator: daca putem evita voit rodul prin metode contraceptive, congragestive... sau daca deviem firescul activitatii sexuale (fie doar pentru a evita nasterea de prunci fie pentru "placere") prin masturbari, perversiuni sexuale etc., sau mai stiu eu ce dracovenii, caci evident ca sta in puterea nostra...

Doamne ajuta.

P.S. Consider ca lucrurile acestea duhovnicesti nu sunt simple si nici superficiale. Toate trebuie privite cu vedere duhovniceasca, cu discernamant duhovnicesc pentru fiecare situatie in parte... nadajduind in calauzirea harului Duhului Sfant spre mantuirea familiei si a preotului duhovnic.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:35:09
ovidiu b.
Guest

Implicit

Vezi oricum ne-am învârti, firescul nu permite de a evita rodul. Iar dacă nu este permis acest lucru, nu putem vorbi de rod ca de ceva secundar. Nu te unești pentru a te mântui, ci pentru a avea prunci. Asta am vrut să te fac să înțelegi. Eu am vorbit de firesc, nu de fapta din teren. Că în teren ea este alta...aici e cu totul o altă poveste.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02