Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.08.2012, 15:12:20
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

@AdrianaXXX: știu prea bine despre așa-zisa "constrângere". Eu am o problemă cu termenul folosit nu cu faptul că rătăcitul respectiv a fost adus la Calea cea dreaptă.
Cât despre sfatul tău de a încerca nu știu ce: nu mersi, sunt foarte însurat, foarte ortodox și altceva nu-mi mai trebuie.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 22:39:01
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
@AdrianaXXX: știu prea bine despre așa-zisa "constrângere". Eu am o problemă cu termenul folosit nu cu faptul că rătăcitul respectiv a fost adus la Calea cea dreaptă.
Cât despre sfatul tău de a încerca nu știu ce: nu mersi, sunt foarte însurat, foarte ortodox și altceva nu-mi mai trebuie.
Calea cea dreapta nu poate fi calea constrangerii. Constrangerea arata din start ca nu-i dreapta Calea. Hristos (Calea) se poate alege doar in mod liber si voluntar si nicidecum prin constrangere si santaj (santaj = nu te botezi, nu ai dreptul la casatorie cu cel ales). Apostolii nu au facut niciodata astfel de constrangeri/santaje.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2012, 07:25:31
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Calea cea dreapta nu poate fi calea constrangerii. Constrangerea arata din start ca nu-i dreapta Calea. Hristos (Calea) se poate alege doar in mod liber si voluntar si nicidecum prin constrangere si santaj (santaj = nu te botezi, nu ai dreptul la casatorie cu cel ales). Apostolii nu au facut niciodata astfel de constrangeri/santaje.
Așa poți să spui că și Dumnezeu te șantajează oe tine-n special, nu? Nu respecți cele 10 porunci vechi testamentare și poruncile Mântuitorului, pa-pa mântuire!
Reply With Quote
Vechi 07.08.2012, 16:21:39
ioan cezar
Guest

Implicit

Poruncile lui Dumnezeu nu sunt atat constringeri, cat mai degraba usi deschise pentru ca noi sa pasim, sa devenim intru Fiinta.
Sunt solutii, dezlegari ale unor probleme pe care mintea omeneasca s-a chinuit in zadar sa le rezolve, limitata si intunecata fiind, dupa caderea protoparintilor.
De aceea, poruncile se "inteleg" cu inima, nu cu mintea.
Odata cu deschiderea inimii, odata cu pieirea invartosarii, fie si in parte, mintea deja pricepe altfel si accepta ceea ce inainte de dezghet abia putea concepe. Primavara nu-i ca iarna, ca sa parafrazez un presedinte aflat in stand-bay...
Metanoia incepe in suspinul inimii, nu in laboratorul parerilor istete.
Daca poruncile sunt percepute ca fiind constringeri, iar nu ca soapte de dragoste ale Parintelui, aceasta se intampla acolo unde exista o neintelegere adinca a problemei libertatii si a dragostei filiale. Chestii de-ale sentimentelor, deh...
E drept ca acest lucru nu il inteleg bine, uneori, nici slujitorii sfintiti. Dar e treaba noastra sa ne lasam inmuiati, cata vreme noi, fiecare, cautam "duhul umilit, inima infranta si zdrobita". Altminteri, de nu ravnim la aceasta comoara a umilintei si smereniei, orice predica si orice cuvant, fie si din Scriptura, mai degraba invrajbesc duhul nostru, decat il inmoaie.
Sfintirea e un zbor cu aeroport in suspinul inimii.
In rest e doar Cerul... Si dorul de Dumnezeu, busola sigura, infailibila. AMIN+

Last edited by ioan cezar; 07.08.2012 at 16:25:39.
Reply With Quote
Vechi 10.08.2012, 10:17:38
sad story sad story is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.05.2012
Implicit

Eu cred ca, membrii bisericilor ortodoxa si catolica, fiind biserici surori, se pot casatori intre ei.
Reply With Quote
Vechi 10.08.2012, 10:47:17
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Așa poți să spui că și Dumnezeu te șantajează oe tine-n special, nu? Nu respecți cele 10 porunci vechi testamentare și poruncile Mântuitorului, pa-pa mântuire!
Nu exista porunca de a-i boteza pe altii prin santaj. Santajul insusi este impotriva poruncilor lui Dumnezeu.
Cel care este chemat de Dumnezeu la credinta, cere singur botezul. Asa cum cel care este botezat prin santaj nu poate fi apoi santajat sa respecte si cele 10 porunci.
Parca ati fi pagan, numai paganii fortau si santajau la inchinari idolesti pe acelasi motiv invocat de dvs., bye bye gratia zeilor daca nu.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nunta mixta - care sunt problemele? Ciprian Mustiata Secte si culte 100 04.05.2013 13:31:46
Nunta honney Nunta 27 27.04.2011 19:25:22
nunta cojanete Nunta 3 24.03.2010 11:31:35
nunta killerandrew Nunta 5 07.07.2009 12:55:29
casatorie mixta, rog raspuns de la preot, daca se poate lumar Nunta 5 13.10.2008 20:29:10