Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.08.2012, 14:21:45
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
Decebal, am inteles partea cu declaratia, asa cere teoria. Nu il obliga insa la nimic apoi.
Nu doar teoria cere așa. Ți-am spus foarte clar că în practică l-au pus preoții catolici să semneze acea Declarație. Practică, nu teorie! Iar la catolici regulile sunt reguli, nu te joci cu regulile, nu vezi atâtea "pogorăminte" și "iconomii" ca la ortodocși. Deci pe acel bărbat ortodox practic l-au obligat, l-au constrâns să semenze Declarația. Altfel, la adio căsătorie "catolică". Poate ar fi putut să facă la ortodocși și să își crească copiii în Ortodoxie, însă nu știu dacă nu cumva respectiva catolică ar fi fost excomunicată de Biserica Catolică.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 14:42:11
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Nu doar teoria cere așa. Ți-am spus foarte clar că în practică l-au pus preoții catolici să semneze acea Declarație. Practică, nu teorie! Iar la catolici regulile sunt reguli, nu te joci cu regulile, nu vezi atâtea "pogorăminte" și "iconomii" ca la ortodocși. Deci pe acel bărbat ortodox practic l-au obligat, l-au constrâns să semenze Declarația. Altfel, la adio căsătorie "catolică". Poate ar fi putut să facă la ortodocși și să își crească copiii în Ortodoxie, însă nu știu dacă nu cumva respectiva catolică ar fi fost excomunicată de Biserica Catolică.
Decebal, eu la altceva ma refeream. Practic a semnat declaratia dar continutul celor semnate este pur teoretic. Dupa casatorie isi creste copiii cum vrea, de comun acord cu sotia bine-nteles. Ceea ce vor ei conteaza.
BO are canoane care interzic o astfel de casatorie, deci in trecut nu s-ar fi putut casatori decat la catolici. Acum se poate casatori si la ortodocsi cu pogoramant, si stiu un caz roman-maghiara ce au facut casatoria la ambele biserici.
Iar in BO se petrec lucruri mai grave pentru ca in BO au fost oameni constransi sa se boteze pentru a se putea casatori cu partenerul ortodox. Dvs. faceti caz de o declaratie sub constrangere, ce parere aveti atunci de un botez sub constrangere? Nici una nici cealalta n-ar trebui sa existe, dar din doua, declaratia este cea mai putin grava.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 14:59:31
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Ce au pățit mă?? Constrânși? Cu ce au fost "constrânși"? "Constrâns" să se boteze. Auzi la ea.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 15:09:31
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Ce au pățit mă?? Constrânși? Cu ce au fost "constrânși"? "Constrâns" să se boteze. Auzi la ea.
Vedeti ca este un topic pe tema asta. Initial au dorit sa ascunda preotului faptul ca unul din ei era nebotezat dar au fost parati si ca atare nebotezatul a fost constrans sa se boteze altfel zero casatorie. Incercati dvs. sa va casatoriti cu un nebotezat in BO si apoi veniti sa imi spuneti si mie daca a mers...
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 15:12:20
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

@AdrianaXXX: știu prea bine despre așa-zisa "constrângere". Eu am o problemă cu termenul folosit nu cu faptul că rătăcitul respectiv a fost adus la Calea cea dreaptă.
Cât despre sfatul tău de a încerca nu știu ce: nu mersi, sunt foarte însurat, foarte ortodox și altceva nu-mi mai trebuie.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 22:39:01
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
@AdrianaXXX: știu prea bine despre așa-zisa "constrângere". Eu am o problemă cu termenul folosit nu cu faptul că rătăcitul respectiv a fost adus la Calea cea dreaptă.
Cât despre sfatul tău de a încerca nu știu ce: nu mersi, sunt foarte însurat, foarte ortodox și altceva nu-mi mai trebuie.
Calea cea dreapta nu poate fi calea constrangerii. Constrangerea arata din start ca nu-i dreapta Calea. Hristos (Calea) se poate alege doar in mod liber si voluntar si nicidecum prin constrangere si santaj (santaj = nu te botezi, nu ai dreptul la casatorie cu cel ales). Apostolii nu au facut niciodata astfel de constrangeri/santaje.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2012, 07:25:31
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Calea cea dreapta nu poate fi calea constrangerii. Constrangerea arata din start ca nu-i dreapta Calea. Hristos (Calea) se poate alege doar in mod liber si voluntar si nicidecum prin constrangere si santaj (santaj = nu te botezi, nu ai dreptul la casatorie cu cel ales). Apostolii nu au facut niciodata astfel de constrangeri/santaje.
Așa poți să spui că și Dumnezeu te șantajează oe tine-n special, nu? Nu respecți cele 10 porunci vechi testamentare și poruncile Mântuitorului, pa-pa mântuire!
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 15:14:55
Decebal Decebal is offline
Banned

Implicit

Citat:
Decebal, eu la altceva ma refeream. Practic a semnat declaratia dar continutul celor semnate este pur teoretic. Dupa casatorie isi creste copiii cum vrea, de comun acord cu sotia bine-nteles. Ceea ce vor ei conteaza.
Asta să o crezi tu că așa stau lucrurile. Odată ce ai dat declarația trebuie să o respecți pentru că aceia sunt oameni care își respectă cuvântul dat. Ceea ce tu sugerezi este că regulile se pot încălca așa de oricine de capul lui însă oamenii cinstiți, de onoare nu își calcă făgăduințele. Nu știu dacă nu cumva, după semnarea acelei declarații Biserica Catolică nu cumva te poate și acționa în instanța de judecată; asta ar putea să o spună cei din lăuntru care cunosc treburile.

Pe de altă parte cei care se căsătoresc nu o fac de capul lor și nu fac orice vor ei. fiind membri ai unor Biserici, nu sunt de capul lor și nu fac ce vor ei pentru că există limitări date de Biserică. Odată ce ai căzut de acord asupra unui lucru înainte de căsătorie, iar acordul și hotărârea se iau înainte nu după, acordul rămâne valabil.

Citat:
Iar in BO se petrec lucruri mai grave pentru ca in BO au fost oameni constransi sa se boteze pentru a se putea casatori cu partenerul ortodox.
Asta este părerea dumneavoastră personală că ar fi vorba despre o gravitate. În esență este vorba despre o normalitate. Având în vedere că Biserica Ortodoxă este succesoarea poporului ales al lui Dumnezeu, a vechiului Israel, anumite reglemetări sunt inspirate de vechiul testament. Ori știm ce atenție acordau vechii evrei pentru puritatea religioasă și de aici vin canoanele Bisericii Ortodoxe, din dorința de a se păstra puritatea credinței ortodoxe a soților și a copiilor și de a nu se corupe credința ortodoxă prin influențe heterodoxe. Se urmărește prin urmare respectarea vechiului și a noului testament, nu urmarea propriilor pofte și păreri personale. Biserica Ortodoxă este în cele din urmă o societate și nu își face fiecare după capul lui. Copiii ortodocșilor trebuie deci crescuți în credința Bisericii Ortodoxe, nu așa cum vă place dumneavoastră.

Last edited by Decebal; 07.08.2012 at 07:56:33.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 22:32:22
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Asta să o crezi tu că așa stau lucrurile. Odată ce ai dat declarația trebuie să o respecți pentru că aceia sunt oameni care își respectă cuvântul dat. Ceea ce tu sugerezi este că regulile se pot încălca așa de oricine de capul lui însă oamenii cinstiți, de onoare nu își calcă făgăduințele. Poate tu ești obișnuită cu alte practici, în care îți calci în picioare făgăduințele date, declarațiile semnate. Nu știu dacă nu cumva, după semnarea acelei declarații Biserica Catolică nu cumva te poate și acționa în instanța de judecată; asta ar putea să o spună cei din lăuntru care cunosc treburile.

Pe de altă parte cei care se căsătoresc nu o fac de capul lor și nu fac orice vor ei. fiind membri ai unor Biserici, nu sunt de capul lor și nu fac ce vor ei pentru că există limitări date de Biserică. Odată ce ai căzut de acord asupra unui lucru înainte de căsătorie, iar acordul și hotărârea se iau înainte nu după, acordul rămâne valabil.

Asta este părerea dumneavoastră personală că ar fi vorba despre o gravitate. În esență este vorba despre o normalitate. Având în vedere că Biserica Ortodoxă este succesoarea poporului ales al lui Dumnezeu, a vechiului Israel, anumite reglemetări sunt inspirate de vechiul testament. Ori știm ce atenție acordau vechii evrei pentru puritatea religioasă și de aici vin canoanele Bisericii Ortodoxe, din dorința de a se păstra puritatea credinței ortodoxe a soților și a copiilor și de a nu se corupe credința ortodoxă prin influențe heterodoxe. Se urmărește prin urmare respectarea vechiului și a noului testament, nu urmarea propriilor pofte și păreri persoanle așa cum insinuați dumneavoastră că ar trebui să fie. Biserica Ortodoxă este în cele din urmă o societate și nu își face fiecare după capul lui așa cum dumneavoastră vă place să vă faceți de cap și să ignorați regulile. Copiii ortodocșilor trebuie deci crescuți în credința Bisericii Ortodoxe, nu așa cum vă place dumneavoastră.
Decebal, lucrurile sunt foarte simple. Un ortodox nu are cum sa isi invete copiii religia catolica pentru ca pur si simplu nu o cunoaste decat pe a lui: ortodoxa. Iar BC nu ii poate interzice sa-i invete pe copiii Ortodoxia, sub nici o forma, nici legala nici altfel, ca doar nu se afla in vreun fel sub autoritate catolica si nu este membru al BC ci a BO iar conform BO al carui membru este trebuie sa isi educe copiii ortodox. Daca insa "a cazut deacord" asa cum spuneti acum, si deci nu a semnat din constrangere asa cum ati spus prima data, atunci se schimba povestea, trebuie intr-adevar sa faca conform celor semnate.
Daca insa a fost constrans asa cum ati spus prima data, atunci sa stiti ca orice declaratie facuta sub constrangere nu are valoare. In BC pana si o casatorie se poate anula daca se dovedeste ca a fost facuta sub costrangere, ca sa vedeti cata valoare (adica nula) are lucrul facut sub constrangere.

Iar botezul facut din constrangere si nu din credinta este grav, se necinsteste o Taina.

Cat despre puritatea religioasa, nu cred ca apostolii nu aveau puritate religioasa, si iata ca nu aveau astfel de canoane. Iar in cazul discutat de dvs. nu eu sunt cea care nu a respectat canoanele ortodoxe ci cel pe care l-ati pomenit, care s-a insurat cu o catolica. Cum v-am spus, suportati greu sa fiti contrazis si aceasta frustrare v-o descarcati prin atacuri la persoana sau mistocareala, in loc sa va purtati cu demnitate.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nunta mixta - care sunt problemele? Ciprian Mustiata Secte si culte 100 04.05.2013 13:31:46
Nunta honney Nunta 27 27.04.2011 19:25:22
nunta cojanete Nunta 3 24.03.2010 11:31:35
nunta killerandrew Nunta 5 07.07.2009 12:55:29
casatorie mixta, rog raspuns de la preot, daca se poate lumar Nunta 5 13.10.2008 20:29:10