Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 05.07.2012, 10:45:17
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adrianna Vezi mesajul
Va multumesc mult de raspunsuri!
Cu placere. Sper sa ne fie utile petnru mantuirea noastra si doar infatuare intelectuala sau iscodire.
Eu nu spun nimic nou. Ci ceea ce am studiat si am inteles transmit mai departe.

Citat:
În prealabil postat de Adrianna Vezi mesajul
Pentru partea cu bilocatia, va rog sa o luati mai babeste cu mine, m-ati pierdut la fizica cuantica! Nu se studia inca la scoala pe cand mai eram si eu eleva, iar timp de a o studia pe cont propriu nu prea am avut.
Bilocatia explicata simplist inseama posibilitatea unei entitati (obiect, persoana) de a fi in mai multe locatii precizate prin coordonate spatio-temporale. Concret: Persoana Ion sa fie la aceeasi ora 10am atat in New York ce are coordonatele spatiale: 41°8′44″N 73°59′42″W cat si in Tokyo ce are coordonatele spatiale: 35°41′22.22″N 139°41′30.12″E.

Problema prinicipala este definirea spatiului si a timpului pentru a vorbi de bilocatie.

Daca vreti sa "incuiati" pe cel mai "tare" filozof sau om de stiinta il veti intreba: Ce este timpul? Ce este spatiul?

In domeniul stiintei definitiile notiunilor de spatiu si timp sunt diferinte in functie de teoria stiintifica care le utilizeaza. Definitiile acestor notiuni sunt adesea incompatibile. Spre exemplu in mecanica clasica (newtoniana) timpul este considerat absolut, adica ordinea evenimentelor este aceeasi pentru orice observator din univers, adica pe ceasornicele lor ei vor vedea evenimentele la acceasi ora, indiferent de locatia lor in univers.

In teoria relativitatii timpul este relativ, fiecare observator are propria masura a timpului, viteza luminii in vid fiind de referinta in definirea timpului observatorilor. De asemenea si spatiul este definit tot raportat la viteza luminii in vid. (aici fac o precizare: Hristos Iisus spune: "Eu sunt lumina lumii" deci iata ca si in lumea fiziica referinta este viteza luminii, deci tot la Logos trebuie sa ne raportam). In teoria relativitatii notiunile de spatiu si timp nu mai pot fi considerate separat ci impreuna intr-un continuum numit spatiu-teimp, ce este definit prin raportare la viteza luminii in vid tinand cont de gravitatie.

Si fiindca a venit vorba de gravitatie, definirea si explicarea acesteia in teoria relativitatii este diferita si incopatibila cu explicatia oferita de mecanica newtoniana.
Pe scurt teoria reltivitatii generalizata (care explica si gravitatia poate fi rezumata): materia (sub forma de substanta caracterizata prin masa sau sub forma de camp careacterezat prin energie) determina spatiu-timpul sa se curbeze iar curbira spatiu-timpului
determina materia sa se miste. (Evindent ca acest mod de functionare al universului este creat si mentiunt de Dumnezeu spunem noi ce ce acceptam teologia, iar adeptii filozifiei materialiste evita cu eleganta sa vorbeasca despre cauza acestui mod de functionare al universului descris de stiinta, intrucat nu pot oferi nici o explicatie concreta).

In mecanica cuantica, care studiaza universul la scara atomica (fenomenele care se petrec la acea scara) spatiul si timpul nu pot fi definite in sensul cu care suntem noi obisnuiti in lumea macroscopica. La nivel atomic nu "exista" notiunile de stanga, dreapta, sus, jos, inainte, inapoi, mai tarziu... fiecare particula este in mai multe "locuri" in acelasi "timp" (principiul superpozitiei). Spre exemplu electronul nu este ca o mica "bobita" care se misca cu vinteza constanta in jurul nucleului pe o orbita bine determinata, ci electronul "exista" ca un fel de "nor" (unda, camp) in jurul nucleului atomului iar in momentul in care este "masurata" pozitia lui, el se "manifesta" sub forma de particula (ca o bobita).
Mecanica cuantia este extrem de interesanta si contraintuitiva.

Nu putem decat exclama asemenea psalmistului " Cât s-au mărit lucrurile Tale, Doamne, toate cu înțelepciune le-ai făcut! "Psalmul 103

Revenind la bilocatie si concluzionand, aceasta este imposibil de realizat practic din puct de vedere stiintific la nivel macroscopic, iar din punct de vedere teologic este posibil de ralizat practic numai si numai cu harul lui Dumnezeu, insa simultaneitatea prezentei unei persoane (sfant) sau inger bun la o anumita ora in mai multe locatii definite prin coorodonate spatiale este condiderata doar din punctul de vedere al timpului precizat de ceasornicele observatorilor insa din punct de vedere al timpului precizat de cesornicul sfantului sau al ingerului bun evenimentele nu sunt simultate. Omniprezenta este o caractersitca exclusiva a fiintei lui Dumnezeu.

Citat:
În prealabil postat de Adrianna Vezi mesajul
Ma bucur ca sunteti adeptul logicii, asa ca va rog sa-mi explicati logic dar cu cuvinte simple. Haideti sa pornim de la exemplele ce mi le-ati dat din Biblie, aratati-mi de ce acelea sunt translatie/translocatie, si cum ar fi aratat daca ar fi fost bilocatie. Ca sa inteleg intai diferenta intre concepte.
Orice crestin, in special cei ortodocsi sunt "adeptii" Logosului Intrupat (logica, atotstiinta, atotintelepciune...). Harul Duhului Sfant nu este opus logicii ci doar "intelepciunii" lumii acesteia axata doar pe cautarea placerii (asociata notiunii de bine) si evitarea durerii (asociata notiunii de rau) dupa cum spune Sfantul Maxim Marturisitorul. Logica duhovniceasca are ca scop indumnezeirea omului, ce si cum trebuie sa faca omul sa dovandeasca binele, harul Duhului Sfant intru Hristos Iisus.

Translocatia, translatia implica parcurgerea unei distante spatiale.
Bilocatia inseamna prezenta simultata in mai multe locuri definite prin coordonate spatiale.
Astfel notunile sunt fundamental diferite

Teleportarea inseamna "transmiterea" unor obiecte sau informatii dintr-un loc in altul (definite prin coorodonate spatiale si temporale) fara a fi necesara parcurgerea unei distante definite spatial. Teleportarea informatiei (si nu a obiectelor fizice, materiale) a fost realizata recent pe distante de ordinul zecilor de km, cu ajutorul principiului inseparabilitatii cuantice ("quantum entanglement").

De remarcat ca definirea acestor notiuni, concepte implica definirea notiunilor fundamentale de spatiu si timp.
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cea mai mare dovada, ce o putem da despre credinta noastra Ekaterina Despre Biserica Ortodoxa in general 16 03.08.2012 15:38:50
Despre viata...intrebare tigerAvalo9 Generalitati 18 04.07.2011 12:05:05
Parintele Iustin - Despre Romania, romani si credinta Rodica50 Intrebari utilizatori 0 12.12.2010 19:12:40
intrebari despre credinta biserica cult scristim Despre Biserica Ortodoxa in general 1 07.02.2007 06:26:57