![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
E doar o ironie zeflemitoare, cum face intotdeauna penticostalul cu cei ce nu-i impartasesc conceptiile ecumeniste (in special ortodoxia e la fel ca penticostalismul).
|
|
||||
|
||||
![]()
Scotland the Brave are un suflet innobilat cu trairi duhovnicesti de credinta ortodoxa(drept maritoare) si o simtire profunda cum rar am intalnit. Mi-a facut o placere deosebita sa-i citesc postarile, care au adus un plus considerabil acestui forum.
|
|
|||
|
|||
![]()
Subscriu. Intotdeauna am gasit in acestea o impletire armonioasa (un echilibru rar si anevoie de dobandit), intre eruditie si trairea crestina.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Doamne ajută!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
PS poate era mai potrivit in topicul despre mantuirea celor din alta confesiune... Nu. E protestant. |
|
|||
|
|||
![]()
Cum să aibă trăiri de credință ortodoxă dacă este protestant Ioanna?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Scot nu e ortodox așa cum nici medicul Raed Arafat nu e român. Până la urmă ce ne certifică apartenența la o spiritualitate? Tensiunea continuă a căutării adevărului sau somnul liniștit la adăpostul unei etichete confesionale ”mântuitoare”? Observ totuși în această jelire colectivă a lui Scot o componentă bovarică tipic feminină, și nu pot să nu-mi aduc aminte de o observație amuzată a lui Cioran referitoare la idei care s-au impus în istorie mai mult prin seducție colaterală decât prin adevărul lor intrinsec. Între o gândire eronată sexi și o gândire bine orientată axiologic dar fără ”lipici” retoric, suntem tentați să o alegem instinctiv pe prima. E o defecțiune de fond a naturii umane de care ne vindecăm doar prin metanoia aflată în bătaia razelor increate ale harului. Sau poate or mai fi și alte tratamente dar nu le știu eu.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asta nu tine de religie, ci de constiinta pastrata in om, chipul lui Dumnezeu care doar s-a alterat la caderea lui Adam, nu s-a pierdut de tot. De aceea si ateii pot face fapte bune, dar mantuirea nu tine numai de acestea, ci de relatia cu Dumnezeu cel Adevarat, relatie inceputa si dezvoltata prin harul primit prin Sfintele Taine. E adevarat si ce spui in continuare, nu conteaza unde esti ci unde vei fi peste ceva timp. Cel ce e intr-o continua cautare a adevarului si progres chiar daca e jos de tot va depasi pe altii care erau mai sus dar nu mai cauta. Ca si broasca testoasa, care il depaseste cu pasul ei de melc pe iepurele cel iute dar care sta pe loc. Si cu exemplul asta fac continuarea catre alte idei din cele doua mesaje ale tale. Apartenenta de Biserica Ortodoxa e data de credinta in invatatura ortodoxa si unirea prin harul din Sfintele Taine. Astfel toti suntem madulare ale lui Hristos uniti prin har. Intr-o predica din anul asta un preot ne spunea la predica faptul ca de fiecare data cand ne impartasim reintram in Biserica. De aceea pedeapsa cea mai mare pentru pacate era oprirea de la impartasanie o perioada, adica ruperea comuniunii cu Biserica. Ideea cu Biserica fara limite este de sorginte ecumenista (protestanta), un hindus nu poate fi ortodox chiar daca ar crede toata invatatura ortodoxa, pentru ca nu e in comuniune euharistica. Dar nu-l opreste nimeni sa se boteze. Chiar suntem o gupare aleasa, adica cei alesi de care spune in Sfanta Scriptura si pe care Fer. Augustin a interpretat-o gresit in predestinare. Poarta de intrare in Biserica lui Iisus si in comuniune cu El este Botezul si apoi primim harul prin Mirungere, suntem Fii ai lui Dumnezeu prin har. Si toti oamenii sunt chemati, dar putini alesi, in functie de cum raspund chemarii, pentru ca bunul Dumnezeu stie faptele si inima fiecaruia, la fel ca sutasul Corneliu, la care a venit chiar un inger sa-l cheme, spunandu-i ca Domnul a vazut rugaciunea sa si straduinta si sa vina in Biserica sa se mantuiasca. Noi nu avem parte de aceasta nobila chemare si alegere pentru ca nu avem credinta acelui sutas si straduinta sa, ci culegem roadele straduintei stramosilor nostrii si binecuvantarea data lor, care au pazit porunca decalogului "Să nu ai alți dumnezei afară de Mine! Să nu te închini lor, nici să le slujești, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinților ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea și al patrulea neam, Și Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele." Pentru aceasta binecuvantare avem privilegiul sa fim botezati de mici si sa intram in Biserica lui Hristos, pe cand altii nu il au. Cum spunea Richard Wurmbrand (ca tot era vorba de protestanti si de faptul ca nu tot ce spun ei e gresit), tara noastra nu e doar teritoriul acesta, ci si cerul de deasupra plin de sfinti romani, stramosii nostri. Si astfel la al miilea neam avem dreapta credinta, trebuie doar sa avem grija sa nu o dam pe degeaba, sa adoptam niste invataturi care ni se par noua mai stralucitoare, pentru ca ortodoxia e un diamant ce straluceste in timp ce alte credinte (inclusiv ecumenismul) sunt doar niste margele colorate care incearca sa imite stralucirea diamantului. Legat de ultima problema, asa spun si preotii, conteaza cum suntem cand ne va gasi sfarsitul. La fel ca in parabola cu fecioarele intelepte, unde uleiul din candele reprezinta harul in interpretarea sf. Serafim de Sarov. Avem in pateric si vietile sfintilor traitori care au gresit chiar la sfarsit, cum avem si sfinti care s-au pocait chiar inainte de sfarsit, unii devenind martiri. Si il avem pe talharul de pe cruce, care avea fapte rele dar cu putin timp inainte de sfarsit a crezut, s-a pocait si s-a mantuit. Nu conteaza ceasul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Exista ortodox cu trairi penticostale? Nu exista jumatati de masura! Ori e ortodox ori nu e.
|
|