Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.09.2011, 03:25:46
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
altii se cramponeaza si considera erezie (ortodocsii) si indepartare de casa (catolicii)
??? Nu am auzit niciodată, de la niciun catolic, că a mânca pâine dospită este "îndepărtare de casă". Ciudată formulare, unde ați auzit-o ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 13.09.2011, 06:49:51
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu, cred ca tu uiti ca eu ti-am adus dovezi ca nu se cunostea saptamana.
"Așa ceva nu se există!" Când vorbești de dovezi concrete te depărtezi de domeniul speculației și intri în domeniul științific. În istorie și arheologie nu poți aduce dovezi despre ceva ce nu există, ci doar dovezi documentare respectiv materiale că ceva există (a existat). Oricând se pot descoperi surse care să ateste ceva despre care credeai că nu există.
Ei bine, eu ți-am adus două dovezi concrete că babilonienii (respectiv strămoșii lor sumerieni) cunoșteau săptămâna. Mai mult, că a șaptea zi din săptămână era sfântă. Țin să ți le reamintesc, adăugând și detalii. Prima sursă este (atenție!) ortodoxă, a doua aparținând lumii academice reprezentată aici prin reputatul profesor Constantin Daniel. Încearcă să negi aceste două surse. Nu știi cu cine te pui!
  • "Ziua a șaptea a făcut-o El zi sfântă, și a poruncit să înceteze orice muncă. Atunci s-a ridicat la orizont soarele întru slavă" (Document accadian - "Istoria Biblică, Vechiul Testament de Prof. A.P.Lopuhin, traducere de patriarhul Nicodim, vol.I, București 1944, pag.108)
  • "Din calendarul asiro-babilonian a rămas până în zilele noastre săptămâna de șapte zile, căci fiecare lună era împărțită în 4 săptămâni. Cifra 7 era cifră sacră la semiți ea fiind printre altele și numărul celor 9 planete (din care fac parte și soarele și luna peste cele cinci planete cunoscute atunci). Pe de altă parte însuși numele zilelor săptămânii noastre traduc în latina vechile nume ale zeilor asiro-babilonieni. Luni este ziua zeului Sin al lunii, Marți ziua zeului Nergal al războiului (Marte la romani), Miercuri ziua zeului Nabu (Mercurs al romanilor); Joi ziua lui Marduk (Jupiter la romani); Vineri ziua lui Ishtar zeița dragostei (Venus la romani). În ceea ce privește săptămâna se știe că egiptenii vechi aveau o săptămână de zece zile, a zecea zi fiind nelucrătoare, dar la asiro-babilonieni a șaptea zi era zi de odihnă." (Constantin Daniel - Civilizația Asiro-Babiloniană pag. 308-309)
Vechi 13.09.2011, 06:57:14
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Scrie! Dar daca tu zici ca le respecta, tu sa-mi zici care erau acelea! Eu cred ca erau legile firii: sa faci bine cand poti, sa-ti cinstesti parintii, familia, sa fii primitor de oaspeti, sa nu ucizi, sa nu furi etc, legi nescrise pe care orice popor le avea. De alte porunci Biblia nu spune. Ca sa zici tu ca Avraam respecta sabatul e o tampenie sau ca era oprit de la comsumul de porc. Doamne ajuta!
Auzi idee... cică Avraam a mâncat porc! Spune chestia aceasta unui rabin și o să-ți auzi tu cine e tâmpit și cine debitează tâmpenii... Sau mai bine spune-o unui imam (dar caută un imam de ăla fundamentalist) și nu-ți spun ce o să se întâmple că-l faci necurat pe Ibrahim Al Halil!
Vechi 13.09.2011, 06:58:30
Banned

Implicit

Citat:
Si Euharistia se face cu paine sau azimi?
Cu pâine nedospită.
Vechi 13.09.2011, 07:00:11
Banned

Implicit

Citat:
In momentul in care Dumnezeu ii spune lui Noe sa ia in arca si animale, ii spune sa ia si animale curate si necurate. Nicaieri in Facerea, pana la Noe, nu sunt definite in Biblie care animale sunt curate si care necurate, ci definirea lor se face mai tarziu in Levitic. De unde atunci stia Noe care sunt animalele curate si care necurate? Dupa legea firii nu prea, asa-i?
Bună remarcă!
Vechi 13.09.2011, 09:23:07
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
??? Nu am auzit niciodată, de la niciun catolic, că a mânca pâine dospită este "îndepărtare de casă". Ciudată formulare, unde ați auzit-o ?
Intr-adevar, formularea se face invers: ca intoarcere acasa a ortodocsilor prin acceptarea azimilor de acestia. Ca atare este deductia mea ca sunt considerati departati de casa.
Vechi 13.09.2011, 09:30:33
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
"Așa ceva nu se există!" Când vorbești de dovezi concrete te depărtezi de domeniul speculației și intri în domeniul științific. În istorie și arheologie nu poți aduce dovezi despre ceva ce nu există, ci doar dovezi documentare respectiv materiale că ceva există (a existat). Oricând se pot descoperi surse care să ateste ceva despre care credeai că nu există.
Ei bine, eu ți-am adus două dovezi concrete că babilonienii (respectiv strămoșii lor sumerieni) cunoșteau săptămâna. Mai mult, că a șaptea zi din săptămână era sfântă. Țin să ți le reamintesc, adăugând și detalii. Prima sursă este (atenție!) ortodoxă, a doua aparținând lumii academice reprezentată aici prin reputatul profesor Constantin Daniel. Încearcă să negi aceste două surse. Nu știi cu cine te pui!
  • "Ziua a șaptea a făcut-o El zi sfântă, și a poruncit să înceteze orice muncă. Atunci s-a ridicat la orizont soarele întru slavă" (Document accadian - "Istoria Biblică, Vechiul Testament de Prof. A.P.Lopuhin, traducere de patriarhul Nicodim, vol.I, București 1944, pag.108)
  • "Din calendarul asiro-babilonian a rămas până în zilele noastre săptămâna de șapte zile, căci fiecare lună era împărțită în 4 săptămâni. Cifra 7 era cifră sacră la semiți ea fiind printre altele și numărul celor 9 planete (din care fac parte și soarele și luna peste cele cinci planete cunoscute atunci). Pe de altă parte însuși numele zilelor săptămânii noastre traduc în latina vechile nume ale zeilor asiro-babilonieni. Luni este ziua zeului Sin al lunii, Marți ziua zeului Nergal al războiului (Marte la romani), Miercuri ziua zeului Nabu (Mercurs al romanilor); Joi ziua lui Marduk (Jupiter la romani); Vineri ziua lui Ishtar zeița dragostei (Venus la romani). În ceea ce privește săptămâna se știe că egiptenii vechi aveau o săptămână de zece zile, a zecea zi fiind nelucrătoare, dar la asiro-babilonieni a șaptea zi era zi de odihnă." (Constantin Daniel - Civilizația Asiro-Babiloniană pag. 308-309)
Interesant ca nu se cramponeaza nimeni de faptul ca zilele saptamanii poarta numele de zeitati pagane, nici macar cei ce considera Craciunul pagan :))
Vechi 13.09.2011, 09:41:41
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Bună remarcă!
Aveti cumva la indemana si pasajul din VT in care neamurile sunt considerate necurate cu interdictia cbiar de a se apropia de ele asa cum avea sa zica mai tarziu Sf. Petru?
Vechi 13.09.2011, 09:59:24
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Implicit

Citat:
Si Euharistia se face cu paine sau azimi?
Ce euharistie la secta asta pseudo-creștină? Nu tot ce zboară este pasăre. Eventual te referi la îmbucătura de pâine și înghițitura de must, nu la Sfintele Taine ale Trupului și Sângelui lui Iisus Hristos. Această sectă pseudo-creștină nu are Sfinte Taine. Evident tu care nu ești ortodoxă nu ai cum să înțelegi astfel de lucruri.

O să îți dau acum și părerea fondatoarei acestei secte pseudo-creștine despre Euharistie: "Rânduiala biblică a Cinei Domnului fusese înlocuită cu jertfa idolatră a liturghiei. Preoții papali pretindeau că prin bufoneriile lor fără sens, transformă pâinea și vinul simplu în "trupul și sângele lui Hristos". Cu o încumetare hulitoare, ei pretindeau pe față că au puterea de a crea pe Dumnezeu, Creatorul tuturor lucrurilor. Creștinilor li s-a cerut, sub pedeapsa cu moartea, să manifeste credința în această oribilă rătăcire hulitoare a Cerului. Mulțimile care refuzau erau date flăcărilor."
Vechi 13.09.2011, 10:43:05
Banned

Implicit

Citat:
Interesant ca nu se cramponeaza nimeni de faptul ca zilele saptamanii poarta numele de zeitati pagane, nici macar cei ce considera Craciunul pagan :))
Din punctul meu de vedere nu e nicio problemă, că doar nu ne închinăm la acele zeități păgâne. Cum la fel nu e nicio problemă să numesc întâia zi a săptămânii "duminica", deși știu că Hristos nu e Domnul duminicii, ci Domnul sâmbetei (Marcu 2,29).

Citat:
Aveti cumva la indemana si pasajul din VT in care neamurile sunt considerate necurate cu interdictia cbiar de a se apropia de ele asa cum avea sa zica mai tarziu Sf. Petru?
Nu am cunoștință de un asemenea verset, însă știu că evreii aveau astfel de prejudecăți. Exclusivismul iudaic era binecunoscut în epocă chiar de către scriitorii clasici:

"Fiind obișnuiți să disprețuiască legile Romei, ei [iudeii] învață și practică să respecte legea iudaică și tot ce le-a predat Moise în tomul lui secret, interzicându-le să arate calea la oricine nu cultiva aceleași rituri, neducând la fântâna dorită pe nimeni altul decât pe cel circumcis." (Juvenal - Satire, XIV, 100-104)

Iudeii sunt extrem de loiali unul față de altul și totdeauna gata să arate compasiunea, dar față de alți oameni ei manifestă numai ură și vrăjmășie. Ei șed aparte la masă și dorm aparte”. (Tacitus -Historiae, vol. V)

Apostolul Petru, natural, vorbea din punctul de vedere al fariseismului tradițional și nu din punct de vedere al legii însăși, dar astfel de sentimente erau larg date pe față și erau date pe față în forme riguroase oriunde veneau în contact iudeii și păgânii.
Iudeul strict ar fi ezitat să intre într-o casă a cuiva dintre neamuri, așa cum e reflectat de o opreliște din Mișna:

Locuințele păgânilor sunt necurate”. (Oholoth, 18,7)

Într-un vechi comentariu iudaic la Leviticul apare un remarcabil exemplu al întinării ceremoniale prin contactul cu un păgân:

E relatat că Simeon, fiul lui, Kimhith, s-a dus să vorbească cu un rege arab și un strop de salivă din gura acestuia din urmă a sărit pe hainele lui și în felul acesta l-a întinat. Fratele său Iuda, a intrat și a servit în slujba de Mare Preot în locul lui”. (Midraș Rabbah, la Levitic 16,1)
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38