Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 12.09.2011, 00:54:05
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.776
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu am dat explicatiile, nu le mai repet. Ceea ce spui tu nu te contrazic eu, ci toata Sfanta Scriptura. Din cate am citit cam toate cultele spun ca a fost inainte de Pasti, deci s-ar putea sa fii singura ce sustine asta. Sf. Evanghelisti nu se contrazic, spunand ca mai sunt doua zile pana la Pasti.
Vorbesti prostii. Nici cultele nu zic ce afirmi tu si nici Scriptura. Mai erau doua zile pana la Pasti cand a fost vandut pe 30 de arginti, mai era o zi cand au pregatit Pastile, iar cand s-a facut seara, deci a trecut si aceasta zi, au mancat Pastile iar Iisus a zis (vezi versetul 15):

7. Si a sosit ziua Azimelor, in care trebuia sa se jertfeasca Pastile.
8. Si a trimis pe Petru si pe Ioan, zicand: Mergeti si ne pregatiti Pastile, ca sa mancam.
9. Iar ei I-au zis: Unde voiesti sa pregatim?
10. Iar El le-a zis: Iata, cand veti intra in cetate, va va intampina un om ducand un urcior cu apa; mergeti dupa el in casa in care va intra.
11. Si spuneti stapanului casei: Invatatorul iti zice: Unde este incaperea in care sa mananc Pastile cu ucenicii mei?
12. Si acela va va arata un foisor mare, asternut; acolo sa pregatiti.
13. Iar, ei, ducandu-se, au aflat precum le spusese si au pregatit Pastile.
14. Si cand a fost ceasul, S-a asezat la masa, si apostolii impreuna cu El.
15. Si a zis catre ei: Cu dor am dorit sa mananc cu voi acest Pasti, mai inainte de patima Mea,
16. Caci zic voua ca de acum nu-l voi mai manca, pana cand nu va fi desavarsit in imparatia lui Dumnezeu.

Acesta este Luca. Zice sau nu zice ca au facut asa cum TREBUIA, gatitul Pastelui in ziua azimilor (care stii ca-i 14 Nissan) iar cand a venit ceasul (adica a venit seara cand se schimba ziua) l-au mancat? Zice sau nu zice Domnul ca au mancat Pastile? Eu nu stiu cum zic (neo)protestantii, insa catolicii si anglicanii zic cu siguranta ca au mancat Pastile. Doar la treaba cu schimbatul zilei la apus n-au facut ei prea mare atentie dar nu contesta Cina pascala ci dimpotriva, de asta folosesc azimi. Si ca sa vezi ca despre seara este vorba cand zice ca a venit ceasul, uite aici pe de o parte o evanghelie care mentioneaza clar momentul (Ev. dupa Matei) si apoi ritualul evreiesc asa cum a fost poruncit in VT, ca de asta Luca a scris "trebuie":

17. In cea dintai zi a Azimelor, au venit ucenicii la Iisus si L-au intrebat: Unde voiesti sa-Ti pregatim sa mananci Pastile?
18. Iar El a zis: Mergeti in cetate, la cutare si spuneti-i: Invatatorul zice: Timpul Meu este aproape; la tine vreau sa fac Pastile cu ucenicii Mei.
19. Si ucenicii au facut precum le-a poruncit Iisus si au pregatit Pastile.
20. Iar cand s-a facut seara, a sezut la masa cu cei doisprezece ucenici.

Deci Pastile l-au pregatit in ziua azimilor, ziua dinainte de Pasti, iar cand a venit seara l-au mancat, adica exact de Pasti asa cum TREBUIA.

Si ca sa vezi ca asa TREBUIA, si ca au facut intocmai cum TREBUIA, uite aici porunca lui Dumnezeu cu privire la ritual (din Exodul):

3. Vorbeste deci la toata obstea fiilor lui Israel si le spune: In ziua a zecea a lunii acesteia sa-si ia fiecare din capii de familie un miel; cate un miel de familie sa luati fiecare.
4. Iar daca vor fi putini in familie, incat sa nu fie deajuns ca sa poata manca mielul, sa ia cu sine de la vecinul cel mai aproape de dansul un numar de suflete: numarati-va la un miel atatia cat pot sa-l manance.
5. Mielul sa va fie de un an, parte barbateasca si fara meteahna, si sa luati sau un miel, sau un ied,
6. Sa-l tineti pana in ziua a paisprezecea a lunii acesteia si atunci toata adunarea obstii fiilor lui Israel sa-l junghie catre seara.
7. Sa ia din sangele lui si sa unga amandoi usorii si pragul cel de sus al usii casei unde au sa-l manance.
8. Si sa manance in noaptea aceea carnea lui fripta la foc; dar s-o manance cu azima si cu ierburi amare.
9. Dar sa nu-l mancati nefript deajuns sau fiert in apa, ci sa mancati totul fript bine pe foc, si capul cu picioarele si maruntaiele.
10. Sa nu lasati din el pe a doua zi si oasele lui sa nu le zdrobiti. Ceea ce va ramane pe a doua zi sa ardeti in foc.
11. Sa-l mancati insa asa: sa aveti coapsele incinse, incaltamintea in picioare si toiegele in mainile voastre; si sa-l mancati cu graba, caci este Pastile Domnului.

Deci este foarte clar, in ziua dinainte de Pasti se pregateste mielul, adica Pastile, catre seara iar apoi, dupa ce se face seara, in noaptea care vine, se mananca mielul cu azimi. Este 15 Nissan, prima zi de Pasti. Pentru ca ziua la evrei incepe cu seara-noaptea si continua cu dimineata-ziua.

Si uite si Evanghelia dupa Marcu care spune exact acelasi lucru:

12. Iar in ziua cea dintai a Azimilor, cand jertfeau Pastile, ucenicii Lui L-au intrebat: Unde voiesti sa gatim, ca sa mananci Pastile?
13. Si a trimis doi din ucenicii Lui, zicandu-le: Mergeti in cetate si va va intampina un om, ducand un urcior cu apa; mergeti dupa el.
14. Si unde va intra, spuneti stapanului casei ca Invatatorul zice: Unde este odaia in care sa mananc Pastile impreuna cu ucenicii Mei?
15. Iar el va va arata un foisor mare asternut gata. Acolo sa pregatiti pentru noi.
16. Si au iesit ucenicii si au venit in cetate si au gasit asa precum le-a spus si au pregatit Pastile.
17. Iar facandu-se seara, a venit cu cei doisprezece.

Deci in trei Evanghelii scrie negru pe alb ca s-au pregatit Pastile in ziua Azimilor cand se jertfeau Pastile (normal, asa era legea!), si cand s-a facut seara l-au mancat (normal, asa era legea!). Scrie negru pe alb ca Domnul cu gura lui indica acea Cina ca fiind Pastele dar tu nu si nu. Iti aduci aminte cand ziceai ca ortodocsii pot recunoaste cand gresesc pentru ca la ei nu exista infailibilitatea Papala ca si la catolici? Ei iata ca in practica eu vad exact pe dos, iti arat negru pe alb ca Cina era pascala si pregatita ca la carte, in ziua dinainte de Pasti, mancata ca la carte, dupa lasarea serii cand era prima zi de Pasti, si iata ca nu ai puterea sa recunosti macar faptul ca Cina a fost pascala iar cei care au gresit sunt ortodocsii. Si tot in practica am vazut catolic, profesor la Facultatea de Teologie care, in ciuda infailibilitatii Papale, a recunoscut ca in problema Filioque fratii ortodocsi sunt mai fideli Evangheliei, si ca in primul mileniu Bisericile erau mai democrate, mai autocefale. Deci infailibilitatea sfintilor la ortodocsi este mai mare decat cea papala, si mai presus chiar si de Evanghelie. Din pacate.

Last edited by Adriana3; 12.09.2011 at 09:15:30.
  #2  
Vechi 12.09.2011, 11:15:54
Savonarola Savonarola is offline
Banned
 
Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Religia: Ortodox
Mesaje: 341
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Deci in trei Evanghelii scrie negru pe alb ca s-au pregatit Pastile in ziua Azimilor cand se jertfeau Pastile (normal, asa era legea!), si cand s-a facut seara l-au mancat (normal, asa era legea!). Scrie negru pe alb ca Domnul cu gura lui indica acea Cina ca fiind Pastele dar tu nu si nu. Iti aduci aminte cand ziceai ca ortodocsii pot recunoaste cand gresesc pentru ca la ei nu exista infailibilitatea Papala ca si la catolici? Ei iata ca in practica eu vad exact pe dos, iti arat negru pe alb ca Cina era pascala si pregatita ca la carte, in ziua dinainte de Pasti, mancata ca la carte, dupa lasarea serii cand era prima zi de Pasti, si iata ca nu ai puterea sa recunosti macar faptul ca Cina a fost pascala iar cei care au gresit sunt ortodocsii.
Este o concluzie greșită. La Ioan 13:1-2 scrie clar că cina Domnului a avut loc înainte de praznicul Paștilor. Apoi la Ioan 19:14 scrie clar că acea zi în care Iisus a fost dat lui Pilat, iar apoi răstignit era ziua pregătirii Paștilor. Apoi la Ioan 19:31, scrie exact același lucru; de aici se mai înțelege și faptul că paștile cădeau în acel în chiar într-o zi de sabat. Asta este ceea ce se înțelege din acel verset.
  #3  
Vechi 12.09.2011, 12:01:14
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.776
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Este o concluzie greșită. La Ioan 13:1-2 scrie clar că cina Domnului a avut loc înainte de praznicul Paștilor. Apoi la Ioan 19:14 scrie clar că acea zi în care Iisus a fost dat lui Pilat, iar apoi răstignit era ziua pregătirii Paștilor. Apoi la Ioan 19:31, scrie exact același lucru; de aici se mai înțelege și faptul că paștile cădeau în acel în chiar într-o zi de sabat. Asta este ceea ce se înțelege din acel verset.
Este ceea ce dvs. doriti sa intelegeti din acel verset ignorand toate celelalte 3 Evanghelii care spun cu totul altceva, spun negru pe alb ca Cina a fost exact Pastele sacrificat si gatit in ziua dinainte de Pasti si mancat apoi dupa apus, deci de Pasti. Este altceva decat ceea ce intelegeti dvs. dintr-un singur verset de la Ioan. Doriti sa numar de cate ori Cina este desemnata cu cuvantul "Pasti" in cele 3 Evanghelii? O fac si pe asta daca doriti. Cina a fost de Pasti dupa spusele a 3 evanghelisti, si aceasta prima zi de Pasti in care a fost rastignit Domnul a cazut inainte de Sabat dupa spusele lui Ioan, deci prima zi de Pasti, cu rastignirea, a fost intr-o vineri. Ca atare mentiunea lui Ioan ca zi pregatitoare Sabatului si in acelasi timp zi pregatitoare a Pastelui, nu poate fi inteleasa in acest context decat ca si ziua pregatitoare Sabatului Pascal, al marelui Sabat care a avut loc in 16 Nissan.

Si de aici porneste si controversa catolico-ortodoxa: catolicii vad scris negru pe alb ca este vorba de Cina pascala fara sa-si dea osteneala sa armonizeze aceasta informatie cu ce spune Ioan, iar ortodocsii fac invers, vad ce spune Ioan fara sa armonizeze cu cele spuse de primele 3 Evanghelii. Cand si unii si altii vor armoniza toate Evangheliile si le vor intelege impreuna, se va ajunge la pace.

Last edited by Adriana3; 12.09.2011 at 12:07:58.
  #4  
Vechi 12.09.2011, 13:00:26
Savonarola Savonarola is offline
Banned
 
Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Religia: Ortodox
Mesaje: 341
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Este ceea ce dvs. doriti sa intelegeti din acel verset ignorand toate celelalte 3 Evanghelii care spun cu totul altceva, spun negru pe alb ca Cina a fost exact Pastele sacrificat si gatit in ziua dinainte de Pasti si mancat apoi dupa apus, deci de Pasti. Este altceva decat ceea ce intelegeti dvs. dintr-un singur verset de la Ioan. Doriti sa numar de cate ori Cina este desemnata cu cuvantul "Pasti" in cele 3 Evanghelii? O fac si pe asta daca doriti. Cina a fost de Pasti dupa spusele a 3 evanghelisti, si aceasta prima zi de Pasti in care a fost rastignit Domnul a cazut inainte de Sabat dupa spusele lui Ioan, deci prima zi de Pasti, cu rastignirea, a fost intr-o vineri. Ca atare mentiunea lui Ioan ca zi pregatitoare Sabatului si in acelasi timp zi pregatitoare a Pastelui, nu poate fi inteleasa in acest context decat ca si ziua pregatitoare Sabatului Pascal, al marelui Sabat care a avut loc in 16 Nissan.
Eu am spus altceva. Paștile propriu-zise erau mâncate în a doua zi a Sărbătorii Azimilor. Prima zi era Ziua Pregătirii Paștilor. De-abia din seara acelei zile, după apusul soarelui, adică în a doua zi a Sărbătorii (de 7 zile), avea loc propriu-zis cina pascală. Ei bine, Hristos a avut cina pascală cu o seară înainte, nu în ziua obișnuită pentru mâncatul Paștilor, adică a mielului pascal.

La Ioan 19:14 scrie clar că acea zi în care Iisus a fost adus la Pilat, iar mai apoi a fost răstignit era Ziua Pregătirii Paștilor, adică prima zi a Sărbătorii Azimelor, dar ziua în care paștile erau pregătite, nu și mâncate. Vezi http://scripturetext.com/john/19-14.htm, unde scrie foarte clar παρασκευὴ τοῦ πάσχα, adică

παρασκευη noun - nominative singular feminine
paraskeue par-ask-yoo-ay': readiness -- preparation.

πασχα aramaic transliterated word
pascha pas'-khah: the Passover (the meal, the day, the festival or the special sacrifices connected with it) -- Easter, Passover.

Prin urmare, Iisus a avut Cina Domnului în ziua precedentă, adică în prima zi a sărbătorii azimilor, în ziua pregătirii, în seara/noaptea acelei zile.

Pe de altă parte, la Ioan 19:31 spune că evreii au cerut ca trupurile celor răstigniți să nu rămână pe cruce în timpul nopții, pentru a respecta o poruncă din Deuteronom, iar în evanghelie că ziua următoare, ziua în care cădeau Paștile, era și ziua Sabatului.
  #5  
Vechi 12.09.2011, 13:55:29
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.776
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Eu am spus altceva. Paștile propriu-zise erau mâncate în a doua zi a Sărbătorii Azimilor. Prima zi era Ziua Pregătirii Paștilor. De-abia din seara acelei zile, după apusul soarelui, adică în a doua zi a Sărbătorii (de 7 zile), avea loc propriu-zis cina pascală. Ei bine, Hristos a avut cina pascală cu o seară înainte, nu în ziua obișnuită pentru mâncatul Paștilor, adică a mielului pascal.

La Ioan 19:14 scrie clar că acea zi în care Iisus a fost adus la Pilat, iar mai apoi a fost răstignit era Ziua Pregătirii Paștilor, adică prima zi a Sărbătorii Azimelor, dar ziua în care paștile erau pregătite, nu și mâncate. Vezi http://scripturetext.com/john/19-14.htm, unde scrie foarte clar παρασκευὴ τοῦ πάσχα, adică

παρασκευη noun - nominative singular feminine
paraskeue par-ask-yoo-ay': readiness -- preparation.

πασχα aramaic transliterated word
pascha pas'-khah: the Passover (the meal, the day, the festival or the special sacrifices connected with it) -- Easter, Passover.

Prin urmare, Iisus a avut Cina Domnului în ziua precedentă, adică în prima zi a sărbătorii azimilor, în ziua pregătirii, în seara/noaptea acelei zile.

Pe de altă parte, la Ioan 19:31 spune că evreii au cerut ca trupurile celor răstigniți să nu rămână pe cruce în timpul nopții, pentru a respecta o poruncă din Deuteronom, iar în evanghelie că ziua următoare, ziua în care cădeau Paștile, era și ziua Sabatului.
Ati spus niste informatii corecte aici, va apropiati cu intelegerea :)
Ati spus ca Pastile erau pregatite in prima zi a sarbatorii azimilor, corect, si ati spus ca erau mancate in seara/noaptea acelei zile, corect. Daca luati in considerare ca seara/noaptea acelei zile apartinea de fapt zilei urmatoare din cauza ca ziua la evrei ziua se schimba de cu seara si nu la miezul noptii ca la noi, ati ajuns la prima zi Pascala. Acum ramane de vazut cum se cheama la evrei Sabatul pascal, daca nu cumva se cheama exact cum ati spus. Si mai este ceva: Pastele tine 7 zile in mod normal, dar din cauza ca ziua Pastelui trebuia comunicata de rabini si dura pana ajungea la urechilor tuturor, a facut ca acel Passover sa fie tinut doua zile la rand iar sarbatoarea sa dureze astfel 8 zile. Gasiti pe site-ul evreiesc. Asta ar putea explica de ce primele 3 evanghelii indica ziua de Pasti inainte de Sabat iar Ioan o indica exact de Sabat.
  #6  
Vechi 12.09.2011, 14:04:28
Savonarola Savonarola is offline
Banned
 
Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Religia: Ortodox
Mesaje: 341
Implicit

Prima zi a Sărbătorii Azimilor era și ziua în care se mânca paștile, adică îm noaptea acelei prime zile ?
  #7  
Vechi 12.09.2011, 19:04:21
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Prima zi a Sărbătorii Azimilor era și ziua în care se mânca paștile, adică îm noaptea acelei prime zile ?
Azimile si mielul se mancau numai incepand cu seara Pastilor, niciodata inainte. Dar ziua pregatirilor mai era numita si prima zi a azimilor, probabil pentru ca seara e ziua de Pasti.
  #8  
Vechi 13.09.2011, 02:19:05
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.776
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Prima zi a Sărbătorii Azimilor era și ziua în care se mânca paștile, adică îm noaptea acelei prime zile ?
Conform Exodului, sarbatoarea Pastelui trebuia sa tina 7 zile incepand cu ziua 15 a primii luni a anului, luna Nissan (care se situeaza primavara, undeva in martie-aprilie), si pana in ziua 21. Ziua 15 incepea in seara zilei de 14, iar in aceasta zi de 14, catre seara, se jertfea mielul si se frigea pe foc, iar cand venea seara, deci se facea 15 Nissan, se manca mielul tocmai fript si acest miel era Pastele, deci cu acea seara-noapte incepeau Pastile. Si in tot acest interval de 15-21 Nissan se manca numai azimi iar in casa nu trebuia sa mai existe paine dospita. Ca atare, evreii si-au facut obiceiul sa arda painea dospita de cu o zi inainte ca sa fie siguri ca nu mai ramane nimic. De aceea ziua de 14 Nissan in care se pregatea mielul, a capatat numele de prima zi a azimilor pentru ca in ea se debarasau oamenii de painea dospita in vederea inlocuirii ei cu azimi de Pasti. Deci in ziua de 13 Nissan, dupa cina cand se facea seara si incepea astfel ziua de 14 Nissan, se ardea toata painea dospita si nu mai era voie sa se manance asa ceva. Dimineata urmatoare, tot 14 Nissan, se face o ultima cautare formala in casa pentru a se asigura ca nu mai exista paine dospita, de aceea este numita prima zi a azimilor, insa azimile inca nu se mananca pentru ca inca nu este Pastile, ci spre seara se frige mielul, si cand vine seara, deci 15 Nissan se mananca mielul cu azimi. Iar aceasta zi de 15 Nissan este considerata ca un Sabat, adica este interdictie de a munci cu exceptia gatitului care in Sabat nu-i permis dar in prima zi de Pasti este permis. Si la fel este si a 7-a zi de Pasti (ultima zi de Pasti) cu statut de Sabat. Acum ce se intampla? Cum lunile la evrei sunt legate de lunile pline, si cum luna calendaristica incepe de indata ce aparea o umbra intunecata pe luna cereasca, intotdeauna era rabinul cel care decreta faptul ca luna Nissan era inceputa. Insa vestea ajungea uneori cu intarziere de o zi in locurile mai indepartate de la tara si ca atare, pentru ca oamenii sa fie siguri ca nu se inseala, au inceput sa tina 2 zile de Pasti cu statut de Sabat in loc de una sigura, doua zile de Pasti cu statut de Sabat la inceputul Pastilor si doua la sfarsit, iar sarbatoarea de Pasti a devenit astfel de 8 zile in loc de 7. Mai ales evreii din diaspora mai pastreaza aceasta traditie in timp ce in Israel au devenit mai stricti, au revenit la 7 zile avand in vedere ca acum nu mai este problema decretarea inceputului lunii Nissan dupa luna plina. Acum se stie in avans cand va fi.

Last edited by Adriana3; 13.09.2011 at 03:06:31.
  #9  
Vechi 12.09.2011, 12:02:32
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.776
Implicit

Mesaj aparut de 2 ori. Scuze.
  #10  
Vechi 12.09.2011, 12:12:32
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Este o concluzie greșită. La Ioan 13:1-2 scrie clar că cina Domnului a avut loc înainte de praznicul Paștilor. Apoi la Ioan 19:14 scrie clar că acea zi în care Iisus a fost dat lui Pilat, iar apoi răstignit era ziua pregătirii Paștilor. Apoi la Ioan 19:31, scrie exact același lucru; de aici se mai înțelege și faptul că paștile cădeau în acel în chiar într-o zi de sabat. Asta este ceea ce se înțelege din acel verset.
Acest exemplu nu e bun, l-am dat si eu de cateva ori. Nu e bun pentru ca ii contrazice conceptiile si se duce infailibilitatea.
Subiect închis



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38