Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.08.2011, 13:46:45
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Si cum explicati in cazul asta capitolul 11 din 1 Corinteni de la versetul 17 incolo? Iar in paragraful de la Ioan pe care il amintiti nu vorbeste despre cei 12 apostoli ci de discipoli care erau mai multi si erau inclusiv femeile. O vedem pe Maria Magdalena intrand dimineata in casa, iar Sf. Fecioara data in grija lui Ioan, era si ea acolo. Iar Harul nu a fost dat in acel moment ci la Cincizecime ca altfel nu ar fi stat toti in asteptare si in rugaciune continua de la Inaltare si pana la Cincizecime. Este clar ca inca nu aveau Harul ci Domnul doar i-a pregatit pentru ceea ce avea sa se intample. Iar cand Duhul Sfant a coborat sub forma de limbi de foc, el a coborat exact cum a zis Domnul, peste discipoli, barbati si femei.
17. Și aceasta poruncindu-vă, nu vă laud, fiindcă voi vă adunați nu spre mai bine, ci spre mai rău.
18. Căci mai întâi aud că atunci când vă adunați în biserică, între voi sunt dezbinări, și în parte cred.
19. Căci trebuie să fie între voi și eresuri, ca să se învedereze între voi cei încercați.
20. Când vă adunați deci laolaltă, nu se poate mânca Cina Domnului;
21. Căci, șezând la masă, fiecare se grăbește să ia mâncarea sa, încât unuia îi este foame, iar altul se îmbată.
Aici Adriana se vorbeste de 2 lucruri distincte, pe deoparte Cina Domnului, iar pe de alta despre mancare pe care fiecare o aduce de acasa pentru agapa, ce urma Cinei
Vechi 24.08.2011, 13:59:58
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Asa cum ne invata Biserica, dar si in alte culte, pentru mantuire este nevoie de trei lucruri concomitent: har, credinta dreapta si fapte. Nu ajunge numai harul (de exemplu sa ne impartasim) daca nu avem fapte si credinta. De asememenea, doar faptele sau credinta nu sunt suficiente singure. Fapte bune (sau care le vedem noi bune) fac si ateii, degeaba ii tot blamam pentru asta.
Harul vine prin Botezul cu Duhul Sfant, este nasterea a doua obligatorie pentru a putea intra in Imparatie. Acest Har face ca omul sa il recunoasca pe Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu, fara de care NIMENI nu poate zice ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu. Faptele bune insa le pot face si ateii tocmai pentru ca Noul Legamant este facut cu intreaga omenire, iar Harul ajuta la desavarsirea lui. Cei care au toate trei enumerate trec de la moarte la viata fara Judecata, au parte de mantuirea imediata inaccesibila celorlalti, insa si ceilalti pot avea parte de mantuirea prin Judecata Domnului care se va face dupa faptele lor. Iar cineva care primeste Botezul cu Duhul Sfant dar se afla in locuri unde nimeni nu i-a vorbit de Iisus ca sa il recunoasca, se poate mantui oricum pentru ca recunosterea Lui se va face imediat ce Il va vedea.
Tu crezi ca Duhul Sfant s-ar primi prin Mirungere, Biblia arata ca se primeste de oricine il nazuieste lucrand drept in viata lui.
Vechi 24.08.2011, 14:04:09
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de valentin.viliga Vezi mesajul
17. Și aceasta poruncindu-vă, nu vă laud, fiindcă voi vă adunați nu spre mai bine, ci spre mai rău.
18. Căci mai întâi aud că atunci când vă adunați în biserică, între voi sunt dezbinări, și în parte cred.
19. Căci trebuie să fie între voi și eresuri, ca să se învedereze între voi cei încercați.
20. Când vă adunați deci laolaltă, nu se poate mânca Cina Domnului;
21. Căci, șezând la masă, fiecare se grăbește să ia mâncarea sa, încât unuia îi este foame, iar altul se îmbată.
Aici Adriana se vorbeste de 2 lucruri distincte, pe deoparte Cina Domnului, iar pe de alta despre mancare pe care fiecare o aduce de acasa pentru agapa, ce urma Cinei
Agapa PRECEDA Euharistia pentru ca Cina o imita pe cea facuta de Domnul in care Euharistia s-a facut la sfarsit ("la urma luand painea..."). Asta unu la mana.

Doi la mana, daca dati citatul complet, o sa vedeti ca Euharistia se lua dupa un examen de constiinta, aceasta era Spovedania.

Si trei la mana, la Cina cea de Taina Iisus nu a slujit pe post de bucatar/ospatar ci a slujit Euharistia ca atare tot Euharistia o slujeau la mese si apostolii cu atat mai mult cu cat, in citatul dat, Ap. Pavel desfiinteaza partea cu Agape si lasa doar Euharistia. Si exact aceasta slujire Euharistica la mese este lasata apoi in grija diaconilor, barbati si femei, de aceea slujirea era sacerdotala prin calitatile care li se cereau.

Last edited by Adriana3; 24.08.2011 at 14:10:29.
Vechi 24.08.2011, 14:04:45
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Păi cine sunt în zilele noastre apostolii?
Apostolii au fost cei ce au umblat zilnic cu Hristos și au fost martori oculari la toate câte le-a făcut El, o situație unică și nerepetabilă.
Vechi 24.08.2011, 14:17:29
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Apostolii au fost cei ce au umblat zilnic cu Hristos și au fost martori oculari la toate câte le-a făcut El, o situație unică și nerepetabilă.
Da si nu. Pavel este numit apostol, si am putea argumenta ca si lui i s-a aratat Domnul invatand direct de la El Evanghelia. Dar Barnaba? Stim ca la un moment dat, cand discipolii barbati ai lui Iisus au auzit ca trebuiau sa manace Trupul Lui si sa bea Sangele Lui, il parasesc cu exceptia celor 12 chemati. Deci logic, ar trebui sa nu mai existe altii care sa fie numiti apostoli si totusi sunt, nu numai Pavel si Barnaba, dar si altii pe care Pavel ii aminteste sub forma "toti apostolii" fara sa-i nominalizeze. Deci definitia cuvantului "apostol" este mai nuantata, insa intr-adevar, apostolii au fost atunci iar situatia este irepetabila.
Vechi 24.08.2011, 14:20:23
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Și atunci preoții din zilele noastre ce sunt?
Vechi 24.08.2011, 14:22:02
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
La întrebarea aceasta va trebui să vă răspundeți dumneavoastră, că dacă răspund eu o s-o considerați o jignire.
Vechi 24.08.2011, 14:22:11
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
La noi doar in cazuri catolicii (ca le ei ma refer) se reboteaza. Nu stiu cum e cu neoprotestantii, daca se reboteaza (de fapt se considera ca nu exista botez). In schmb in majoritaea cazurilor de face Mirungerea, deci si la catolicii care vin la ortodoxie.
Am spus doar asa, pentru ca celor ce nu sunt botezati nu inseamna ca li s-a recunoscut botezul, ci se practica iconomia, eu am scris despre asta de mai multe ori, de exemplu aici http://www.crestinortodox.ro/forum/s...8&postcount=14 dar tu nu ai citit.
Ce intelegi prin "la noi"? Tu vorbesti din practica de la tine din parohie sau vorbesti la modul teoretic di ce ai citit? Pentru ca eu am vazut caz concret de catolic pe care nu voia sa-l reboteze nimeni si cauta cu disperare niste stilisti. Te rog sa precizezi cand vorbesti din teorie si cand din practica.
Vechi 24.08.2011, 14:33:26
Banned

Implicit

Citat:
Ar trebui cautat si vazut cand si de ce, calitatea de preot care apartinea tuturor crestinilor a fost atribuita doar batranilor si episcopilor, si cand si de ce acesti batrani si episcopi nu s-au mai ales dupa masura credintei si calitatilor dovedite in comunitate ci s-au adoptat alte creiterii mai mult sau mai putin politice. Eu suspectez momentul in care politicul si-a bagat coada prin interventia Imparatului Constantin disparand martirii si aparand in locul lor "caldiceii", disparand in parte esotericul si aparand in loc exotericul, adica reducerea la ritual ca si cum ritualul ar fi o bagheta magica. Dar ar trebui cat mai multe texte din acea perioada pentru a putea dovedi.
Vechi 24.08.2011, 14:56:38
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Ar trebui cautat si vazut cand si de ce, calitatea de preot care apartinea tuturor crestinilor
Ești o sursă nesecată de perle!
Nu mă satur citindu-te!
La mai multe!
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38