Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.08.2011, 09:49:40
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Bineinteles ca prezbiter era si este o functie sacerdotala. Dar, preot este numai Unul: Domnul Iisus Hristos. Daca citesti Noul Testament, vei vedea ca in crestinism nu exista "ierei" (preoti) pamantesti. Pentru slujitorii pamantesti se folosesc doar termenii de prezbiter(batran), episcop, diacon.

si al cui preot este Iisus?
Vechi 25.08.2011, 09:55:26
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Neaguu Vezi mesajul
Da ai poate dreptate dar totusi de ce se numeste presbiter? Nu deoarece are o functie mai inalta? Si nu asta e explicatia si bisericii catolice si ortodoxe? Acesti prezbiteri cu functi mai inalte decat ceilalti credinciosi au fost numiti inca din sec 2 preoti probabil ca sa nu se faca confuzie cu termenul de batran si probabil si din cauza ca oficiau slujba etc etc.
Si, astfel s-a facut confuzie cu ceea ce se cuvine doar adevaratului si singurului Preot: Domnul Iisus Hristos.

Daca termenul batran producea confuzie, se putea folosi termenul prezbiter (asa cum se face in unele biserici crestine).
Vechi 25.08.2011, 09:57:53
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
si al cui preot este Iisus?
Este Preotul meu. Imi este duhovnic, mijloceste la Tatal (cu jertfa Sa) pentru iertarea mea si imi da putere sa ma indrept.

Poate fi si Preotul tau, daca nu ai altul si doresti acest lucru.
Vechi 25.08.2011, 10:24:31
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Este Preotul meu. Imi este duhovnic, mijloceste la Tatal (cu jertfa Sa) pentru iertarea mea si imi da putere sa ma indrept.

Poate fi si Preotul tau, daca nu ai altul si doresti acest lucru.
si daca Hristos este singurul preot si singurul care poate ierta pacatele (afara de Tatal), de ce a dat puterea apostolilor de a ierta pacatele? (Ioan 20:22-23)?
Vechi 25.08.2011, 10:36:04
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Bineinteles ca prezbiter era si este o functie sacerdotala. Dar, preot este numai Unul: Domnul Iisus Hristos. Daca citesti Noul Testament, vei vedea ca in crestinism nu exista "ierei" (preoti) pamantesti. Pentru slujitorii pamantesti se folosesc doar termenii de prezbiter(batran), episcop, diacon.
prietene, este doar o confuzie de termen.Daca termenul prezbiter are aceleasi atributii cu termenul preot atunci unde este problema? Sa dau un exemplu: eu zic ca Hagi a fost fotbalist, tu zici ca a fost sportiv.Nu e acelasi lucru? Si unul si altul nu au aceleasi atributii?Sacerdot nu insemna si preot? Faptul ca scriitorii Noului Testament au folosit un cuvant special pentru preot si anume prezbiter unde e problema? Nu ar trebui sa vedem care sunt calitatile si atributiile acestor prezbiteri? Nu ar trebui sa vedem mai intai, ca sa zic asa fisa postului? Daca in Biblia Ortodoxa era trecut prezbiter cu mentiunea in paranteza preot, sacerdot, era mai bine? Doamne ajuta!
Vechi 25.08.2011, 10:57:41
Banned

Implicit

Citat:
si daca Hristos este singurul preot si singurul care poate ierta pacatele (afara de Tatal), de ce a dat puterea apostolilor de a ierta pacatele? (Ioan 20:22-23)?
Incearca sa intelegi acel pasaj la fel cum l-au inteles apostolii. Ei nu s-au crezut atotputernici, dand iertare dupa voia lor. Apostolul Petru spune: "Toti proorocii marturisesc despre El ca oricine crede în El, a capatat prin Numele Lui, iertarea pacatelor."(Fapte 10:43)

In alta parte, apostolul Iacov vorbeste despre rugaciunea prezbiterilor pentru vindecarea si iertarea celor bonavi.

Iertarea este la Dumnezeu, prin jertfa Fiului. Prezbiterii trebuie sa duca aceasta veste a iertarii.

Nicaieri, in Sfanta Scriptura, nu am gasit ca apostolii au dat verdicte de genul "iertate iti sunt pacatele".

P.S. Nu pot sa explic ce inseamna "celor ce le veti tine (pacatele) vor fi tinute".
Vechi 25.08.2011, 11:02:23
Banned

Implicit

Citat:
prietene, este doar o confuzie de termen.
Bine ar fi sa fie doar atat.

Citat:
Daca termenul prezbiter are aceleasi atributii cu termenul preot atunci unde este problema?
Tocmai ca prezbiterul nu are nicidecum aceleasi atributiuni cu Preotul (iereu). Preotul mijloceste la Tatal, cu sange varsat, pentru iertarea pacatelor. Prezbiterul are rol de simplu slujbas si invatator al Evangheliei lui Hristos.
Vechi 25.08.2011, 11:07:44
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Incearca sa intelegi acel pasaj la fel cum l-au inteles apostolii. Ei nu s-au crezut atotputernici, dand iertare dupa voia lor. Apostolul Petru spune: "Toti proorocii marturisesc despre El ca oricine crede în El, a capatat prin Numele Lui, iertarea pacatelor."(Fapte 10:43)

In alta parte, apostolul Iacov vorbeste despre rugaciunea prezbiterilor pentru vindecarea si iertarea celor bonavi.

Iertarea este la Dumnezeu, prin jertfa Fiului. Prezbiterii trebuie sa duca aceasta veste a iertarii.

Nicaieri, in Sfanta Scriptura, nu am gasit ca apostolii au dat verdicte de genul "iertate iti sunt pacatele".

P.S. Nu pot sa explic ce inseamna "celor ce le veti tine (pacatele) vor fi tinute".
Nimeni, in ortodoxie, nu a zis, nu zice, si nu va zice vreodata ca preotul este atotputernic si ca apostolii ar fi fost atotputernici.Bineinteles ca cel care iarta este Dumnezeu, dar in lume Dumnezeu lucreaza prin oameni.Pentru a-si elibera poporul din Egipt, Dumnezeu nu a lucrat prin oameni, adica Moise si Aaron? Tot asa si acum, Dumnezeu lucreaza prin preoti (prezbiteri)
Vechi 25.08.2011, 11:14:01
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Bine ar fi sa fie doar atat.

Tocmai ca prezbiterul nu are nicidecum aceleasi atributiuni cu Preotul (iereu). Preotul mijloceste la Tatal, cu sange varsat, pentru iertarea pacatelor. Prezbiterul are rol de simplu slujbas si invatator al Evangheliei lui Hristos.
In VT preotul avea alte atributiuni, in NT are altele. Si daca prezbiterul este doar un invatator al bibliei, atunci de ce era nevoie sa fie uns pentru a primi Duhul Sfant? Si apropos care este parerea ta in legatura cu diaconii? Sunt tot una cu prezbiterii? Doamne ajuta!
Vechi 25.08.2011, 11:16:15
Neaguu Neaguu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Implicit

Prietene protestant (un om care imi pare de treab si cauta adevarul) Iisus cand ii vindeca pe cei pacatosi nu le spunea ca le sunt iertate pacatele? Deci a vindeca pe cineva de o boala inseamna a il scapa de un anumit pacat!
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38