![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Acum, că Hristos a luat deja păcatele lumii asupa Lui, mîntuirea este accesibilă oricui. Dacă nu ar fi așa, atunci păgînii nu ar avea parte de libertate, care este un atribut esențial al chipului divin sădit în fiecare om. Chipul divin nu se pierde niciodată, rămînînd în vecii vecilor imprimat în oameni și în îngeri, indiferent dacă aceștia preferă Împărăția Întunericului sau mîntuirea - asta ți-o subliniază orice mare Teolog al bisericii ortodoxe. Cătălin, dacă tu te-ai fi născut în Groelanda și ai fi trăit într-un iglu, după o viață amărîtă de cîteva zeci de ani ai fi murit. Și te-ai fi prezentat atnci înaintea Lui Hristos la judecată. Cum ți-ar fi căzut ție să-ți spună Dumnezeu că tu nu ai fost botezat, deci vei merge în Iad! Probabil că ai fi răspuns: Ce este acela Iad? Ce este botezul, Doamne? Și Domnul ți-ar fi explicat. Atunci, în apărare, ai fi răspuns: Doamne, dar la noi în sat nu am avut preoți ortodocși să ne boteze, nu am avut biserică să participăm la Liturghie, nu am avut cum să ne împărtășim cu Trupul și Sîngele Tău. Biserica Ta cea adevărată a fost departe de ținuturile noastre. Deci cu existența mea eternă ce va fi? Unde voi fi cazat, în întunericul cel mai dinafară unde este plîngerea și scrîșnirea dinților? Citat:
Altfel, dacă nu ar fi așa, atunci Dumnezeu ar fi nedrept din cauză că multe suflete ar fi din start predestinate la întuneric din cauză că strămoșii lor nu au crezut și au refuzat dreapta credință mărturisită de Sfinții Apostoli. Sau din cauză că încă nu a ajuns la ei Sfînta Ortodoxie. Deci, nu te grăbi, te rog încă o dată, nu te grăbi să judeci o lume întreagă înaintea Lui Hristos, pentru că nu cunoști absolut nimic despre miliardele de oameni care au trait și vor trăi pînă la Parusie. Dacă te grăbești să tragi concluzii la problema asta dificilă pe baza a ceea ce înțelegi tu sau alți teologi despre Ortodoxie, atunci nu te văd bine, frate. Ai mare grijă ce scrii, pentru că foarte mulți ochi citesc și mulți se smintesc. Dintr-un prea vajnic apărător al credinței ortodoxe s-ar putea să te transformi într-un paznic al Raiului, voind să între acolo numai cîțiva mai norocoși si ceilalți să se ducă... știi tu cui și unde. Să luăm aminte și să nu uităm o vorbă adîncă pe care a spus-o Duhul Sfînt prin gura lui Pavel: Iar dacă i se pare cuiva că cunoaște ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască. Doamne ajută și scuze dacă nu m-am exprimat suficient de politicos.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iti impartasesc si eu partial explicatiile pe care le-ai dat....:-) Last edited by Melissa; 19.05.2011 at 10:33:52. |
|
||||
|
||||
![]()
Sînt curios care ar fi greșelile din expunerea mea, ca să meditez la ele, eventual să le corectez dacă se dovedesc a fi neconforme cu credința ortodoxă. De asta discutăm pe forum, ca să învățăm unii de la alții și să ne corectăm reciproc. :)
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cand am spus "partial", ma refeream la pasajul de mai jos, care mie nu mi-e clar, deci nu-i pot face o apreciere corecta:-).Asta nu inseamna ca e gresit. Inseamna doar ca eu inca nu inteleg acest fenomen.Poate ma ajuti tu.:-) Citat:
1. unde au ajuns "duhurile tinute in inchisoare" care au "imbratisat filosofia Sa de existenta" si au iesit de acolo?? 2. inseamna ca iesirea din "sanul lui Avraam" nu a depins de Vointa lui Iisus , ci de acceptul "teoriei" mantuirii de catre cei aflati acolo?! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In plus, pe langa faptul ca aceasta e si ceea ce spune BO, e si adevarat si logic, doar ca trebuie sa intelegem. Asadar o a explic doar de ce spune asa catehismul, nu ca invatatura de credinta a BO e gresita si trebuie sa inventam noi alta. Unii ortodocsi au preluat idei neoprotestante fara sa isi dea seama. Hristos S-a jertfit pentru toti oamenii, dar pot beneficia de jertfa Sa doar cei ce primesc harul. Diferenta intre Vechiul Testament si Noul Testament e ca Iisus a adus mantuirea (posibilitatea de a a junge in Rai). Cum? Prin aducerea harului. Harul este in Sfintele Taine. Oricata credinta ar avea si oricate fapte bune ar face dupa Adam nu mai putem primi harul. De aceea Domnul ne-a facut un dar, ne da harul si noi trebuie doar sa conlucram cu el. Aceasta e ceea ce spune BO (si cred ca si BC), restul sunt idei de la alte culte. Nu are importanta ca esti hindus si crezi in Iisus, pentru ca nu esti in Biserica sa poti avea parte de Taine, de Botez si Impartasanie, prin care primim harul. Dar acel hindus cautanad adevarul poate fi luminat de Domnul si astfel sa ajunga ortodox. Cum am mai scris de cateva ori, exact lal intrebarile tale raspunde si parintele Celopa, in cele 4 feluri cum va fi judecata lumea. Uite ce spune in articol: "- Cum, parinte, o sa ma judece Hristos, daca eu as fi chinez sau de alt neam, care n-am auzit niciodata de Hristos ? Ei de acolo nu au auzit de Hristos. Oare Dumnezeu pedepseste cu nedreptate ? El este drept. Cum o sa ma judece si o sa ma pedepseasca, daca eu nici nu am auzit de Evanghelia lui Hristos ?" Si parintele ii raspune: "- Stai oleaca ! Dumneata stii sa invartesti actele acolo, sa faci procese verbale sau ce faci dumneata. Scriptura insa nu o cunosti. Esti un rationalist, desfaci firul in 40 si te prapadesti cu totul, umbland dupa capul tau." "Sa nu ne inselam, fratilor, si sa zicem ca Dumnezeu nu stie ce face fiecare. Nici nu vei putea sa spui ca nu ai pacat, pentru ca n-ai stiut, ca ai fost chinez sau turc sau ateu. Pagan daca ai fost, dar constiinta ai avut si dupa acea lege te va judeca. Zidirea ai vazut-o. Nu ti-ai pus niciodata intrebarea cine a facut cerul, soarele, pamantul si toate, ca dupa aceea sa te gandesti si sa te temi de Dumnezeu, care a facut toate ?" "Orice om de pe pamant, cand face rau, este mustrat de constiinta sa, care ii spune : " De ce ai facut rau ?" Aceasta este legea cea dintai data de Dumnezeu omului, numita si legea constiintei sau legea firii." Dar din cauza ca prin caderea lui Adam firea noastra s-a pervertit nu am mai putut sa ascultam prea bine constiinta. E ca si cum am da vina pe Dumnezeu pentru ca Adam a cazut. Nimeni nu e oprit sa caute adevarul, dar vezi cum oamenii in general sunt mult mai preocupati de alte lucruri, decat sa afle adevarul. S-a mai scris asta de multe ori, si in Iad si in Rai sunt mai multe lacasuri. Un criminal nu va avea parte in Iad de acelasi tratament cu un pagan care nu a facut lucruri rele. De asemenea, in Rai un credincios obisnuit care s-a mantuit nu va avea aceeasi slava ca un Apostol sau un mare sfant, de exemplu. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar cum se împacă această idee cu cuvintele Lui Hristos, care spune clar la Ioan 3, 5: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu. Și cum mai rămîne valabilă afirmația din catehism care spune așa: Conditiile mantuirii sunt: harul dumnezeiesc, credinta si faptele bune. Adica acela se mantuieste care face parte din adevarata Biserica, unde se poate impartasi de dumnezeiescul har, prin Sfintele Taine, unde dobandeste dreapta credinta in adevarul mantuitor si unde este indrumat sa savarseasca fapte bune. Despre ce fel de mîntuire se vorbește deci în catehism și despre ce fel de mîntuire îi vorbește Hristos lui Nicodim? Încă o dată, ca să nu smintim lumea: ne referim prin excelență numai și numai despre păgînii la care nu a ajuns dreapta credință ortodoxă, nu de ereticii care au luat la cunoștință dar fac după capul lor.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De asemenea Florin-Ionut a seziat foarte bine aspectele mantuirii in niste intrebari pertinente dar extrem de delicate, ce pot pune in dificultate un teolog ortodox fara cunostinte si traire corespunzatoare. Doamne ajuta. Har si pace. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A mantui e ceva cu mult mai mult, pare ceva banalizat pentru unele persoane. Sfintii vorbesc de eretici, pentru ca pe pagani nici nu-i baga in seama. Apostolii au propovaduit aproape in toata lumea. Si totusi, unii nu au vrut sa auda si au ramas pana acum pagani. Nu se contrazice deloc catehismul. In Romani scrie ca si paganii fac din fire cele ale legii, fara sa o cunoasca. Asta le asigura o judecata mai buna, dar prin lege nimeni nu s-a putut mantui nici in Vechiul Testament. Nu asa spunem, ca nimeni nu se mantuia cu vechea lege, de aceea a venit Iisus? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Dar nu poți să-i socotești în aceeași categorie pe urmașii lor. Omul e judecat în funcție de faptele lui, proprii, nu ale părinților sau strabunicilor. Dacă un făt este avortat, este el vinovat de decizia părinților săi? Ar fi nedrept. Citat:
În VT drepții nu s-au mîntuit din cauză că Hristos încă nu-i răscumpărase. Ei au așteptat în Iad pînă ce Dumnezeu le-a dat posibilitatea mîntuirii, anulîndu-le păcatele prin Jertfa de pe Cruce. A mers la ei în Iad și i-a scos afară, ba mai mult, le-a propovăduit și celorlalți că o existență mai bună îi așteaptă sus, în Cer. Păgînii de după Hristos trebuie să aibă posibilitatea de a se salva de cel rău și de Împărăția lui întunecată pentru că Hristos a murit pentru ei și pentru fiecare om de la Adam pînă la ultimul. Dacă vorbim despre desăvîrșire, care este o stare de înalțare mai mare, spre asemănarea cu Hristos, atunci acest lucru nu este posibil pentru păgîni din cauza lipsei Botezului, a împărtășaniei, a informațiilor care duc la cunoștința Adevărului. Niciodată să nu uiți că orice om este liber să aleagă viața sau moartea. Altfel, Hristos a murit degeaba pentru păgîni dacă ei nu au măcar o șansă de a merge în Rai. Iar dacă omul ar fi lipsit de libertate, atunci nu ar mai fi creat după chipul divin, ci ar fi un roboțel humanoid.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Observi cum tu imi expui in continuare doar parerile tale (bineinteles, impartasite si de alti cativa), in timp ce eu ti-am scris ce spun sfintii, ce spune catehismul, etc. Tu spui: parerea mea e ca... Nu se potriveste cu catehismul, dar acolo e greseala, nu la mine. Trebuie sa intelegem ca invatatura Bisericii nu e formata din parerea noastra, care noua ni se poate parea brilianta. Toti oamenii au cate o parere despre anumite lucruri, si sunt sapte miliarde de oameni. Tu imi spui ca paganii sunt mai presus decat unii catolici (ca si ei sunt eretici pentru BO), de exemplu, care nu stiu ca invatatura catolica e gresita. Nu numai ca te inseli, dar mai si acuzi ca cei ce nu spun asta fac afirmatii josnice. Daca noi nu ne informam despre invatatura ortodoxa capatam invataturi de la ceea ce auzim. Si sunt destui care doresc sa ne arate adevarul. Asadar capatam invaturile din ceea ce auzim de la televizor, de la cunoscuti, din carti, documentare, etc. Si acelea bineinteles ca propaga alte idei, cele pe care le cunosc. Citat:
Asta e baza crestinismului, ca mostenim urmarile pacatului lui Adam. Un fat avortat nu mosteneste pacatul parintilor care l-au avortat, ci suporta consecinta acestui pacat: faptul ca nu a fost botezat. Citat:
Oare nu e mai simplu sa ne smerim si sa intelegm ca noi gresim, nu sfintii si invatatura Bisericii? Ca o impacare, iti dau si o veste buna. Din cate stiu (daca nu ma insel) catehismul a fost facut tot de parintele Cleopa, deci nu avea cum sa spuna altceva in acel articol. Te rog, daca doresti sa discutam in contiunare da-mi si citate din sfinti sau invatatura Bisericii care sa sustina ceea ce spui, nu doar parerea ta (sau a lui Eugen) sau propria interpretare a Sfintei Scripturi. Iata ca si catehismul spune despre talcuirea Sfintei Scripturi: "Numai Biserica poate sa talcuiasca fara greseala Sfanta Scriptura, pentru ca numai Biserica este pazitoarea, talcuitoarea si propovaduitoarea fara gres a Descoperirii dumnezeiesti. " "18. Poate oricine sa citeasca Sfanta Scriptura? Oricine poate sa citeasca Sfanta Scriptura, insa nu si s-o talcuiasca (s-o explice) si nici sa invete pe altii. Caci zice insusi cuvantul Scripturii: "Aceasta trebuie s-o stiti mai intai de toate, ca nici o proorocie (invatatura) a Scripturii nu se talcuieste dupa bunul plac al fiecaruia" (2 Petru 1, 20); "Oare toti sunt Apostoli? Sau toti prooroci? Sau toti invatatori?" (1 Corinteni 112, 29). " De aceea e bine sa dam nu doar intelegerea noastra din Sfnta Scriptura, ci inavatura Bisercii si talcuirea sfintilor. Pentru ca nu suntem sfinti. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Tartaruga | Dogmatica | 413 | 11.09.2012 03:18:26 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
|