Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.02.2011, 12:36:56
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
Poate ati observat, citind Scriptura, ca proorocitele mentionate nu au interpretat Biblia dupa socotinta lor personala
Proorocitele respective nu aveau o Biblie pe care sa o interpreteze. Proorocii si apostolii sunt mai mari ca Biblia, deoarece [unii ca] ei au scris-o. Asta am invatat de la BO :)
Debora, de ex, stia una si buna: Dumnezeu i-a spus ceva si ea trebuie sa transmita mai departe; iar in ceea ce depinde de ea, sa si execute.
De fapt, definitia simplista a unui prooroc este aceasta : un om care aude vocea lui Dumnezeu si transmite mai departe ceea ce aude.

Citat:
Eu stiam si credeam despre cuvantul venit direct de la Dumnezeu ca se cuprinde in cartile canonice ale Sfintei Scripturi, adica in Biblie.
Biblia contine [in cele mai multe pasaje] cuvantul venit direct de la Dumnezeu prin prooroci sau apostoli si asternut pe hartie de ei sau de cei ce l-au auzit. Insa, pana sa apara Biblia, acest Cuvant era scris in carti separate, sau scris deloc. Dar era Cuvantul lui Dumnezeu. Proorocii au vorbit dintotdeauna [ : "Asa vorbeste Domnul"] insa putine din cuvintele transmise de Domnul prin prooroci au ajuns pana la noi, deoarece nu au fost notate sau s-au pierdut.
La fel, nu toate cuvintele lui Hristos au ajuns pana la noi, deoarece , spune Ioan, cartile acelea nu ar fi putut incapea in lume. Si nici ce a vorbit Domnul prin proorocii din Biserica primara nu ne este spus [cu mici exceptii], desi proorocii arau destui de multi pe atunci. Deci, din nou, Cuvantul direct de la Dumnezeu venit pentru Biserica in acea perioada, nu ne este cunoscut.

Citat:
Imi cer scuze ca desi pe vremea aceea eram cvasi-ateu i-am respins pe proorocii care venisera cu cuvantul direct al lui Dumnezeu...
Foarte bine ati facut. Dar cred ca nici ei, saracii, nu aveau pretentia ca acela era un cuvant direct de la Dumnezeu. Ei cred ca Dumnezeu a vorbit odata si acum a amutit.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 22.02.2011, 15:27:07
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Să o luăm pe fraze. Fraza 1: Din ce-ai scris acolo se poate deduce că numai pentru evrei și neputința lor de a se conforma Legii a murit Domnul pe Cruce.
De ce să deduci așa ceva? Hristos n-a murit pentru toți oamenii? Păcatul nu cerea moartea păcătosului (evreu sau neevreu)? Păcatul nu este fărădelege, călcarea Legii? La aceste întrebări nu poți răspunde cu NU!

Citat:
Pe ostrogoți de exemplu, cum îi bagi la Lege că habar n-aveau de ea?
Ostrogoții se încadrează în Rom.2,14-15 - Legea scrisă pe tablele inimii.

Citat:
Teoria ta e tributară doctrinei răscumpărării pentru "ofense" aduse lui Dumnezeu, inventată de Augustin și cizelată de Anselm de Canterbury, și care a declanșat în occident o isterie religioasă străină de Biserica primului mileniu, o teologie a morții extrem de sadică și legalistă. Hristos n-a murit să satisfacă setea de dreptate a unui Dumnezeu răzbunător, încetați odată cu aceste proiecții antropormofiste imaginare!
Pardon, nu "teoria" mea se încadrează aici, ci teoria Iadului etern!
De ce crezi că Hristos n-a procedat ca la Creație, să spună doar un cuvânt și omul să fie mântuit? Nu avea suficientă autoritate, ori nu era suficient de Atotputernic? Nu cumva din cauză că Legea e sfântă, dreaptă și bună (cum și El este) și nu Se putea dezice de Legea pe care tot El a dat-o?

Citat:
Fraza 2: Hermeneutica ta, sau a grupului unde te manifești religios, este (nu te supăra pe mine) morală de grădiniță! Mai citește odată pilda și vezi care e finalul. Și mai observă că metanoia fiului risipitor nu vine din autosugestie (trebuie să fiu smerit că așa scrie în Biblie) ci e rezultatul eșecului trăit "la sânge", existențial, și nu la nivel conceptual, că trebuie să ne conformăm unei rețete primite "de-a gata", textual. Fiul risipitor ajunge să se confrunte cu consecințele unei vieți fără rost, fără direcție, și experiența directă, suferința, îl smerește, nu citirea Vechiului Testament. El ajunge la Tatăl convins până în străfundurile ființei sale de consecințele păcatului, că "și-a trăit traiul și și-a mâncat mălaiul" în fața părintelui său. Faptul că îi este redată demnitatea de fiu nu este o rezultatul necesar al metanoiei sale, ci e o dovadă de dragoste mai presus de fire a Tatălui.
După intrepretarea ta, urmează că fiul ar fi trebuit să-i spună tatălui "nu eu vreau să fiu argat, n-am nevoie de dragostea ta ci numai să mă scoți din bubirelea, să nu mai fac foamea printre străini".
Cu toată morala mea de grădiniță, tot greșit m-ai înțeles. Umilința fiului pocăit se vede din gândul nerostit de a deveni argatul familiei, iar ceea ce l-a determinat să se întoarcă a fost nu inelul și haina de demnitar, ci iubirea tatălui care l-a urmărit de la plecare și până la întoarcere.

Citat:
Cu alte cuvinte, hai la Domnul să scăpăm de pedeapsa veșnică nu ca să punem început unei relații de iubire incredibilă pentru mintea umană, inacceptabilă pentru moraliștii legaliști care vor tranzacții, schimburi, nu daruri. Nici nu mă mir că propovăduirea curentelor postcreștine seamănă mai mult cu niște agenții de imigrări în rai, și că de fapt toată treaba cu mântuirea e de fapt foarte capitalistă. Primești mântuirea dacă îndeplinești următoarele condiții: asta , asta și asta (grilă standard). Dacă nu vă conformați, criteriile de selecție nu sunt îndeplinite, prin urmare nu sunteți eligibili pentru Împărăție. Curată birocrație UE!
Ciudat mai gândesc unii oameni! Ai văzut tu la neoprotestanți: parastase, nevoinți, canoane, plecăciuni, pelerinaje, lumânări și alte "grile standard" pentru dobândirea mântuirii?
Vechi 22.02.2011, 16:54:39
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
De ce să deduci așa ceva? Hristos n-a murit pentru toți oamenii? Păcatul nu cerea moartea păcătosului (evreu sau neevreu)? Păcatul nu este fărădelege, călcarea Legii? La aceste întrebări nu poți răspunde cu NU!
Pot să răspund nu întrucât :
1. nu e normă, nu e abatere de la normă. Romanii aveau legea lor, perșii legea lor etc. Nu toate aveau statutul pe care-l avea Legea lui Moise.
2. Hristos a murit pentru toți oamenii, de acord, dar nu pentru că toți oamenii n-au respectat Legea lui Moise ci ca să restaureze umanitatea ontologic, asumând condiția păcătoasă a omului și transfigurând-o prin Înviere, fapt care nu a avut efecte "juridice" ci a transformat radical ființa omului.

Citat:
Ostrogoții se încadrează în Rom.2,14-15 - Legea scrisă pe tablele inimii.
Așadar fiecare cu legea lui!? Ostrogoții probabil că au păcătuit fiindcă n-au adus suficiente jertfe idolilor cum cerea (sau ar fi trebuit să ceară) legea din inima lor religioasă.
Păi legea scrisă inițial pe tablele mele inimii mele de daco-roman nu sunt aceleași cu ale unui evreu vetero-testamentar. Mi-e teamă că textul din care ai extras d-ta versetul nu te prea susține în teoriile tale.

Citat:
Pardon, nu "teoria" mea se încadrează aici, ci teoria Iadului etern!
De ce crezi că Hristos n-a procedat ca la Creație, să spună doar un cuvânt și omul să fie mântuit? Nu avea suficientă autoritate, ori nu era suficient de Atotputernic? Nu cumva din cauză că Legea e sfântă, dreaptă și bună (cum și El este) și nu Se putea dezice de Legea pe care tot El a dat-o?
Teoria ta se suprapune perfect până la un punct cu Augustin și Anselm. Și unde nu se suprapune, începe ideologia adventistă, și așa înlocuim ciuma cu holera. Partea a doua rămâne la nivel de grădiniță: adică fabrici o teorie copilărească pe baza unor indicii vagi, dar omenești, prea omenești. Lispește Biserica, prin urmare fiecare teologhisește după capul lui, dar în afara Duhului Sfânt. Te comporți de parcă n-ai ști că făgăduința i s-a dat lui Avraam nu lui Moise. Apostolul Pavel umple Noul testament cu o teologie a libertății în Hristos dar omis pe bază de sofisme de către ideologia adventistă care ne vrea convertiți la și la religia evreilor și la Hristos. Exact ce doreau creștinii iudeizanți primii ani ai Biserică, dorință respinsă de apostoli.

Citat:
Cu toată morala mea de grădiniță, tot greșit m-ai înțeles. Umilința fiului pocăit se vede din gândul nerostit de a deveni argatul familiei, iar ceea ce l-a determinat să se întoarcă a fost nu inelul și haina de demnitar, ci iubirea tatălui care l-a urmărit de la plecare și până la întoarcere.

Citat:
. În Împărăția lui Dumnezeu nu există atitudine de beizadea. Doar cei ce se umilesc până la statutul de "argat", vor fi recunoscuți drept fii ai Tatălui Ceresc. Adevărații "sclavi" sunt cei în aparență fii de drept, dar care bombănesc în permanență vis a vis de "restricțiile" Tatălui
Am citat și dintr-un post anterior ca să analizezi și tu în ce măsură rămâi în același sistem de referință. Smerenia și metanoia se întâmplă simultan, la confruntarea cu consecințele eșecului, la care a ajuns folosindu-și prost libertatea. E o atitudine lucidă, nu retorică, el știe că el a încălcat Legea și se așteaptă la consecințele de rigoare. Dar Domnul nu "funcționează" după nicio lege din care își fabrică unii merite și nemrite iluzorii. Și gândul nerostit către oameni e adesea rostit către Domnul.

Citat:
Ciudat mai gândesc unii oameni! Ai văzut tu la neoprotestanți: parastase, nevoinți, canoane, plecăciuni, pelerinaje, lumânări și alte "grile standard" pentru dobândirea mântuirii?
Am văzut lucruri mult mai rele, decât cele pe care le vezi tu rele la alții. Am văzut oamenii de un orgoliu nemaiîntâlnit, care se cred deja mântuiți și pe alții, pierduți. Am vazut mai multă prostie și autoamăgire la neoprotestanți decât oriunde altundeva.
Ce ai enumerat tu greșit ca grile standard sunt efecte secundare ale Credinței. Niciodată n-au fost condiție pentru nimic, cu atât mai mult pentru mântuire. Parastasele sunt expresii ale iubirii care trec dincolo de moarte. Nevoința e un act voluntar, nu ți-l impune nimeni. Canoanele au apărut odată cu seria de năzbâtii teologice pe care Biserica le-a respins ca străine de Trupul său, adică de Hristos. Din care face parte și adventismul la capatul unei agravări a rătăcirii uluitoare.
Toate enumerate de tine sunt fapte libere, nu condiții de mântuire. De atâta timp ești cu noi și nu ne-ai cunoscur!?!
Vechi 22.02.2011, 18:30:33
Banned

Angry

Citat:
Păi legea scrisă inițial pe tablele mele inimii mele de daco-roman nu sunt aceleași cu ale unui evreu vetero-testamentar.
Păi vezi că teoria ta te duce pe un drum înfundat? Căci nu mai ești un daco-roman, iudeu, ori grec... ci creștin! Declarativ cel puțin. Ai la dispoziție și Sfânta Scriptură, pe lângă conștiința pusă de Dumnezeu în ființa ta. Important e să nu le reprimi glasul.

Citat:
Teoria ta se suprapune perfect până la un punct cu Augustin și Anselm. Și unde nu se suprapune, începe ideologia adventistă, și așa înlocuim ciuma cu holera. Partea a doua rămâne la nivel de grădiniță: adică fabrici o teorie copilărească pe baza unor indicii vagi, dar omenești, prea omenești. Lispește Biserica, prin urmare fiecare teologhisește după capul lui, dar în afara Duhului Sfânt. Te comporți de parcă n-ai ști că făgăduința i s-a dat lui Avraam nu lui Moise. Apostolul Pavel umple Noul testament cu o teologie a libertății în Hristos dar omis pe bază de sofisme de către ideologia adventistă care ne vrea convertiți la și la religia evreilor și la Hristos. Exact ce doreau creștinii iudeizanți primii ani ai Biserică, dorință respinsă de apostoli.
Încerci tu să o dregi, dar pe același drum înfundat ajungi... Este și Biserica, este și călăuzirea Duhului Sfânt, este și făgăduința dată lui Avraam și cea dată lui Adam, doar să ai ochi să le vezi (de după prejudecăți). Și nu cred că e cazul să-mi vorbești de "creștini iudaizanți" atâta vreme cât aperi o dogmă plină de altare, tămâie, recuzită ceremonială, preoție sacramentală, Paște, Cincizecime, etc. etc.

Citat:
Am văzut lucruri mult mai rele, decât cele pe care le vezi tu rele la alții. Am văzut oamenii de un orgoliu nemaiîntâlnit, care se cred deja mântuiți și pe alții, pierduți. Am vazut mai multă prostie și autoamăgire la neoprotestanți decât oriunde altundeva.
Nimic nou sub soare. Aceleași lucruri le poți vedea orișiunde fără deosebire, nu e cazul să ne lăudăm...
Ceea ce e mai grav, e faptul că lucrurile menționate de mine le găsești în dogmă, iar în oameni... (vezi mai jos)

Citat:
Ce ai enumerat tu greșit ca grile standard sunt efecte secundare ale Credinței.
Efecte secundare cu milioane de "victime colaterale".
Vechi 22.02.2011, 19:03:21
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Păi vezi că teoria ta te duce pe un drum înfundat? Căci nu mai ești un daco-roman, iudeu, ori grec... ci creștin! Declarativ cel puțin. Ai la dispoziție și Sfânta Scriptură, pe lângă conștiința pusă de Dumnezeu în ființa ta. Important e să nu le reprimi glasul.

Încerci tu să o dregi, dar pe același drum înfundat ajungi... Este și Biserica, este și călăuzirea Duhului Sfânt, este și făgăduința dată lui Avraam și cea dată lui Adam, doar să ai ochi să le vezi (de după prejudecăți). Și nu cred că e cazul să-mi vorbești de "creștini iudaizanți" atâta vreme cât aperi o dogmă plină de altare, tămâie, recuzită ceremonială, preoție sacramentală, Paște, Cincizecime, etc. etc.

Nimic nou sub soare. Aceleași lucruri le poți vedea orișiunde fără deosebire, nu e cazul să ne lăudăm...
Ceea ce e mai grav, e faptul că lucrurile menționate de mine le găsești în dogmă, iar în oameni... (vezi mai jos)

Efecte secundare cu milioane de "victime colaterale".
Trices, ce am avut de spus am spus. Nu-mi fac iluzia că ai să renunți la ideologia religioasă pe care o profesezi, alminteri ar fi o convertire teoretică, prin "contrângere logică", adică neautentică. Las la o parte tendința ta de dădăceală din postarea anterioară care de fapt maschează o retragere dezordonată, dar ești prea mândru s-o recunoști (și nici n-aș avea nevoie s-o faci). Ca de fiecare dată, "otrăvești fântânile" în replierea disperată de pe pozițiile ideologice dărăpănate.

Îmi spui de niște fundături în care cică aș fi intrat. Care? Unde?
Că vreau să-o dreg... să dreg ce? Ideile strâmbe din mintea ta? Nu reușim, se pare că sunt legiune .... ideile strâmbe. Să te fac să recunoști că te-ai împotmolit. Nu am energie și timp pentru asta. Și nici locul nu e potrivit.

Ultimele propoziții nu le-aș mai comenta. Doar te întreb: spune-mi și mie unde găsesc dogma pelerinajului sau a lumânărilor, sau a parastasului? Dar și unde-i dogma nevoințelor? Sau ce înțelegi tu prin dogmă?
Sau ce înțelegi tu prin "efecte secundare"?
Cât despre "milioanele de victime colaterale", slavă Domnului că nu vor încăpea pe mâna voastră!
Vechi 22.02.2011, 19:50:51
Banned

Implicit

Citat:
Trices, ce am avut de spus am spus. Nu-mi fac iluzia că ai să renunți la ideologia religioasă pe care o profesezi, alminteri ar fi o convertire teoretică, prin "contrângere logică", adică neautentică. Las la o parte tendința ta de dădăceală din postarea anterioară care de fapt maschează o retragere dezordonată, dar ești prea mândru s-o recunoști (și nici n-aș avea nevoie s-o faci). Ca de fiecare dată, "otrăvești fântânile" în replierea disperată de pe pozițiile ideologice dărăpănate.

Îmi spui de niște fundături în care cică aș fi intrat. Care? Unde?
Că vreau să-o dreg... să dreg ce? Ideile strâmbe din mintea ta? Nu reușim, se pare că sunt legiune .... ideile strâmbe. Să te fac să recunoști că te-ai împotmolit. Nu am energie și timp pentru asta. Și nici locul nu e potrivit.

Ultimele propoziții nu le-aș mai comenta. Doar te întreb: spune-mi și mie unde găsesc dogma pelerinajului sau a lumânărilor, sau a parastasului? Dar și unde-i dogma nevoințelor? Sau ce înțelegi tu prin dogmă?
Sau ce înțelegi tu prin "efecte secundare"?
Bine frate, fie cum vrei tuCred că acest topic a fost creat doar pentru pierdere de timp.

Citat:
Cât despre "milioanele de victime colaterale", slavă Domnului că nu vor încăpea pe mâna voastră!
Poate ar fi fost mai bine, totuși refuz să cred că suntem mai vicleni decât diavolul...
Vechi 22.02.2011, 22:05:54
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Proorocitele respective nu aveau o Biblie pe care sa o interpreteze. Proorocii si apostolii sunt mai mari ca Biblia, deoarece [unii ca] ei au scris-o. Asta am invatat de la BO :)
Debora, de ex, stia una si buna: Dumnezeu i-a spus ceva si ea trebuie sa transmita mai departe; iar in ceea ce depinde de ea, sa si execute.
De fapt, definitia simplista a unui prooroc este aceasta : un om care aude vocea lui Dumnezeu si transmite mai departe ceea ce aude.
Deci, pana la urma, in atributiile proorocului nu intra nici interpretarea Scripturilor (cel putin, proorocitele din secolul apostolic aveau scriptura Vechiului Testament, nu ?), nici elaborarea de tratate de teologie (E. G. White are o multime de carti teologice scoase de ea), nici intemeierea de noi religii (ea a intemeiat AZS).

Citat:
Biblia contine [in cele mai multe pasaje] cuvantul venit direct de la Dumnezeu prin prooroci sau apostoli si asternut pe hartie de ei sau de cei ce l-au auzit. Insa, pana sa apara Biblia, acest Cuvant era scris in carti separate, sau scris deloc. Dar era Cuvantul lui Dumnezeu. Proorocii au vorbit dintotdeauna [ : "Asa vorbeste Domnul"] insa putine din cuvintele transmise de Domnul prin prooroci au ajuns pana la noi, deoarece nu au fost notate sau s-au pierdut.
La fel, nu toate cuvintele lui Hristos au ajuns pana la noi, deoarece , spune Ioan, cartile acelea nu ar fi putut incapea in lume. Si nici ce a vorbit Domnul prin proorocii din Biserica primara nu ne este spus [cu mici exceptii], desi proorocii arau destui de multi pe atunci. Deci, din nou, Cuvantul direct de la Dumnezeu venit pentru Biserica in acea perioada, nu ne este cunoscut.
1. BO se refera la proorocii si la apostolii mentionati in Biblie, nu la cei auto-proclamati ca prooroci sau apostoli in secolele 19-20 dupa Hristos.

Cred ca sunteti de acord ca Biblia contine tot ceea ce este necesar omului pentru mantuire.

Daca spuneti ca ceea ce au grait proorocii nu ne este cunoscut decat in mica parte pentru perioada VT si aproape deloc in perioada NT, deci nu s-au consemnat si nu s-au transmis nici macar in scrieri ne-biblice spusele lor, asta inseamna ca nu era necesar pentru mantuire. Deci respectivii prooroci nu au venit cu mesaje esentiale pentru mantuire.

Nici Agav, mentionat in Faptele Apostolilor, nu a venit cu ceva esential pentru mantuire; dar totusi, oare de ce a fost proorocia lui mentionata in NT ?

2. Pana la urma, oricine zice altora "Asa graieste Domnul " (eventual adaugand si: "prin mine!") poate fi considerat prooroc ?
Vechi 23.02.2011, 00:30:13
Senior Member

Implicit

Citat:
Deci, pana la urma, in atributiile proorocului nu intra nici interpretarea Scripturilor (cel putin, proorocitele din secolul apostolic aveau scriptura Vechiului Testament, nu ?), nici elaborarea de tratate de teologie (E. G. White are o multime de carti teologice scoase de ea), nici intemeierea de noi religii (ea a intemeiat AZS).
Depinde ce numiti "interpretarea Scripturii". Toti citim in Biblie ca trebuie sa rasplatim raul prin bine. Insa unul intelege ca trebuie sa mearga la cel ce i-a facut rau cu o bucata de paine, altul intelege ca trebuie sa-i dea o mama de bataie, caci ii va multumi mai tarziu. Toti citim ca trebuie sa cantam cantari duhovnicesti; insa nu toti avem aceeasi idee despre ce este duhovnicesc si ce nu.
Toti interpretam Scriptura, intr-o masura mai mica sau mai mare. A interpreta inseamna a trece cuvintele cuiva prin filtrul mintii tale, personalizandu-le pentru persoana ta; asta e inevitabil atat timp cat avem o minte sa gandim. Numai ca atunci cand lucrurile devin prea grele ne facem ca nu avem autoritatea necesara. Unii se risca sa gandeasca si mai mult de atat; doamna White a fost printre ei. Ca a facut bine sau nu, Dumnezeu va judeca. Si, nu cunosc prea bine istoria dumneaei, dar nu cred ca a pornit la drum cu gandul de a intemeia un nou cult. Asta a fost doar un efect.

Citat:
1. BO se refera la proorocii si la apostolii mentionati in Biblie, nu la cei auto-proclamati ca prooroci sau apostoli in secolele 19-20 dupa Hristos.
Stiu la ce se refera BO. Insa eu ma refer la proorocii prin care a vorbit si vorbeste inca Dumnezeu.

Citat:
Cred ca sunteti de acord ca Biblia contine tot ceea ce este necesar omului pentru mantuire.

Daca spuneti ca ceea ce au grait proorocii nu ne este cunoscut decat in mica parte pentru perioada VT si aproape deloc in perioada NT, deci nu s-au consemnat si nu s-au transmis nici macar in scrieri ne-biblice spusele lor, asta inseamna ca nu era necesar pentru mantuire. Deci respectivii prooroci nu au venit cu mesaje esentiale pentru mantuire.

Nici Agav, mentionat in Faptele Apostolilor, nu a venit cu ceva esential pentru mantuire; dar totusi, oare de ce a fost proorocia lui mentionata in NT ?
Consider ca Biblia contine tot ce este necesar pentru mantuire, si chiar mult mai mult decat este necesar; anume, contine si invataturi pentru o viata frumoasa, plus istorie si poezie.
Proorocia lui Agab, si unele din cele ale lui Isaia, sau ale lui Ieremia, de fapt, majoritatea proorociilor biblice nu sunt esentiale pentru mantuire. Au fost scrise tocmai pentru ca pe Dumnezeu nu il intereseaza numai mantuirea noastra, desi ea primeaza. Trebuie sa intelegem ca Dumnezeu se implica in fiecare aspect al vietii noastre. Iar atunci cand vrea sa vorbeasca vorbeste, chiar daca anunta o seceta sau pedeapsa unui popor. Dumnezeu vorbeste pentru ca doreste sa se faca auzit.

Citat:
2. Pana la urma, oricine zice altora "Asa graieste Domnul " (eventual adaugand si: "prin mine!") poate fi considerat prooroc ?
De fapt, cei mai multi care spun "Asa vorbeste Domnul" [sau echivalente] sunt amagitori. Biblia ne indeamna sa deosebim din multele proorocii glasul lui Dumnezeu. Cum? "Oile Mele cunosc glasul Meu"...
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 23.02.2011, 01:05:17
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Depinde ce numiti "interpretarea Scripturii". Toti citim in Biblie ca trebuie sa rasplatim raul prin bine. Insa unul intelege ca trebuie sa mearga la cel ce i-a facut rau cu o bucata de paine, altul intelege ca trebuie sa-i dea o mama de bataie, caci ii va multumi mai tarziu. Toti citim ca trebuie sa cantam cantari duhovnicesti; insa nu toti avem aceeasi idee despre ce este duhovnicesc si ce nu.
Toti interpretam Scriptura, intr-o masura mai mica sau mai mare. A interpreta inseamna a trece cuvintele cuiva prin filtrul mintii tale, personalizandu-le pentru persoana ta; asta e inevitabil atat timp cat avem o minte sa gandim. Numai ca atunci cand lucrurile devin prea grele ne facem ca nu avem autoritatea necesara. Unii se risca sa gandeasca si mai mult de atat; doamna White a fost printre ei. Ca a facut bine sau nu, Dumnezeu va judeca. Si, nu cunosc prea bine istoria dumneaei, dar nu cred ca a pornit la drum cu gandul de a intemeia un nou cult. Asta a fost doar un efect.
Daca E. G. White ar fi personalizat numai pentru persoana ei intelegerea Bibliei, presupun ca nu ar fi scris atatea carti prin care sa-si impuna viziunea personala asupra celor scrise in Biblie unei comunitati.
Iar intentia intemeierii unei noi religii a fost clara: adventismul se afla in pragul colapsului datorita dezamagirilor provocate de calculele si de profetiile lui Miller, care ii si sfatuise pe fostii sai aderenti sa revina la baptism. Ellen White a refuzat revenirea la baptism, si a creat fundamentele pentru supravietuirea adventismului.

Citat:
Stiu la ce se refera BO. Insa eu ma refer la proorocii prin care a vorbit si vorbeste inca Dumnezeu.
Cunoasteti astfel de prooroci contemporani ?
Legat de proorocii contemporani, revedeti si ultimul aliniat din postarea dvs., citat de mine la sfarsitul acestui mesaj.

Citat:
Consider ca Biblia contine tot ce este necesar pentru mantuire, si chiar mult mai mult decat este necesar; anume, contine si invataturi pentru o viata frumoasa, plus istorie si poezie.
Deci, daca analizez un pic aceasta afirmatie, sa inteleg ca din punctul dvs. de vedere putem duce o viata frumoasa fara sa ne mantuim. Sau ducem o viata frumoasa doar de dragul frumusetii ei ?
Istoria si poezia din Biblie au doar menirea de a furniza informatii celor curiosi asupra istoriei si respectiv de a-i delecta estetic pe cei iubitori de poezie ?

Citat:
Proorocia lui Agab, si unele din cele ale lui Isaia, sau ale lui Ieremia, de fapt, majoritatea proorociilor biblice nu sunt esentiale pentru mantuire. Au fost scrise tocmai pentru ca pe Dumnezeu nu il intereseaza numai mantuirea noastra, desi ea primeaza. Trebuie sa intelegem ca Dumnezeu se implica in fiecare aspect al vietii noastre. Iar atunci cand vrea sa vorbeasca vorbeste, chiar daca anunta o seceta sau pedeapsa unui popor. Dumnezeu vorbeste pentru ca doreste sa se faca auzit.
Nu va suparati, dar si "vedetele" micului ecran, si politicienii si alte categorii de persoane vorbesc nu pentru ca le-ar pasa de tele-spectatori sau de ascultatori, ci pentru doresc sa se faca auziti.
Credeti ca Dumnezeu doreste sa se faca auzit doar asa, ca sa aibe rating de audienta ?
Si mai am o intrebare, legat de textul ingrosat: ce il mai intereseaza pe Dumnezeu in afara de mantuirea noastra ?
Eu stiu din Biblie ca pentru orice cuvant oamenii vor da socoteala in ziua judecatii. Iar la judecata aceea se hotaraste cine este mantuit si cine nu. Prin urmare, tot ce vine de la Dumnezeu spre noi este in scopul mantuirii noastre. Mai are Dumnezeu alte scopuri cu noi decat acela de a ne aduce la mantuire ?

Citat:
De fapt, cei mai multi care spun "Asa vorbeste Domnul" [sau echivalente] sunt amagitori. Biblia ne indeamna sa deosebim din multele proorocii glasul lui Dumnezeu. Cum? "Oile Mele cunosc glasul Meu"...
Si care este criteriul obiectiv ? Caci si demonii cred in Dumnezeu si se cutremura, totusi satana se face si inger de lumina (ia aspect de ~ ) atunci cand vrea sa castige un suflet.

Cum deosebiti dvs. daca Francisc Maytreia este un prooroc adevarat sau un fals prooroc ?

Last edited by AdrianAamz; 23.02.2011 at 01:16:07.
Vechi 23.02.2011, 16:30:49
Senior Member

Implicit

Citat:
Iar intentia intemeierii unei noi religii a fost clara: adventismul se afla in pragul colapsului datorita dezamagirilor provocate de calculele si de profetiile lui Miller, care ii si sfatuise pe fostii sai aderenti sa revina la baptism. Ellen White a refuzat revenirea la baptism, si a creat fundamentele pentru supravietuirea adventismului.
Ce pot sa spun...probabil ca dvs stiti mai bine; subiectul E G White ma depaseste.

Citat:
Cunoasteti astfel de prooroci contemporani ?
Cunosc oameni prin care Dumnezeu vorbeste uneori; ei sunt beneficiarii promisiunii din Ioil. Si cunosc cativa prooroci carora Dumnezeu le-a incredintat aceasta slujba si ei nu au fost vrednici de ea, cazand in mandrie si alte pacate. Insa prooroci cum au fost Ilie sau Elisei mai sunt doar cativa in lume; ei intotdeauna au fost rari. Nu prea ii vezi pe la Tv sau in campanii de evanghelizare. Insa ii recunosti dupa faptul ca fac exact aceleasi lucruri pe care le-au facut Iisus si apostolii cat timp au fost pe pamant.

Citat:
Istoria si poezia din Biblie au doar menirea de a furniza informatii celor curiosi asupra istoriei si respectiv de a-i delecta estetic pe cei iubitori de poezie ?
Si istoria si poezia pot fi metode prin care Dumnezeu se reveleaza. Multi dintre cei care L-au cunoscut pe Dumnezeu au devenit apoi poeti, caci frumusetea Lui te inspira sa scrii poezii [vezi David, de ex , sau cantarile lui Moise sau Ana]. Si multi dintre cei care au vazut faptele Lui au scris despre ele pentru a arata si altora maretia lui Dumnezeu. Si aceasta a devenit istorie.

Citat:
Nu va suparati, dar si "vedetele" micului ecran, si politicienii si alte categorii de persoane vorbesc nu pentru ca le-ar pasa de tele-spectatori sau de ascultatori, ci pentru doresc sa se faca auziti.
Credeti ca Dumnezeu doreste sa se faca auzit doar asa, ca sa aibe rating de audienta ?
Dumnezeu doreste sa se faca auzit pentru ca este un Dumnezeu caruia ii place sa comunice. Probabil se simtea destul de bine la inceputuri, ca Dumnezeu atotputernic, fara limite. Insa a dorit sa-l creeze pe om, ca sa poata avea partasie cu el in fiecare si in Eden. Cine stie ce vorbeau Adam, Eva si Dumnezeu...Nu stim; stim doar ca Dumnezeu intotdeauna s-a bucurat sa comunice cu omul si in om exista o dorinta nesfarsita de a putea comunica cu Creatorul sau.

Citat:
Si mai am o intrebare, legat de textul ingrosat: ce il mai intereseaza pe Dumnezeu in afara de mantuirea noastra ?
Eu stiu din Biblie ca pentru orice cuvant oamenii vor da socoteala in ziua judecatii. Iar la judecata aceea se hotaraste cine este mantuit si cine nu. Prin urmare, tot ce vine de la Dumnezeu spre noi este in scopul mantuirii noastre. Mai are Dumnezeu alte scopuri cu noi decat acela de a ne aduce la mantuire ?
Pe Dumnezeu Il intereseaza totul, absolut totul, nu numai mantuirea noastra. A creat un univers, i-a pus legi si acum are grija sa functioneze perfect. Il intereseaza ca raul sa-si primeasca rasplata; la fel si binele. Il intereseaza sa rasplateasca fiecaruia un bine cat de mic, chiar daca acel om nu cauta mantuirea. Il intereseaza sa raspunda la rugaciuni, sa vindece, sa se faca cunoscut oamenilor care au uitat de El. Il intereseaza sa zideasca Biserica, sa puna daruri minunate in fiecate crestin si sa il invete sa le foloseasca. Il intereseaza ca oamenii care au cunoscut Calea mantuirii sa o faca cunoscuta si altora.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38