Citat:
În prealabil postat de mary_mary
Buna ziua,
Am nascut in 2006, natural dar ...cu ruptura f mare (am avut copci): exista vre-o sansa sa fie RVP doar vulvovaginal? ....am flatulatie ( am fost operata de fisura anala si hemoroizi in 2010, cu 3 luni inainte de controlul ginecologic) si menstruatii f abundende si dureroase.
De curand am fost la medic si mi s-a pus diag. RVP cu cervocervicita.
Exista o legatura intre aceste doua, depind una de alta?....duc la prolaps genital?....grad 1 sau 2?
|
In primul rind tin sa precizez ca pt. conversatie este necesar sa stapiniti termenii medicali putini pe care ii folositi dar sa ii stapiniti . Sa le luam pe rind ;
1. Chiar daca la nastere dintr-un miotiv sau altul s-a produs ruptura accidentala (expulzie stimulata brusc prin medicatie, disproportii evidente intre dimensiunea craniului fetal si diafragma vulvara cu toata epiziotomia facuta sau cu o epiziotomie insuficient de larga pt. a menaja pacienta,etc.) daca s-a cusut f. bine tot ce s-a rupt (uneori atit de bine se coase, pt. a preveni o oricit de tardiva RVP, incit se da nastere la o noua virgina) atunci nu are cum sa se mai produca o RVP. Inca, dupa o asemenea nastere este necesar ca 6 luni sa faceti repaus total de efort fizic (in special ridicari si portaj fortat de greutati mari precum si imobilizarea abdomenului si a pelvisului in pozitii solicitante pe timp indelungat precum : spalatul rufelor in cada de baie in pozitie aplecat accentuata peste marginea cazii sau la femeile de la tara se mai adauga efortul prelungit din timpul culesului fructelor ca mere , prune, de pe jos , de pe pamint , adica fructele care au fost batute din pomi, etc). Deci daca s-a respectat durata de recuperare iar lucratura chirurgicala a fost ireprosabila nu se mai ajunge la RVP. Dar mai sunt si alte complicatii care sunt cauzate de nasterea naturala si care se pot descoperi in timp , de regula dupa cel putin o jumatate sau un an de la nastere . Asa sunt hemoroizii cauzati de travaliu si expulzia distocica , adica nu asa cum trebuia , ori prea brusca , eccentuata, exploziva sau din contra prelungita . Daca apar, rezolvarea nu este decit chirurgicala . Uneori este necesara o reinterventie chirurgicala , atunci cind prima nu a fost facuta bine sau nu s-au respectat cu strictete indicatiile postoperatorii .
2. Daca exista flatulenta aceasta este cauzata de regula de colecistita cronica nelitiazica (adica ceea ce se cheama popular: diskinezia biliara) sau un anumit gen de colita patologica , cea de fermentatie in urma carora apar aceste neplaceri . Dar cred ca dvs v-ati referit la flatulenta involuntara , necontrlabila permanent care poate pune intro situatie delicata in caz de efort fizic , tuse, stranut , incordare psihica sau emotionala , etc. Rezolvarea este prin corectarea chirurgicala a sfincterului (inelului) anal ( care se spune ca a devenit incontinent, adica nu mai tine bine sau nu este ,,etans") corect facuta si prin tratarea bolii de baza care produce gazele . Nu este o situatie de care sa nu se poata scapa dar neglijata cu timpul duce la accentuarea manifestarilor .
3. Cervicita este o boala de sine statatoare, independenta de RVP, si trebuie tratata prompt deoarece colul uterin este un lucru tare ,,gingas" ( ca si sinul) motiv pt. care orice afectiune depistata se va trata cu promptitudine . Acum depinde ce fel de cervicita este pt. ca si tratamentul este in consecinta . Nu vreau sa stirnesc impresii neplacute si nici insinuari absurde dar este de mare folos pt. sanatata trupeasca si duhovniceasca ca partenerii sa fie absolut fideli pt. a preveni transmiterea mico-viro-bacteriana de la o femeie la alta, cauzatoare a 90% din patologia exocolului (exocolul= partea colului uterin care iese in vagin in mod normal, putind fi astfel vazut si palpat la examenul ginecologic ). Vaginul are microflora sa proprie in mod fiziologic(ca si cavitatea bucala, canalul auditiv de la ureche, vezica urinara ,sinusurile fetei, nasul,conjunctivele ochiului, etc) cu un echilibru al acestei flore strict individualizat de la femeie la femeie ,
aproape asemanator cu individualismul amprentelor . Aceasta face ca atunci cind intr-un vagin patrunde un singur ,,crai" genul de microflora cit si echilibrul ei sa se pastreze si sa fie in felul acesta o garantie pt. sanatatea zonei respective din organism . Atunci insa cind patrund mai multi ,,crai" sau unul singur dar care mai merge si prin alte ,,saraiuri" acestia sunt vectori microbieni aducind in vaginul initial tot felul de germeni (ciuperci/micoze; bacterii si virusuri precum HPV-ul incriminat in producerea cancerului de col) nefiresti pt. echilibrul microbiologic al acestuia. Daca actiunile sunt repetitive pina la urma ,,sanatatea" locala este invinsa, echilibrul microbiologic este stricat si incep a prolifera germenii de ,,import" iar din acea clipa femeia care fusese sanatoasa genital pina atunci incepe sa desvolte vulvovaginite micobacteriene insotite sau nu de cervicite sau sa desvolte direct patologie de col uterin care poate evolua in orice sens : vindecare fara recaderi, cronicizari infectioase cu mari implicatii asupra posibilitatii de procreere, sau afectiuni grave si incurabile .
Mare atentie pt. ambii parteneri la fidelitatea conjugala ! Mare atentie la orice gen de afectiune genitala care trebuie investigata si tratata prompt !
Daca s-a intimplat sa va simptiti lezata/lezate de limbaj va rog sa ma iertati ; eu am incercat sa fie cit mai clar si mai elegant !