![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Pentru ca nu intelegi nimic. Nu e vorba de o pedeapsa in sensul secular: e pur si simplu faptul ca pacatul de orice fel ar fi, ma desparte de Dumnezeu, ma pune intr-o stare in care eu nu il pot primi pe Dumnezeu sau il refuz.
Nu pot sa-ti descriu starea, pentru ca trebuie sa le fi trait pe amandoua ca sa poti sa-ti dai seama cat de groaznica e a doua. Cat de infiorator e sa nu te poti ruga, sa nu poti sa ceri iertare, ba chiar sa te ascunzi de Dumnezeu, sa iti refuzi orice gand indreptat spre El in preajma comiterii unui pacat, cand stii ca nu faci bine si totusi vrei neaparat sa faci lucrul ala si-ti tragi singur obloanele pe ochi. Si vorbesc din proprie experienta, nu din cititul in carti. Un copil de 10 ani stie ca unele lucruri sunt rele sau de rusine, adu-ti aminte cum erai tu la varsta aia si nu spune ca faceai tot ce doreai tu si cu o mare seninatate fara sa simti vreodata o remuscare sau ca "totusi, parca n-ar fi bine sa fac chestia asta", si nu doar de frica bataii. De-asta incepand de la varsta de 7 ani copiii trebuie spovediti inainte de a se impartasi.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa inteleg ca la 7 ani fix, la toti copiii, se produce vreo mare schimbare si devin mult mai constienti de ei si deci pot fi trasi la raspundere si pedepsiti cu iadul vesnic pentru ca a batut-o cu zapada pe Mariuca sau pentru ca a omorit o pasarica. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ceea ce are mult mai mult sens decat legea care zice ca daca eu comit o crima la 13 ani si 363 de zile nu am discernamant, dar daca o fac la 14 ani si o zi, am si raspund penal.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
De ce? Nu ai vazut copii de 7-10 ani mintind, furand, neascultand parintii, injurand, lovind, etc etc???
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Dar nu poti sa pui egal intre furtul unul copil si furtul unui adult. Este o diferenta de intelegere intre cei 2. |
|
||||
|
||||
![]()
Nu pun semnul egal intre cele doua, spun doar ca toate aceste exemple sunt tot pacate,indiferent de circumstantele atenuante... Tocmai de aceea este recomandata spovedania copiilor de peste 7 ani, pentru ca ei sa poata dobandi, incetul cu incetul, aceasta intelegere duhovniceasca a pacatului, sa nu ajunga la varsta maturitatii si sa zica, asa cuma am auzit eu: "de ce sa te spovedesti, draga? Ce pacate ai facut, ai omorat oameni, ai dat in cap, ai furat?" Sunt pacate si pacate...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si asta fara educatii religioase in familie, fara trilulilu. Mi s-o fi spus candva ca nu e frumos sa furi, dar frumusetea asta presupune si o contemplare din exterior a furtului: e nasol sa furi daca te vede cineva. Adica, daca intr-adevar nu intelegi, te poti limita la frumusetea sau uratenia exterioara a gestului. Daca nu te vede, poate fi indiferent dpdv moral si estetic :) Pe mine nu m-a vazut nimeni ba m-am mai si expus banuielilor in momentul in care am lasat-o sa cada pe jos, ca prea era culmea sa apara guma dupa 2 zile. [ Nu am spus-o ca sa vedeti ce fiinta morala eram. Din contra, eram un copil mediocru, crescut de o bunica depasita de situatie din anumite puncte de vedere. ]
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Parintele Arsenie Boca "interzis" ?? stie cineva ceva ? | irodion | Generalitati | 695 | 09.10.2014 22:59:31 |
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
Exista "limbo" in ortodoxie? | Mihaela Cristina | Botezul | 11 | 10.12.2010 19:56:32 |
Ceva frumos..."invata" | ioana30 | Generalitati | 1 | 29.11.2010 17:23:12 |
|