![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mie sincer mi se pare ca ai o reticenta fata de preoti, fie ei calugari sau de mir, in ce priveste puterea lor de sfatuire. Dar tu ai dat exemplul cu Hristos, ca nimeni nu e ca El in lucrurile astea, si partial iti dau dreptate. Dar nu trebuie sa uiti ca El a dat efectiv apostolilor si ucenicilor tot ce are El, ca El ne iubeste desavarsit, nu partial. Ce zicea Pavel? Mai bine este sa fiti ca mine, dar daca nu puteti, nu e pacat. Si cine a povatuit mai multi mireni decat el? Mie mi se pare sincer si te rog nu te supara pe mine, ca aratam un soi de ingamfare, cand cautand smerenie capatam nemultumire: ala nu stie aia, ala nu stie aia, de parca duhovnicii ar trebui sa fie niste atotstiutori. Mi se pare ca noi nu stim ce vrem de la ei: lor, Dumnezeu le da luminare in ceea ce conteaza, in drumul spre mantuire, ca sa ne dea sfatul, in ceea ce e important. Daca avem aceasta credinta, Dumnezeu ii lumineaza. Daca nu avem credinta asta, Dumnezeu nu le da gandul cel bun, ca doar nu zace acel gand ca apa intr-un vas din care duhovnicul scoate cu cana si ne toarna-n cap. Asa ca eu cred ca daca noi ne ducem la duhovnic cu preconceptii de genul: nu se pricepe la casatorie, nici nu avem vreo sansa sa se priceapa. Ca repet, Dumnezeu le da si dupa smerenia noastra. Asta e parerea si credinta mea, rog iertati-ma daca am zis prostii. |
|
|||
|
|||
![]()
Cristi - eu mai rau ma zapacesc si ma derutez cand va citesc pe voi pe forum si altii care taie firul in 100 ( ca si aici pe forum). Pe cuvant. Inainte sa ma apuc sa citesc diverse idei si lucrari teologice, eram mai linistita. Stii: "fericiti cei saraci cu duhul..."
Lavrentiu - eu nu m-am dus cu preconceptii, a fost suficient sa gasesc si sa citesc ideile parintelui Cleopa pe internet si m-a darmat sufleteste pe toata viata. Si m-am dus pentru ca am auzit unele idei la unul si la altul si am vrut sa ma lamuresc. Ii respect pe toti cei intru credinta si unii imi sunt chiar dragi si as vorbi mult cu ei: preoti, monahi, dar sa nu cada in exagerari si sa darame sufletul oamenilor. Preotii de mir la care m-am spovedit n-au indraznit nici unul sa spuna astfel de lucruri si sa-mi faca rau. Asta este diferenta ce mi-a aratat-o viata. Asta este tot. Si sa nu uitam: despre Pavel nu prea stiu pana sa-l prigoneasca pe Domnul, ce viata privata a avut. Stiu insa ca cel mai mare sfant al Ortodoxiei (si primul), a fost lasat de Domnul - Petru. Si el a fost om insurat, cu familie si copii si a avut si rataciri si a fost om normal. Oare de ce L-a luat tocmai pe el sa-i dea cheile Raiului? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Oare de ce separi tu Luceferii Ortodoxiei? Pavel nu iti place, dar Petru da? Pavel a prigonit Biserica, atat stii tu despre el? Oare poti canta impreuna cu mine: "Cei ce sunteti intre Apostoli mai intai pe scaun sezatori si lumii invatatori, Stapanului tuturor rugati-va pace lumii sa daruiasca si sufletelor noastre mare mila!" Ma rog lui Dumnezeu sa poti! |
|
|||
|
|||
![]()
Sophia, de multe ori nu stim sa apreciem in mod corect relatia cu duhovnicul. Fie el mirean sau monah, imbunatatit sau mai putin imbunatatit, nu intamplator il numim "parinte". Ne consideram fii duhovnicesti ai sai, dar in realitate nu mergem la el ca la un tata.
Din acest motiv nu primim cum se cuvine nici cuvantul sau. Dupa cum tatal trupesc ne va povatui intotdeuna "spre tot lucrul bun", asa si duhovnicul ne va calauzi mereu spre Hristos. Bucuria duhovnicului este sa-L impartaseasca pe Hristos credinciosilor in Taina Sfintei Euharistii. Insa nu o poate face oricum. Si nu din cauza lui, ci a noastra. In situatia in care, canonul primit este unul greu de purtat, sa fim incredintati ca l-am primit pentru ca noi insine il tinem departe pe Hristos in viata de zi cu zi. Poate duhovnicul pentru unii dintre noi, nu este asemenea unui tata ci unui prieten, insa nici in aceasta situatie, sa nu ne asteptam ca duhovnicul sa-si manifeste "prietenia" fata de patimile noastre. |
|
|||
|
|||
![]()
Da exista si altfel de duhovnici. E firesc sa fie asa. Mai mult duhovnicul (daca e cu adevarat duhovnic) se va "modela" dupa ucenicul sau. Eu nu am intalnit niciodata duhovnici nemultumiti...ci doar ucenici. Si asta, cred ca se intampla tocmai din cauza a ceea ce spunea Lavrentiu mai sus. Nu mergem acolo sa ne justificam (si daca parintele nu ne primeste justificarile..inseamna ca nu e duhovnic bun..merg la altul..) nici sa cautam competenta ci MANTUIREA. Gandeste-te putin, a cauta competenta...la scaunul spovedaniei e ca si cum L-ai face pe Hristos incopetent (Doamne iarta-ma si ma miluieste). Pentru ca nu in fata omului preot mergi acolo ci in fata LUi Hristos. Si nu mergi acolo sa spui cat bine ai facut si ce frumos ai postit..ci cat de slab esti si cat de putin iubesti aproapele. Sfatul parintelui Ioanichie mi se pare bun si intelept. Pentru ca sfaturile Alin, discutiile libere sunt bune dar NU in timpul spovedaniei. Nu vii acolo sa stai cu Hristos la taclale..ci sa-I spui cat de slab si neputincios esti. Personal cand merg la spovedit imi spun patima, simplu si deschis. Daca ma intreaba mai multe detalii le dau, daca nu, nu. Spun adevarul gol golut fara justificari fara vorbe de genul..sa vedeti ca am gresit...desi am luptat sa nu faca sta...ca am postit numa 2 de zi aspru in loc de 3 apoi am baut apa...desi nu am vrut dar.. ispita..Nu am putut face metaniile ma doare spatele...dar eu am vrut dar daca mi-a fost rau...ce sa fac??...NU. Simplu. Am facut asta si asta, Scurt pe doi. Parintele meu duhovnic ma asculta si dupa spovedanie ma indruma ce sa fac sa pun inceput bun. Daca as incepe o discutie cu sfintia sa probabil as incepe sa ma indreptatsesc ori NU ptr asta merg acolo..Oare Cela ce a zidit toate nu stie TOT? Trebuie sa mai spun eu..Doamne eu am gresit cu asta...cred ca ar trebui sa-mi dai canonul asta...sau sa fac asta...ce spuneti? Spovedania nu e targuiala, nici afacere..ci singura cale spre MANTUIRE! Dar fiecare cum simte, asa sa faca. Eu vorbesc doar din punctul meu de vedere. Atat!
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu sunt vestica.
N-am spus ca nu-mi place Pavel, ci ca nu-i stiu viata de om, de dianinte. Despre Petru se stiu mai multe si mi-a placut exact pentru ceea ce am spus mai sus. Si nu eu ci Iisus l-a facut cel mai mare sfant si i-a dat cheile raiului. Ovidiu-S, Marius - ati urmarit discutia pana acum? Majoritatea celor sustinute de par.Cleopa de ex. vin din V.T. Nu este vorba de canoane ci de etichete, ce-i curat si ce-i murdar. |
|
|||
|
|||
![]()
Sophia, nu e vb de eticheta ci de o ascultare simpla! Ma deranjeaza cum se pune problema asta a necuratiei.. Fratilor, NIMIC nu poate murdari Biserica. NIMIC nu o poate spurca (Doamne iarta-ma) Hristos NU s-a scarbit de femeia cea cu scrugere de snage ce s-a apropiat de El... Nu e vorba de eticheta si de necuratie ci de o simpla ASCULTARE! Atata tot.
|
|
|||
|
|||
![]()
Ups?! Eduardd - mi-e greu sa te urmaresc in ultimul mesaj.
Si eu gandeam asa, ca te duci la spovedanie ca la ancheta si trebuie sa spui tot. Exista insa multi care spun ca poti vorbi liber cu duhovnicul, sa-l intrebi, sa-i cer sfatul. Ah, stai ca vorbim de lucruri diferite. Tu vorbesti de duhovnic la spovedanie, eu il vad in toata "institutia" lui. Intelesesem ca duhovnicul nu acela la care te spoevdesti, ci inseamna mai mult. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
De ce este condusa BOR de calugari | idealist | Biserica Ortodoxa Romana | 296 | 07.12.2017 20:53:05 |
Imaginea ideala a femeii laice in biserica | sophia | Tinuta in Biserica | 55 | 22.01.2012 06:11:46 |
Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii | mena2376 | Intrebari utilizatori | 0 | 01.08.2011 15:08:15 |
imbracamintea la calugari | gheorghie | Generalitati | 12 | 09.09.2010 14:30:20 |
|