Citat:
În prealabil postat de AlinB
Eu stiu un preot care are o abordare exact opusa, si cred ca nu e de mirare ca lumea il cauta si nu sunt putini si sunt sigur ca le este de un real ajutor.
|
Da exista si altfel de duhovnici. E firesc sa fie asa. Mai mult duhovnicul (daca e cu adevarat duhovnic) se va "modela" dupa ucenicul sau. Eu nu am intalnit niciodata duhovnici nemultumiti...ci doar ucenici. Si asta, cred ca se intampla tocmai din cauza a ceea ce spunea Lavrentiu mai sus. Nu mergem acolo sa ne justificam (si daca parintele nu ne primeste justificarile..inseamna ca nu e duhovnic bun..merg la altul..) nici sa cautam competenta ci MANTUIREA. Gandeste-te putin, a cauta competenta...la scaunul spovedaniei e ca si cum L-ai face pe Hristos incopetent (Doamne iarta-ma si ma miluieste). Pentru ca nu in fata omului preot mergi acolo ci in fata LUi Hristos. Si nu mergi acolo sa spui cat bine ai facut si ce frumos ai postit..ci cat de slab esti si cat de putin iubesti aproapele. Sfatul parintelui Ioanichie mi se pare bun si intelept. Pentru ca sfaturile Alin, discutiile libere sunt bune dar NU in timpul spovedaniei. Nu vii acolo sa stai cu Hristos la taclale..ci sa-I spui cat de slab si neputincios esti. Personal cand merg la spovedit imi spun patima, simplu si deschis. Daca ma intreaba mai multe detalii le dau, daca nu, nu. Spun adevarul gol golut fara justificari fara vorbe de genul..sa vedeti ca am gresit...desi am luptat sa nu faca sta...ca am postit numa 2 de zi aspru in loc de 3 apoi am baut apa...desi nu am vrut dar.. ispita..Nu am putut face metaniile ma doare spatele...dar eu am vrut dar daca mi-a fost rau...ce sa fac??...NU. Simplu. Am facut asta si asta, Scurt pe doi. Parintele meu duhovnic ma asculta si dupa spovedanie ma indruma ce sa fac sa pun inceput bun. Daca as incepe o discutie cu sfintia sa probabil as incepe sa ma indreptatsesc ori NU ptr asta merg acolo..Oare Cela ce a zidit toate nu stie TOT? Trebuie sa mai spun eu..Doamne eu am gresit cu asta...cred ca ar trebui sa-mi dai canonul asta...sau sa fac asta...ce spuneti? Spovedania nu e targuiala, nici afacere..ci singura cale spre MANTUIRE! Dar fiecare cum simte, asa sa faca. Eu vorbesc doar din punctul meu de vedere. Atat!