Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.06.2009, 00:22:07
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos Vezi mesajul
Vorbesti prostii! Si, in general, gindesti cu mintea unui ateist. Vezi aici, ultimul aliniat, "A patra intrebare".
Link invalid.

Ar fi fost bine sa incerci sa rasppunzi la subiect nu cu acuzatii aiiurea.
Asta daca ai habar, daca nu cred ca mai util ti-ar fi sa taci.
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 00:26:17
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
Vorbesti prostii! Si, in general, gindesti cu mintea unui ateist. Vezi [SIZE="5"]aici[/SIZE], ultimul aliniat, "A patra intrebare".
Mai incearca odata.
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 00:30:33
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Mai incearca odata.
Citat:
În prealabil postat de bogdan268 Vezi mesajul
@Fani71
Referitor la întrebarea 3 spui: da, Iisus a răscumpărat păcatul strămoșesc, dar nu putem să stăm cu mâinile în sân și să așteptăm să fim luați în rai. Adică noi ce trebuie să facem, să mai facem un botez prin care să mai ștergem în că o dată (de ce ?) acest păcat strămoșesc pe care spui că Iisus l/a mai răscumpărat o dată !
În legătură cu reconfirmarea răspunsului la întrebarea 2, mulțumesc, îmi este mult mai clară poziția ortodoxă.
Cine știe, poate voi citit vreodată și cartea aceea, dacă spui că este de catehism (dacă o voi găsi și voi avea timp).
Câteva fraze sunt binevenite (condiționae de concizie), însă nu o pagină.

@Orthodoxia.i.thanatos
Deci răscumpărarea este exclusiv universalizată, generalizată ... pentru omenire și nu individuală.
..................

Să văd dacă am înțeles bine:
Iisus s/a răstingnit (murit) pentru posibilitatea de mântuire a noastră.
Iisus a luat asupra Sa tot blestemul și păcatul care căzuse pe seama omului (nu a individului), oameni care au trăit atât până, cât și după El.
Până la moartea lui Iisus, omul nu putea ajunge la Dumnezeu, decât prin jertă divină, ceea ce și făcut El, permițând ascederea directă și nemijlocită a oamenilor spre Dumnezeu după anul 33. Dar până atunci ?!
Toți care cred în Iisus care a înviat, ajung să poată călca moartea în picioare, și să “învie” la sfârșitul veacurilor pentru judecată. Dar toți oamenii trebuie să “învie” pentru judecată, pentru că nu pot fi “direcționați” spre cele două căi fără a trece prin “bilanț”.
Iisus desăvârșește răscumpărarea omului de păcatele înaintașilor (până în anul 0), care stricaseră puritatea inițială a chipului omului, păcate care generic au inclus și pe cel originar, iar după moartea Lui trebuie făcut Botez pentru a spăla individual acest păcat moștenit.

A patra întrebare:
Este adevărat faptul că Biblia pe care o ținem azi în mână (pe lângă faptul că este considerată “cuvântul lui Dumnezeu”) este o antologie, colecție, însumare de texte compuse, revizuite, ajustate, îmbinate de către zeci (poate sute) de autori (oameni) anonimi, copști, scribi, copiști, necunoscuți (unii poate chiar nouă), dar și nici între ei (mulți dintre ei) toate acestea realizându/se pe multe secole (7,8 sau 9 secole) ?

Da, am vazut.
Tot nu vad relevanta acestui pasaj vizavi de discutia noastra si de problemele ridicate de mine (doua la numar mai exact) pe care le-ai tratat cu dispretul caracteristic Marilor Antiecumenisti.
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 00:36:32
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Vorbesti prostii! Si, in general, gindesti cu mintea unui ateist. Vezi aici, ultimul aliniat, "A patra intrebare".
Acolo se vorbeste de Biblie, nu de Sfintii Parinti. Auteniticitatea NT este mult mai bine dovedita cu manuscrise vechi decat a parintilor.

Nu ca nu ar fi adevarate scrierile lor, dar in acele vremuri paternitatea unei opere nu era asa de importanta, de vreme ce exprima credinta ortodoxa, nu-i pasa nimanui daca chiar persoana care era pusa la sfarsit o scrisese sau un ucenic.
De ex. pe nimeni nu nu deranjeaza ca opera de 'sfantul Dionisie Areopagitul' nu este scrisa de sfantul de care vorbesc actele Apostolilor, ci de cineva anonim din sec. al 7-lea. (poate ucenic din ucenic.. nu se stie)
Sau la voi antiecumenicii este scrisa chiar de cel din Fapte, in ciuda dovezilor filologice?

(Exista o stiinta filologica, ramura a criticii de text, care analizeaza stilul unui text si poate determina cu mare precizie epoca in care a fost scris si autorul.)

Acestea fiind zise in paranteza, Alin are dreptate ca este usor sa contesti orice text daca asa iti convine.
Mie mi se pare ca tu cam asa faci, in loc sa recunosti pur si simplu ca spune ceva ce contrazice canoanele. Si le contrazice DESTEPT. De ce srrie, nici nu ai incercat sa comentezi teologic. UNDE greseste, dupa parerea ta?

O seara buna si post cu folos.
Vechi 16.06.2009, 00:39:18
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Da, am vazut.
Tot nu vad relevanta acestui pasaj vizavi de discutia noastra si de problemele ridicate de mine (doua la numar mai exact) pe care le-ai tratat cu dispretul caracteristic Marilor Antiecumenisti.
Probabil ca esti obosit. Ar trebui sa te culci.

Citat:
În prealabil postat de AlinB
Daca nu ti-ai dat (inca) seama, cam toate [COLOR="Red"]scrierile Sf. Parinti[/COLOR] pot fi puse sub semnul intrebarii, avand in vedere ca ceea ce avem sunt in general [COLOR="Red"]copiile unor copii care nu se stie la a cata copie[/COLOR] sunt.
Citat:
În prealabil postat de Bogdan268
A patra întrebare:
Este adevărat faptul că [COLOR="red"]Biblia[/COLOR] pe care o ținem azi în mână (pe lângă faptul că este considerată “cuvântul lui Dumnezeu”) [COLOR="red"]este o antologie, colecție, însumare de texte compuse, revizuite, ajustate, îmbinate de către zeci (poate sute) de autori (oameni) anonimi, copști, scribi, copiști, necunoscuți[/COLOR] (unii poate chiar nouă), dar și nici între ei (mulți dintre ei) toate acestea realizându/se pe multe secole (7,8 sau 9 secole) ?
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 00:44:37
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Mie mi se pare ca tu cam asa faci, in loc sa recunosti pur si simplu ca spune ceva ce contrazice canoanele. Si le contrazice DESTEPT. De ce srrie, nici nu ai incercat sa comentezi teologic. UNDE greseste, dupa parerea ta?
Reciteste, Fani71, de mai multe ori, te rog:

Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
In orice caz, dincolo de suspiciunea cu privire la impartasirea femeilor si disputa asupra acceptarii casatoriei intre rude relativ apropiate evidentiata de autor, imi permit sa mai adaug si raspunsul la intrebarea a 5-a din aceeasi scrisoare, care a fost si unul din motivele marii schisme de la 1054:

“Augustine’s fifth question.
I beg to know whether two brothers may marry two sisters, who are far removed from them in descent.
Answer of the blessed pope Gregory.
This by all means may be done. For nothing at all is found in Holy Writ which seems to be opposed to it.”
(A cincea intrebarea a lui Augustin.
Te rog sa-mi spui daca doi frati se pot insura cu doua surori care sint practic neinrudite cu ei.
Raspunsul binecuvintatului papa Grigore.
Fara indoiala pot sa o faca. Nu pare sa fie nimic in Sfinta Scriptura care sa li se opuna.)
Casatoriile de acest gen sint totusi de nedorit pentru ca creaza legaturi de familie dubioase. Copiii rezultati din aceste casatorii sint ceva intre veri si frati.

Afirmatiile presupuse ca fiind ale Sf. Grogore vin in contradictie cu traditia si invatatura Bisericii, altfel nu se justifica folosirea lor in motivarea anatemei.

“Cerularius, supported by his clergy and the people, immediately answered by a synodical counter-anathema on the papal legates, and accused them of fraud. In a letter to Peter, the patriarch of Antioch (who at first acted the part of a mediator), he charged Rome with other scandals, namely, that two brothers were allowed to espouse two sisters…” in History of the Christian Church, Volume IV: Mediaeval Christianity. A.D. 590-1073, Philip Schaff.
(Cerularius, avind sprijinul clerului si al mirenilor, a raspuns imediat printr-o contra – anatema a sinodului asupra trimisilor papei si i-a acuzat de inselaciune. Intr-o scrisoare catre Petru, patriarhul Antiohiei (cel care la inceput a mediat discutiile), a acuzat Roma si de alte lucruri scandaloase, cum ar fi si ca accepta ca doi frati sa ia in casatorie doua surori…)
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 00:48:00
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Reciteste, Fani71, de mai multe ori, te rog:
Eu te intrebam de ce zice in legatura cu ciclul femeilor, nu de casatopria intre doua surori cu doi frati!

Cred ca si tu esti obosit.. mai bine continuam maine. Noapte buna!
Vechi 16.06.2009, 00:49:20
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Probabil ca esti obosit. Ar trebui sa te culci.
Eu nu discut cu Bogdan ci cu tine.

Si chiar nu inteleg unde vrei sa bati. adica concret care este pozitia ta pana la urma.

Dupa codeli si maraieli inteleg doar ceva de genul: "hai sa nu ne spalam rufele in public, ca avem inamic comun care e cu ochii pe noi".

Daca este alta pozitia ta, desi ma indoiesc sa reiasa ceva mai stralucit de atat din tacerea asta suspecta, sunt bucuros sa o ascult.

Acum daca esti si in stare sa o prezinti, nu doar sa dai cu bata in ecumenism, ca virtute suprema si absoluta a crestinului "ortodox" cu Internet.
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 01:01:25
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Eu nu discut cu Bogdan ci cu tine.

Si chiar nu inteleg unde vrei sa bati. adica concret care este pozitia ta pana la urma.

Dupa codeli si maraieli inteleg doar ceva de genul: "hai sa nu ne spalam rufele in public, ca avem inamic comun care e cu ochii pe noi".

Daca este alta pozitia ta, desi ma indoiesc sa reiasa ceva mai stralucit de atat din tacerea asta suspecta, sunt bucuros sa o ascult.

Acum daca esti si in stare sa o prezinti, nu doar sa dai cu bata in ecumenism, ca virtute suprema si absoluta a crestinului "ortodox" cu Internet.
Tie chiar ti-e somn! Si esti foarte iritat. Am spus doar ca ai minte de ateu, prea-cucernice amic.
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 01:02:56
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Eu te intrebam de ce zice in legatura cu ciclul femeilor, nu de casatopria intre doua surori cu doi frati!

Cred ca si tu esti obosit.. mai bine continuam maine. Noapte buna!
Nu te mai obosi, Fani71. Lasa ca imi povesteste AlinB ce-ai vrut sa spui. El stie intotdeauna mai bine...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce este condusa BOR de calugari idealist Biserica Ortodoxa Romana 296 07.12.2017 20:53:05
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 06:11:46
Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii mena2376 Intrebari utilizatori 0 01.08.2011 15:08:15
imbracamintea la calugari gheorghie Generalitati 12 09.09.2010 14:30:20