Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.05.2009, 15:29:56
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Pai ti-am zis! Fptele Apostolilor sunt in NT. ;-)

Hm.. Este greu de raspuns, pentru ca stiu ca am invatat ca erau bune pentru vremea aceea dar am auzit si teologi seriosi care spun ca anumite lucruri nu le inteleg nici ei si sunt greu de interpretat ca venind de la Dumnezeu. Se poate presupune ca oamenii l-au inteles pe Dumnezeu atata cat ii tineau puterile pe atunci, iar El nu s-a revelat mai mult decat puteau ei sa accepte si sa inteleaga atunci; deci este o etapa pedagogica VT, care contine si intelegeri partiale; deplinatatea vine doar in Hristos.

Deci am invatat asa, dar cand citesc anumite lucruri si pe mine ma deranjeaza si imi este greu sa le inteleg rostul.

Ar trebui sa raspunda aici cineva care chiar se pricepe mai bine la VT.
Intrebarea firesca ce urmeaza este: de unde stii ca noile legi sint bune, avind in vedere experienta trista cu vechile legi?
Ce te face sa crezi ca Dzeu a nimerit-o de data asta?
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 16:09:01
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Intrebarea firesca ce urmeaza este: de unde stii ca noile legi sint bune, avind in vedere experienta trista cu vechile legi?
Ce te face sa crezi ca Dzeu a nimerit-o de data asta?
Ce ma face sa cred si in Dumnezeu. Nu se poate explica.. este o convingere intima bazata pe o anumita traire.
Evident, joaca si ratiunea un rol. Crestinismul nu are legi depasite de istorie si provenind dintr-o intelegere partiala, dupa parerea mea. Eu in vad ca o implinire si o trambulina spre cer.
Crestinismul nu este o religie a Legii, mai trebuie precizat. Deci nu este vorba de 'noile legi', ci de 'legea' dragostei manifestata in toate.

Dar evident, nu se poate demonstra. Nici nu pretind!
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 21:53:18
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Ce ma face sa cred si in Dumnezeu. Nu se poate explica.. este o convingere intima bazata pe o anumita traire.
Evident, joaca si ratiunea un rol. Crestinismul nu are legi depasite de istorie si provenind dintr-o intelegere partiala, dupa parerea mea. Eu in vad ca o implinire si o trambulina spre cer.
Crestinismul nu este o religie a Legii, mai trebuie precizat. Deci nu este vorba de 'noile legi', ci de 'legea' dragostei manifestata in toate.

Dar evident, nu se poate demonstra. Nici nu pretind!
Dupa parerea mea, crestinismul, religia in general, nu are nici o baza in a-si asuma exclusivitatea in dreptul de a da legi morale.
Morala crestina nu e cu nimic mai presus de morala musulmana sau atee.
Toate sistemele morale sint in schimbare si reflecta viziunea despre lume a unui grup social.
Dar morala atee are un atu: poate fi un numitor comun pentru toate celelalte, in primul rind pentru ca aceasta se bazeaza pe cauzele naturale pentru care a aparut morala si altruismul reciproc.
Bineinteles, doar pentru religiile care isi doresc ca lucrurile sa mearga mai bine pe lumea aceasta.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 22:11:14
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:
Dupa parerea mea, crestinismul, religia in general, nu are nici o baza in a-si asuma exclusivitatea in dreptul de a da legi morale.
Toate sistemele morale sint in schimbare si reflecta viziunea despre lume a unui grup social.
Dar morala atee are un atu: poate fi un numitor comun pentru toate celelalte, in primul rind pentru ca aceasta se bazeaza pe cauzele naturale pentru care a aparut morala si altruismul reciproc.
Bineinteles, doar pentru religiile care isi doresc ca lucrurile sa mearga mai bine pe lumea aceasta.
La ce crestinism te referi? Cel ortodox nu include conceptul de morala decât atunci când se refera la glasul constiintei morale pe care îl aude fiecare, spunându-i ce e bine si ce e rau. Dar crestinismul ortodox nu are un set de legi morale fiindca el este practic, poruncile divine nu au un scop social ci au scopul dublu de mântuire prin unirea cu Dumnezeu si de pazire de urmarile nefaste ale unor actiuni.

Islamul nu are nici el legi morale ci doar cerinta urmarii unor ritualuri absurde, patologice (cum sunt de pilda rugaciunile spuse înainte si dupa mersul la wc).

Ateismul sustine ca el are o morala dezinteresata, lipsita de dorinta sau teama unei rasplati sau fagaduinte viitoare, dar aceasta e doar o îngâmfare infantila si un cult al moralei,deci o forma de religie aberanta.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 22:20:19
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
La ce crestinism te referi? Cel ortodox nu include conceptul de morala decât atunci când se refera la glasul constiintei morale pe care îl aude fiecare, spunându-i ce e bine si ce e rau. Dar crestinismul ortodox nu are un set de legi morale fiindca el este practic, poruncile divine nu au un scop social ci au scopul dublu de mântuire prin unirea cu Dumnezeu si de pazire de urmarile nefaste ale unor actiuni.

Islamul nu are nici el legi morale ci doar cerinta urmarii unor ritualuri absurde, patologice (cum sunt de pilda rugaciunile spuse înainte si dupa mersul la wc).

Ateismul sustine ca el are o morala dezinteresata, lipsita de dorinta sau teama unei rasplati sau fagaduinte viitoare, dar aceasta e doar o îngâmfare infantila si un cult al moralei,deci o forma de religie aberanta.
Ateismul nu are o morala dezinteresata. Morala ateista este bazata pe interesul citor mai multi, este bazata pe altruismul reciproc.
Eu pe tine te-am inteles ca ortodoxismul nu are un set de legi morale, dar nu cred ca parerea ta este impartasita de multi dintre ortodocsi.
Poate nu am inteles eu bine, dar ortodoxismul nu isi spune parerea despre avort, homosexualism, despre cum sa ne comportam in societate etc?
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 22:54:23
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:
Ateismul nu are o morala dezinteresata. Morala ateista este bazata pe interesul citor mai multi, este bazata pe altruismul reciproc.
Eu pe tine te-am inteles ca ortodoxismul nu are un set de legi morale, dar nu cred ca parerea ta este impartasita de multi dintre ortodocsi.
Poate nu am inteles eu bine, dar ortodoxismul nu isi spune parerea despre avort, homosexualism, despre cum sa ne comportam in societate etc?
Áltruismul înseamna bine dezinteresat, te contrazici.

Eu nu ti-am spus parerea mea ci învatatura Bisericii (sper sa nu gresesc).
Poti citi aici ceva despre ce înseamna morala în Ortodoxie:
http://www.crestinortodox.ro/morala/...i-nu-a-legilor

Da, exista îndrumari ale Bisericii si reguli, dar acelea nu sunt considerate norme morale. Ca sa întelegi,gândeste-te ca Biserica nu foloseste notiunea de imoral. Tot ce este rau nu este imoral ci moarte: plata pacatului este moartea.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 23:49:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:

Eu nu ti-am spus parerea mea ci învatatura Bisericii (sper sa nu gresesc).
Poti citi aici ceva despre ce înseamna morala în Ortodoxie:
http://www.crestinortodox.ro/morala/...i-nu-a-legilor

Da, exista îndrumari ale Bisericii si reguli, dar acelea nu sunt considerate norme morale. Ca sa întelegi,gândeste-te ca Biserica nu foloseste notiunea de imoral. Tot ce este rau nu este imoral ci moarte: plata pacatului este moartea.
Este ciudat, dar uite ca aici sunt si eu de acord cu tine, Traditie! ;-)
Interesant ca il citezi pe Yanaras!

Cand ortodocsii isi dau cu parerea despre un lucru si nu il aproba, ei deduc asta din niste principii de baza, nu din niste legi morale.
Din pacate asta nu se respecta intotdeauna.
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 10:37:29
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Eu vorbesc despre altruismul reciproc ca despre un concept de sine statator, nu e un altruism dublu.
Este un comportament algoritmic simplu, pe care natura il aplica cu succes.
Atruismul reciproc este o forma de altruism prin care un organism transmite un beneficiu unui alt organism fara a astepta o compensatie sau rasplata imediata.
Altruismul reciproc nu e neconditionat. Beneficiarul initial trebuie sa intoarca acelasi comportament cind situatia este exact inversa. Daca actul initial nu este intors de beneficiar, organismul initiator va inceta sa mai coopereze.

Mai pe romaneste: iti dau acum si daca nu imi dai si tu cind voi avea eu nevoie nu iti mai dau altadata.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 23:08:31
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
Ei, am trait s-o aud si pe asta!
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 10:38:57
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Ei, am trait s-o aud si pe asta!
Probabil ca ai si niste argumente
Reply With Quote
Răspunde

Tags
morala

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lipsa de Dumnezeu in viata morala Decebal Morala Crestina 9 06.08.2013 12:02:33
Constiinta morala si legea lui Dumnezeu. georgeval Generalitati 20 15.02.2012 00:37:34
Morala Crestina - importanta ei iRoDiOn Morala Crestina 8 28.09.2011 00:45:33
Bioetica, familia si morala crestina corneliamate Intrebari utilizatori 10 31.05.2011 07:21:11
Morala ortodoxa - o morala a existentei, nu a legilor NagyAttilaPuli Intrebari utilizatori 8 04.07.2010 18:44:22