Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.11.2012, 17:33:49
LgMihail's Avatar
LgMihail LgMihail is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.11.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Sfintii Parinti nu au afirmat geocentrismul, ei s-au folosit de cercetarea stiintifica a vremii lor in argumentarea teologica a invataturii de credinta despre creerea lumii conform Sfintei Scripturi, combatand viziunea panteista a antichitatii grecesti. Heliocentrismul nici nu exista atunci, nu putea fi conceput, dar daca ar fi existat, cu siguranta Sfintii Parinti ar fi tinut cont de reprezentarea stiintifica si directiile ei, (asa cum au tinut cont de geocentrism) interpretand teologic ideile de rationalitate si devenire a universului, pentru ca rationalitatea creatiei permite omului sa descopere ratiunile lucrurilor pentru existenta sa materiala si spirituala.
E si putina mandrie pseudo-teologica aici, dintre cate vad. Stiinta vremii lor = Sfintii Parinti!
Uite aici, ce zici de asta:

"Aristarh din Samos (n. 310 î.Hr. – d. 230 î.Hr.) a fost un astronom și matematician grec, primul care a susținut că Pământul se rotește în jurul Soarelui"

INAINTE DE HRISTOS! In vremea aceea nu erau doar aristotelicii (geocentristii), ci si pitagoreeni si platonicenii care aveau modele diferite. Au existat MULTE modele stiintifice, dar toate au fost cernute de Sfintii Parinti prin prisma Scripturii. Heliocentrismul a fost, este si va ramane INCOMPATIBIL. Daca nu esti de acord cu mine si cu Parintii Bisericii, atunci te rog re-talcuieste tu MAI BINE (nu avem ce sa pierdem din talcuirile lor) ratiunile Facerii potrivit heliocentrismului.

De ce Dumnezeu, cand a facut lumea, a facut pamantul sa se invarta? De ce in jurul soarelui? Din geocentrismul biblic, Sfintii Parinti au scos maxime teologice care acum sunt aproape cenzurate: dovada, habar nu aveti despre ele!

Gheron Iosif ne-a invatat ca "orice teorie trebuie argumentata cu citate din Scripturi si din purtatorii de Dumnezeu, Sfintii Parinti, nu de la protestanti, evrei, masoni...care nu sunt crestini!" Am citat cat de bine am putut.

Tot nu m-ai lamurit. Eu arunc la gunoi talcuirile la Facere daca vei face tu altele mai bune. Uite, raspunde pe rand:
1. De ce ne invartim?
2. De ce in jurul soarelui?
3. De ce pamantul e in prima zi, iar in a 4-a apar luminatorii?
4. Ce facea pamantul pana sa apara soarele?
5. Cand incepe rotatia lui si de ce Moise nu o pomeneste?
6. Era asa de greu de inteles ca nu soarele se invarte? Iti spun eu ca nu era.
7. Dupa ce a aparut Aristarh (i.Hr.), de ce Parintii Bisericii (contrar a ceea ce ai fi crezut tu) l-au respins? Oare Dumnezeu care le-a luminat mintea sa cunoasca cele nevazute (vamile vazduhului, drumul sufletului, mijlocirile sfintilor ,etc.,etc.,etc.) si pe cele ce inca nu se intamplasera, nu era binevoitor sa le spuna si adevarul acesta?
8. In contextul punctului 8, oare la ce se putea referi Antonie cel Mare (sec 4) cand proorocea: in vremurile din urma oamenii vor inebuni si se vor intoarce toate cu susul in jos, incat vor zice "nebunule!" celui ce va grai adevarul. Adica, vreme de 7000 de ani omenirea a crezut CEVA, iar in mai putin de 2 secole se schimba totalmente rapoartele!
9. De ce avem sfinti geocentristi si in secolele 16,17,18,19!!! si 20!!!!? Si ma refer la sfinti care si-au dovedit harismele, nu doar intelepciunea si iscusinta duhovniceasca.

Astept cu sinceritate raspunsurile tale.
"Atunci, de mii de ori daca vei fi incercat si ispitit de Satana, pentru a-ti lua credinta, tu sa preferi de mii de ori sa mori decat sa dai ascultare cunoasterii. Astfel ti se va dechide poarta tainelor. Si te vei minuna intelegand ca mai inainte erai legat cu lanturile cunoasterii iar acum zbori cu aripi dumnezeiesti deasupra pamantului. Si respiri alt aer, al libertatii, de care ceilalti sunt lipsiti. " (Gheron Iosif)
Vechi 16.11.2012, 20:07:00
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de LgMihail Vezi mesajul
E si putina mandrie pseudo-teologica aici, dintre cate vad. Stiinta vremii lor = Sfintii Parinti!
Uite aici, ce zici de asta:

"Aristarh din Samos (n. 310 î.Hr. – d. 230 î.Hr.) a fost un astronom și matematician grec, primul care a susținut că Pământul se rotește în jurul Soarelui"

INAINTE DE HRISTOS! In vremea aceea nu erau doar aristotelicii (geocentristii), ci si pitagoreeni si platonicenii care aveau modele diferite. Au existat MULTE modele stiintifice, dar toate au fost cernute de Sfintii Parinti prin prisma Scripturii. Heliocentrismul a fost, este si va ramane INCOMPATIBIL. Daca nu esti de acord cu mine si cu Parintii Bisericii, atunci te rog re-talcuieste tu MAI BINE (nu avem ce sa pierdem din talcuirile lor) ratiunile Facerii potrivit heliocentrismului.

De ce Dumnezeu, cand a facut lumea, a facut pamantul sa se invarta? De ce in jurul soarelui? Din geocentrismul biblic, Sfintii Parinti au scos maxime teologice care acum sunt aproape cenzurate: dovada, habar nu aveti despre ele!

Gheron Iosif ne-a invatat ca "orice teorie trebuie argumentata cu citate din Scripturi si din purtatorii de Dumnezeu, Sfintii Parinti, nu de la protestanti, evrei, masoni...care nu sunt crestini!" Am citat cat de bine am putut.

Tot nu m-ai lamurit. Eu arunc la gunoi talcuirile la Facere daca vei face tu altele mai bune. Uite, raspunde pe rand:
1. De ce ne invartim?
2. De ce in jurul soarelui?
7. Dupa ce a aparut Aristarh (i.Hr.), de ce Parintii Bisericii (contrar a ceea ce ai fi crezut tu) l-au respins? Oare Dumnezeu care le-a luminat mintea sa cunoasca cele nevazute (vamile vazduhului, drumul sufletului, mijlocirile sfintilor ,etc.,etc.,etc.) si pe cele ce inca nu se intamplasera, nu era binevoitor sa le spuna si adevarul acesta?
8. In contextul punctului 8, oare la ce se putea referi Antonie cel Mare (sec 4) cand proorocea: in vremurile din urma oamenii vor inebuni si se vor intoarce toate cu susul in jos, incat vor zice "nebunule!" celui ce va grai adevarul. Adica, vreme de 7000 de ani omenirea a crezut CEVA, iar in mai putin de 2 secole se schimba totalmente rapoartele!
9. De ce avem sfinti geocentristi si in secolele 16,17,18,19!!! si 20!!!!? Si ma refer la sfinti care si-au dovedit harismele, nu doar intelepciunea si iscusinta duhovniceasca.

Astept cu sinceritate raspunsurile tale.
Pai este evident: probabil modelul geocentric era cel mai raspindit, si/sau nu stiau de cel heliocentric. Pe vremea aceea iti amintesc, nu existau internet, presa tiparita, tablete, stickuri usb, etc. A fost suficient ca initial niste fanatici crestini (partial), si apoi cei musulmani sa arda biblioteca din Alexandria, si o multime de informatii, extrem de pretioase unele din ele, au disparut.
Cit despre asa-zisii sfinti cu harisme, or fi probabil niste stilisti din aia fanatici, nebuni chipurile pentu Hristos, de fapt nebuni pur si simplu. Genul de mistici paduchiosi, gasibili prin gari si santuri, imbracati pseudo-calugareste si cu icoane de hirtie la git. Si oricum e logic ca un "duhovnic" stilist, spalat ani de-a rindul pe creier, va ajunge sa ia biblia si altele ad-litteram. Grecia e plina de "biserici" stiliste, care se comporta exact ca gastile de cartier. Sau cam ca voi, cei trei geocentrati.
Sa iti spun ceva. In anul minturii 1995, eram cu niste englezi si niste profi i Bucovina, sa reparam un gard al unei zone protejate. In tren, nu mai stiu care, parca spre Cimpulung Moldovenesc, am dat de un personaj de tipul celui descris mai sus, care, intr-un final, amusinind strainii, a urlat ceva de genul "Mcihael Jackson = satana" si altceva de genul. Eu ma uitam la el ca la un flm cu descreiereti. Intr-un tirziu, s-a indepartat de acolo, fiindu-i frica de politie. Nebun pentru Hristos, de...
Vechi 16.11.2012, 20:25:30
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Daca ne-am lua dupa ciudati precum nestimabilii nostri noi colegi, ar rezulta, literaliceste, ca Pamintul...nu a fost creeat, si e vesnic, ca doar nu scrie in Geneza cind, eventual si cum, a fost facut. Ei sunt mai brainwashed chiar decit adventistii. In vremurile vechi, un popa ca geo-centru ar fi fost urgent caterisit pentru pareri proprii si nesupunere ierarhica.
Chiar, "Legiune ca sunteti multi", ce zici, cind a fost creat Pamintul? A, am uitat, Dumnezeu nu vrea sa stim. Mda.
Vechi 16.11.2012, 21:42:13
neica_nimeni_altul's Avatar
neica_nimeni_altul neica_nimeni_altul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Romania
Cool

Mai bine sa vorbim despre castravete, ce ziceti ?
Vechi 16.11.2012, 22:20:54
LgMihail's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de neica_nimeni_altul Vezi mesajul
Mai bine sa vorbim despre castravete, ce ziceti ?
Se apasa pe butonul ala rosu din dreptul mesajului sau (triunghiul acela ca un semn de circulatie) si acolo se motiveaza raportarea. :D Cu rabdare si nadejde asteptam fie sa se faca dreptate si lumina, fie sa ne luminam noi si sa plecam de unde erezia si hula au prins radacini.
"Atunci, de mii de ori daca vei fi incercat si ispitit de Satana, pentru a-ti lua credinta, tu sa preferi de mii de ori sa mori decat sa dai ascultare cunoasterii. Astfel ti se va dechide poarta tainelor. Si te vei minuna intelegand ca mai inainte erai legat cu lanturile cunoasterii iar acum zbori cu aripi dumnezeiesti deasupra pamantului. Si respiri alt aer, al libertatii, de care ceilalti sunt lipsiti. " (Gheron Iosif)
Vechi 16.11.2012, 22:36:01
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

O intrebare simpla: cei care sustin Pamintul fix si alte aiureli obscurantisto-mistice stiu matematica si fizica? Se pare ca nu. Ei bine, si daca o sa postez dovezi stiintifice, care infring paduchiosii de calugari care spun aberatii, sper sa va retrageti de pe forum.
neica nulitate, prezenta unora ca tine si ex-rockerul ala de popa in lumea teologiei este o insulta la adresa Universului. stii sa folosesti corect abacul, hirtia igienica, pasta de dinti, apa curenta si sapunul, sau sa iti imbraci singur hainele? eu am sentimentul ca nu, dar cine stie, poate ca zeul tau imaginar te ajuta...
Vechi 16.11.2012, 22:44:00
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LgMihail Vezi mesajul
Tot nu m-ai lamurit. Eu arunc la gunoi talcuirile la Facere daca vei face tu altele mai bune.
Eu n-am spus sa arunci la gunoi scrierile Sfintilor Parinti, din contra, am spus ca sunt o sinteza armonioasa intre ratiune si har, ca sunt un izvor de inspiratie pentru talcuirea Sfintei Scripturi, insa ar trebui asumate in sens creator, nu ad litteram. Asta am spus.

Citat:
Uite, raspunde pe rand:1 De ce ne invartim? 2. De ce in jurul soarelui?
Lumea si omul se misca pentru ca tind spre o tinta desavarsita pe care nu o au in ei, iar atata timp cat se mai misca inseamna ca n-au ajuns la tinta desavarsita spre care tind. Hristos este inceputul, mijlocul si sfarsitul veacurilor. Pana in ziua a 4-a, soarele material nu s-a diferentiat, Hristos ,Logosul creator, fiind prezent, el stralucea. Soarele material a fost pus sa lumineze (Facere 1:17), logosul fiind in lumina neapropiata (1 Timotei 6:16) si soarele va lumina pana cand va fi acoperit de stralucirea Domnului (Matei 24:29). Scopul cartii Facerii e adancirea in om a experientei propriei realitati spirituale si realitatii supreme, de aceea arata ca lumea e o opera rationala a lui Dumnezeu, rezultata in urma unui proces creativ dinamic, ce implica un inceput, crestere si dezvoltare. Detalii de genul miscarile pamantului, ale soarelui, ale lunii etc. neaducand nicio contributie la progresul spiritului uman, nu sunt incluse in Biblie,ele putand fi descoperite prin cunoasterea naturala.

Citat:
Citat:
Nu cred ca ar fi fost greu de inteles, insa intrebarea e: cui ar fi folosit ? In conditiile in care cultul soarelui era raspandit si practicat in multe culturi, inclusiv in Grecia Antica, informatia ca pamantul se roteste in jurul soarelui, doar i-ar fi intarit si mai mult in propria credinta, in practica lor idolatra, de aceea cred ca Dumnezeu le-a luminat mintea Parintilor, acestia dand dovada de prudenta duhovniceasca, folosindu-se de „soare” in sens pozitiv, pentru a-i aduce pe oameni la Dumnezeu si nu in sens negativ, sa-i indeparteze de El, adancindu-i in propia idolatrie.

Sfântul Atanasie cel Mare(n.295 - d.373) aseamana Sfanta Treime cu Soarele. “Precum soarele este cu trei fețe, așa și Dumnezeu este în trei ipostasuri. Căci, chip al Tatălui este discul; Chip al Fiului este raza și Chip al Sfântului Duh este lumina soarelui. La soare este disc, rază și lumină, dar nu zicem că sunt trei luminători, ci un singur soare. Asemenea și la Dumnezeu: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh sunt un singur Dumnezeu. La soare este nedespărțit discul de rază și lumină. Așa este și în dumnezeiasca treime, nu se despart persoanele, ipostasele unele de altele. Discul soarelui se naște și unește raza și dă lumină, așa și Dumnezeu-Tatăl naște pe Fiul și purcede pe Sfântul Duh. Raza soarelui se coboară pe pământ, dar nu se desparte de soare, nici din cer nu lipsește, nici de pe pământ și este și în discul soarelui. Așa și Fiul nu se desparte de Tatăl și de Sfântul Duh”.

Citat:
8. In contextul punctului 8, oare la ce se putea referi Antonie cel Mare (sec 4) cand proorocea: in vremurile din urma oamenii vor inebuni si se vor intoarce toate cu susul in jos, incat vor zice "nebunule!" celui ce va grai adevarul.

Banuiesc ca se refera la starea de ambiguitate, la indoiala strecurata de unii privind revenirea lui Iisus: Întâi, trebuie să știți că, în zilele cele de apoi, vor veni, cu batjocură, batjocoritori care vor umbla după poftele lor,Și vor zice: Unde este făgăduința venirii Lui? Că de când au adormit părinții, toate așa rămân, ca de la începutul făpturii. (IIPetru 3:3,4)

Citat:

Faptul ca unii oameni admit geocentrismul, iar altii nu, se datoreaza nivelului lor de cunoastere, insa sfintenia vietii n-are legatura cu geocentrismul sau alte teorii stiintifice, acestea n-au valoare mantuitoare, nu ele confera stralucirea acelor oameni, ci Hristos.

Vechi 16.11.2012, 22:48:19
LgMihail's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
O intrebare simpla: cei care sustin Pamintul fix si alte aiureli obscurantisto-mistice stiu matematica si fizica? Se pare ca nu. Ei bine, si daca o sa postez dovezi stiintifice, care infring paduchiosii de calugari care spun aberatii, sper sa va retrageti de pe forum.
neica nulitate, prezenta unora ca tine si ex-rockerul ala de popa in lumea teologiei este o insulta la adresa Universului. stii sa folosesti corect abacul, hirtia igienica, pasta de dinti, apa curenta si sapunul, sau sa iti imbraci singur hainele? eu am sentimentul ca nu, dar cine stie, poate ca zeul tau imaginar te ajuta...
E greu de spus cui te adresezi...

Ia aminte si asculta ca e ultima data cand imi calc pe constiinta si-ti scriu. Ai ponegrit Scripturile, ai ajuns sa numesti pana si Facerea "nefolositoare duhovniceste", ai calcat in picioare sfintenia si te-ai umplut de mandrie cum ca ai fi in stare sa "aduci dovezi stiintifice".

Vrei fizicieni? Iti aducem fizicieni. Nu vei primi.
Vrei sfitni? Ti-am adus sfinti. Nu i-ai primit.

Ai vreun strop de credinta? Daca da, afla ca este mucegaita rau si ar trebui sa te ingrijesti sa o cureti, asa cum iti cureti mainile, dintii, parul si intreg corpul(daca o faci). Macar asa!

Daca nu ai, cred ca tu ar trebui sa fi invitat - politicos (personal nu te-am jignit cu absolut nimic) - sa te cari unde vei vedea cu ochii.
Sunt in stare sa leg un dialog cu tine pe orice tema si sa-ti vorbesc civilizat, ba sunt in stare sa te ajut de-mi vei cere, desi nu te cunosc (si nu ma refer la polemici). In schimb nu sunt in stare sa te urmaresc cum imi hulesti credinta si pe purtatorii de Dumnezeu parinti! Esti un pseudo-catolic a carui viata NU ma intereseaza - desi pare foarte zbuciumata. Iti cer doar sa te abtii! Nu-mi vei demonstra nimic. Am fost ateu, iar acum am ajuns sa-mi calc cunoasterea de dragul credintei - pe care cu greu o tin, daca nu ma smeresc fata de cunoastere. Citeste-mi semnatura, apoi ia cartea lui Gheron Iosif si citeste-o.

Habar nu ai cine a scos la "lumina" stiintele in care crezi - nici tu si nici acolitii tai de pe forum. Va taiem macaroana MEREU civilizat si cu argumente pertinete contextului: Scripturi, Sfintii Parinti, marii asceti si pustnici si marii teologi. Ba adesea va aduncem inainte si chipuri stiintifice sau macar semne de intrebare MAJORE la adresa stiintei. Dar se pare ca unii uita formatul site-ului. Daca esti ORICE altceva in afara de ortodox (curat in marturisire), stai pe acest forum DOAR ca sa cunosti Ortodoxia. Altfel iti pierzi timpul.

Dar eu nu voi accepta ca un frate ortodox de-al meu(fie el si neimplicat in polemica geocentrista) sa fie banat sau alungat spre a se face loc unora ca tine - cu scuzele de rigoare!

Esti o rusine pentru ceea ce - uneori - afirmi!
Vechi 16.11.2012, 22:57:25
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Am o veste proasta pentru tine:
-Teoria Relativitatii confirmata de atatea sute de experimente nu este adevarata.
-Jupiter se invarte in jurul pamantului
-Biserica a avut dreptate in privinta lui Galileo...
-Cei de la NASA au conspirat... asa aiurea, ca nu aveau o conspiratie mai buna, impreuna cu masonii si reptilienii. Ei sustin ca Pamantul se invarteste in jurul Soarelui. Conspiratia asta este atat de teribila incat pana si Uniunea Sovietica sustinea acelas lucru. Mai nou, si China, prin programul spatial, se alatura conspiratiei.
Vechi 16.11.2012, 22:57:57
neica_nimeni_altul's Avatar
neica_nimeni_altul neica_nimeni_altul is offline
Senior Member

Locație: Romania
Thumbs up Buna remarca !

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Faptul ca unii oameni admit geocentrismul, iar altii nu, se datoreaza nivelului lor de cunoastere, insa sfintenia vietii n-are legatura cu geocentrismul sau alte teorii stiintifice, acestea n-au valoare mantuitoare, nu ele confera stralucirea acelor oameni, ci Hristos.
Draga Ioana sunt de acord cu tine, bine zis !

Last edited by neica_nimeni_altul; 16.11.2012 at 23:00:35.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? Florin-Ionut Din Noul Testament 279 11.07.2014 17:23:24
Curcubeu sferic la mormant la Pr. Arsenie Boca au_relian Pelerinaje la locuri Sfinte 26 30.12.2011 21:17:05
Rugaciune pentru bolnavul care nu poate dormi bettykalazar Intrebari utilizatori 3 25.06.2011 10:42:05
Pentru cei sau cele care poate sunt pe aici si vor alecsandru Stiri, actualitati, anunturi 2 09.04.2009 10:36:14
Cum pot demonstra altora existenta lui Dumnezeu ? question Generalitati 27 09.08.2008 17:24:43